Ehet tonhalat a hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő kutya?

Ehet tonhalat a hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő kutya

A hasnyálmirigy a kutyáknál – akárcsak az embereknél – az egyik legfontosabb szerv, ami az emésztésért felel. A vércukorszint szabályozása mellett, irányítja a zsír- és fehérje sejtek lebomlását, így gyulladás esetén jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mit ehet a kutya.

A tonhal például megfelelő táplálék lehet a beteg kutyusok részére?

A hasnyálmirigy-gyulladás esetén mindenképpen diétás táplálékot kell adni a kutyának, hogy kíméljük a beteg szervet.

Az egyik megoldás lehet a tonhal konzerv is, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen. Egyes tonhalféléket például kifejezetten tilos adni a kutyának, míg másfélékből csak kis adagot és ritkán.

Mi is az a hasnyálmirigy?

Ahhoz, hogy megértsük, hogy miért és milyen diétára van szüksége a kutyának, először is kicsit meg kell ismerkednünk a hasnyálmiriggyel.

Ez a szerv a hasüregben, a gyomor és a vékonybél első részének közelében helyezkedik el. A benne lévő Langerhans szigetek termelik a glükagont és az inzulin hormont, így kulcsfontossággal bír a vér cukorszintjének szabályozásában.

A másik szerepe az emésztőenzimek termelése, amelyek elősegítik a keményítők, zsírok és fehérjék lebontását.

A hasnyálmirigy gyulladás okai a kutyáknál

Hasnyálmirigy-gyulladás akkor alakul ki, ha az emésztőenzimek túl korán aktiválódnak, egész pontosan akkor, amikor még a hasnyálmirigyben vannak.

Amennyiben a hasnyálmirigy begyullad, úgy az enzimek elkezdik magát a szervezet emészteni, ami meglehetős fájdalommal is jár. A gyulladás oka sok minden lehet, mutatjuk a legfontosabbakat.

Elhízás

Az esetek döntő többségében a hasnyálmirigy-gyulladásért az elhízás, illetőleg a túl zsíros tápok a felelősek.

Fajta hajlam

Sajtos a genetika is befolyásolja a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának a veszélyét. Egyes fajtáknál gyakrabban fordul elő, mint másoknál, ilyen például a Yorkshire terrier, a Spániel, a Boxer vagy a Shetlandi juhászkutya.

Bizonyos gyógyszerek

A hasnyálmirigy-gyulladás oka lehet olyan gyógyszerek szedése is, melyeket a hasnyálmirigy nem tolerál. Amennyiben alhasi fájdalomra utaló tüneteket tapasztalunk, mindenképpen vigyük el a kutyát orvoshoz.

Egyéb okok

A hasnyálmirigy-gyulladásnak még számos egyéb, ritkábban előforduló oka is lehet.

Ilyenek a cukorbetegség, a pajzsmirigy-túlműködés, egyes hormonális betegségek, Cushing-szindróma, hiperlipidéima vagy vesebetegség.

A hasnyálmirigy-gyulladás tünetei

A gyulladásnak számos tünete lehet és ezek könnyen összekeverhetők egyéb betegségekkel is, így ha valamelyiket tapasztaljuk, akkor mindenképpen forduljunk állatorvoshoz.

  • Étvágytalanság
  • Gyakori hányás és hasmenés
  • Görcsös testtartás
  • Láz
  • Nehéz légzés
  • Felfúvódás

Adható-e tonhal a hasnyálmirigy gyulladásban szenvedő kutyának?

A tonhal az alacsony zsírtartalmú élelmiszerek közé sorolható. Hozzávetőleg 100 gramm tonhal csak 3 gramm zsírt tartalmaz, így a hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő kutyák alkalmanként, kis mennyiségben fogyaszthatják.

De egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fajta konzervről beszélünk. Csak azt szabad adni a kedvencünknek, amelyik nem tartalmaz olajat vagy sóoldatot.

Az olajban vagy sós lében úszó hal ugyanis csak árt a kutya egészségének, ugyanígy kerülni kell az ízesített tonhalféléket is.

A csilivel, olívával, paradicsomos mártással stb. fűszerezett ételeket húzzuk le a bevásárlói listáról.

Nagy mennyiségbe tilos a fogyasztása

A tonhalat csak kis mennyiségben szabad beiktatni a kutya étrendjébe, függetlenül attól, hogy az eb hasnyálmirigy gyulladásos-e vagy egészséges.

A tonhalnak ugyanis magas a higany tartalma, így a rendszeres és nagy mennyiségben történő fogyasztása akár higanymérgezéshez is vezethet.

A higanytartalom az állat korától és méretétől is függ, míg a kékúszójú tonhal vagy a sárgaúszójú tonhal magasabb tartalommal bír, addig a kisebb méretű Csíkoshasú tonhal (Skipjack) kevesebbel.

Konzervbe inkább az utóbbi kerül, a nagyobbakat éttermekben steakként szolgálják fel vagy fagyasztva kaphatók, magyarul a konzerv ebből a szempontból megbízhatóbb megoldás.

Összegzés

A kutyáknál a hasnyálmirigy-gyulladás ugyanolyan komoly betegség, mint nálunk embereknél. A gyógyuláshoz az orvosi kezelés mellett elengedhetetlen a diéta is.

Az alacsony zsírtartalmú tonhal időnként adható a kedvencünknek, de csak az a fajta konzerv, amely olajtól, sós víztől vagy ízesítéstől, mint például a csili vagy a paradicsom mentes.

2022. November 04.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.