Miért lehetnek allergiásak a kutyák a csirkére?

Miért lehetnek allergiásak a kutyák a csirkére

A kutyaeledelek egyik leggyakoribb fehérjeforrása a csirkehús, mivel széles körben hozzáférhető és jó minőségű proteineket tartalmaz. A csirke pontosan elterjedtsége okán válhatott az egyik leggyakoribb allergénné az ebek körében, ezért a csirkementes kutyatáp remek megoldás jelent számos esetben.

Az ételallergia ugyan általánosságban kevésbé gyakori, mint más típusú allergiák, például a bőrallergia és a pollenallergia, de épp olyan kellemetlen tüneteket okozhat. A csirkehúsra allergiás ebek főként bőrkiütéseket, viszketést és emésztési panaszokat tapasztalhatnak, melyek jelentősen rontják az életminőségüket.

Az ételallergia az esetek többségében nem valódi allergiát, sokkal inkább ételintoleranciát jelent, mely eltérő mértékben okoz tüneteket és panaszokat a kedvenceinknek.

Az ételintolerancia, így a csirkehús tolerálása eltérő mértékű lehet attól függően, hogy a kutya milyen formában fogyasztja az adott élelmiszert és a belőle készülő ételeket. A házi készítésű vagy csirkementes kutyatáp egyaránt szóba jöhet alternatívaként, ha bebizonyosodik az allergia.

Mitől alakul ki és mit kell tudni a csirkehús allergiáról?

Melyek a legjobb fehérjeforrások a csirkére allergiás kutyáknak?

A csirkealapú és csirkementes kutyaeledel közötti táplálkozási különbségek

Mitől alakul ki és mit kell tudni a csirkehús allergiáról?

Kis napos csirkék és az anya csirke kapirgálnak a kertben.

Hogyan lehet, hogy a legkedveltebb és legártalmatlanabbnak tűnő élelmiszer gondot okoz a kutyáknak? Csirkeallergia során a kutya immunrendszere túlzott reakciót vált ki a csirkehúsban található fehérjére, mellyel valamely élelmiszerben találkozik.

Allergiás válaszreakció

Allergia esetén a szervezet válaszreakciója abnormálisan magas, mert az emésztőrendszer nem képes aminosavakra lebontani a fehérjét, a szervezet pedig behatolóként, toxinként ismeri fel ezeket. Ahhoz, hogy a szervezet önvédelmi reakciója súlyossá váljon és hisztamin szabaduljon fel, nagyon sokszor kell találkoznia az adott fehérjetípussal.

A válaszreakció gyulladásos következménye az egyszerű viszketéstől, a fülgyulladáson és emésztési zavarokon át, akár krónikus betegségekig és légzési nehézségekig terjedhet.

A csirke az egyik leggyakoribb fehérjeforrás

A csirke a legtöbbször előforduló húsféle, mely a száraz tápokban, nedves eledelekben és jutalomfalatokban is megtalálható.

Az emberek étrendjének is egyik legfontosabb eleme, ezért, ha maradékot, pár falat sonkát adunk a kedvencünknek, az épp úgy növeli az élelmiszernek való kitettséget és megnehezíti ezen alkotóelemek elkerülését.

A kutyák általában azokat a fehérjeforrásokat tolerálják nehezebben, melyet túl hosszú időn keresztül fogyasztanak. Kezdetben ételérzékenység vagy ételintolerancia figyelhető meg, mely bár nem jár hisztaminfelszabadulással és nem figyelhető meg az immunrendszer érintettsége, de számos emésztési panaszt vált ki, köztük a hasmenést, hasi diszkomfortot és hasfájást.

Allergia kialakulása

Németjuhász kölyökkutya orrán, fülén és szeme körül bőriritáció látható. Piros a bőre és helyenként kihullott a szőre. A kutya szomorúan néz.

Az ételintolerancia idővel allergiához vezethet, mert az emésztőrendszer nem bontja megfelelően az élelmiszert.

Amennyiben a kutya érzékeny a csirkére és továbbra is fogyasztja a számára irritáló táplálékot, akkor a probléma súlyosbodhat, egyre erőteljesebben reagálhat, míg az egészen gyötrelmes, allergiás tünetek jelentkeznek.

Abban az esetben, ha az eb rosszul reagál a csirkére és a csirkés tápokra, érdemes utánajárni a problémának és olyan etetési módot vagy táplálékot választani, amelyet tünetmentesen fogyaszthat.

Az, hogy a kutya milyen mértékű intoleranciát vagy allergiát tapasztal egy-egy élelmiszerre, az teljesen egyedfüggő. Akár genetikai hajlam is állhat mögötte, és nagyban befolyásolja az is, hogy milyen módon találkozik az élelmiszerrel.

A következetes étrend segíthet

Sok kutya számára a házi készítésű vagy csirkementes kutyatáp megoldást jelenthet, mások sokkal szigorúbb étrendet igényelnek. Problémát okozhat az is, ha a kutya hosszú éveken keresztül ugyanazt az eledelt fogyasztja, mert ezáltal akár egyszerre több összetevőre is érzékennyé válhat.

Egyes kutyák már akkor is tüneteket produkálnak, ha kis mennyiségben fogyasztanak csirkehústartalmú tápot vagy jutalomfalatot, ugyanakkor a nyers vagy frissen főtt csirkehúst gond nélkül képesek fogyasztani.

Tartósítószerek és melléktermékek

Az allergia kimutatása nem egyszerű feladat.

Előfordulhat, hogy a feldolgozott eledel, a baromfifeldolgozás módja váltja ki a panaszokat, és valójában nem a csirkefehérje, hanem a tápban található adalékanyagok, tartósítószerek vagy egyéb melléktermékek provokálják a reakciót.

Nem mindennapos

Összességében az ételallergia nem annyira gyakori jelenség, mint azt elsőre gondolnánk. Körülbelül a kutyák 10-15%-át érinti, és ennek is csak egy kis részét teszi ki a csirkeallergia, a marha-, a szója-, a bárány- és egyéb allergiák mellett.

A szezonális pollenallergia, bolhacsípés allergia vagy a kontaktallergiák sokkal gyakoribbak ennél.

Melyek a legjobb fehérjeforrások a csirkére allergiás kutyáknak?

Azon kutyák számára, akik érzékenyen reagálnak, esetleg allergiás tüneteket produkálnak a jelenlegi étrendjük okán, célszerű közelebbről megvizsgálni a menüjüket és az élelmiszereik összetevőit.

A csirkeallergia felmerülése esetén mindenképpen kerülni kell a csirkehús fogyasztását és teljes mértékben el kell távolítani az étrendből. A megoldás lehet csirkementes kutyatáp, hipoallergén kutyaeledel vagy házi készítésű koszt is. Házi koszt esetén gyakran felmerülő kérdés, hogy ehet-e csirkemájat a csirkére allergiás kutya!?

Legfontosabb, hogy a kutya a csirkétől eltérő növényi- és állati fehérjeforrásokból fedezze a tápanyagigényét és láthatóan javuljon az állapota, valamint az addiginál lehetőleg még egészségesebbé váljon.

Bármely állati proteinforrás alkalmas lehet a csirke helyettesítésére, ám ezeket érdemes időnként váltogatni, hogy a kutya ne alakítson ki újabb allergiát egy következő húsfélére.

A legjobb fehérjeforrásnak általában azok a húsfélék bizonyulnak, melyeket korábban még nem fogyasztott az eb, nem szerepeltek az addigi étrendjükben.

Hal

Három makréla jégre téve. Mellettük egy szelet citrom.

Bármely halas kutyatáp megfelelő, diétás alternatíva lehet, melyet biztonsággal fogyaszthat a csirkére allergiás eb. Választhatunk lazacos, makrélás, tőkehalas vagy akár heringes kutyatápot is.

A halban található zsírsavak segíthetik enyhíteni az allergiás tüneteket és mérsékelhetik a gyulladást. A halas kutyatápokat leginkább a bőrproblémákkal küzdő kutyáknak szokták ajánlani, mert ez egyszerre kiváltja a csirkét, kellő mennyiségű fehérjét biztosít és csökkentheti a bőrirritáció mértékét, illetve segít helyrehozni a kutya bőrét és javítja a szőr minőségét is.

Bárány

A bárányhúsos eledelek szintén könnyen elérhetők, ám kevésbé gyakoriak, mint a csirkés és marhás tápok, ezért jó eséllyel alkalmasak lehetnek a csirkés tápok kiváltására. A bárányhúsnak magas a fehérjetartalma, természetes aminosavakban gazdag és rendkívül finom, ezért a kutyák könnyen áttérnek a fogyasztására.

Bővelkedik vasban és kiváló B12- vitaminforrás, karnitintartalma támogatja a szív egészségét.  Jó hatással van a kutya egészségére, ám a kiválasztásnál figyeljünk arra, hogy valódi bárányhúsból készüljön!

Nyúl

Nyúl a réten.

A nyúl talán nem a legkézenfekvőbb húsféle a kutya táplálására, de határozottan a legjobbak egyike. Elvétve találunk nyúlhúsos eledeleket, ezért nem allergizálnak, ráadásul könnyen emészthetőek.

A nyúlhúsos kutyatápok beválhatnak még a válogatós kutyáknál is, hiszen nagyon csábító az ízük, különösen akkor, ha a kutyánk vérében van a vadászat. A nyúlhúsnak rendkívül magas a fehérjetartalma és sok B12-vitamint találunk benne, amely támogatja a kutya idegrendszerét és sejtnövekedését is.

Marha

A marhahús a legnépszerűbb fehérjeforrások egyike és széles körben elérhető a kutyatápokban. Kiegyensúlyozott tápanyagprofillal rendelkezik, bővelkedik vitaminokban, ásványi anyagokban és sok aminosavat is tartalmaz. Azok a kutyák, akik nem allergiásak a marhahúsra, biztonsággal fogyaszthatják a marhás eledeleket.

Pulyka

Vad pulyka az erdőben.

A pulykahús általában nem okoz problémát a csirkére allergiás ebeknek, ezért érdemes próbálkozni vele a diéta megvonásos szakaszát követő provokációs szakaszban. Ritkábban fordul elő kereskedelmi forgalomban kapható tápokban, kisebb eséllyel vált ki allergiát, mint a csirkehús.

Gazdag fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt és nagyon tápanyagdús, ezért remek alternatívája a csirkének. Nagyon jól emészthető és sovány húsféle, ezért érzékeny gyomrú vagy elhízásra hajlamos kutyák is bátran fogyaszthatják.

Kacsa

A kacsa elérhetősége egyre növekszik a kutyaeledelekben, ám még mindig új fehérjének számít a többi húsféléhez képest. Nagyon ritkán allergizál, még a legtöbb csirkére allergiás ebnek sem okoz gondot.

Sovány fehérjeforrást biztosít, amely gazdag aminosavakban és vasban, ezáltal jót tesz az izmok és a szív egészségének is. Fehérjetartalma közel azonos a csirkehúséval, de sokkal több vasat és vitamint tartalmaz, ráadásul sokkal ízletesebb annak ellenére, hogy alacsony a zsírtartalma.

Szarvas

Szarvas ősszel az erdőben.

A vadhúsok közül leginkább a szarvas fordul elő a kutyaeledelekben, de még így is csak elvétve találkozhat vele a kutya. Ritka fehérjeforrásként támaszkodhatunk a szarvashúsra, ha kedvencünk csirkeallergiában szenved.

Különösen hasznos lehet a diéta legelején, amikor feltétlenül olyan tápot keresünk, melyet még biztosan nem evett a kutya.

A szarvashús tele van tápanyagokkal, vitaminokkal, így rengeteg energiával látja el a kutyát, ráadásul nem hizlal, és új ízélményt biztosít. Házi kosztolás esetén csak megbízható forrásból szerezzük be és alaposan hőkezeljük!

Rovarfehérje

Kétségkívül a rovarfehérje a legújabb fehérjeforrás, amit egyelőre még keresnünk kell a boltok polcain, ám ezáltal az egyik legjobb alternatívája a csirkehúsnak allergia esetén. Bővelkedik fehérjében és aminosavakban, könnyen emészthető és teljesen hipoallergén, ezért akár multiallergiás ebek is fogyaszthatják.

Előnye, hogy fenntartható és etikus proteinforrást biztosít anélkül, hogy kedvencünk bármiben is hiányt szenvedne. Nemcsak csirkeallergia vagy emésztési rendellenesség esetén jelenthet megoldást, de akár vesebetegség, hasnyálmirigy-probléma és elhízás esetén is remek alternatíva lehet.

A csirkealapú és csirkementes kutyaeledel közötti táplálkozási különbségek

Kutya fején egy pici csibe ül, az eb mosolyog. Háttérben rét.
  • A csirkére allergiás vagy intoleráns kutyák esetében érdemes kerülni a csirkealapú kutyatápokat.
  • Csirkeallergia esetén nem elég arra figyelnünk, hogy a táp legfőbb proteinforrása ne a csirke legyen, hanem meg kell győződnünk arról is, hogy a táp egyáltalán nem tartalmaz csirkét.
  • A jó minőségű kutyatápok, készüljenek bármilyen húsféléből is, megfelelnek a kutyák teljes értékű etetéséhez szükséges analitikai követelményeknek, így megfelelő arányban tartalmaznak nyersfehérjét, rostot, zsírt és hamut.
  • Önmagában az, hogy a kutyatáp például bárányos elnevezéssel kerül forgalomba, nem garantálja azt, hogy a gyártás során kizárólag bárányhúst használtak fel. Ezért mindig olvasd el az összetevők listáját és válaszd azt a tápot, amely nem tartalmaz csirkét vagy annak jelenlétére utaló összetevőt, például baromfilisztet, májat, állati mellékterméket vagy egyéb beazonosíthatatlan alkotóelemet.
  • Sok kutyatáp tartalmaz csirkét, csirkezsírt vagy csirkebelsőséget, még akkor is, ha az elsődleges összetevője egy másik, biztonságosnak tekinthető húsféle.
  • Az allergiás kutyák számára gondot okozhat a csirkével való szennyezettség is, mely a feldolgozás és gyártás során kerülhet a kutyatápba. Ennek elsődleges oka az azonos gyártósor, ahol csirkét nem tartalmazó tápokat és csirkés tápokat is gyártanak. Számukra a tanúsítottan csirkementes, hipoallergén kutyatápok jelenthetnek megoldást, melyek nyomokban sem tartalmazhatnak csirkét. Továbbá a diéta elején érdemes kerülni a tyúktojás fogyasztását is, mert hasonló fehérjéket tartalmaz.
  • Házi koszt készítése esetén a keresztszennyeződés elkerülése érdekében használj külön vágódeszkát, edényt az előkészítéshez, hogy a választott húsféle ne érintkezzen csirkével, húslével.
  • A csirkementes táplálás mindaddig nem indokolt, amíg a csirkeallergia gyanúja fel nem merül!

Összegzés

Az ételallergiák közül a csirkeallergia gyakorinak mondható a kutyák körében. Az allergiát okozhatja genetikai hajlam és egyoldalú táplálkozás is.

Kialakulásában jelentős szerepet játszhat az, ha kedvencünket mindig ugyanazzal az eledellel etetjük és hosszú ideig fogyaszt egyfajta fehérjeforrást.

Az ételallergia miatt a kutya immunrendszere fenyegetésként értelmezi a csirkefehérjét és védekezni kezd a nemkívánatos összetevővel szemben. Intolerancia és allergia fennállása esetén a legjobb gyógymód a csirkealapú, illetve csirkét tartalmazó eledelek elhagyása és a csirkementes táplálásra történő áttérés.

Az étrendben bármilyen húsfélével helyettesíthető a csirke, ám minden esetben a kutya egyéni igényeihez kell igazítani a táplálást. A csirkeérzékenység és -allergia tüneteinek felismerését követően megfelelő odafigyeléssel enyhíthetünk kedvenceink panaszain és az egészségére ártalmatlan élelmiszerrel hosszú távon biztosíthatjuk tápanyagszükségleteit.

2023. August 03.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.