Hamu a kutyatápban | Mit keres nyershamu a kutyám eledelében?

Hamu a kutyatápban Mit keres nyershamu a kutyám eledelében

Utoljára frissítve: 2023. September. 21

Ismerjük a különböző mítoszokat a “feldúsított” állateledelekről, a hamu a kutyatápban pedig ezeknek a városi legendáknak esett áldozatul. Első olvasatra valóban bizarul hangozhat a nyershamu jelenléte a kutyatápban, de hidd el, nem a jól ismert szürke égéstermékkel akarják az eledelgyártók eladni termékeiket.

A következő cikkben körbejárjuk, hogy mit keres a hamu a kutyatápban és miért is van szüksége erre kis kedvencednek?

A nyershamu kifejezés megtévesztő lehet a kutyatápon és a konzerveken. Mielőtt azonban bepánikolnál, hogy mindenféle szemetet megetetnek a kutyusoddal, érdemes megismerkedni az elnevezés valódi jelentésével. Ugyanis a szakkifejezésnek csak részben van köze az égéstermékhez, nagyobb részben a kiskedvencednek szükséges nyomelemekhez és ásványi anyagokhoz.

Mi a nyershamu?

Talán elsőre kissé furcsának tűnik a nyershamu kifejezés a kutyatáp címkéjén, azonban már az elején megnyugtatnánk, hogy ez az anyag nem teljesen ugyanaz, amelyiket a kandallóból kell kipucolnod.

A nyershamu az emészthető energiát nem tartalmazó vegyületekből áll, a kifejezés lényegében a kutyatáp ásványianyag tartalmát takarja. A kifejezés onnan ered, hogyha elégetnénk a kutyatápot, akkor a fő szerves alkotóelemek, a fehérje, a szénhidrátok, valamint a zsír eltűnnének, és csak a szervetlen anyagok maradnának meg.

Ezt a nem éghető maradékot olyan anyagok alkotják, mint a kalcium, a vas, a magnézium, a cink vagy a foszfor. A kutyatápokat elemző takarmányozástani szakemberek egy weendei analízis nevezetű eljárással, laboratóriumi körülmények között vizsgálják egy-egy állateledel összetételét.

Egy speciális berendezéssel mérik, hogy az adott kutyatápban a különböző tápanyagtípusok mennyi energiát szabadítanak fel az égés során. Így kerül kiszámításra, hogy 100 g szárazanyagban (a terméket szárítás után vizsgálják, mivel mindig van valamennyi víztartalma is) mekkora az nyersfehérje, nyersrost, nyerszsírok és -olajok mennyisége.

Ami nem égett el, az a nyershamut képezi, amely a tartalmaz minden olyan ásványi anyagnak és nyomelemet, amely hozzájárul kutyánk szervezetének erősítéséhez.

Miért van nyershamu a kutyatápban?

Most, hogy tisztáztuk, mit is jelent a nyershamu a kutyatáp címkéjén, szükséges azt is tisztázni, miért is van benne, miért szükséges külön feltüntetni a jelenlétét.

Mivel minden takarmány-összetevő a szerves anyagok mellett tartalmaz valamennyi szervetlen anyagot is így jelenlétük elkerülhetetlen a kutyatápokban. Kedvencednek, pedig szüksége is van ezekre a mikro és makroelemekre, mivel ezek hozzájárulnak a csontok, fogak egészséges növekedéséért, az immunrendszer erősítéséért, a megfelelő véralvadáshoz és a stabil izom- és idegrendszer működéséért felelnek.

Ezek megfelelő mennyisége nélkül hiánybetegségek alakulhatnak ki, rendellenes fejlődést lehet tapasztalni, amire különös tekintettel érdemes odafigyelni fiatal állatok esetében.

Miért jelölik külön ezek az anyagokat?

Minden Európában forgalmazott takarmány esetén, a gyártónak kötelező feltüntetni, az analitikai összetevőket, többek között azt is, hogy mennyi nyershamut tartalmaz az adott eledel.

Előfordulhat olyan élethelyzet, amikor a kutya táplálásához fontos, hogy tisztába legyünk a táp ásványi anyag tartalmával.

Ilyen pl. egy kölyökkutya helyes táplálása, de bizonyos betegségek esetében, alultápláltság vagy tartós éhezés után esetleg öregkori problémáknál is jelentős lehet az etetett nyershamu mennyisége.

Nem a mennyiség a lényeges 

Fontos kiemelni, hogy sokszor nem a nyershamu mennyisége a lényeges, hanem az, hogy az ásványi anyagok milyen arányban alkotják azt.

A nyershamu megjelölés többek között arra jó, hogy meg tudjuk ítélni, hogy az adott eleségnek mennyi a hasznosítható energia tartalma. A gyártók az energiatartalom mérséklését, a nyershamu és a nyersrost arányának növelésévek tudják elérni.

Vegyünk egy példát: a nagytestű kölyökkutyáknál előfordulhatnak esetek, ahol a kutyatáp energiatartalmát mérsékelni kell, hogy megelőzze a túl gyors növekedést, ami mozgásszervi problémákhoz vezethet.

Minden kutyatáp tartalmaz nyershamut?

A közhiedelemmel ellentétben a nyershamu a kutyatápban nem olcsó töltőanyag, amellyel a gazdákat szeretnék lehúzni a gyártók.

Minden tápalkotónak lesz nyershamu tartalma, így effektíve megszabadulni tőle nem lehet. A mennyiségéből pedig abszolút nem lehet következtetni arra, hogy valóban jó minőségű-e a kiszemelt állateledel

Mikor érdemes odafigyelni a nyershamu mennyiségére a kutyatápban?

Most biztosan azt gondolod, hogy innentől kezdve a legmagasabb nyershamu-fehérje arányú ételt kell venned kis kedvencednek.

A válasz nem ilyen egyszerű, hiszen akadnak tényezők, amelyeket mérlegre kell tenni a kutyatáp hamutartalmát illetően. Különböző problémák különböző nyershamu/fehérje/emészthető energia arányt igényelnek.

  • A vesebetegségben szenvedő kutyák esetében kifejezetten csak az orvos utasítása alapján válassz kutyatápot, ugyanis számukra mindennél fontosabb, hogy se túl magas, se túl alacsony nyershamu tartalmú étel ne kerüljön eléjük.
  • Húgyuti problémák felmerülésekor is érdemes szakemberrel konzultálni, ugyanis a túl magas nyershamu tartalom fokozhatja a húgykövek kialakulásának kockázatát.
  • Nagytestű kutyafajtáknak, mint pl. a német dog, cane corso vagy a németjuhász, speciális étrendre van szükségük, mert igen gyorsan növekednek, ami később mozgásszervi panaszok kialakulásához vezethet. Az ő etetésük kapcsán nem csak a teljes nyershamu tartalom a számít, hanem bizonyos elemek, mint pl. a foszfor vagy a kalcium és fehérje tartalma a döntő.
  • Idősödő ebek sokszor valamilyen betegségben szendvednek, ezért szintén fontos kikérni az állatorvos véleményét, hogy milyen gyógytáp ajánlott az adott állatnak.

A fentieket leszámítva akadnak általános számok, amelyeket érdemes figyelni a teljes értékű kutyatáp kiválasztásánál.

Mennyi nyershamu elfogadható a kutyatápban?

A nyershamu arányát és azon belül a pontos ásványianyag tartalmat is takarmányozástani szakemberek állítják be. 

Bár a kutyatáp gyártása során meghatározott arányok szerint dolgoznak, érdemes tisztába lenni azzal, hogy mi számít ideális mennyiségnek a kutyatápban.

A legtöbb kereskedelmi forgalomban lévő kutyaeledel átlagos nyershamu tartalma körülbelül 5-8% körül mozog.

Mindig kezdj el gyanakodni, hogyha nem találod a nyershamu arányát a kutyatápon! Magyarországon kötelező a feltüntetni az összetevőket, illetve a beltartalmi értéket.

Mennyi nyershamut tartalmaznak a jó minőségű kutyatápok?

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a nyershamu tartalom nem ideális a kutyatáp minőségének megítélésre!

Minőséget illetően sokkal fontosabb tényező a a felhasznált alapanyagok minősége a tápban lévő fehérje, zsírok és szénhidrátok hasznosíthatósága és a gyártási technológia (amellyel elő tudják segíteni bizonyos tápanyagok könnyebb emészthetőségét.).

Megjegyzendő, hogy egészséges állatoknak megfelelően kiválasztott jó minőségű teljes értékű kutyatáp mellé nem szükséges további táplálék-kiegészítők adagolása.

A jó minőségű kutyatápok nyershamu tartalma általában 5-10% körül mozog. Ennél magasabb vagy alacsonyabb érték már kibillentheti a kényes egyensúlyt a tápanyagok között. Túl magas érték esetén a felesleg nem tud felszívódni ezáltal romlik a tápok emészthetősége (sokszor ez a minőség rovására is mehet), a túl alacsony mennyiség, pedig extrém esetekben akár hiánybetegségek kialakulásához is vezethet.

Ha túl kevés a nyershamu arány, akkor magnézium-, foszfor-, kalcium- vagy akár vashiány alakulhat ki a kutyában.

Ajánlott cikkeink:

Hol találom meg a nyershamu tartalomra vonatkozó információkat?

  • A gyártók számára kötelező a címkén feltüntetni az eledel összetevőit.
  • Az alapanyag információk között megtalálod a zsírok és fehérjék arányai között a nyershamu mennyiségét is.

Összegzés

Pánikra tehát semmi ok, hogyha a címke szerint nyershamu van a kutyatápban.

Nevével ellentétben ez egy lényeges összetevője a kutyaeledelnek, létfontosságú ásványi anyagok gyűjtőneve, amelyre szüksége van a kutyának az egészséges fejlődéshez.

Ha tudatos állattartó szeretnél lenni, akkor érdemes tanulmányoznod a kutyatápok címkéjét, amelyről megállapíthatod, hogy négylábú barátod számára melyik lesz az ideális eledel.

2022. November 09.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.