Hamu a kutyatápban | Mit keres nyershamu a kutyám eledelében?

Hamu a kutyatápban Mit keres nyershamu a kutyám eledelében

Utoljára frissítve: 2023. március. 05

Ismerjük a különböző mítoszokat a “feldúsított” állateledelekről, a hamu a kutyatápban pedig ezeknek a városi legendáknak esett áldozatul. Első olvasatra valóban bizarul hangozhat a nyershamu jelenléte a kutyatápban, de hidd el, nem a jól ismert szürke égéstermékkel akarják az eledelgyártók eladni termékeiket.

A következő cikkben körbejárjuk, hogy mit keres a hamu a kutyatápban és miért is van szüksége erre kis kedvencednek?

A nyershamu kifejezés megtévesztő lehet a kutyatáp konzerven. Mielőtt azonban bepánikolnál, hogy mindenféle szemetet megetetnek a kutyusoddal, érdemes megismerkedni az elnevezés valódi jelentésével. Ugyanis a szakkifejezésnek csak részben van köze az égéstermékhez, nagyobb részben a kiskedvencednek szükséges nyomelemekhez.

Mi a nyershamu?

Talán kissé furcsának tűnik a nyershamu kifejezés a kutyatáp címkéjén, azonban már az elején megnyugtatnánk, hogy ez az anyag nem ugyanaz, amelyiket a kandallóból kell kipucolnod.

A nyershamu energiát nem tartalmazó vegyületekből áll, mely lényegében a kutyatáp “csupasz” ásványianyag tartalma. A kifejezés onnan ered, hogy ha elégetnénk a kutyatápot, akkor a fő szerves alkotóelemek, a fehérje, a szénhidrátok, valamint a zsír eltűnnének, és csak a szervetlen ásványi anyagok maradnának meg.

Ezt a végső maradékot olyan anyagok alkotják, mint a kalcium, a vas, a magnézium, a cink vagy a foszfor. A kutyatápokat elemző szakemberek valóban ilyen eljárással, laboratóriumi körülmények között vizsgálják egy kutyaeledel összetételét.

Egy speciális berendezéssel mérik, hogy az adott kutyatápban a különböző tápanyagtípusok mennyi energiát szabadítanak fel az égés során. Így kerül kiszámításra, hogy 100 g termékben mekkora az összes fehérje (nyersfehérje), rost (nyersrost), zsírok és olajok mennyisége.

Ami nem égett el, az a nyershamut képezi, amely a gyűjtőneve minden olyan ásványi anyagnak, amely hozzájárul kutyánk szervezetének erősítéséhez.

Miért van nyershamu a kutyatápban?

Most, hogy tisztáztuk, mit is jelent a nyershamu a kutyatáp címkéjén, szükséges azt is tisztázni, miért is van benne, miért szükséges külön feltüntetni a jelenlétét.

A nyershamu a kutyatápban lényegében azoknak az ásványi anyagoknak az összessége, amelyek a csontok, fogak egészséges növekedéséért, az immunrendszer erősítéséért, a megfelelő véralvadáshoz és a stabil izom- és idegrendszer működéséért felelnek.

Ezek megléte nélkül hiánybetegségek alakulhatnak, rendellenes fejlődést lehet tapasztalni, különösen a fiatal kutyákon.

Miért jelölik külön ezek az anyagokat?

A jogharmonizáció következtében minden Európában forgalmazott kutyatáp esetén, a gyártónak kötelező feltüntetni, hogy mennyi nyershamut tartalmaz az adott eledel.

Előfordulhat olyan élethelyzet, amikor a kutya táplálásához rendkívül fontos, hogy tisztába legyünk a táp ásványianyag tartalmával.

Ilyen pl. egy kölyökkutya helyes táplálása, de bizonyos betegségek megléténél, alultápláltság során vagy öregkori problémáknál is számít a nyershamu mennyisége.

Nem a mennyiség a lényeges 

Fontos kiemelni, hogy sokszor nem a nyershamu mennyisége a lényeges, hanem az, hogy az ásványi anyagok milyen arányban alkotják azt.

A nyershamu többek között arra jó, hogy meg tudjuk ítélni, hogy az adott eleségnek mennyi a hasznosítható energia tartalma a nyersrosttal egyetemben.

A nagytestű kölyökkutyáknál vannak olyan esetek, ahol a kutyatáp energiatartalma mérsékelve van, hogy megelőzze a túl gyors növekedést, ami mozgásszervi problémákhoz vezethet. Ilyenkor ezt a gyártók a nyershamu és nyersrost arányának növelésével tudják elérni. 

Minden kutyatáp tartalmaz nyershamut?

A közhiedelemmel ellentétben a nyershamu a kutyatápban nem olcsó töltőanyag, amellyel a gazdákat szeretnék lehúzni a gyártók.

Minden tápalkotónak lesz nyershamu tartalma, így effektíve megszabadulni tőle nem lehet. A mennyiségéből pedig abszolút nem lehet következtetni arra, hogy valóban jó minőségű-e a kiszemelt állateledel

Mikor érdemes odafigyelni a nyershamu mennyiségére a kutyatápban?

Most biztosan azt gondolod, hogy innentől kezdve a legmagasabb nyershamu-fehérje arányú ételt kell venned kis kedvencednek. A válasz nem ilyen egyszerű, hiszen akadnak tényezők, amelyeket mérlegre kell tenni a kutyatáp hamutartalmát illetően.

Különböző problémák különböző nyershamu/fehérje/emészthető energia arányt igényelnek.

  • A vesebetegségben szenvedő kutyák esetében kifejezetten csak az orvos utasítása alapján válassz kutyatápot, ugyanis számukra mindennél fontosabb, hogy se túl magas, se túl alacsony nyershamu tartalmú étel ne kerüljön eléjük.
  • Húgyuti problémák felmerülésekor is érdemes szakemberrel konzultálni, ugyanis a túl magas nyershamu tartalom lassíthatja a gyógyulást.
  • Nagytestű kutyafajtáknak, mint pl. a Német dog, Cane corso vagy a Németjuhász, speciális étrendre van szükségük, mert igen gyorsan növekednek, melyek mozgásszervi panaszokat okozhatnak a későbbiekben. Az ő etetésük kapcsán nem a teljes nyershamu tartalom a döntő, hanem bizonyos elemek, mint pl. a foszfor vagy a kalcium mennyisége a meghatározó.
  • Idősödő ebek sokszor valamilyen betegségben szendvednek, ezért szintén fontos kikérni az állatorvos véleményét, hogy milyen gyógytáp ajánlott az adott állatnak.

A fentieket leszámítva akadnak általános számok, amelyeket érdemes figyelni a teljes értékű kutyatáp kiválasztásánál.

Mennyi nyershamu elfogadható a kutyatápban?

A nyershamu arányát és azon belül a pontos ásványianyag tartalmat is takarmányozástani szakemberek állítják be. 

Bár a kutyatáp gyártása során meghatározott arányok szerint dolgoznak, érdemes tisztába lenni azzal, hogy mi számít ideális mennyiségnek a kutyatápban.

A legtöbb kereskedelmi forgalomban lévő kutyaeledel átlagos nyershamu tartalma körülbelül 5-8% körül mozog.

Mindig kezdj el gyanakodni, hogyha nem találod a nyershamu arányát a kutyatápon! Magyarországon kötelező a feltüntetni az összetevőket, illetve azok tápanyagtartalmát, kutyatápok esetében pedig a fő alkotóelemek arányait.

Mennyi nyershamut tartalmaznak a jó minőségű kutyatápok?

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a nyershamu tartalom nem ideális a kutyatáp minőségének megítélésre!

A lényeg a felhasznált alapanyagok minősége, ebből kifolyólag a tápban lévő fehérje minősége, a különböző tápanyagok biológiai hasznosíthatósága és a gyártási technológia járul elsősorban hozzá, hogy milyen a jó kutyatáp.

Lényeges továbbá a táp emészhetősége. Nem mindegy, hogy mennyire tudja hasznosítani a kutya a tápanyagokat. Sok gazditól hallom, hogy az első dolog amit észrevesznek, ha a kutyájuk rosszabb minőségű tápot eszik, hogy többet kell utána ürüléket összeszedni.

A jó minőségű kutyatápok nyershamu tartalma 8-10% körül mozog. Ez az arány jelzi, hogy a kutyatáp fehérje tartalma magas és a megfelelő ásványi anyag mennyiség is párosul hozzá. De, mint már mondtuk: a nyershamu tartalom nem alkalmas a kutyatáp minőségének megítélésre!

Ennél magasabb vagy alacsonyabb érték már kibillenti a kényes egyensúlyt a tápanyagok között. Sőt! A kevesebb ebben az esetben jobb, hiszen a túl sok ásványi anyag úgyse tud felszívódni, ergo a táp emészthetősége összességében romlik.

Ha túl kevés a nyershamu arány, akkor magnézium-, foszfor-, kalcium- vagy akár vashiány alakulhat ki a kutyában.

A megfelelően kiválasztott teljes értékű kutyatáp mellé nem szükséges általában táplálékkiegészítő.

Itt írtunk arról, hogy milyen vitamin kell a kutyának.

Hol találom meg a nyershamu tartalomra vonatkozó információkat?

  • A gyártók számára kötelező a címkén feltüntetni az eledel összetevőit.
  • Az alapanyag információk között megtalálod a zsírok és fehérjék arányai között a nyershamu mennyiségét is.

Összegzés

Pánikra tehát semmi ok, hogyha a címke szerint nyershamu van a kutyatápban.

Nevével ellentétben ez egy lényeges összetevője a kutyaeledelnek, létfontosságú ásványi anyagok gyűjtőneve, amelyre szüksége van a kutyának az egészséges fejlődéshez.

Ha tudatos állattartó szeretnél lenni, akkor érdemes tanulmányoznod a kutyatápok címkéjét, amelyről megállapíthatod, hogy négylábú barátod számára melyik lesz az ideális eledel.

2022. november 09.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.