Mit ihat a kutya a vízen kívül? | 7 bátran adható folyadék

Mit ihat a kutya a vízen kívül

Minden kutyás tudja, hogy kedvence szó szerint bármit képes megenni vagy meginni. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vízen kívül mit ihatnak a kutyák?

Általános félreértés, hogy a kutyák csak és kizárólag vizet ihatnak. Természetesen folyadékbevitel szempontjából ez a legfőbb táplálékuk, de a víz mellett mást is itathatunk velük, ami kifejezetten jótékony hatással lesz a szervezetükre. Sőt, betegség esetén, vagy idős korban, egyenesen ajánlott a vízen kívül mást is itatni. Mutatjuk mik is ezek!

Megunhatják a kutyák a vizet?

A kutyáknak sok ezer éven keresztül a víz volt az egyetlen táplálékuk, amivel kielégíthették folyadék igényüket.

A mai napig is leginkább a víz szolgál arra, hogy kedvenceink hidratálják magukat. Jogosan vetődik hát fel a kérdés, hogy a kutyák unhatják-e a vízivást.

Elég valószínűtlen, hogy a kutyák megunnák az állandó vízfogyasztást, azonban akárcsak nekünk embereknek, az ebeknek is kiváló az ízérzékelése, így bizonyos, hogy ők is örömmel veszik, ha a klasszikus víz mellett más itallal is kiegészíthetik folyadék igényüket.

Milyen folyadékot ihatnak a kutyák a víz mellett?

Bátran kiegészíthetjük kutyánk folyadékbevitelét az alábbi italokkal, azonban ne feledjük: minden kutyának vízre van szüksége a túléléshez, tehát mint mindenben, a mérték érték.

1. Házi gyümölcs és zöldséglé

Házi gyümölcs és zöldséglé.

Cukor és egyéb kiegészítők nélkül, nyugodtan adhatunk a kutyának házilag készített gyümölcslevet vagy zöldséglevet.

A sok vitamin, akárcsak az emberek, úgy a kutyák számára is hasznos az immunrendszer erősítése szempontjából. Érdemes azonban a házilag készített itókát hidegen tálalni és vízzel alaposan felhigítani, mert így kutyánk nagyobb kedvvel fogja fogyasztani.

2. Tehéntej

Kölyökkorban a kutyáknak is adhatunk tehéntejet, mivel kiválóan erősíti a szervezetüket.

Felnőtt korban azonban már ne feltétlenül erőltessük a dolgot, mivel a legtöbb kutya laktózérzékeny, így hasfájáshoz, hányáshoz is vezethet a tej túlzott fogyasztása.

3. Kókusztej

Kókusztejet is ihat a kutya.

Ezzel szemben a kókusztej felnőtt korban is bátran adható a kutyáknak. Magas vitamin és ásványianyag tartalma miatt remek immunerősítő.

Túlzásba vinni azonban nem szabad, mivel sok az olajtartalma, ami hasmenéshez vezethet.

4. Diótej

A Diótej, illetőleg még a diófélékhez tartozó mandulából és kesudióból kivont tej, kis mennyiségben szintén jótékonyan hat a kutya egészségére, elsősorban a magas E- és B3 vitamintartalom miatt.

5. Húsleves

Húsleves.

A húsleves, akárcsak nálunk embereknél, a kutyusoknál is örök befutó. Az ebek imádják és csak pozitív hatásairól számolhatunk be.

Két dologra azonban itt is vigyázni kell. Az egyik, hogy a levest sótlanul és fűszerek nélkül készítsük el. A másik, hogy üresen, csontdarabok nélkül szolgáljuk fel, melyek esetleg megsebezhetik a kutya torkát vagy emésztőrendszerét.

6. Elektrolit karbantartó italok (Pedialyte)

A Pedialyte-t és egyéb speciális elektrolit termékek szintén nyugodtan adhatók a kutyáknak. Ezek a táplálékkiegészítők az ebek esetében is a fizikai állapotot hivatottak erősíteni.

Hőség, erős fizikai tevékenység, vagy esetleges kiszáradás közeli állapot során az izotónás ital segítségével a kutya gyorsan tud hidratálódni.

Fontos azonban, hogy szénsavmentes és ízesítetlen változatot használjunk, és az adagolásról kérdezzük meg az állatorvosunkat.

7. Kókuszvíz

Kókuszvíz.

A kókuszvíz tökéletesen biztonságos az eb számára, és olyan tápanyagokat tartalmaz, mint a kálium, magnézium, C és B-vitaminok.

Ez az ital nagy segítség lehet a kutya hidratálásában, amíg cukrozatlan és nem tartalmaz mesterséges ízfokozókat vagy színezéket.

Milyen esetekben fontos a vízen kívül más folyadékot is adni a kutyának?

Milyen esetekben fontos a vízen kívül más folyadékot is adni a kutyának: Betegség során.

Az alábbi esetekben érdemes a vízen kívül új lehetőségeket felkínálni a kutya számára.

Vitamin vagy ásványi anyag hiánya esetén

A kutyáknál is előfordulhat, hogy bizonyos esetekben hiányt szenvednek vitaminokban vagy ásványi anyagokban.

Főleg az elhúzódó forróság esetén szokott ez előfordulni. Ilyenkor nyugodtan kiegészíthetjük a víz mellett speciális, kutyáknak készített vitaminban gazdag itókákkal vagy gyümölcslével a napi folyadékbevitelt.

Betegség, gyomorbaj, vagy ha nem akar inni a kutya

Gyomorpanaszokra, fáradságra a kutyák esetében is remek próbálkozás lehet egy kis húsleves adása. Magában vagy a száraz táphoz öntve adjuk a kutyának, mely elősegíti a gyorsabb felépülést.

Krónikus betegségek, öregség

A már említett Pedialyte-t és egyéb speciális, gyógyászati ivóvíz kiegészítőket leginkább öreg- és krónikusan beteg kutyáknak szokták nagyobb mennyiségben adagolni.

Az ok természetesen a gyógyulás, illetőleg a fizikai állapot erősítése.

Összegzés

A kutyák legfontosabb tápláléka a víz, már ami a folyadékbevitelt illeti. Emellett azonban más folyadékkal is itathatjuk kedvenceinket, melyek jótékony hatással vannak szervezetükre.

Ezeknek a kiegészítőknek a kutyák is örülni fognak, már csak azért is, mert változatosabb ízvilággal találkoznak.

Betegségek esetén pedig különösen ajánlott a vizet egyéb fogyasztható italokkal, páldául húslevessel is kiegészíteni.

September 8, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.