Egészséges lehet a kutya, ha csak nedves tápot adunk neki?

Egészséges lehet a kutya, ha csak nedves tápot adunk neki?

Utoljára frissítve: 2022. november. 15

A kutya megfelelő táplálása az elsődleges és legfontosabb tényező minden kutyatartó számára, hiszen az étrend függvénye a kutya egészsége, és a megfelelő testsúly biztosítása.

Sokakban felmerült már a kérdés: mennyire egészséges, ha a kutyát kizárólag nedves táppal etetjük?

A szakemberek általában a vegyes táplálást javasolják, azaz kapjon száraz és nedves kutyatápot is az állat. Ugyanakkor a kizárólag nedves kutyatáp etetése sem vezet egészségügyi problémákhoz, a jó minőségű konzervekben meg van minden, amire a kutya szervezetének szüksége van.

Kölyköknek és idősebb kutyáknak a nedves táppal való etetés szerencsésebb választás lehet, mert könnyebben emészthető, nem tartalmaz sok szénhidrátot, illetve a magas nedvességtartalma miatt jobban hidratál.

Nedves és száraz tápok esetén is meg kell győződni arról, hogy a táplálék megfeleljen a kutya fajtájának, korának, méretének és aktivitásának is. Soha ne kapkodjuk el a választást, hanem figyeljünk a fontosabb szempontokra.

Mit tartalmaz a nedves kutyaeledel?

A nedves kutyaeledel összetevői márkánként, sőt még a márkakínálaton belül is változhatnak, köszönhetően a meglehetősen széles kínálatnak.

Általánosságban elmondható, hogy ez a fajta táplálék vizet, húst, gabonaféléket, valamint különféle vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Ami a húst illeti az többféle lehet, de általában marhahúst, csirkét, bárányt és halat tartalmaznak a konzervek.

Kivétel a speciális hipoallergén kutyatápok, diétás táplálékok, vagy azok melyeket cukorbeteg esetleg más betegségben szenvedő kutyáknak gyártanak, itt találkozhatunk krokodil, kenguru és egyéb húsféleségekkel is.

Egyes márkák kínálata tartósítószereket, mesterséges színezékeket, aromákat és egyéb adalékanyagokat is tartalmazhat. Általában veszélytelenek, de bizonyos esetben egészségügyi hátrányai is lehetnek az érzékenyebb kutyák felé.

Szerintünk jobb az ilyeneket elkerülni. Ha ilyet vásárolunk, előtte érdemes kikérni az állatorvos véleményét.

Kevesebb szénhidrát, több fehérje

A nedves kutyatápról még elmondható, hogy általában kevesebb szénhidrátot és több fehérjét tartalmaz, mint a száraz kutyatáp.

Ez azért fontos, mert a kutyák szervezetének nincs olyan nagy szüksége a szénhidrátra, ellenben a fehérje az elengedhetetlen az izmok megfelelő fejlődéséhez és az egészség megőrzéséhez. Ez a kölyökkutyákra és az idősebb ebekre egyaránt érvényes.

Előállítási különbségek nedves és száraz kutyatáp között

Előállítási különbségek nedves és száraz kutyatáp között.

A nedves és száraz élelmiszerek hasonló, vagy majdnem azonos összetevőket tartalmaznak, de másként állítják elő őket.

A nedves kutyatáp összetevőit összekeverik majd megfőzik, ezt követően sterilizálják és különböző tartályokba vagy konzervekbe zárják.

A száraz táp előállítása is hasonló, de itt kevesebb vizet használnak fel, főzés után pedig pasztát készítenek a termékből. Ezt ismét főzik, majd feldarabolják és gyorsan kiszárítják.

Az eredmény, hogy a nedves kutyatáp nedvesség tartalma 80% magasságában realizálódik, míg a száraz kutyatápban csak 10% nedvességet találunk.

Érvek a nedves kutyatáp mellett

  • Az esetek többségében a nedves kutyatápot szívesebben fogyasztják a kutyák, mivel az ízletesebb, és könnyebben fogyasztható, mint a száraz eledel.
  • Általában kevesebb tartósítószert tartalmaznak, mint a száraz kutyatáp.
  • A nedves kutyatáp alacsonyabb szénhidráttartalmú, ami egészségesebb a kutya számára, például jelentősen csökkenti a cukorbetegség kockázatát.
  • Az öreg, és olyan a kutyák is könnyedebben fogyasztják, melyek valamilyen fogbetegségben szenvednek.
  • A nedves kutyatáp könnyebben emészthető, így segíthet megelőzni a gyomor és bélrendszeri problémák kialakulását
  • A magas nedvesség tartalom miatt ez az eledel hidratál is, ami főleg nyáron és idősebb kutyák esetében nagy előny.

Erre figyeljünk a nedves kutyatápok esetében

A nedves táp romlandóbb, mint a száraz, így oda kell figyelni az adagolására. Ha apróbb termetű a kutyánk, akkor kerüljük a giga méretű konzervek vásárlását. Ha ugyanis nem eszi meg a kutya a konzervet, akkor azt hűtőben kell tárolni, hogy ne romoljon meg.

Utazáshoz érdemesebb inkább száraz kutyaeledelt vásárolni, mert egyszerűbb és higiénikusabb vele az etetés.

Ha hajlamos a kutya a fogkőre, akkor állandó nedves táplálék etetés esetén érdemes jobban odafigyelni rá, mivel a magasabb víztartalom előbb vezet fogkövesedéshez.

Összegzés

A nedves kutyatápok kevesebb szénhidrátot és több fehérjét tartalmaznak, mint a száraz társaik, amely kedvezőbb a kutya egészsége szempontjából.

Könnyebben emészthető és csökkenti a cukorbetegség kockázatát is.

Választás előtt azonban legyünk körültekintőek, nem mindegy, hogy milyen fajta, méretű és vitalitású kutyának milyen eledelt választunk.

2022. november 05.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.