Hamu a kutyatápban | Mit keres nyershamu a kutyám eledelében?

Hamu a kutyatápban Mit keres nyershamu a kutyám eledelében

Ismerjük a különböző mítoszokat a “feldúsított” állateledelekről, a hamu a kutyatápban pedig ezeknek a városi legendáknak esett áldozatul. Első olvasatra valóban bizarul hangozhat a nyershamu jelenléte a kutyatápban, de hidd el, nem a jól ismert szürke égéstermékkel akarják az eledelgyártók eladni termékeiket.

A következő cikkben körbejárjuk, hogy mit keres a hamu a kutyatápban és miért is van szüksége erre kis kedvencednek?

A nyershamu kifejezés megtévesztő lehet a kutyatáp konzerven. Mielőtt azonban bepánikolnál, hogy mindenféle szemetet megetetnek a kutyusoddal, érdemes megismerkedni az elnevezés valódi jelentésével. Ugyanis a szakkifejezésnek csak részben van köze az égéstermékhez, nagyobb részben a kiskedvencednek szükséges nyomelemekhez.

Mi a nyershamu?

Talán kissé “nyersnek” tűnik a nyershamu kifejezés a kutyatáp címkéjén, azonban már az elején megnyugtatnálak, hogy ez az anyag nem ugyanaz, amelyiket a kandallóból kell kipucolnod.

A nyershamu lényegében a kutyatáp “csupasz” ásványianyag tartalma. A kifejezés onnan ered, hogy ha elégetnéd a kutyatápot, akkor a fő szerves alkotóelemek, a fehérje, a szénhidrátok, valamint a zsír eltűnnének, és csak a szervetlen ásványi anyagok maradnának meg.

Ezt a végső maradékot olyan anyagok alkotják, mint a kalcium, a vas, a magnézium, a cink vagy a foszfor. A kutyatápokat elemző szakemberek valóban ilyen eljárással, laboratóriumi körülmények között vizsgálják egy kutyaeledel összetételét.

Egy speciális berendezéssel mérik, hogy adott kutyatápban a különböző tápanyagtípusok mennyi energiát szabadítanak fel az égés során. Így kerül kiszámításra, hogy 100 g termékben mekkora az összes fehérje (nyersfehérje), rost (nyersrost), zsírok és olajok mennyisége.

Ami nem égett el, az a nyershamut képezi, amely a gyűjtőneve minden olyan ásványi anyagnak, amely hozzájárul kis kedvenced szervezetének erősítéséhez.

Miért van hamu a kutyatápban?

Most, hogy tisztáztuk, mit is jelent a nyershamu a kutyatáp címkéjén, szükséges azt is tisztázni, miért is van benne, miért szükséges külön feltüntetni a jelenlétét.

A hamu a kutyatápban lényegében azoknak az ásványi anyagoknak az összessége, amelyek a csontok, fogak egészséges növekedéséért, az immunrendszer erősítéséért, a megfelelő véralvadáshoz és a stabil izom- és idegrendszer működéséért felelnek.

Ezek megléte nélkül hiánybetegségek alakulhatnak, rendellenes fejlődést lehet tapasztalni, különös a fiatal kutyákon.

Miért jelölik külön ezek az anyagokat?

Előfordulhat olyan élethelyzet, amikor a kutyus etetésekor rendkívül fontos, hogy tisztába legyél a táp ásványianyag tartalmával.

Ilyen pl. egy kölyökkutya helyes táplálása, de bizonyos betegségek megléténél, alultápláltság során vagy öregkori problémáknál is számít a nyershamu mennyisége. 

Hamu a kutyatápban: jó vagy rossz?

A közhiedelemmel ellentétben a hamu a kutyatápban nem olcsó töltőanyag, amellyel a gazdákat szeretnék lehúzni a gyártók. Sőt, mennyiségével képet alkothatsz arról, valóban jó minőségű-e a kiszemelt állateledel. 

A nyershamu aránya határozza meg, hogy az adott tápnak mekkora a csont tartalma, hogyan aránylik a hústartalomhoz.

Ennek nem szabad sem túl alacsonynak, sem túl magasnak lennie, hiszen az emberek esetében is kontraproduktív lehet az ásványi anyagokat túladagolása vagy azok hiánya.

Mikor érdemes odafigyelni a nyershamu mennyiségére a kutyatápban?

Most biztosan azt gondolod, hogy innentől kezdve a legmagasabb nyershamu-fehérje arányú ételt kell venned kis kedvencednek.

A válasz nem ilyen egyszerű, hiszen akadnak tényezők, amelyeket mérlegre kell tenned a kutyatáp hamutartalmát illetően.

  • A vesebetegségben szenvedő kutyák esetében kifejezetten csak az orvos utasítása alapján válassz kutyatápot, ugyanis számukra mindennél fontosabb, hogy se túl magas, se túl alacsony nyershamu tartalmú étel ne kerüljön eléjük.
  • Húgyuti problémák felmerülésekor is érdemes szakemberrel konzultálni, ugyanis a túl magas nyershamu tartalom lassíthatja a gyógyulást.
  • Nagytestű kutyafajtáknak, mint pl. a Német dog, Cane corso vagy a Németjuhász, speciális étrendre van szükségük. Az ő etetésük kapcsán nem a teljes hamutartalom a döntő, hanem bizonyos elemek, mint pl. a foszfor vagy a kalcium mennyisége a meghatározó.

A fentieket leszámítva akadnak általános számok, amelyeket érdemes figyelni a teljes értékű kutyatáp kiválasztásánál.

Mennyi hamu elfogadható a kutyatápban?

Bár a kutyatáp gyártása során meghatározott arányok szerint dolgoznak, érdemes tisztába lenni azzal, hogy mi számít ideális mennyiségnek a kutyatápban.

A legtöbb kereskedelmi forgalomban lévő kutyaeledel átlagos hamutartalma körülbelül 5-8% körül mozog. Kevésnek tűnik első olvasatra, de ha egy “igazi” húsból készült vacsorára gondolunk, akkor nagyjából ilyen arányban van a csont a többi részhez képest is. 

Mindig kezdj el gyanakodni, hogyha nem találod a nyershamu arányát a kutyatápon! Magyarországon kötelező a feltüntetni az összetevőket, illetve azok tápanyagtartalmát, kutyatápok esetében pedig a fő alkotóelemek arányait.

Mennyi nyershamut tartalmaznak a jó minőségű kutyatápok?

A jó minőségű kutyatápok hamutartalma 8-10% között mozog. Ez az arány jelzi, hogy a kutyatáp fehérje tartalma magas és a megfelelő ásványi anyag mennyiség is párosul hozzá.

Ennél magasabb vagy alacsonyabb érték már kibillenti a kényes egyensúlyt a tápanyagok között.

Ha túl kevés a nyershamu arány, akkor magnézium-, foszfor-, kalcium- vagy akár vashiány alakulhat ki a kutyusodban, ha viszont túl sok, akkor nem jut elegendő fehérjéhez a szervezete, esetleg gátolhatják egymás felszívódását az elemek.

Hol találom a nyershamu tartalomra vonatkozó információkat?

A gyártók számára kötelező a címkén feltüntetni az eledel összetevőit.

Az alapanyag információk között megtalálod a zsírok és fehérjék arányai között a nyershamu mennyiségét is.

Összegzés

Pánikra tehát semmi ok, hogyha a címke szerint hamu van a kutyatápban.

Nevével ellentétben ez egy lényeges összetevője a kutyaeledelnek, létfontosságú ásványi anyagok gyűjtőneve, amelyre szüksége van a kutyának az egészséges fejlődéshez.

Ha tudatos állattartó szeretnél lenni, akkor érdemes tanulmányoznod a kutyatápok címkéjét, amelyről megállapíthatod, hogy négylábú barátod számára melyik lesz az ideális eledel.

November 9, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.