Hogyan adjunk több rostot kutyánk étrendjébe?

Hogyan adjunk több rostot kutyánk étrendjébe

A rostok fogyasztásának fontosságával mindenki tisztában van. Szervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlen a megfelelő rostbevitel. Mindez pedig nem csak saját, hanem kutyánk esetében is így van.

Azonban kutyánk étrendjének összeállításakor sokszor még a felelős gazdik is elbizonytalanodhatnak. Ha tehát te sem vagy biztos a dolgodban, ebből a cikkből megtudhatod, hogy hogyan adjunk több rostot kutyánk étrendjébe.

A rostok fontossága

Kezdjük talán egy rövid összefoglalással, hogy miért is fontos a megfelelő rostbevitel kutyánk számára.

Emésztés

A megfelelő arányú rostbevitel kiemelten támogatja kutyád megfelelő emésztését és bélműködését. Azaz meggátolja a rendszeres székrekedést és hasmenést, valamint összességében javít az emésztőrendszer működésén.

Az emésztéshez kapcsolódóan továbbá meg kell említenünk a bűzmirigyek megfelelő működését. Hiszen a megfelelő rostbevitel miatti egészséges emésztés segít a bűzmirigy problémák kezelésében és azok megelőzésében is.

Fogyás

Az emberekhez hasonlóan, kutyák esetében is az egyik alapvető szabály a magasabb rostbevitel, amennyiben túlsúlyos kutya diétájáról van szó.

Ennek oka, hogy a magasabb rosttartalmú ételek tovább tartják fent a jóllakottság érzését, tehát kutyánk a csökkentett adagja esetén sem marad éhes.

Mindez kiemelten fontos, hiszen kutyánk számára nem tudjuk elmagyarázni a diéta és fogyás fogalmát, tehát a csökkentett ételadagot más módon kell kompenzálnunk. Megfelelően összeállított étrend esetén azonban sok kutya észre sem veszi a változást.

Komoly egészségügyi problémák elkerülése

A fentiek érezhető közvetlen hatások, melyek egy-egy probléma orvoslására adnak választ, azonban a rostbevitel nem csak tünetek kezeléseként, hanem megelőzésként is nagyon fontos.

Hiszen a megfelelő rostbevitellel elkerülhető, hogy kutyánk cukorbetegséggel vagy akár rákkal kelljen megküzdenie.

Magas rosttartalmú ételek

A fentiek valószínűleg téged is meggyőztek a rostok fontosságáról. Ezek után logikus a kérdés, hogy mely magas rosttartalmú ételt építhetjük meg nyugodt szívvel kutyánk étrendjébe.

Természetesen elsődlegesen a zöldségek lesznek a listán, melyek közül szerencsére kutyánk is gond nélkül fogyaszthat számos fajtát. Ilyen többek között a sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, alma, brokkoli és a zöld bab. Itt találod a teljes listát, hogy milyen zöldségeket ehet meg a kutya.

Emellett érdekesség, de sokan a chia magot és a lenmagot is beépítik kutyájuk étrendjébe. Mivel ezek igazi superfoodnak számítanak, ez is egy nagyszerű opció.

Végezetül pedig akár zabpelyhet is adhatunk kutyánknak, amely nem csak remek rostforrás, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag.

Hogyan építsük be a rostot kutyánk étrendbe?

Mindezek után a legfontosabb kérdés, hogy hogyan építsük be ezeket kutyánk étrendjébe. Alapvetően három lehetőséged van az egészséges és változatos diéta összeállítására.

Kutyatáp

Sokan a legegyszerűbb és kényelmesebb opciót választják, azaz egy rostokban gazdag kutyatápot választanak. Ezzel nincs is semmi probléma, ameddig ténylegesen jó minőségű tápot választasz.

Ennek nagy előnye, hogy a legkevésbé időigényes választás. Emellett sokan érvelnek mellette azzal, hogy a professzionálisan kimért és összeállított táp minden szükséges makrotápanyagot, vitamint és ásványi anyagot a szükséges arányban és mennyiségben tartalmaz.

Végezetül nagy előnye, hogy külön tápokat találhatunk az egyes egészségügyi problémákra. Tehát ha valamilyen konkrét probléma miatt térnél át egy magasabb rosttartalmú tápra, sok márka kínál például túlsúlyos vagy cukorbeteg kutyáknak speciálisan összeállított eledelt.

Akár a sztenderd magasabb rosttartalmú kutyatápot választod, akár a konkrét problémára összeállított verziót, mindeképpen érdemes egy állatorvossal konzultálni.

A saját állatorvos tudja ugyanis a legrészletesebben kutyád egészségügyi állapotát, és ezáltal szükségleteit. Általánosságban azonban az 5-8% közötti rosttartalom megfelelő lehet.

Étrend házi összeállítása

A második és harmadik opció a kutyák számára összeállított nyers vagy főtt étrend. Ez érthető okokból jóval időigényesebb, bár ma már számos szolgáltatónál tudsz egy hétre előre összeállított adagokat rendelni.

Amennyiben úgy döntesz – gazdaságos megfontolásból -, hogy magadnak állítod össze kutyád ételét, ez sem nehéz feladat. Természetesen igényel valamennyi tapasztalatot és tudást, de könnyen hozzá lehet szokni.

Ebben az esetben a fent említett zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat te magad kombinálhatod. Ezt megelőzően természetesen ki kell számolnod, hogy kutyád testsúlyához mérten mennyi ételre, és abból mennyi rostra less szüksége.

Ha ezzel megvagy, a fenti listából található ételeket érdemes variálni. Ahogyan emberek esetében is, kutyádnál is előfordulhat, hogy bizonyos zöldségeket nem kedvel majd. Ezeket nem kell erőltetned, hiszen számos opció áll rendelkezésre.

Mire figyeljünk oda a rostban gazdag étrend összeállításánál?

  • A rostban gazdag étrend megkezdésekor az egyik legfontosabb szabály a lassú és fokozatos váltás. Mivel a rostbevitel hirtelen emelése emésztési problémához vezethet, fontos lassan szoktatni hozzá kedvencedet.
  • Jó ötlet lehet egy-egy zöldség kiválasztása és azok kis mennyiségben történő adagolása.
  • Majd ezt követően ennek az adagnak a növelése lesz a cél, azonban mindezt hetek leforgása alatt.
  • A másik fontos kérdés, hogy a zöldségeket megveszed és magad készíted el, vagy pedig konzerves formában adod kutyádnak. Utóbbi sem rossz választás, azonban ebben az esetben kiemelten fontos az összetevők ellenőrzése. Sok konzervben ugyanis igen magas lehet akár a só, akár a cukor aránya. Érthető módon ezekből egyik sem tesz jót kutyádnak, valamint adott esetben a már meglévő egészségügyi problémát súlyosbíthatják is. Emellett némely konzerv nátrium tartalma is magasabb a megfelelőnél, tehát erre is érdemes figyelni.

Összegzés

Összességében láthatjuk tehát, hogy számos lehetőségünk van több rostot adni kutyánk étrendjébe. Azonban minden esetben ajánlott lehet állatorvosunkkal konzultálni, hogy ő melyik opciót és milyen fokozatossággal látja jónak. Különösen igaz ez meglévő egészségügyi probléma esetén.

January 6, 2023

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.