A silány kutyatáp okozta fehérjehiány tünetei a kutyáknál

A silány kutyatáp okozta fehérjehiány tünetei a kutyáknál

Utoljára frissítve: 2023. September. 21

A fehérje szinte minden élettani folyamatban részt vesz a kutya szervezetében, a magas fehérjetartalmú kutyatáp fogyasztása ezért rengeteg előnnyel jár. Az elégtelen fehérjebevitel révén fellépő fehérjehiány rövid távon nem okoz különösebb kárt a szervezetben, de a tartósan fennálló fehérjehiányos étrend számos negatív változást idézhet elő.

Gyors áttekintés

  • A rossz, jó minőségű fehérjéket nélkülöző, és elégtelen fehérjearányú kutyatápok rendszeres fogyasztása az elsődleges oka annak, hogy a kutya kellemetlen tüneteket tapasztal.
  • Ahhoz, hogy a kutya alacsony proteintartalmú diéta mellett fedezhesse szükségleteit, sokkal nagyobb mennyiséget kell elfogyasztania a rosszabb minőségű tápból, ami fokozhatja az emésztőrendszeri panaszokat és az elhízás veszélyét.
  • A fehérjehiány szembetűnő jelekkel jár a kutyánál. Elsőként feltűnhet a fogyás, letargia, a szőrminőség romlása, valamint hányás és hasmenés.

A fehérjehiány vérvizsgálattal diagnosztizálható, a vizsgálatok során az állatorvos elsőként, mindig az olcsó, elégtelen összetételű étrendre gyanakszik, hiszen az élelmiszer rendkívüli befolyással van a kutya állapotára. Ennek okán, a magas fehérjetartalmú kutyatáp jótékony hatásaival érdemes tisztában lenni.

11 tünet, melyek a kutya fehérjehiányára utalnak

A fehérjék aminosavakból állnak, melyek alapvetően a szövetek építőkövei, a kötőszövetek, a haj, a bőr és a körmök szerkezeti alkotóelemei a szervezetben. Elengedhetetlenek az immunrendszer és a mozgásszervek számára.

A kutyáknak 22 aminosavra van szükségük a fehérjék előállításához, melyből 10 aminosavat nem képesek önállóan előállítani. Az esszenciális aminosavakat kizárólag élelmiszerrel tudják bevinni a szervezetükbe, tehát a kutyatápban legalább ennek a 10 aminosavnak kell elegendő mennyiségben és arányban jelen lennie.

Mivel a fehérjék kiürülnek a szervezetből, ezért minden nap jó minőségű fehérjéket kell fogyasztaniuk ahhoz, hogy képesek legyenek fenntartani az egészségüket. Akár egyetlen aminosav tartós hiánya is szövődményekkel járhat.

Minél hosszabb ideig és nagyobb mértékben áll fenn a fehérjehiányos étkezés, annál súlyosabb és kiterjedtebb egészségügyi problémákkal kell szembenéznie kedvencünknek.

1. Izomvesztés, izomsorvadás

Kórosan sovány kutya, aki fehérjehiányos.

A fehérje egyik kulcsfontosságú funkciója a szervezetben az izmok támogatása, valamint az izomszövet felépítése és regenerálása.

Elegendő protein hiányában a kutya izmai legyengülhetnek és sorvadhatnak, tartós fehérjehiány alakulhat ki. Ez számos egészségügyi problémához vezethet, köztük a korlátozott mozgáshoz és a terhelhetőség csökkenéséhez.

2. Lassú felépülés és regenerálódás aktív kutyáknál

A fehérje különösen fontos az aktív kutyák számára, mivel nagyobb izomtömegre van szükségük a magas energiaszintjük fenntartásához. A testmozgás felgyorsítja a szervezet fehérje-anyagcseréjét és az izmok lebomlását.

Az edzések során az izomrostok sérülnek, ám a pihenési a szakaszban a kutya szervezete az elfogyasztott aminosavak segítségével újjáépíti az izomszálakat és egyre erősebbé teszi az izomzatát. Ha a kutya nem jut elég fehérjéhez, akkor az izomleépülés a pihenés alatt is folytatódik.

A kiváló minőségű fehérjét tartalmazó prémium kutyaeledel segíthet az izomtömeg fenntartásában, regenerálásában, és biztosítja a kutya egészséges és aktív életvitelét.

3. Szokatlan és intenzív szőrhullás

Husky kutyának erősen hullik a szőre. A női gazdája mellette térdel és összesopri a kihullott szőrcsomókat.

A szőrzet körülbelül 95%-át a keratin nevű protein teszi ki, melyet főként a metionin és a cisztein aminosavak alkotnak.

Kizárólag a bőr és a szőrzet megújulására a napi fehérjebevitel 25-30%-át használják fel a kutyák. Fontos megemlíteni, hogy a hosszú szőrű kutyák több fehérjét igényelnek a szőrzetük fenntartásához, mint a rövid szőrű kutyák.

Mivel a fehérje nagy arányban felelős a szőrzet állapotáért, ezért hiánya esetén rövid időn belül egyértelműen romlik a szőrzet állapota. Töredezett szőr, foltos szőrhullás és fokozott vedlés figyelhető meg, de a szőrszálak átmérője is csökken, illetve elhalhatnak a szőrtüszők.

A tünetek megjelenése esetén érdemes 5-10%-kal megemelni a napi fehérjebevitelt, hogy a bunda regenerálódásnak indulhasson.

4. Fakó szőrzet és bőrproblémák

A bőrszövet a kutya testének legnagyobb szerve, a kutya súlyának közel negyedét is kiteheti. Hámrétege folyamatos megújuláson megy keresztül, körülbelül 22 naponta cserélődik.

A fehérjehiányos táplálkozás hamar megmutatkozik a bőr állapotában is. A kutya bőre elvékonyodik, veszít rugalmasságából, sötétebbé válik, és lassabban gyógyulnak a sebei, sőt akár fekélyes bőrelváltozás is kialakulhat.

Az alacsony fehérjebevitel leginkább szembetűnő tünete, hogy a bunda elveszíti a fényét, fakóbbá válik, ráadásul megváltozhat a szőrzet árnyalata is.

A szőrszálak színéért felelős melaninok szintéziséhez a fenilalanin és a tirozin aminosavak szükségesek, hiányuk esetén depigmentáció alakulhat ki, a fekete szőr foltokban barnásra, a sárgásbarna szőrszálak világos cserszínűre válthatnak.

5. Sérülések lassú gyógyulása

Sérülések lassú gyógyulása.

A bőr állapotával összefüggésben áll annak regenerálódóképessége is. A sérülések lassabban gyógyulnak, ha a kutya nem jut elegendő fehérjéhez, így az immunrendszer is kevésbé képes felvenni a harcot a bőrsérüléseken keresztül érkező fertőzésekkel szemben.

Sebgyógyuláshoz és a szövetek regenerációjához elengedhetetlen a megfelelő tápanyagbevitel. A fehérjéből származó aminosavak, valamint a szénhidrátok egyaránt hozzájárulnak az izmok és ínak helyreállításához.

A táplálékkal felvett energia és protein részt vesz a sejtek működésében és megújulásában, és segít elkerülni a vérszegénységet, ami tovább lassíthatná a gyógyulást.

Sérülést, balesetet követően érdemes növelni a tápanyagbevitelt és több fehérjét adni a kutyának ahhoz, hogy beindulhasson a fokozott fehérjetermelés, ami a szövetek újjáépítéséhez szükséges.

6. Energia- és állóképesség-hiány

A fehérje a kutyák számára is fontos energiaforrás. Az elfogyasztott protein a szervezetben aminosavakra bomlik, ami tápanyagként szolgál. A magas fehérjebevitel különösen fontos energikus és mozgékony kutyáknak, mert több energiautánpótlásra van szükségük ahhoz, hogy fenntartsák az aktivitási szintjüket.

A húsokból származó proteinek sokkal könnyebben emészthetők, több energiát biztosítanak, mint a növényi fehérjék, ezért főként a sovány húsok fogyasztására érdemes koncentrálni, ha szeretnénk megőrizni kedvencünk erejét és állóképességét.

7. Gyakori betegségek vagy fertőzések

Németjuhász kutya állatorvosnál van kivizsgáláson. A fehérjehiány gyakran okozhat különböző betegségeket.

A táplálkozás jelentős hatással van az immunrendszer működésére. A túl alacsony vagy arányaiban elégtelen fehérjebevitel gyengíti az immunrendszert és csökkenti a fehérjemolekulákból álló, a baktériumokat és a vírusokat semlegesíteni hivatott antitestek számát.

Az immunfunkciók, így a fertőzésekkel szembeni védekezőképesség gyengülése, növeli a fertőzések kockázatát, ami egyúttal étvágycsökkenéshez is vezet.

Látható, hogy beindul egy negatív spirál, amiből nehéz kikecmeregni úgy, hogy a legyengült kedvencünk nem hajlandó a regenerálódást biztosító fehérjedús, tápanyagokban gazdag ételt elfogyasztani.

A fehérjehiányos állapot miatt lecsökken az immunsejtek száma és funkcionális kapacitása a szervezetben. Ezáltal az immunrendszer inkompetenssé, eszköztelenné válik a fertőzések kivédésében és legyőzésében. A helyes táplálkozás és a fehérjeszint rendezésével megkezdődhet az immunrendszer helyreállítása és visszatérhet annak védekezőképessége.

8. Rossz étvágy és fogyás

Az immunrendszer legyengülésével összefüggésben csökkenhet a kutya étvágya, nem lesz kedve enni, ami tovább ronthatja az állapotát és megindulhat a testsúlyvesztés is. A beteg eb fogyása nem tekinthető ideálisnak, a javulás érdekében fokozni kell a tápanyagbevitelt.

Túlsúlyos kutyáknál azonban előnyös lehet a protein hatására bekövetkező testsúlycsökkenés. Számos jótékony hatásuk mellett az aminosavak segíthetik a kutyákat a fogyásban.

A lizin és metionin aminosavakból szintetizált L-karnitin támogatja a szív egészségét, valamint a normál agy- és izomműködést azáltal, hogy a testben lévő zsírt energiává alakítja.

A diétás táplálás, vagy a zsír- és szénhidrátbevitel csökkentése és egyidejűleg a fehérjebevitel növelése elősegítheti a fogyás mértékét. Ráadásul a fehérje kalóriatartalma körülbelül fele akkora, mint a zsíroké, ezáltal lassítható a kalóriadús tápok fogyasztásából és mozgásszegény életmódból következő súlynövekedés üteme.

9. Lassú növekedés a kölyköknél

Aranyos pici kutya réten ül a fűben.

A fejlődési szakaszban a kölykök minden létfontosságú tápanyagból arányaiban többet igényelnek, mint felnőtt társaik.

Gyenge minőségű, fehérjében szegény kutyaeledelek fogyasztása következtében visszamaradhatnak a növekedésben és a fejlődésben is, hiszen nem képesek megfelelő ütemben új szöveteket építeni.

A kölyökkori elégtelen táplálás és a fehérjehiány hosszú távon rossz hatással van a szervekre, valamint a kutya általános egészségére is.

Biztosíts jó minőségű, tápanyagokban és főként fehérjében gazdag kutyatápot a piciknek egészen addig, amíg elérik a kifejlett méretüket, majd a felnőtt kor beköszöntével válts felnőtt tápra, hogy megelőzhesd az elhízást és a túltáplálást.

Fontos megemlíteni, hogy a túl gyors növekedés ugyanolyan káros, mivel jelentős terhelést ró a kutya csontjaira és ízületeire. Mint sok mindenben, a kutya etetésénél is az arany középút a legjobb.

10. Idősebb kutyák életkorral összefüggő izomvesztésének felgyorsulása

A kutyák kölyökkorukban igénylik a legtöbb fehérjét, de idős korban sem szabad megfeledkezni az aminosavak által biztosított előnyökről.

Az időskorba lépő kutyák többségének jót tesz, ha több fehérjét kapnak, mert a megnövekedett proteinmennyiség segíthet az izmok leépülésének lassításában, az izomvesztés mérséklésében.

A senior kutyák szervezete egyre kevésbé képes hatékonyan feldolgozni, előállítani és pótolni a fehérjét, emiatt nehezebben tartják meg az izomtömegüket, lassabban gyógyulnak és gyengül az immunrendszerük.

Többségük nehezebben mozog, ami részben betudható annak, hogy izmaik sorvadásnak indultak és nincs elég erejük még a könnyű sétához sem. Bár az idős kutyák aktivitása csökken, érdemes fokozni a fehérjebevitelt, hogy továbbra is tudják tartani a lépést.

11. Viselkedésbeli változások

Agresszív, acsargó német juhászkutya. A fehérjehiány a kutatások szerint agresszív viselkedést okozhat.

A fehérjék viselkedésre gyakorolt hatása a tudósok körében egyelőre vitatott. Kimutatták, hogy az aminosavak megváltoztatják a neurotranszmitterek szintézisét az agyban, ami hatással lehet a viselkedésre, épp úgy ahogy a kiképzés vagy a napi rutin is.

Egyes tanulmányok azt találták, hogy a kutya territoriális, területvédő agressziója csökkent, míg mások a gazdára irányuló agresszióban véltek eltérést felfedezni.

Az elégtelen tápanyagbevitelről tudjuk, hogy a kutya éhes marad evés után is, ami miatt rászokhat furcsa dolgok elfogyasztására, az emberi ételek elcsenésére vagy sokkal birtokvédőbbé válhat, azaz jobban félti a vacsoráját másoktól, de bizonyos esetekben a csökkent triptofán-szint miatt letargiássá is válhat.

Összegzés

A fehérje nagyon fontos része a kutya kiegyensúlyozott étrendjének. A proteineket alkotó aminosavak különféle strukturális szerepet töltenek be a kutya szervezetében.

Részt vesznek az izmok, szövetek felépítésében és regenerálásában, a bőrsejtek megújulásában, az immunrendszer támogatásában, a hormonok és enzimek létrehozásában és az anyagcserefolyamatok révén az energia biztosításában.

A fehérjében gazdag étrend segít fenntartani ezeket az élettani folyamatokat. A fehérjeszegény étrend kóros proteinhiányt eredményez, amely többféle tünet formájában kiütközhet. Amennyiben a kutya gyakran beteg, nehezen lábadozik, lassan gyógyulnak a sebei, romlik a bundája minősége vagy csökken az állóképessége, érdemes arra gondolni, hogy nem visz be elegendő fehérjét a táplálékkal.

A fehérjehiány rendezhető jobb összetételű, optimálisabb, magas nyersfehérje-arányú és tápanyagokban gazdag kutyaeledellel.

Források

  • Effect of dietary protein content and tryptophan supplementation on dominance aggression, territorial aggression, and hyperactivity in dogs (1)
  • Amino acid nutrition and metabolism in domestic cats and dogs. (2)
  • DeNapoli, J.S., Dodman, N.H., Shuster, L., Rand, W.M., Gross, K.L., 2000. Effect of dietary protein content and tryptophan supplementation on dominance aggression, territorial aggression, and hyperactivity in dogs. Journal of the American Veterinary Medical Association 217, 504–508.
  • Dodman, N.H., Reisner, I., Shuster, L., Rand, W., Luescher, U.A., Robinson, I., Houpt, K.A., 1996. Effect of dietary protein content on behavior in dogs. J. Am. Vet. Med. Assoc. 208, 376–379.
2023. July 20.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.