Milyen kutyafajtáknál gyakoribb a csirkeallergia előfordulása?

Milyen kutyafajtáknál gyakoribb a csirkeallergia előfordulása

Utoljára frissítve: 2023. August. 31

Az ételallergiák közül a csirkeallergia dobogós helyen szerepel a kutyák körében, ahogy a tej- és a marhaallergia is. A csirkementes kutyatáp nem véletlenül egyre keresettebb. Allergiát szinte bármilyen élelmiszer kiválthat. Főként azok a fehérjék jelentenek potenciális kockázatot, mellyel a kutya hosszú időn keresztül kapcsolatba kerül.

Gyors áttekintés

  • Ételallergia bármilyen fehérjeforrásra kialakulhat, nem csak csirkére.
  • Amennyiben nem bizonyosodik be, hogy kutyánk allergiás a csirkefehérjére, nem szükséges mellőznünk a csirkét az étrendből.
  • A kutyáknál sokszor nem ételallergia, hanem pollenallergia, kontaktallergia vagy más környezeti allergén áll a háttérben, így a diagnosztizálás nem könnyű feladat.
  • 5 kutyafajta, melyek körében a leggyakoribb az eleségallergia: labrador retriever, cocker spániel, westie, francia bulldog, yorkshire terrier.

Az állateledel-gyártásban rendkívül hangsúlyos a csirkehús-felhasználás, szinte minden kutya fogyaszt csirkét, ennek köszönhető a csirkefehérjére allergiás kutyák egyre növekvő száma. Az allergiában szenvedő ebek számára a csirkés kutyatápnak lehetnek egészségügyi kockázatai, amikkel érdemes tisztában lenni. A csirkeallergia bármely kutyafajtánál előfordulhat, különösen akkor, ha tartósan csirkés kutyatápot fogyasztanak.

Csirkeallergia esetén feltétlenül válasszunk csirkementes kutyatápot, amely biztonságos táplálást és teljes értékű étrendet biztosít az érzékeny emésztőrendszerű kutyák számára.

Akár csirkeallergiáról, akár összetett ételallergiáról van szó, a házilag elkészített koszt megoldást jelenthet kedvencünk táplálására. A felhasznált alapanyagokon felül az étel elkészítésének módja, a keresztszennyeződés kizárása segíthet elkerülni a nemkívánt allergiás reakciókat, ezért sok gazdi dönt amellett, hogy saját kezűleg készíti el a táplálékot a kutyusának.

Csapatunk igyekszik ötleteket adni a csirkeallergiás kutyával élő gazdiknak, ezért csirkementes kutyatáp receptek is megtalálhatók a honlapunkon.

Genetikai hajlam okozhat eleségallergiát?

Genetikai hajlam okozhat eleségallergiát. Csirkeallergia.

Bizonyos kutyafajták esetében gyakrabban fordul elő élelmiszerallergia, amelyben szerepet játszhat a genetikai hajlam is.

Az allergiát legtöbbször az okozza, hogy a kutya folyamatosan egy adott fehérjetípust tartalmazó eledelt fogyaszt hosszú éveken keresztül, de találkozunk olyan esetekkel is, amikor a környezeti hatások és a genetika is jelentős szerepet játszik. Egyes kutatások szerint az ételallergiában szenvedő ebek képesek továbbörökíteni a táplálékérzékenységet az utódaik számára is.

Azoknál az ebeknél, ahol ismert az ételallergia egy bizonyos proteinre, nagy esély van arra, hogy további fehérjékre is kialakulhat érzékenység, intolerancia, ami tovább szűkítheti a táplálási lehetőségeket.

Addig, amíg kedvencünkről nem bizonyosodik be, hogy valóban csirke-, vagy más ételallergiában szenved, nem szükséges a kezdetektől mellőzni a csirkét az étrendjéből.

Az allergiák diagnosztizálása nem könnyű, hiszen az allergiás kutyák körében sokszor nem ételallergia, hanem pollenallergia, kontaktallergia vagy más környezeti allergén áll a háttérben. Azok a kutyafajták, melyek köztudottan érzékenyebbek a társaiknál, sokféle allergiával bírhatnak. Jellemzően elterjedtebbek körükben a bőrproblémák, a viszketés, a mancs rágása, a fülgyulladás és az emésztési panaszok, ezért sokkal nehezebb azonosítani a probléma forrását.

Az érzékenyebb bőrű és emésztésű kutyafajták egyedei esetében számítani kell arra, hogy idővel módosítani szükséges az étrendet és alaposabb kivizsgálásra lehet szükség, amely segíthet feltárni a tünetek gyökerét.

Még ezeknél a kutyafajtáknál sem kell csirkementes étrendet bevezetni, amíg fel nem merül a csirkeallergia gyanúja, hiszen számos más környezeti tényező és fehérjetípus is felelőssé tehető az irritációért.

Mely kutyafajtáknál a leggyakoribb az ételallergia előfordulása?

A labrador érzékeny az ételallergiára, mely viszketéssel jár.
A labrador kifejezetten hajlamos az eleségallergiára, melynek tünete a viszketés és a mancsok rágása.

Az ételallergia lehetősége nagyobb számban fordul elő bizonyos kutyafajtáknál, melyek a következők: labrador retiever, német juhászkutya, cocker spániel, golden retriever, francia bulldog, bull terrier, boxer, shar pei, shih tzu, bichon frisé, máltai selyemkutya, westie és yorkshire terrier.

Amennyiben a kedvencünk a fent felsorolt fajtákhoz tartozik és tartósan tüneteket produkál, gyanakodhatunk arra, hogy eleségallergiától szenved.

Az ételallergia nagyobb hányadban érintheti az érzékenyebb szervezetű kutyákat, ám nem minden egyed válik allergiássá az ételekre. A genetikai érintettség és az öröklött tulajdonságok okán gyakran nehéz elkerülni az allergia kialakulását.

Legtöbbjüknél számításba kell venni más betegségeket is, például a krónikus bőrbetegséget, az atópiás dermatitiszt, a bolhacsípés allergiát és a kontaktallergiát is, melyet akár a szőnyeg, a szövetek és a műanyagok is kiválthatnak.

Amennyiben a kutyánk bőrtüneteket, légzőszervi- vagy emésztőrendszeri problémákat tapasztal, feltétlenül vigyük állatorvoshoz, hogy megfelelő kezelésben részesülhessen, és olyan módosításokat eszközölhessük az életvitelében, táplálásában, illetve a környezetében, mely hosszú távon az egészségét szolgálja.

2023. August 31.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.