Mikortól lehet csontot adni a kutyának? | Csontos téma A-Z-ig

Mikortól lehet csontot adni a kutyának

Manapság is sokakban él az a bevett szokás, hogy rendszeresen csonttal etetik a kutyájukat. Ez rendben is van akkor, ha a „rendszeres” maximum heti 2-3 alkalmat takar és a csont mellett kiegyensúlyozott étrendet biztosítanak a kutyájuknak.

Faluhelyen – én magam is tapasztaltam – sokan szinte minden nap odalökik a házőrző kutyának a napi menüből maradó főtt csontokat és egyéb asztali maradékokat. Mondanom sem kell, hogy ez nem egészséges a kutya számára, de a „szokás nagy úr” és nehéz rajta változtatni.

Ebben a cikkben a következő kérdésekre kaphatsz választ:

Lehet-e csontot adni a kutyának?

Mire figyeljünk, ha csonttal etetjük a kutyát!

Milyen csontot ehet a kutya?

Mikortól lehet csontot adni a kutyának?

Tarts velem, ha Téged is érdekel a téma!

Lehet csontot adni a kutyának?  

Kölyökkutya csontot rág

A kutya farkas-ősöktől ered és a farkasok rendszeresen esznek csontot a természetben. Abban egyetérthetünk, hogy az ember legjobb barátja mai formájában már csak “nyomokban” tartalmaz ősi farkas-géneket. Persze a farkas tulajdonságok és ösztönök még minden kutyusban ott szunnyadnak.

A háziasítás következtében a kutyák mindenevők lettek, szemben a ragadozó farkasokkal. Ennek okán a kutyák bélrendszere már nem képes olyan mértékben feldolgozni a csontokat, mint a farkasoké.

Ettől független bátran adhatsz kedvencednek csontot, amennyiben betartod az alábbi szabályokat a kutyád egészsége érdekében.

Mire figyeljünk oda, ha csonttal etetjük a kutyát?!

Heti 2-3 alkalomnál többször ne etesd csonttal

A csont fontos kalcium-forrás a kutyád számára. Amellett, hogy segít erősen, egészségesen és fogkő-mentesen tartani a fogait, a csontok rágcsálása jó elfoglaltság is.

Ettől függetlenül heti szinten maximum 2-3 alkalommal adj csontot a kutyádnak és ne többször, mert az emésztési- és széklet problémákat okozhat.

Főétkezés után adj csontot a kutyának

A csontot a főétkezés után add a kutyádnak. Miért? Mert a csont sosem lehet a fő táplálék egy kutya életében, kizárólag kiegészítésként és a fogazat (állkapocs) fitten tartásaként szolgálhat.

A velős csont bizonyos esetekben káros lehet

Kutya velős csontot eszik

Idős kutyáknak nem szabad velős csontot adni, mert nehezebben tudják megemészteni azt.

Bizonyos műtétek után a kedvencünk egy ideig kevesebbet mozoghat. Ilyenkor a nagy kalória tartalmú velős csont elhízást okozhat. Ebből az okból kifolyólag a diéták során sem szerencsés választás.

Hasnyálmirigy-betegségben szenvedő kutyusnak sose adj olyan csontot, amiben még benne van a velő. A velőnek nagyon magas a zsírtartalma, amit a beteg kutyus szervezete nem fog tudni kezelni.

Törött, szilánkos csonttal ne etesd a kutyát

Nagyon magyarázni sem kell, de a törött vagy félbehasadt csont komoly sérülést okozhat négylábú kedvencünknek.

Maradj mellette

Amikor először adsz csontot a kutyádnak, maradj mellette és figyeld meg, hogy miképpen reagál a húsos csontra, hogyan rágja azt. Miért? Mert ha a kutyád túl gyorsan és nagy falatokban nyeli a csontot, abból baj lesz!

Megakadhat a torkán, megsebezheti a gyomrát, vagy belét és akár bélelzáródást is okozhat. Ha habzsol a kutyád, akkor legközelebb inkább hagyd ki a csontot az étrendjéből.

Idővel vedd el tőle a csontot

Mivel nyers csontról beszélünk, amin hamar elszaporodnak a különféle baktériumok, amelyek károsak mindkettőtök számára, tartsd észben, hogy mikor adtad oda a csontot kedvencednek.

Maximum 2-3 órán belül vedd el előle és dobd ki. Nem éri meg kockáztatni sem a túlrágásból adódó szilánkok lenyelését, sem a Salmonella, E-coli, vagy egyéb bakteriális fertőzést.

Milyen csontot ehet a kutya?

Milyen csontot ehet a kutya? Főtt csontot ne adjunk neki!
Főtt csontot ne adjunk a kutyának

Nyers csontot adj a kutyának

A kutyádnak kizárólag nyers csontot adj, soha ne főtt csontot! Miért? Mert a csont szerkezete a főzés következtében megváltozik, így szilánkosan fog törni, ami az alábbi komoly problémákat okozhatja a kutyádnak:

 • Felsérti a száját
 • Elakad a nyelőcsőben
 • Felsérti a nyelőcsövet
 • Sérülést okozhat a gyomorban vagy bélfalon
 • Fennáll a bélelzáródás veszélye

Ne adj neki olyan csontot, amit egyben le tud nyelni

Ne adj a kutyádnak olyan csontot, amit egyben le tud nyelni, mert ez akár fulladáshoz is vezethet. Kizárólag olyan csontot adj kedvencednek, ami nagyobb és hosszabb, mint amit le tudna egészben nyelni.

Legyen a csonton némi hús

Célszerű mindig olyan csontot adni a kutyádnak, amin van némi hús, amit lerágcsálhat. Miért? Mert a csonton lévő hús segíti a csont biztonságos haladását a kutyád tápcsatornájában anélkül, hogy sérülést okozna, valamint lágyítja a székletet.

Ez azért lényeges, mivel köztudott, hogy a csont sűríti, tömöríti és szárítja a székletet, ami székrekedést, vagy esetleg bélelzáródást is okozhat rossz esetben.

Csöves csonttal ne etesd a kutyát

Sose adj a kutyádnak csöves-csontot! A csöves csont alapból szilánkosan törik és akár komoly problémát is okozhat. Kerüld a következőket:

 • Csirke
 • Pulyka
 • Kacsa
 • Liba
 • Fácán

Semmiképp ne adj a kutyádnak szárnyas comb, farhát, nyak, láb, borda csontokat, mivel ezek nagy része csöves-csont, amelyek szilánkosan törnek és bajt okozhatnak.

Ezek közül kivételt képez a kölyökkorban adható nyers csirke-mellcsont, amely elég nagy, hogy ne nyelje le egyben a kiskutya és egyben elég porcos és puha ahhoz, hogy könnyen elrágcsálja.

Rágcsálásra és a fogak karbantartására adj marha combcsontot vagy csípőcsontot

Németjuhász csontot eszik

Elsősorban rágcsálásra (szorongás / stressz levezetésére, relaxációra, időtöltésre, a fogak és állkapocs erősítésére, a fogkő és ínybetegségek megelőzésére) tökéletesen megfelel a henteseknél is kapható marha, vagy bivaly combcsont és csípőcsont.

Bár ezek általában velősek, így ha zsírszegény étrenden van a kutyád, úgy előbb távolítsd el a velőt a csontból.

Ehető csontok a kutyának

Az alábbi csontokkal bátran etetheted a kutyádat:

 • Nyers borjú
 • Bárány
 • Birka
 • Marha
 • Szárnyasok mellcsontja

Érdemes kerülni a sertés csontot is, mivel szintén szilánkosan törik.

Kerüljük az asztali maradékot

Semmiképp ne add oda a kutyádnak az asztali maradékot, főleg ne a csontokat, mivel a főtt csont, ahogy fentebb is említettem, szilánkosan törik, ami komoly bajt okozhat.

Mikortól lehet csontot adni a kutyának?

Hány hónapos kortól lehet csontot adni kutyának

Sok újdonsült kutyatulajdonosban felmerül a kérdés, hogy: Hány hónapos kortól lehet a kutyának csontot adni?

Az, hogy mikortól adsz csontot a kutyádnak, attól is függ, hogy friss, kész, vagy nyers étrenden kívánod tartani.

Általánosságban elmondható, hogy a kutyatartók az alábbi étrendek egyikét követik, vagy esetleg vegyítik egymással a különféle irányzatokat. Melyek ezek?

“Kész-étrend” esetén mikortól lehet csontot adni a kutyának?

A legtöbb gazdi jelenleg a kész-étrenden tartja kedvencét, ami a boltban készen kapható termékeket foglalja magában. Különféle nedves- és száraz tápok, jutalom-falatok, fogápolók, stb.

Manapság már nagyon sokféle, jó minőségű kész táp kapható, amelyekben tökéletes arányban szerepelnek a fontos tápanyagok, így nem csoda, hogy a legtöbben ezt az étrendet biztosítják kedvencük számára.

Amennyiben kedvencedet ezen az étrenden kívánod tartani, úgy csontot (nyerset!) 12 hetes kortól adhatsz neki először. A legjobb választás a nyers csirke mell-csont, amely elég nagy ahhoz, hogy ne tudja lenyelni egyben, valamint elég porcos és puha ahhoz, hogy könnyen elrágja és megbarátkozzon a csonttal, mint olyannal.

Fontos, hogy fokozatosan szoktasd hozzá kedvencedet a nyers csonthoz és semmiképp se adj neki többször, mint heti 2-3 alkalommal. Kistestű kutya esetében ennél ritkábban, heti egyszer adj csak csontot, mivel a szervezetük kevésbé tolerálja azt.

“Friss-étrend” esetén mikor ehet csontot a kiskutya?

Friss-étrend az, amikor Te saját magad főzöl a kutyád számára friss és magas minőségű nyersanyagokból. Ez a fajta étrend igen költséges, de az egyik legjobb is a kutya számára.

Vegyíti a friss, emberi fogyasztásra alkalmas alapanyagokból történő főtt étkeket. A friss-étrend nyersen ehető zöldségeket, gyümölcsöket, magokat, csontokat, ezáltal jó minőségű fehérjét, rostot, szénhidrátot, zsírokat, ásványi anyagokat és vitaminokat biztosít kedvenced számára.

Itt érdemes 10-12 hetes korban elkezdeni bemutatni a nyers csontot kedvenced számára, hogy mire eléri a 6 hónapos kort és jönnek a maradó fogai, addigra hozzá legyen szokva a csont rágásához.

Ez azért fontos, mert a csont rágcsálásával enyhítheti a fogzás okozta kellemetlenségeket, valamint hozzájuthat a szükséges kalcium-mennyiség egy részéhez is. Egy kölyöknek ugyanis kétszer annyi kalciumra van szüksége, mint egy kifejlett kutyának.

“Nyers-étrend” esetén mikortól lehet csontot adni a kölyökkutyának?

Vannak, akik a nyers-étrendre esküsznek, amikor is a kutya mindent nyers formában kap – tojás, húsok, inak, belsőségek, zöldségek, gyümölcsök, joghurt és egyebek.

A nyers étrendnek megvannak a maga előnyei – elsősorban a magas tápérték, ásványi anyag és vitamin tartalom – ettől függetlenül kétségtelenül veszélyesebb, mint az előző kétféle étrend-típus. Miért? Mert a nyers ételek magukban hordozzák a bakteriális fertőzések veszélyét.

A nyers étrenden tartott kutyusok esetében a tenyésztő jóval korábban, már az alomban (5-6 hetes korban) elkezdi bemutatni a nyers csontot a kölyköknek. Nyers húsos csontot darál le és azzal eteti időnként (heti egy-két alkalommal) a kiskutyákat.

Amint egy kölyök eléri a 7-8 hetes kort, a tenyésztő már egész húsos csontot is adogat neki úgy, hogy folyamatosan felügyeli a kölyköt, miközben az rágcsálja a nyers csontot.

A tenyésztő nagyjából 30-40 percig hagyja játszani a kölyköt a csonttal, majd elveszi előle, hogy megelőzze a baktériumok elszaporodását a csonton, amelyet a kölyök szervezete még nem tud megfelelően kezelni.

Az tény, hogy az a kutya, amely már az alomban találkozott a csonttal, sokkal jobban fogja tolerálni felnőttként is és kevésbé lesz tőle emésztési, vagy másféle problémája.

Összegzés

Mint látod, lehet és kell is nyers csontot adni kedvencednek, hiszen több előnye van és biztonságos is, amennyiben betartod a fent részletezett aranyszabályokat.

Érdemes felkeresned az állatorvost, vagy egy kisállat-dietetikust, amennyiben nem vagy teljesen biztos a dolgodban, mert megmondják, hogy a kutyád számára melyik csont az ideális.

Bízom benne, hogy sikerült néhány fontos és értékes információt átadnom Neked a kutyák csonttal való etetését illetően, amelyeket hasznosítani is tudsz a jövőben.

March 17, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.