Zsírt evett a kutya | Amit a zsírral való etetésről tudni kell

Zsírt evett a kutya - Amit a zsírral való etetésről tudni kell

A zsír az egyik alapvető tápanyag, amire minden kutyának szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje, rost és szénhidrát bevitel mellett. De mi történik akkor, ha zsírt evett a kutya, ráadásul túl sokat?

A legtöbb kutyatáp változó mennyiségű és minőségű fehérjékből, szénhidrátokból, rostokból és zsírokból tevődik össze. Ahhoz, hogy egy kutya megőrizze az egészségét, mindegyik tápanyagra szüksége van.

Minél több zsír van egy adott tápban, annál több kalóriát tartalmaz. Általában a zsír az, amivel a gyártók játszanak egy táp ízének és kalóriatartalmának a meghatározásakor. Miért? Mert a szénhidrát és a fehérje kalóriaértéke azonos (4 kalória / gramm), a zsíré viszont 9 kalória / gramm. Így nagyrészt a zsír mennyiségétől függ az adott táp kalóriatartalma.

Az átlagos kutyatápokban nagyjából 25%-60% kalóriatartalom származik zsírból. A száraztápok a skála elején, míg a nedves tápok a skála közepén és végén helyezkednek el zsírtartalom szempontjából.

Ebből is látszik, hogy a zsírok és olajak nagyon fontos részét képezik a kutya táplálkozásának. Nem mindegy, hogy mennyi és milyen minőségű zsírról, vagy olajról beszélünk. Tarts velem és választ kaphatsz a zsírral kapcsolatos kérdéseidre.

Mi a zsír és miért fontos?

A kutya számára fontos esszenciális zsírok

Ehet zsírt a kutya?

Milyen zsírt ehet a kutya?

Beteg lehet, ha sok zsírt evett a kutya?

Milyen zsírt nem szabad adni a kutyának?

Mi történhet, ha túl sok zsírt evett a kutya?

Mi a zsír és miért fontos?

A zsír egy nagyon fontos tápanyag, mivel energiát, hőszigetelést, védőpárnát biztosít és fontos szerepet játszik a kutyád egészségének megőrzésében.

Mind a túl kevés, mind a túl sok zsír káros hatással lehet a kutyád egészségére nézve. Ezért fontos, hogy mindig a számára tökéletesen megfelelő mennyiséget kapja ebből a létfontosságú tápanyagból.

A különféle zsírok és olajak más és más fajta esszenciális zsírsavakból állnak, így nem mindegy, hogy milyen típusú zsírt eszik a kutyád. 

A zsír olyan esszenciális tápanyagokat tartalmaz, amelyeket a kutyád nem képes magától előállítani, így azokat az étellel szükséges bevinnie. Ezen esszenciális zsírok hiánya egy sor egészségügyi problémához vezethet, mint például a gyenge, rossz minőségű bőr és szőr, abnormális növekedés, legyengült immunrendszer.

A kutya számára fontos esszenciális zsírok

A kutya számára fontos esszenciális zsírok.

Ahhoz, hogy kutyád sokáig egészséges legyen, nagyon fontos, hogy rendszeresen megkapja a számára szükséges tápanyagokat, mint a fehérje, a szénhidrát, a rost, a zsír / olaj, a vitamin és ásványi anyag.

Az alábbiakban felsoroljuk azokat az esszenciális zsírsavakat, amelyek elengedhetetlenül fontosak kedvenced számára ahhoz, hogy a csontjai, bőre, szőre és szervei egészségesek, erősek és tökéletesen funkcionálóak maradjanak.

Lássuk hát!

 • Omega-6 zsírsav
 • Linolsav, amely az Omega-6 zsírsavak közé tartozik és általában növényi olajokban található meg nagyobb mennyiségben. Esszenciális zsírsav (EFA), azaz „jó” zsírsav, amely javítja az általános egészségi állapotot.
 • Omega-3 zsírsav
 • ALA, azaz Alfa-linolénsav, amely növényi forrásokban található meg, mint pl. a kender, vagy lenmag és chiamag.
 • DHA, azaz Dokozahexaénsav, amely egy többszörösen telítetlen zsírsav és elősegíti a normál kognitív funkciók fennmaradását, valamint rákellenes és gyulladáscsökkentő hatással bír. Mélytengeri halakban és rákokban, valamint algákban található.
 • EPA, azaz Eikozapentaénsav, amely szintén egy többszörösen telítetlen zsírsav és elengedhetetlen az élethez! Az EPA hatékony gyulladáscsökkentő, hígítja a vért, valamint szintén rákellenes hatással bír. Csakúgy, mint a DHA, ez is mélytengeri halakban, rákokban és algákban található.

A kutya szervezete ugyan képes az ALA-t átalakítani DHA és EPA esszenciális zsírsavakká, csakúgy, mint mi, emberek, bár nem túl hatékonyan. Ezért kedvenced számára sokkal jobb választás a halolaj, ami EPA-ban és DHA-ban gazdag, mint a lenmag, chiamag, vagy másféle növényi alapú Omega-3 zsírsavforrás.

Ehet zsírt a kutya?

Ehet zsírt a kutya?

Az előbbiekből már kiderült, hogy a zsír egy igen fontos tápanyag a kutyád számára, csak nem mindegy, hogy milyen fajta és az sem, hogy mennyi az annyi. Tény, hogy a kutya szervezete sokkal jobban kezeli a zsírokat, mint a miénk, de ettől függetlenül nem szabad túladagolnod, mert az problémákhoz vezethet. (Pl.: vese elégtelenség, májbetegség, vagy hasnyálmirigy gyulladás.)

Szerencsére a kutya nincs kitéve annak a veszélynek, mint mi emberek, hogy a zsírtól szív- és érrendszeri problémái adódnának, vagy esetleg magas lenne a koleszterinje. A kutya szervezete jól tolerálja a zsírt. Azonban fontos, hogy mindig tartsuk meg az egyensúlyt a többi létfontosságú tápanyaghoz képest.

Egy kevés nyers steak-zsírt, vagy marha-zsírt bátran adhatsz a kutyádnak heti egy-két alkalommal, de ne többször, hiszen a rendszeresen vásárolt nedves és száraz tápokban is van bőven zsír!

Ha odafigyelsz a kutya megfelelő zsírbevitelére, akkor olyan pozitív változásokat is észrevehetsz, mint a fényesebb, egészségesebb bunda és a megnövekedett energiaszint.

Egy jól összeállított, egészséges heti kutya-menü tartalmaz prémium minőségű nedves és száraz kutyatápokat, valamint 1-2 alkalommal mélytengeri halat, nyers zöldséget és gyümölcsöt. Arról, hogy mit ehet a kutya itt találsz hasznos információkat!

Milyen zsírt ehet a kutya?

Sok félreértés és téves következtetés van a kutyának adható zsírok körül. Abban minden állatorvos és állatdietetikus egyetért, hogy a legegészségesebb zsírok, amit a kutyának adhatunk, azok az Omega-3 zsírsavakat tartalmazó olajak és zsírok.

Az Omega-3 zsírsavak rendszeres adása áldásos hatással lesz a kutya szőrére, bőrére, szemére, csontjaira, agyára és az általános egészségi állapotára. Az alábbiakban felsoroljuk a legmegfelelőbb zsírokat, amelyeket bátran és rendszeresen adhatunk a kutyának.

Csirke (szárnyas) zsír

Olcsó, jó minőségű zsír, amit rendszeresen adhatsz a kutyádnak kiegészítésként, de azért ne told túl. Leginkább a nyers csirkebőrben van a legtöbb zsír.

Halolaj

Halolaj.

Ezt adhatod kapszulázva, vagy frissen is. Igen magas Omega-3 zsírsavakban, így egészséges a kutya egész szervezete számára.

Adagolását tekintve kövesd a kapszula dobozában található útmutatót, vagy, amennyiben üvegben van, úgy 1 kiskanállal keverj a kutyád nedves tápjához heti 1-2 alkalommal.

Marhafaggyú

Ezt leginkább nyers formában érdemes adni a kutyának húsos csont formájában, amiről lerágcsálhatja a zsírt és húst.

Hasonlóképpen a csirkéhez, ez is magas minőségű zsírokat tartalmaz. Heti 1 alkalommal bőven elegendő adni kis- és közepes termetű kutyának, nagyobb testűnek akár kétszer is.

Lazac olaj

Lazac olaj.

Hasonló, mint a halolaj, annyi különbséggel, hogy ez kizárólag lazacból kivont olaj, így igen magas az Omega-3 zsírsav tartalma. Adagolása megegyezik a halolajéval.

Állati zsírok

Elsődlegesen preferált zsírbeviteli mód, hiszen a kutya ősei, a farkasok is ebben a formában jutnak hozzá a legfontosabb zsírokhoz és ez a preferencia a kutyában is megvan.

Ilyen esetekben mindig nyersen add a húsos (zsírt tartalmazó) csontot a kutyádnak. Kerüld a csöves csontokat és a sertés csontot, mivel ezek szilánkosan törnek és problémát okozhatnak kedvencednek. Soha ne adj főtt csontot a kutyádnak!

Különféle dióvajak, magvajak

Különféle dióvajak, magvajak.

Sokféle csonthéjasból és magból készült vaj van a piacon, de Te magad is készíthetsz ilyet egy aprítógép segítségével. Fontos, hogy kerüld a makadám-dió vajat, mivel azt tilos kutyáknak adni!

Ezen kívül, ha bolti magvajat / dióvajat veszel, akkor feltétlen a cukor nélküli változatot vedd meg, de egyúttal kerüld el az édesítővel – főképp a Xylitollal – készült vajakat is, mert nem biztonságosak a kutya számára!

Példa a dióvajakra: földimogyoró-vaj, kesudió-vaj, stb. Példa a magvajakra: lenmag-vaj, kendermag-vaj. Ebből se adj túl sokat a kutyádnak, maximum heti 1-2 alkalommal, kistestű kutyusnak ¼, közepes testűnek ½-1, nagytestűnek 1-2 teáskanállal.

Hidegen sajtolt növényi olajak

Ezek is igen jó forrásai az Omega-3 zsírsavaknak, de azért bánj csínján velük, mert tömény olaj lévén igen kalóriadúsak.

A legjobb választás a hidegen sajtolt kendermag-, lenmagolaj. Adagolása szintén heti 1-2 alkalommal ajánlott és csak akkor, ha az amúgy rendszeresen vásárolt tápban nincs elegendő Omega-3 zsírsav. A kutyus nedves tápjához érdemes keverni 1 kávés kanállal.

Egész tojás (főtt, vagy nyers)

Egész tojás (főtt, vagy nyers).

A tojás a legtáplálóbb étel a Földön! Tele van jó minőségű fehérjével, zsírokkal és tápanyagokkal, amelyek mind esszenciálisak mind a kutya, mind az ember életében.

Feltétlenül válassz etikus gazdálkodásból származó, szabad-tartásban nevelt tyúktojást, mivel abban jóval több a tápláló fehérje és zsír.

Az adagolást tekintve nincs egyértelmű ajánlás. Van, aki minden nap ad egy darab főtt tojást a kutyájának. Van, aki csak heti 2-3 darabot és van olyan, aki mindezt nyers tojással teszi.

Csak akkor adj nyers tojást a kutyádnak, amennyiben pontosan tudod, hogy biztonságos helyről származik és teljesen friss! A szalmonella a tojás sárgájában lapulhat!

Olajos halak

Szintén kiváló forrásai az Omega-3 zsírsavaknak, amelyek egészséges zsírok a kutyád számra (is). Egyébként is ajánlott, hogy az eb étrendje legalább heti két alkalommal tartalmazzon olyan halat, amely gazdag Omega-3-ban, mint a lazac, pisztráng, hering, szardínia, tonhal, tőkehal, makréla, stb.

Tonhalból kevesebbet és ritkábban adj a kutyának, mivel sajnos abban sok lehet a higany és a nehézfém.

Magok

Magok.

Nemcsak mi, emberek, a kutyák is szeretik a rágcsálnivalót és a magok pont ilyenek! A sótlan, pörköletlen magok magas ALA Omega-3 zsírsavat tartalmaznak, viszont kevés DHA és EPA zsírsavakat, így amolyan jutalomként add csak kutyádnak, heti 1-2 alkalommal.

Fontos, hogy amikor magokat adsz a kutyádnak, akkor azokat mindig daráld le por állagúra, mert ellenkező esetben szimplán áthalad a kutyán és semmi nem szívódik fel az értékes tápanyagokból.

Milyen magokat ehet a kutya? Lenmag, Szezám mag, Tökmag, Napraforgó mag, Kender mag. Érdemes mindig frissen darálni a magokat és nem tárolni azokat, mivel a bennük lévő olajok miatt hamar avasodnak és az nem tesz jót a kutyádnak!

Mennyi az annyi? Kistestű kutyának ½, közepesnek 1, nagytestűnek 1-2 teáskanál friss mag, amit aztán megőrölsz.

Zsíros, natúr joghurt

Nagyon jó tápanyag- és esszenciális zsírsavforrás a natúr, édesítetlen, magas zsírtartalmú joghurt. Amellett, hogy jó zsírok vannak benne, tartalmaz még baktériumokat is, amelyek segítik a kutyád emésztését.

Heti szinten érdemes 2-3 alkalommal egy teáskanálnyit a nedves tápba keverni, vagy, amennyiben a kutyád magában is megeszi, akkor úgy adni neki.

Beteg lehet, ha sok zsírt evett a kutya?

Attól függetlenül, hogy a zsír egy fontos tápanyag a kutya számára, bizony beteg lehet attól, ha túltolod az adagolását! Milyen bajt okozhat ha túl sok zsírt evett a kutya?

A sok zsír elsősorban a kutya székletében okoz változást, mégpedig igen lággyá és kenőcsössé teszi. E miatt nem tud elegendő nyomást gyakorolni a bűzmirigyekre, következésképpen azok begyűlhetnek és akár elzáródhatnak. Ezen kívül a rendszeres és túlzott zsírbevitel vese-elégtelenséget, májkárosodást és hasnyálmirigy gyulladást okozhat a kutyának.

Ezért nagyon fontos, hogy figyelj oda a megfelelő mennyiségű és minőségű zsírokra és mindig legyen egyensúlyban a többi tápanyaggal.

Milyen zsírt nem szabad adni a kutyának?

Habár a kutya szervezete jobban tolerálja a zsírokat, mint az emberé, azért nem mindegy, hogy milyen zsírt ehet meg gond nélkül kedvenced és mi az, ami árt neki.

A fentiekben felsoroltuk, hogy milyen zsírokat ajánlott adni a kutyádnak (és azokat is csak módjával), az alábbiakban pedig nézzük meg miket kerülj el feltétlenül!

Bacon zsírja / olaja

Bacon zsírja olaja.

Amennyiben a kutyád felnyalt a földről pár cseppnyit a sült bacon zsírjából, nincs miért aggódnod, de ha nagyobb mennyiséget lefetyelt föl (legalább 2 evőkanálnyit), akkor abból gond lehet.

A bacon sós és túlságosan sok zsírt tartalmaz, ami hamar hasmenést, hányást és akár hasnyálmirigy-gyulladást okozhat, ezért semmiképpen ne adj ilyet kedvencednek.

Zsíros sajtok

Habár a zsír- és sószegény sajtok nem okoznak különösebb problémát a kutyának, de a zsíros sajtok már igen, ezért ezeket ne add a kutyádnak!

Hasonlóképpen a baconhoz, a zsíros sajt is hasmenést, hányást és hasnyálmirigy-gyulladást okozhat.

Finomított étolaj

Finomított étolaj.

Semmiképp ne adj ilyen olajakat a kutyának, mivel túl sok Omega-6 zsírsavat tartalmaznak, ami gyulladást, hasmenést, hányást és hasnyálmirigy gyulladást okozhat.

Ráadásul az az étolaj, amelyik már egyszer föl lett hevítve, akár meg is mérgezheti a kutyádat!

Füstölt húsokról származó zsír

Ne adj pácolt, füstölt, sózott, szárított húsokból és csontokról származó zsírnyesedéket a kutyádnak, mivel ezeknek magas a sótartalmuk.

A füst (főleg az aroma) pedig káros a kutya számára, nem beszélve a fűszerekről, amelyek szintén problémásak!

Vaj

Vaj.

A vajban nagyon magas a zsírtartalom, így már kis mennyiségben is hányást, hasmenést és hasnyálmirigy-gyulladást okozhat.

Sült zsír

A hússütés után maradó sült zsírban igen sok a só, a fűszer és tömény zsírból áll. Már kis mennyiség is beteggé teszi a kutyádat – hányást, hasmenést, hasnyálmirigy-gyulladást okozhat. Ugyanez a helyzet a boltban vásárolható tégelyes zsírokkal is!

Mi történhet, ha túl sok zsírt evett a kutya?

Mi történhet, ha túl sok zsírt evett a kutya?

Fentebb már említettem, hogy habár a zsír esszenciális a kutya számára a többi – szintén létfontosságú – tápanyaggal egyetemben (fehérje, szénhidrát, rost, vitaminok, ásványi anyagok), de hamar túl lehet adagolni és ilyenkor a kutya egészsége bánhatja.

 • A kutyád széklete a legjobb indikátor abban a tekintetben, hogy elegendő, vagy netán túl sok zsírt eszik. Ha kevés zsírt kap a kutya, amellett, hogy a szőre fakó és gyenge lesz, a széklete is túl keménnyé válhat.
 • Ezzel szemben, ha túl sok zsír van az étrendben, akkor a széklet túl lággyá, kenőcsössé válik, ami viszont bűzmirigy-problémákhoz is vezethet igen hamar.
 • Érdemes rendszeresen figyelni kedvencünk székletét, hogy tisztában legyél azzal, hogy éppen milyen állapotban van és, hogy szükséges-e növelni, vagy éppen csökkenteni az extra zsír beépítését az étrendjébe.
 • Ha nem figyelsz az első jelekre és tovább adagolod a zsírt, úgy hányás és / vagy hasmenés következik, majd hasnyálmirigy-gyulladás és veseelégtelenség, valamint májkárosodás is kialakulhat.

Biztos vagyok abban, hogy ezek egyikét sem kívánod kedvencednek, tehát mindig légy észnél, amikor extra zsírt adsz a kutyádnak.

Tudd, hogy a boltokban kapható nedves és száraz tápok mindegyike már eleve igen sok zsírt tartalmaz! Ennek függvényében dönts arról, hogy szükséges-e hozzátáplálni a kutyádat extra zsírral.

Ha úgy döntesz, hogy szükséges, akkor elsősorban az Omega-3 zsírok közül adj neki, mert azok képesek ellensúlyozni a túl sok Omega-6 és Omega-9 káros hatásait (LDL – rossz kontra HDL –jó koleszterin).

Összegzés

Ha túl sok zsírt evett a kutya az hányást és hasmenést okozhat. A rendszeres és túlzott zsírfogyasztás viszont komoly betegségek kialakulásáért lehet felelős.

Mint láthatod, a zsírok / olajak alapvetően fontos összetevői kutyád étrendjének, de semmiképp sem hangsúlyosak abban.

A legfontosabb, hogy mindig tartsd meg az egyensúlyt a tápanyagok között és ne vidd el az étrendet egyik, vagy másik tápanyag irányába, mert az mindig valaminek a túladagolásához és egyúttal másnak a hiányához vezethet.

Bízunk benne, hogy sikerült átadnunk néhány fontos és hasznos információt, amelyeket használni tudsz a jövőben, hogy kutyusod egészséges és boldog legyen sok-sok éven át!

July 19, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.