Egészséges lehet a kutya, ha csak nedves tápot adunk neki?

Egészséges lehet a kutya, ha csak nedves tápot adunk neki?

Utoljára frissítve: 2023. August. 11

A kutya megfelelő táplálása az elsődleges és legfontosabb tényező minden kutyatartó számára, hiszen az étrend függvénye a kutya egészsége, és a megfelelő testsúly biztosítása. Sokakban felmerült már a kérdés: mennyire egészséges, ha a kutyát kizárólag nedves táppal etetjük?

Gyors áttekintés

 • Az állatorvosok általában a vegyes táplálást javasolják, azaz kapjon száraz és nedves kutyatápot is az állat.
 • A kizárólag nedves táppal való etetés idővel fogászati problémákat okozhat, a fokozott fogkőképződés és ezáltal növekvő esélyű fogágybetegségek miatt.
 • Nem szerencsés fogászati betegségeknél pépes eledel etetése, mert a sebekbe, ínytasakokba könnyebben “beül” az étel.
 • A nedves eledelek általában kevesebb fehérjét tartalmaznak, mint a száraz tápok.

Sokszor hallottuk már azt, hogy a jó minőségű konzervekben megtalálható minden tápanyag, amire a kutya szervezetének szüksége van. Ez valóban így van, azonban nagyon kevés és túlságosan drága termékek felelnek csak meg a kritériumoknak! A legtöbb nedves táp alacsony fehérjetartalommal rendelkezik, ami nem kielégítő a kutya táplálásához.

 • Idősebb kutyáknál szerencsésebb választás gyakrabban nedves táppal etetni, mert könnyebben emészthető, nem tartalmaz sok szénhidrátot, illetve a magas nedvességtartalma miatt jobban hidratál.
 • Kölyköknél veszélyes lehet, ha kizárólag nedves tápot adunk nekik. A kiskutya nem szokik hozzá a szilárd eledelhez, ezt követően kínkeservesen szoktatható át vagy nem tanul meg megfelelően rágni, csak habzsolni.

Nedves és száraz tápok esetén is meg kell győződni arról, hogy a táplálék megfeleljen a kutya fajtájának, korának, méretének és aktivitásának is.

Soha ne kapkodjuk el a választást! Tanuljuk meg megkülönböztetni a silány eledeleket a jó minőségű kutyatápoktól.

Mit tartalmaz a nedves kutyaeledel?

A nedves kutyaeledel összetevői márkánként, sőt még a márkakínálaton belül is változhatnak, köszönhetően a meglehetősen széles kínálatnak.

Általánosságban elmondható, hogy ez a fajta táplálék vizet, húst, gabonaféléket, valamint különféle vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Ami a húst illeti az többféle lehet, de általában marhahúst, csirkét, bárányt és halat tartalmaznak a konzervek.

Kivétel a speciális hipoallergén kutyatápok, diétás táplálékok, vagy azok melyeket cukorbeteg esetleg más betegségben szenvedő kutyáknak gyártanak, itt találkozhatunk krokodil, kenguru és egyéb húsféleségekkel is.

Egyes márkák kínálata tartósítószereket, mesterséges színezékeket, aromákat és egyéb adalékanyagokat is tartalmazhat. Általában veszélytelenek, de bizonyos esetben egészségügyi hátrányai is lehetnek az érzékenyebb kutyák felé.

Szerintünk jobb az ilyeneket elkerülni. Ha ilyet vásárolunk, előtte érdemes kikérni az állatorvos véleményét.

Figyeljünk a fehérje és szénhidrát arányára

Ez azért fontos, mert a kutyák szervezetének nincs olyan nagy szüksége a szénhidrátra, ellenben a fehérje elengedhetetlen az izmok megfelelő fejlődéséhez és az egészség megőrzéséhez. Ez a kölyökkutyákra és az idősebb ebekre egyaránt érvényes.

Nedves és száraztápok tápanyagtartalmának összehasonlítása

 Nyers fehérjeNyers zsírNyers rostNedvesség
Happy Dog-vad, nedves11,6 %7 %0,4 %76%
Pedigree classic- nedves8,7 %5,3 %0,5 %80,5 %
Taste of wild-nedves7,5 %3,5 %1 %80 %
Trovet-Adult, nedves11,6%6,1%0,3%79.5%
Happy Dog-toscana, száraz24%7,5%3%
Pedigree adult-száraz21%11%2,8%
Taste of Wild-száraz25%15%3%
Trovet-Adult, száraz25%15%2%8%
Nedves és száraztápok összehasonlító táblázata.

Ahol a kutya el van ásva – Kevesebb protein a nedves tápban

A nedves eledel előnye, a könnyebb fogyaszthatóság, ízletesség és az elvitathatalan extra folyadékbevitel, aminek igazi jelentősége az idős és beteg állatok esetében van.

Ezzel szemben a nedves eledel arányaiban jóval költségesebb, kevesebb fehérjét tartalmaz és gyakorlatilag valljuk be: vizet veszünk drágábban.

Mennyi fehérje kell a kutyának?

 • A jelenlegi ajánlás– a javasolt fehérje igény- 22% egy fejlődésben lévő kutyának és 18% egy felnőtt kutya számára.
 • Az ideális mennyiséget a mostani “trendek” 25% körül állapítják meg.
 • 30%-ot a jelenlegi eredmények alapján nem javasolt túllépni a napi fehérjebevitel esetében.

Itt írtunk bővebben a kutya napi fehérjeszükségletéről.

Előállítási különbségek nedves és száraz kutyatáp között

Előállítási különbségek nedves és száraz kutyatáp között.

A nedves és száraz élelmiszerek hasonló, vagy majdnem azonos összetevőket tartalmaznak, de másként állítják elő őket.

A nedves kutyatáp összetevőit összekeverik majd megfőzik, ezt követően sterilizálják és különböző tartályokba vagy konzervekbe zárják.

A száraz táp előállítása is hasonló, de itt kevesebb vizet használnak fel, főzés után pedig pasztát készítenek a termékből. Ezt ismét főzik, majd feldarabolják és gyorsan kiszárítják.

Az eredmény, hogy a nedves kutyatáp nedvesség tartalma 80% magasságában realizálódik, míg a száraz kutyatápban maximum 10% nedvességet találunk.

Érvek a nedves kutyatáp mellett

 • Az esetek többségében a nedves kutyatápot szívesebben fogyasztják a kutyák, mivel az ízletesebb, és könnyebben fogyasztható, mint a száraz eledel. Ennek oka, hogy az ízanyagok a magasabb nedvességtartalom miatt jobban kioldódnak.
 • Gyártótól függ, de általában kevesebb tartósítószert tartalmaznak, mint a száraz kutyatáp. A konzervek bontott állapotban nem tárolhatóak hosszabb ideig, hiszen a magasabb víztartalom miatt könnyebben megromlanak, szemben a száraztáppal, amiből nagyobb mennyiséget is tovább tarthatunk bontottan.
 • A nedves kutyatáp alacsonyabb szénhidráttartalmú, ami egészségesebb a kutya számára, például jelentősen csökkentheti a cukorbetegség kockázatát. (Ez termék és gyártó függő!)
 • A nedves kutyatáp könnyebben emészthető.
 • A magas nedvesség tartalom miatt ez az eledel hidratál is, ami főleg nyáron és idősebb kutyák esetében nagy előny az extra folyadékbevitel miatt.

Erre figyeljünk a nedves kutyatápok esetében

A nedves táp romlandóbb, mint a száraz, így oda kell figyelni az adagolására. Ha apróbb termetű a kutyánk, akkor kerüljük a giga méretű konzervek vásárlását. A konzervet mindig hűtőben kell tárolni, hogy ne romoljon meg.

Utazáshoz érdemesebb inkább száraz kutyaeledelt vásárolni, mert egyszerűbb és higiénikusabb vele az etetés.

Ha hajlamos a kutya a fogkövesedésre/lepedék képződésre, akkor állandó nedves táplálék etetés esetén érdemes jobban odafigyelni rá. A rágás által kiváltott fogfelszíneket súroló hatás hiánya miatt előbb alakul ki fogkövesedés.

Összegzés

A kizárólag nedves táppal való etetés az állatorvosok szerint nem előnyös. Ugyan a konzervek ízletesebbek, megkönnyítik az étkezést, jobban hidratálnak, csökkenthetik a cukorbetegség kockázatát, de hosszú távon komoly fogászati problémákat okozhatnak.

Személyes véleményünk az, hogy sem egyik, sem másik kizárólagos etetése nem tökéletes választás. Ha csak az egyiket szeretnénk etetni, akkor nem szabad a nedves eledelt választani erre a célra egy egészséges kutya esetében.

A legjobb itt is az arany középút, tehát vegyesen ezt is, azt is kaphat egy nap a kutyus. Nem szükséges egyszerre, keverve adni.

A kutyatáp kiválasztása előtt azonban legyünk körültekintőek, nem mindegy, hogy milyen fajta, méretű és vitalitású ebnek milyen eledelt választunk.

2022. November 05.

További érdekességek

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.