Mit nem ehet a kutya? [50 tiltólistás étel]

Mit nem ehet a kutya [50 tiltólistás étel]

Kutyatulajdonosként felelős vagy kutyád egészségéért. Nem árt tudni, hogy mit nem ehet a kutya, mivel számos élelmiszer – ami emberi fogyasztásra kifejezetten egészséges, igen káros lehet kedvencünk számára!

Emberként tisztában vagy vele, milyen ételek gyakorolnak jótékony hatást a szervezetedre, és miket kell kerülni, ha egészséges szeretnél maradni. A helyes táplálkozás kihat a közérzetedre, a mozgékonyságodra és nem utolsó sorban a tested működésére.

Nincs ez másként a kutyák esetében sem, azonban ők nem tudják felismerni a számukra káros ételeket. Neked kell résen lenned, hogy kiskedvenced mit vesz a szájába.

Mit nem ehet a kutya? – 50 étel, amit jobb elkerülni!

Előző összeállításunkból már írtunk arról a több, mint 100 egészséges és biztonságos finomságról, amit bátran a kutya etetőtáljába tehetsz. Most ismerd meg, hogy mit nem ehet a kutya!

Milyen ételek veszélyesek a kutyák számára?

Miket kerülj el az étrend kialakítása során?

A következőkben bemutatunk 50 olyan ételt, amely kisebb-nagyobb mértékben veszélyt jelenthet kutyád számára.

Mit nem ehet a kutya? A legveszélyesebb ételek.

Milyen gyümölcsöket nem ehet a kutya?

Milyen zöldségeket nem ehet a kutya?

Mit nem ehet meg a kutya a húsok és csontok közül?

Mely fűszereket és gyógynövényeket nem eheti meg a kutya?

Mit nem ehet a kutya az ember által előállított élelmiszerekből?

Milyen ételeket ehet mértékkel a kutya?

Mely ételek a legveszélyesebbek a kutyákra?

1. Csokoládé

Mit nem ehet a kutya? Csokoládét

Mielőtt úgy gondolnád, hogy jó ötlet a csokoládét jutalomfalatként a kutyádnak adni, fontold meg a következőket. A kakaó koffein- és teobromin tartalma megfelelő mértékben élénkítőleg hat az emberi szervezetre, ezért szokták mondani, hogy a csokoládé „boldogsághormonokat” tartalmaz.

A koffeint és a teobromint az emberi szervezet 2-3 óra alatt képes lebontani, míg a kutyák vérében akár 18 órán keresztül jelen lehet, folyamatosan ontva a toxinokat.

Az enyhe hasmenéstől kezdve, a túlpörgésen és kiszáradáson át, egészen az epilepsziás rohamig, mindent képes produkálni a két vegyület. Minél magasabb százalékban van jelen a kakaó a csokoládéban, annál mérgezőbbnek számít.

Ha észrevetted, hogy kutyád elcsente a maradék csokoládét az asztalról, akkor érdemes tisztában lenned vele, hogy mi az a mennyiség, ami után azonnal állatorvoshoz kell fordulnod. Erről itt olvashatsz bővebben!

2. Kávé és tea

A kávét és a teát koffeintartalma miatt, a mérgezési szempontokat figyelembe véve, akár egy kalap alá lehet venni a csokoládéval.

Mind a nyers tealevelek és kávébabok, mind a már lefőzött italok veszélyesek lehetnek kutyád számára. A csokoládénál említett túlpörgés és kiszáradás mellett szívritmus zavart, valamint légzési nehézséget okozhat.

Véletlenül se lepd meg kiskedvenced jeges teával egy forró, nyári napon, mert nagyon rossz vége lehet!

3. Avokádó

Kutya avokádót eszik.

Az avokádó óriási népszerűségnek örvend a konyhákban, hiszen alacsony cukortartalma mellett gazdag A-, B-, C- és E vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, vasban, foszforban és káliumban. De bármennyire is csábító számodra a mexikói csodanövény, kutyád számára egyenes halálos méreg.

A gyümölcs héjában, húsában, levelében és a maghéjban nagy mennyiségű persin található, amely az avokádó természetes gombaölő mérge.

Az emberre egyáltalán nem veszélyes, sőt, egyes rákos betegeknél hatékony segítség a gyógyulásban. Az állatok esetében azonban ellenkező hatást fejt ki.

A persin a kutya szervezetébe kerülve heves hányást és hasmenést okozhat, emellett légzési nehézség léphet fel a tüdőben felhalmozott folyadék miatt. Kiskedvenced védelmének érdekében jobb, ha nem is hozod a lakásba az avokádót!

4. Hagyma és fokhagyma

Ártatlan dolognak tűnhet, hogy a húslevesből megmaradt hagymával vagy fokhagymával megkínáld a kutyádat, de nagyon komoly egészégügyi problémát okozhat!

A hagymafélékben magas mennyiségben találhatóak szulfoxidok. Például a S-1-propenil-cisztein-szulfoxid, amely gáz formájában felszabadul a hagyma szeletelésénél – emiatt könnyezünk.

A szulfoxidok az emberre nézve „ártalmatlanok”, azonban a kutyák esetében erős toxikus hatással bírnak. Veszélyük abban rejlik, hogy felhalmozódik a kutya szervezetében, lassan vagy egyáltalán nem távozik onnan. Hosszú távon a szulfoxidok elpusztítják a vörösvértesteket a kutya szervezetében, vérszegénységet okozva ezzel.

Az enyhe szulfoxidos mérgezési tünetek közé tartozik a hányás, hasi fájdalom, hasmenés és a depressziós kialakulása. A súlyos tünetek között a gyengeség, a légzési nehézségek és a megemelkedett pulzusszám szerepel, akár bele is pusztulhat az állat.

Ha marad is a vasárnapi ebédről egy kis hagymás rostélyos, inkább kössön ki a kukába, mint te kis kedvenceddel az állatklinikán!

5. Szőlő és mazsola

Szőlő és mazsola.

Jól gondold meg, hogy hebrencs kiskutyádat szüret idején beengeded-e a szőlőtőkék közé! Ha éppen rágcsálós korszakát éli, akkor biztos, hogy gondolkodás nélkül ráveti magát az édes szőlőszemekre.

A szőlőben és a mazsolában található toxinok veseelégtelenséget, hányást, alhasi fájdalmakat és remegést idézhet elő a kutyáknál. A folyamatos hányás, illetve a kiszáradás, csökkent számú vizelések is intőjelek lehetnek, hogy kiskedvenced lelopta a mazsolás sütit az asztalról.

Az egyetlen jó a rosszban, hogy a gyümölcs toxinja lassan szívódik fel, így, ha időben észrevetted, hogy kutyusod megdézsmált egy szőlőfürtöt, akkor az állatorvos megfelelő terápiával képes segíteni.

6. Makadámdió

A makadámdió bár nem túl elterjedt csemege kis hazánkban, egyes magkeverékekben vagy süteményekben előfordulhat.

Hasonlóan a szőlőhöz és a mazsolához, a makadámdió olyan toxinokat tartalmaz, amely komoly megbetegedéseket okozhat a kutyáknál.

A toxinok főleg az ideg-, izom-, csont- és emésztőrendszerbe terjednek szét és okoznak károkat. A makadámdió-mérgezés jellegzetes tünetei a légzési nehézség, gyengeség, remegés, hirtelen bénulás és láz.

Az alapvetően egészséges állatoknál csak nagyon ritkán halálos kimenetelű, azonban lefolyása rendkívül hosszú és fájdalmas.

7. Szerecsendió

Szerecsendió.

A szerecsendió leginkább őrölt formában kerül be a magyar konyhákba, de egyes süteményekbe és mártásokba egészben is bekerülhet.

A szerecsendió illóolajában megtalálható a miriszticin nevű vegyület, amely távol tartja a kártevő rovarokat a növényektől.

Az emberre ártalmatlan anyag, képes hatékonyan feldolgozni a szervezetünk, azonban négylábú barátaink már nem ilyen szerencsések. Komoly neurológiai és mozgásszervi problémákat okoz, amelyek jellemzően remegés, heves szívverés és zavartság formájában mutatkoznak meg.

Jól zárd be a kamrád ajtaját, ha szerecsendiót tartasz otthon, ugyanis kiskedvenced megszenvedheti a fűszernövénnyel való találkozást!

8. Xylitol

Nem is gondolnád hány hétköznapi termék tartalmazza a xylitol nevű, cukrot helyettesítő édesítőt. Főleg rágógumiban, édességekben, pékáruban, fogkrémbe, sőt, egyes diétás ételekben is megtalálható.

Az édesítő a kutya szervezetébe bekerülve hirtelen vércukorszint csökkenést idéz elő, amelyet izomgyengeség és rohamok kísérnek. A komoly mennyiségben elfogyasztott xylitol pár napon belül májelégtelenséghez, de akár halálhoz is vezethet.

Érdemes tehát a rágógumit jól elzárva tartani, és megtanítani a gyerekeknek, hogy ne nyomják ki a gyerekfogrémet a kutya táljába!

9. Alkohol

Kutya és borospohár.

Viccesen nézhet ki néhány korty sör után egy dülöngélő kutya, de ha tudnád, pontosan mi zajlik a szervezetében, nem nevetnél rajta. Az alkohol ugyanazt a hatást fejti ki a kutyusod szervezetére, mint a tiedre – csak neki sokkal kevesebb is elég, hogy komoly károk keletkezzenek.

A hányást és hasmenést már alig néhány deciliter alkohol is képes kiváltani, további mennyiség koordinációs és légzési problémákat, májelégtelenséget rosszabb esetben kómát és halált okoz.

Emiatt érdemes elgondolkodnod azon, hogy egy házibuli alkalmával elszeparáld kiskedvencedet a vendégtértől!

Milyen gyümölcsöket nem ehet a kutya?

10. Karambola (csillaggyümölcs)

Karambola (csillaggyümölcs).

Az édes, lédús, egzotikus karambola egy igazi gyümölcsfesztivál: egyszerre érezheted a szilva, az ananász és a citrom aromáját. Ám, ami számodra az ízek földi paradicsoma, az a kutyád számára közel sem tündérmese.

A csillaggyümölcs oxalátokat és karamboxint tartalmaz. Az oxalátok alapvetően az emberre nézve sem hasznos vegyületek, ugyanis megkötik a kalciumot és a különböző ásványi anyagokat, emiatt komoly szerepet játszanak a csontritkulásban, valamint a különböző hiánybetegségek kialakulásában.

A kutyák esetében a folyamat gyorsabban zajlik le, vesekőhöz, illetve súlyos kalciumhiány kialakulásához vezethet. A karamboxin pedig egy idegrendszerre ható méreg, amely görcsökhöz és idegrendszeri károsodáshoz vezethet.

Bármennyire is kinézi kiskedvenced kezedből a gyümölcsöt, semmiképpen se add oda neki!

11. Meggy

Egy-két szem meggy a lehulló gyümölcsfáról még jól is eshet kutyusodnak. Azonban mértékkel a hívogató gyümölccsel, ugyanis a mag, a héj, illetve a növény más részei cianidot tartalmaznak, amely rendkívül mérgező a kutyák számára.

A cianid a vörösvértesteket támadja meg és blokkolja az oxigénszállítást. A cianidmérgezés tünetei között előfordul a nehéz légzés, a vérvörös íny és a kitágult pupilla.

A meggymag nem csupán mérgező, de fulladásveszélyes, illetve a belekbe kerülve elzáródást is okozhat. Ha mindenáron meg szeretnéd kínálni kutyádat meggyel, szigorúan kimagozva, csak a gyümölcshúsát tedd a táljába és 2-3 szemnél sose legyen több!

12. Szilva

Szilva.

Kedvenc gyümölcseink esetében főleg a mag és a maghéj okozhat problémát kutyád számára. A gyümölcshús ugyanolyan veszélytelen, akár a meggy esetében, azonban a cianid itt is jelen van a növény többi részében.

A magok a mérgezés mellett súlyos bélelzáródást, emiatt székrekedést és gyomorproblémákat okoznak. A szilva ilyen szempontból nem a legjobb vitaminpótló ötlet kedvenced számára.

13. Citrusfélék

Vélhetően a citrom savanyú íze elbátortalanítja kutyusod a déli gyümölcsöktől, a narancs azonban már jobban fog neki tetszeni, amit nyugodtan fogyaszthat.

A gyümölcsök héja feltétlenül landoljon a kukában, hiszen az erős illóolajok és a psoralen vegyület hányást és hasmenést idézhetnek elő. A grapefruit mindemellett még allergiás bőrkiütéseket okozhat.

Bár a citrusfélék komoly károkat nem okoznak, a mennyiségre mindenképpen figyelj, ha nem akarsz rossz éjszakát kutyádnak!

14. Mandula és kesudió

Mandula és kesudió.

Szerencsére mind a mandula, mind a kesudió meg sem közelíti a makadámdió veszélyességét. Azonban a mérték ebben az esetben is érték, ha kutyád egészségéről van szó!

A mandula egyes kutyafajták számára túl „nagy falat” lehet, így, ha nem megfelelően rágják meg, akkor az erős mag felsértheti a nyelőcsövüket. Sózott változata pedig felboríthatja a vízháztartást, amely a szívbeteg kutyusokra különös mértékben veszélyes.

Mind a mandula, mind a kesudió magas zsír- és kalóriatartalma hosszútávon egészségtelen súlygyarapodáshoz és hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethet. Emiatt azt javaslom, hogy napi két szem mandulánál vagy kesudiónál többel ne kínáld meg kedvencedet!

15. Csonthéjasok

A mandula és a kesudió kiemelt szerepet kaptak magas kalória- és zsírtartalmuk miatt, azonban nem szabad megfeledkeznünk a többi csonthéjasról sem.

Ősszel külön móka napi szinten összekapkodni a lehullott diót, hogy a tacskónk ne ropogtassa meg őket. Ami játéknak tűnt, az valójában komoly verseny volt a kutyánk egészségének érdekében.

Ahogyan az ember sem képes rá, a kutyák gyomra sem tud megbirkózni a kemény héjakkal. A lehulló dió, mogyoró és mandula héja könnyen felsértheti az állat nyelőcsövét vagy a bél további szakaszait.

Jobb esetben székrekedést, rosszabb esetben akár gyomorvérzést is előidézhetnek. Ezért, ha lehet kerítsd el kutyád elől a csonthájas terméssel rendelkező növényeket!

Milyen zöldségeket nem ehet a kutya?

16. Egész kukorica

Egész kukorica.

A kukoricaszemek egyáltalán nem veszélyesek, sőt vitamin- és ásványianyag tartalmuknak köszönhetően számos kutyaeledel alapját képezik. A főtt, illetve a nyers kukoricaszemek kis mennyiségben még jót is tesznek kutyusodnak. Ám az egész kukoricacsövet felkínálni kiskedvenced számára már kevésbé jó ötlet.

Még ha jó játéknak is tűnhet a kukoricacső vagy a csutka rágcsálása, valójában sok veszélyt takar. A kutyák igen elszántak tudnak lenni, ha valamit szét kell rágni, és a csutka közel sem olyan erős, akár egy velős csont.

Akarva-akaratlanul is lenyelik a leharapott csutkadarabokat, ami fulladáshoz vagy bélelzáródáshoz vezethet. Maradj inkább a hagyományos kutyajátékoknál!

17. Paradicsom

A kutyák számára is vonzó lehet a piros, kerek, lédús zöldség és nem is baj, ha egy-egy szemet lecsen a paradicsomtőről. Az érett paradicsom nem veszélyes, napi egy-két darab még egészséges is.

Azonban feltétlenül kerítsd el a kertedet, ha paradicsomokat nevelsz bennünk, ugyanis a növény töve, levele, illetve az éretlen, zöld paradicsomfejek már toxikus anyagokat tartalmazhatnak!

Bár elég nagy mennyiséget kell elfogyasztania kutyádnak ahhoz, hogy hányást és hasmenést okozzon, nem árt az elővigyázatosság.

18. Vadon termő gombák

Vadon termő gombák.

Ha csak nem vagy gomba szakértő, te is félve tekintesz az erdőben található gombákra. Bár a kutyák alapvetően meg tudják különböztetni az ehetőt a mérges fajtától, biztonság kedvéért jobb távol tartani őket az erdei növényektől.

A gomba fajtájától függően komoly gyomorproblémákat, illetve idegrendszeri károsodást tud okozni. Aranyszabály, hogy amelyik gombát te sem ennéd meg, azt a kutyádnak se add oda!

19. Spárga

A spárga picit kakukktojás a tiltólistán, ugyanis sem a nyers változata, sem a feldolgozott, megfőzött zöldség nem veszélyes a kutyádra nézve.

Egyszerűen, csak nincs értelme beépíteni kedvenced étrendjébe. A nyers spárga a gyengébb gyomorral „megáldott” kutyafajták esetében megterhelik a beleket, a főzött változatból pedig elillannak az állatok számára értékes tápanyagok.

Szóval nagyjából annyira hasznos spárgával etetni a kutyádat, mint jégkockákat tenni a táljába.

Milyen húst vagy csontot nem ehet a kutya?

20. Főtt csontok

Csirke csontokat nem ehet a kutya.

Gyerekkorunk meghatározó eleme mind a mesekönyveken, mind a rajzfilmekben, hogy az alkotók a kutyákat csontokkal ábrázolják. Emiatt is égett bele sok állattartóba az a tévhit, hogy a kutyák bármilyen csontot megesznek.

Pedig az úgynevezett hasadó csontok, mint a szárnyasok csontjai, főtt és sült állapotukban apró szilánkokra hasadnak rágcsálás közben. A hegyes, éles csontdarabok felhasíthatják a nyelőcsövet, valamint irritálhatják a gyomrot. Ha kiskutyád még mohó is, akkor a nagy mennyiségben bevitt csontok bélelzáródást okozhatnak.

Ha minden áron meg akarod lepni kutyádat egy finom csonttal, akkor a hentesnél kapható marhalábszárcsont az ideális választás.

Nem hasadnak le belőle darabok, illetve kevésbé fenyeget a veszély, hogy kiskedvenced egészbe lenyeli. Azonban ezeket a csontokat is mérsékelten kell kezelni: hamar elkoptatják a kutya fogát, esetleg meg is sérülhetnek a vehemens rágás közben.

A csonntal való biztonságos etetésről itt olvashatsz bővebben!

21. Nyers hús és hal

Már jó pár éve foglalkozom kutyákkal. Ez idő alatt akadt pár olyan kutyatulajdonos, akik meg voltak róla bizonyosodva, hogy a kutyáknak nem árt néha egy kis nyers hús. A kutyák ragadozók és az őseik sem sütögették a nyulat nyárson, mondták. Modern korunkban azonban a kutyáknak nincs szükségük rá, hogy vadásszanak az élelemre.

Másodszorra, a mostani, kedvtelésből tartott, olykor túlnemesített kutyák emésztőrendszere már közel sem bír el annyit, mint teljesen elvadult őseik gyomra. Ezért is mindenevők a kutyák és nem húsevők.

A nyers, kezeletlen húsokon található baktériumok, paraziták ugyanolyan veszélyesek lehetnek a kutyákra, mint az emberre. Ételmérgezést, hányást, hasmenést és akár lázat is okozhatnak a nem kívánt betolakodók.

Szánj egy kis időt kiskutyádra és főzd meg a neki szánt húsokat!

22. Szárított marhahús

Szárított marhahús.

A színtiszta marhahús kiváló alapanyaga a jó minőségű kutyatápoknak, magas fehérje tartalma elősegíti a kölykök egészséges fejlődését.

A kereskedelmi forgalomban kapható szárított marhahús azonban telített mesterséges adalékanyaggal, fűszerrel és sóval, amelyek már külön-külön is komoly gondot okozhatnak. Tekints a szárított marhahúsra úgy, mint a chipsre: finomnak finom, de az egészség megőrzése érdekében jobb elkerülni.

23. Macskakaja

Ha kutya mellett macskát is tartasz, akkor számodra nem újdonság az a jelenség, amikor kedvenced „rárepül” a szaftos macskakajára. Bár néhány elcsent falattól még nem lesz semmi baja, hosszútávon azért ne hagyd, hogy a kutyatáp mellett a macskaeledelt is befalja.

A macskák aktív életmódjához kifejlesztett tápok sokkal több fehérjét és zsírt tartalmaznak, ami nagy mennyiségben a kutyáknál hasmenést, elhízást és hasnyálmirigy-gyulladást okozhat.

Ajánlott tehát elszeparálni a két állatot étkezés közben!

24. Zsíros húsok

Zsíros húsok.

A kutyadietetikusok vélhetően szívrohamot kapnának, ha tudnák, hogy szalonnát adtál a kutyádnak. Ugyanis, ahogyan az embernél is komoly problémát okoznak a zsírban úszó húsdarabok, úgy a kutyák számára is az egészségtelen kategóriába tartozik.

Bár szökőévente egyszer megengedhetsz egy kis bűnözést négylábú barátodnak, hosszú távon ne építsd be a bacont az étrendjébe: az elhízás mellett a hasnyálmirigy-gyulladás is komoly problémát tud okozni.

Arról, hogy milyen és mennyi zsírt ehet a kutya itt találsz hasznos információkat.

25. Máj

Májjal etetni a kutyádat korántsem olyan veszélyes, mint zsíros húsokkal, sőt, kis mennyiségben etetve még hasznos is. Azonban a mérték ebben az esetben is érték!

A máj magas A-vitamin tartalma méregként hathat kiskedvencedre, amely étvágytalansághoz és kóros soványsághoz vezethet. Ezért vigyázz, hova akasztod a májas hurkát a kamrába, nehogy kutyusod elérje!

A szakszerű májjal való etetésről itt találsz hasznos információkat!

Milyen fűszereket és gyógynövényeket nem ehet a kutya?

26. Menta

Menta.

Kellemetlen a kutyád lehelete? Bármennyire is vágynál rá, hogy megetesd mentával vagy rágógumival, inkább verd ki a fejedből!

A mentában található menthol vegyület kellemetlen irritációt okoz az eb nyálkahártyájában, illetve a gyomorban is. Inkább bízd szakértőre a száj- és fogápolást!

Olvasd el a kutya rossz szájszagának kezeléséről írt cikkünket is!

27. Babérlevél

A babérlevelet szeretjük ételízesítőként és gyógynövényként, ám a kutyák már mást mondanának. A babérlevelek eugenol tartalma hányást és hasmenést válthat ki, emellett az állatok nehezen emésztik meg, ha egészben lenyelik, így bélelzáródást okozhat.

28. Kömény

Kömény.

A magyar konyha egyik elengedhetetlen fűszere, amit azonban a kutyusod szervezete nem kultivál.

A fűszerben található karvon és limonén vegyületek, valamint a természetese illóolajok együtt bélproblémákhoz vezethetnek. Szóval ezt a fűszert is kihúzhatod a kutyamenüből!

29. Fahéj

Meg van az az érzés, amikor a fahéjas sütiről véletlenül belélegzed az őrölt fahéjat és köhögnöd kell tőle? Na, ezt a kellemetlen élményt szorozd meg tízzel: ilyen, ha egy kis kanál fahéjat adsz a kutyádnak!

A fahéj erős illóolajai az állat nyálkahártyáját, gyomrát, de még a bőrét is irritálja. A belélegzett fahéjpor szélsőséges esetekben még tüdőgyulladást is okozhat.

30. Bors

 Bors.

Kis mennyiségben ugyan finom ízt ad az ételnek, viszont nagy mennyiségben már az ember nyelőcsöve is megszenvedi a borssal való találkozást.

A fahéjhoz hasonlóan irritációt okozhat, néhány esetben gyomorbántalmakhoz vezethet. Ha lehet, kerüld el a kutyusodnak szánt falat borssal történő fűszerezését!

31. Oregánó és majoranna

Az olasz konyha kedvenceiért kutyád nem fog annyira rajongani. A két fűszer erős illóolajai komoly gyomorproblémákat idéznek elő, amely akár hányásban és hasmenésben is megnyilvánul.

Fűszernövényekkel teletűzdelt kertedet emiatt érdemes jól elkerítened mohó kiskedvenced elől.

32. Kamilla

Kamilla.

Ami számodra gyógyír a megfázásra, komoly bajok forrása kiskutyádnak. A friss kamilla virág csersavat és illóolajokat tartalmaz, amely allergiás reakciókat, hányást és hasmenést okoz.

Tartós használata akár gyomorvérzéshez is vezethet. Szárított formája kevésbé mérgező a kedvencedre nézve, de így sem ajánlom megkóstoltatni vele.

33. Édesgyökér

Az édesgyökér jellegzetes ízét a glicirrizin vegyület adja, amely ugyan hatékony vírusölő az embereknél, viszont kutyáknál erősen mérgező hatást fejt ki.

Jelentősen befolyásolja a kálium mennyiségét a szervezetben, így a hiányállapot kialakulása miatt magas vérnyomást, májkárosodást és szívritmuszavart okoz. Hanyagold a kutyád étrendjéből!

34. Rebarbara

Rebarbara.

A rebarbara ugyanolyan oxalátokban gazdag, mint a már korábban is említett karambola (csillaggyümölcs).

Megköti a kalciumot és más ásványi anyagokat, ezzel csontritkulást, vesekövet és vizelési problémákat idézve elő. Jobb kihagyni a kutyád táljából!

Milyen ember által előállított ételeket nem ehet a kutya?

35. Édesség

Édesség.

Minden káros tényező, amelyet az édességekkel kapcsolatban ismertél, hatványozottan igaz a kutyákra is. A túlzott cukorfogyasztás hosszú távon elhízáshoz, fogszuvasodáshoz és cukorbetegséghez vezethet.

Egy véletlenül elcsent cukorka ugyan nem a világvége, de érdemes figyelemmel kísérned kutyád viselkedését.

A fokozott hiperaktivitás és az esetleges hasmenés mellett nem szabad megfeledkezned a xylitol nevű édesítőszerről, amelynek súlyos egészségtani hatásairól már korábban írtam. Ellenőrizd az édesség összetevőjét, hogy ne legyen a későbbiekben komoly baj!

36. Tej és tejtermékek

Kedves dolog egy szelet sajtot odacsúsztatni kedvencednek a hétvégi pikniknél, de ennyi bőven elég is. A kutyák gyomrából hiányzik az az enzim, amely a tejcukor lebontásáért felel, emiatt minden eb laktóz-intoleranciában szenved.

Már egy bögre tej is hányást, hasmenést és gyomorproblémákat eredményez. Hosszútávon allergia és emésztőszervi betegségek alakulhatnak ki.

Egyes tejtermékek, pl. az ízesített joghurtok magas cukortartalma fogszuvasodáshoz és cukorbetegséghez vezethet. Ne kísérletezz a tejtermékekkel!

37. Fagylalt

Kutya fagylaltot eszik.

A fagylaltot azért emelten ki külön a tejtermékek és az édességek sorából, mert nyáron rendszeresen látok olyan családokat, akik a gyerekek mellett a kutyának is vesznek egy gombóc fagyit.

A fagylalt egyszerre hordozza magában a tejtermékek hashajtó és az édességek cukortartalmával kapcsolatos negatív hatásokat. A kánikulában egyáltalán nem segít a kutyákon a hideg fagylalt, csakis a tiszta, hűvös víz.

38. Sós ételek

A só esetében érvényes a „kevesebb több” elv. Bár ételeinket előszeretettel sózzuk egészségtelen mértékig, illetve rajongunk a mesterséges, sós ételek (pl. chips) iránt, a kutyákat hagyjuk ki a buliból.

A szervezetük nagyon érzékenyen reagál a túlzott sófogyasztásra, egy sós perec elmajszolása is súlyos kiszáradáshoz vezethet. Emellett előidézhet hányást, hasmenést, levertséget, remegést és lázat. Hosszú távon májelégtelenséghez és agyvérzéshez vezethet.

Tehát az esti filmhez elengedhetetlen sós, pattogatott kukorica nem egészen megfelelő csemege kiskedvenced számára!

39. Rágógumi

Rágógumi.

Hidd el, a legkevésbé sem vicces momentum egy rágózó kutya! A menthol okozta irritáció mellett a rágógumik nagy többsége xylitolt tartalmaz, amely az egyik legveszélyesebb anyag kutyádra nézve (korábban már részletesen írtam róla).

Emellett a sebtében bekapott és lenyelt rágógumi fulladást, valamint bélelzáródást idézhet elő. Jól dugd el kiskutyád elől!

40. Üdítőitalok

Ha még puszta jó szándékból is megfordult a fejedben, hogy üdítőitallal kínáld meg kutyádat, gyorsan lebeszélnélek róla.

Az üdítők cukortartalma egészségtelen mértékben magas kedvenced számára, amely cukorbetegséghez és elhízáshoz vezethet.

A szénsav sem természetes anyag, amelyet a kutya gyomra jól tudna kezelni. Négylábú barátodat egyetlen dolog frissíti fel a nyári hőségben: a víz.

41. Sör, komló

Sör, komló.

A sör két, a kutyák számára igen veszélyes anyagot tartalmaz: alkohol és komló. Az alkohol káros hatásairól korábban már írtam.

A komlóban fellelhető toxin hányást, lázat, rohamokat és akár halált is okozhat. Óvatosan a nyári bulik alkalmával, nehogy kiskutyád is „felfrissítse” magát egy ott hagyott korsó sörrel!

42. Nyers tészta

Ha imádsz kenyeret vagy süteményt sütni, csak óvatosan hagyd magára a nyers tésztát, ha kutyád szeret dolgokat elcsenni a konyhapultról.

Az élesztő ugyanis elkezdhet erjedni a gyomorban, felpuffasztja a lenyelt tésztát, valamint etanolt szabadít fel. A kellemetlen hasi fájdalom és puffadás mellett kutyád etanolmérgezést is elszenvedhet.

43. Sütőpor és szódabikarbóna

Sütőpor és szódabikarbóna.

A háztartások két alapvető alapanyaga, a sütőpor és szódabikarbóna, hasonlóan a nyers tésztába kerülő élesztőhöz, komoly gyomorproblémákat okozhat kutyádnál.

A két anyag által generált gázok fájdalmas puffadáshoz vezethetnek, nagy mennyiség esetében szívritmuszavar is előfordul. Jól zárd a kamrád ajtaját!

44. Penészes, romlott étel

Nem szeretek ételt kidobni a szemétbe, azonban van az a határ, amikor már nem szabad tovább tartogatni a hűtőben. Bár ilyenkor a kutyám szívesen áll sorba, hogy elpusztítsa a maradékot, azért kétszer meggondolom, hogy odaadjam-e neki.

Ha már megjelenik a penész az ételen, azt gondolkodás nélkül a szemétbe kell hajítani. A penészgomba olyan toxinokat termel, amely remegést és rohamokat idéz elő.

A romlott ételben felszabaduló baktériumok pedig hányást, hasmenést és ételmérgezést okozhatnak. Ne feledd, hogy a kutyád nem konyhamalac, és vigyázz, mert a száraz kutyatáp is megromolhat.

45. Dohány

Dohány.

Talán fel is sejlett előtted a groteszk kép egy dohányzó kutyáról, de alapvetően nem csak az elszívott cigaretta okozhat problémát.

A dohánylevelek nikotint tartalmaznak, amely a kutyák számára halálos mérget jelent. A dohánymérgezés tünetei a levelek elfogyasztása után már egy órával jelentkeznek, rendszerint hányás, szívritmuszavar és remegés formájában. Még egy ok, hogy leszokj a dohányzásról!

Mit tegyünk, ha a kutya csikket evett? Mennyi csikk okoz komolyabb mérgezési tüneteket? Olvasd el az erről írt cikkünket!

46. Emberi vitaminok és gyógyszerek

Kutyád egészséges táplálkozásához semmiképpen se alkalmazz emberi vitamintablettákat! Ezek a készítmények kifejezetten az ember igényeinek megfelelő mennyiségben tartalmaznak ásványi anyagokat és vitaminokat.

A kutyák esetében túladagoláshoz, mérgezéshez vezethet a hosszútávú alkalmazásuk. Ugyanez vonatkozik az embereknek gyártott gyógyszerekre is.

Olyan hatóanyagokból épülnek fel, amelyek az ebnek nemhogy segítenének, de még árthatnak is! Ha beteg, vagy vitaminhiányban szenved kiskedvenced, használj kutyáknak szánt vitaminokat!

Milyen ételeket ehet mértékkel a kutya?

47. Mogyoróvaj

Mit nem ehet a kutya: Mogyoróvajat cak módjával, mert hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethet.

Egy kanálnyi mogyoróvaj még édes jutalom is lehet négylábú barátod számára, amennyiben a nem tartalmaz xylitolt.

Ugyanakkor véletlenül se iktasd be hosszútávra kutyád étrendjébe, ugyanis a magas kalória- és zsírtartalom hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezethet.

48. Kenyér

Egy finom házi fehérkenyér alkalmanként változatosságot csempész kedvenced napjaiba. Azonban alap ételként ezt sem szabad beépíteni az étrendjébe, hiszen a túlzott kenyérfogyasztás, akár az embereknél, elhízáshoz vezethet.

49. Nyers tojás

Nyers tojás.

A nyers tojás kérdéskör igen kényes. Sok kutyatulajdonos esküszik rá, hogy egy-egy nyers tojás kifejezetten hasznos a kutyának. Van benne némi igazság, hiszen maga a tojás vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, amely egészségesebbé teszi a kutya szőrét.

Azonban érdemesebb a tojást inkább főtt állapotában felkínálni, hiszen a nyers változatban szalmonella, illetve E. coli baktériumok telepedhetnek meg. Mondanom se kell, hogy komoly ételmérgezést okozhatnak.

50. Méz

A méz egészséges, tele van A-, B-, C- és D-vitaminokkal, emellett kalciumban, káliumban és magnéziumban gazdag.

A kutyák esetében egy kiskanál méz még az allergia megelőzésében is segíthet. Azonban a magas cukortartalom miatt csak kis mennyiségben szabad kínálni kutyádnak.

Összegzés

Vélhetően ijesztőnek találod a “mit nem ehet a kutya tiltólistát”. Azonban aggodalomra semmi ok, hiszen a fent említett ételek nagy része korántsem életveszélyes.

Ha megfelelő helyen tárolod őket, ahol kutyád nem érheti el, illetve a kertedben elkeríted rizikós területet, nincs mitől tartanod.

Ha mégis bekövetkezik a baleset, tartsd szemmel kiskedvencedet és legyen mindig elmentve az állatorvos telefonszáma a készülékedbe, hogy tanácsot tudj kérni!

August 15, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.