Kutyatáp keverése | Útmutató a vegyes étrend kialakításához

Kutyatáp keverése Útmutató a vegyes étrend kialakításához

Utoljára frissítve: 2023. August. 11

Az ideális kutyatáp megtalálása sokszor nem egyszerű feladat, főként, ha két különböző táppal is etetni szeretnénk kedvencünket. A kutyatáp keverése ugyanakkor rengeteg előnnyel jár, hiszen változatos formában, különféle ízekben és tápanyagokban részesülhet általuk az eb.

A kutyatápok keverésének többféle lehetséges módja létezik. Dönthetünk úgy, hogy két tápot teszünk egyszerre a kutya táljába, de akár időben elkülönülve, felváltva is adhatjuk a különböző eledeleket. 

Természetesen a különféle táptípusok is keverhetők, így akár a házi kosztot, a nedves eledelt, szemes tápot, nyers ételeket is kombinálhatjuk a kutya igényei szerint.

Milyen típusú tápokat használhatunk a kutya vegyes értendjéhez?

Milyen előnyei vannak a kutyatápok keverésének?

A kutyatáp keverésének hátrányai

Azonos típusú, de különböző márkájú kutyatáp keverése mennyire jó ötlet?

Jó ötlet a nedves és száraz kutyatápot keverni?

Ráunhatnak a kutyák, ha folyton ugyanazzal a táppal etetjük őket?

Mivel dobhatjuk fel a száraz kutyatápot, hogy ízletesebb legyen?

Milyen típusú tápokat használhatunk a kutya vegyes értendjéhez?

A kutyatápok egyre többféle formában, összetételben, ízben és kiszerelésben kaphatók, ezért ma már rengeteg típus közül válogathatunk.

A kutyatáp fajtájának kiválasztásánál fontos szempont a kutya tápanyagigénye, fajtája és testmérete, valamint egyéni igényei.

Bármilyen tápot is választunk, a legfőbb, hogy a kutya egészségügyi állapota kielégítő legyen az eledel elfogyasztásának hatására, ép és fényes legyen a bundája, egészséges maradjon a fogazata, elegendő energiával rendelkezzen és optimális maradjon a testsúlya.

Ismerd meg a kutyatápok 5 legelterjedtebb típusát!

1. Szemes táp, száraztáp

A szemes táp a legelterjedtebb eledel, mert könnyen tárolható, nem igényel hűtést, gazdaságos, és nehezen romlik meg.

A száraz táp jót tesz a kutya fogainak, a rágás pedig a mentális egészségének. A szemes tápok mellé sok folyadékot kell fogyasztania a kutyának, mert nagyon alacsony a nedvességtartama.

2. Konzerves táp, nedves táp

Konzerves táp, nedves táp.

A konzerves eledelek általában sokkal ízletesebbek a kutyák számára.

Bőségesen tartalmaznak nedvességet, könnyen emészthetők, ám általában kevesebb a tápanyagtartalmuk, ezért többet kell enniük belőle az ebeknek.

A konzerves tápok sokáig eltarthatók és frissek maradnak, felbontás után hűtőben tárolhatók. A nedves tápok jól jöhetnek akkor, ha a kutya étvágya csökken, vagy fáj a foguk, mert ezeket nem kell annyira alaposan megrágniuk.

3. Félnedves kutyatáp

A félnedves kutyatápok állaga a száraz és nedves tápok között van. Omlós és puha falatokat tartalmaznak, amiket szívesen fogyasztanak a kutyák.

A félnedves eledeleknek általában magas a hústartalma, gabonát nem vagy csak kis mennyiségben tartalmaznak. A félnedves tápok sokáig eltarthatók és nem igényelnek hűtést.

A puha textúrájú falatokat gyenge fogazatú vagy idős kutyák is el tudják rágni áztatás nélkül is.

4. Házi koszt

Házi koszt.

A házilag készült ételek nem egyeznek meg a maradékkal történő etetéssel, kifejezetten a kutyák számára készülnek.

Ma már kereskedelmi forgalomban is elérhetők a frissen készült és vákuumcsomagolt ételek. A házi koszt előnye, hogy a kutyák szívesen fogyasztják, pontosan lehet tudni, hogy mit tartalmaz az étel.

A főtt ételek sok nedvességet tartalmaznak, változatosak és igény szerint kiegészíthetők vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

A főzés utánajárást igényel, időigényes és költséges módja a kedvencünk táplálásának, ám sokan úgy gondolják, hogy megéri ily módon is gondoskodni kedvenceinkről.

5. Nyers, BARF

A BARF étrend nyers húsokból, csontokból és belsőségekből áll főként, emellett friss zöldségeket és gyümölcsöket is tartalmaz.

A nyers etetés komoly figyelmet igényel annak érdekében, hogy a kutya mindig friss és megfelelően hűtött, biztonságos állati eredetű élelmiszereket fogyaszthasson.

Az egészséges kutyák számára nem okoz problémát a nyers élelmiszerek lebontása és megemésztése, sőt a nyers ételek természetes formában tartalmazzák az enzimeket, aminosavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat.

Milyen előnyei vannak a kutyatápok keverésének?

Milyen előnyei vannak a kutyatápok keverésének?

Sok állattartó dönt a vegyes etetés mellett, amikor egyes tápfajtákat keverve ad a kedvencének.

A kutyatáp keverése az alábbiak szerint történhet:

 • Két fajta étel tényleges összekeverésével.
 • Naponta felváltva történő etetéssel.
 • A napközbeni étkezések közötti felosztással, így a kutya egyszer nedves ételt kap, máskor pedig szárazat.

A kombinált étkezés számos előnyt tartogathat. Nézzük meg melyek is ezek.

1. A kutyatáp váltás kevesebb problémát okoz

A kutyatáp váltás általában körülményes és megterheli az eb szervezetét, ám ha a kutya eleve vegyesen kapja az ételt, sokkal könnyebben megbirkózik azzal, ha valamiért csak az egyik típusú tápot kell fogyasztania.

2. Kevesebb emésztőrendeszeri panaszok

Az a kutya, aki például fogfájás miatt nem ehet száraz tápot, megszokta már a nedves eledelt is a vegyes étrend miatt és kisebb valószínűséggel tapasztal emésztőrendszeri panaszokat az egyik táp elhagyása mellett.

A kutyák emésztőrendszere hozzászokik az élelmiszer összetételéhez és típusához. A vegyes etetésre történő átálláskor a tápváltáshoz hasonló módon fontos az új étel fokozatos bevezetése.

3. Változatos izgalmas ízek

A kutyatápok keverésének egyik előnye, hogy az állat étrendje változatosabb és izgalmasabb lehet a különböző ízek és textúrák miatt. A ropogós szemek segítenek a fogak megtisztításában és lassítják az eb táplálkozását.

Több tápanyagot tartalmaznak és kisebb mennyiség szükséges belőlük, mint a nedves eledelekből, melyek legnagyobb előnye az ízletesség, a magas zsírtartalom és a kutya szervezetének folyadékkal való ellátása.

4. Jobb folyadék és tápanyagbevitel

A különböző eledelek kombinálása segít abban, hogy a kutya különböző forrásokból jusson a számára szükséges tápanyagokhoz.

Javítja a folyadékbevitelt olyan kutyáknál, akik nem akarnak inni és elősegíti a tápanyagbevitelt azoknál az ebeknél, akik kevésbé rajonganak a száraz tápokért.

5. Súlykontroll

A vegyes táplálás segíthet kordában tartani a kutya testsúlyát is, mivel a nedves eledelek akár 70%-a víz, míg a száraz tápok alig 8-10% vizet tartalmaznak, ami eltelíthetné őket.

A kutyatáp keverésének hátrányai

A kutyatáp keverésének hátrányai.

A kutyatáp keverése kevés hátránnyal jár, nézzük meg melyek ezek.

1. Speciális, gyógytápok keverése tilos

Ne keverjük össze a terápiás állateledeleket más kutyatáppal anélkül, hogy előzetesen konzultáltunk volna az állatorvossal.

A terápiás diétákat kifejezetten káros önkényesen megváltoztatni. Negatív hatással lehet a kutya egészségügyi állapotára, ha különböző típusú tápokkal hígítjuk az állat speciális étrendjét.

2. Költségesebb

A száraz tápok költséghatékonyak. Ha nedves táppal, vagy esetleg BARF-al keverjük a száraz tápot, akkor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk.

3. Figyeljünk a mennyiségre

Ha a kutya néhány órán belül nem fejezi be a száraz és nedves táp keverékének elfogyasztását, az meg fog romlani.

A nedves eledel pillanatok alatt megkérgesedik és megromlik, ha nem vigyázunk. A száraz táp pedig szintén kárba mehet, mert a nedves táptól átázik és használhatatlanná válik.

Ennek következtében több hulladék keletkezhet, így nem árt odafigyelni.

Azonos típusú, de különböző márkájú kutyatáp keverése mennyire jó ötlet?

Két azonos típusú kutyatáp keverése, például két eltérő márkájú szemes táp kombinálása szükségtelen. Minden gyártó eltérő recepteket és eljárásokat alkalmaz a kutyatápok előállításához. Két különböző száraz táp keverése azt a veszélyt hordozza magában, hogy egyes vitaminokból hiány alakul ki az ebnél, míg másokból pedig túladagolás történhet.

Amennyiben a kutya allergiás tüneteket produkál, nehéz megállapítani, hogy a két szemes táp közül melyik okozza a gondot, illetve az eltérő összetevők miatt nehezebb megtalálni a problémát kiváltó alapanyagot.

Jó ötlet a nedves és száraz kutyatápot keverni?

Jó ötlet a nedves és száraz kutyatápot keverni?

A nedves és száraz tápok keverése több szempontból is előnyös lehet, hiszen ily módon kombinálhatók a két ételtípus jó tulajdonságai. A szemes tápok bővelkednek a tápanyagokban és kevés is elegendő belőlük, emellett még a fogakat is tisztítják. A nedves tápok jóval több folyadékot tartalmaznak és sokkal ízletesebbek.

A konzerves tápok könnyen emészthetők és segítenek pótolni a kutya folyadékháztartását.

A két eledeltípus kombinációja egyensúlyt teremt a kutya étrendjében, változatos textúrákat, ízeket és élvezetes étkezéseket biztosít.

Ráunhatnak a kutyák, ha folyton ugyanazzal a táppal etetjük őket?

Ráunhatnak a kutyák, ha folyton ugyanazzal a táppal etetjük őket?

A kutyák számára sokkal fontosabb a következetesség és a kiszámíthatóság az étrendjük terén is. A legtöbb kutya egyáltalán nem bánja, ha minden nap ugyanazt a tápot kapja.

Mivel a kutyáknak jóval kevesebb ízlelőbimbójuk van, mint az embereknek, ezért sokkal kevésbé válogatósak és korántsem olyan kifinomult az ízlésük.

Ne feledd, a kutyák bármit képesek megenni a földről vagy akár a szemetesből is! Ha a kutya visszautasítja a megszokott ételt, annak általában komolyabb oka van.

Lehet, hogy a kutya beteg, fájdalmai vannak, szorong vagy az étel romlott volt. Persze előfordulhat, hogy a kutya ráun a kapott eledelre, ám ez gyakran összefüggésben van azzal is, hogy nem mozgott eleget, nem elég éhes vagy nem részesült kellő mentális stimulációban.

A kutyatáp leváltása vagy izgalmasabbá tétele megoldást jelenthet, ha a kutya ráunt az eledelére. Az új ízek, illatok és textúrák segíthetnek visszacsalogatni a kutya étvágyát.

Amennyiben a kutya jó minőségű és teljes értékű eledelt kap, elég a márkán belül más ízesítésű kutyatápra váltani. Ellenben ha a kutya folyton ugyanazt a gyengébb minőségű tápot fogyasztja, hiánytüneteket tapasztalhat egyes vitaminokból és ásványi anyagokból, ami hosszú távon káros lehet a szervezetére.

Természetesen a tápváltást indokolhatja a kutya kora, egészségügyi állapota is, ezért ugyanazt az ételt semmiképpen nem fogyaszthatja élete végéig.

Mivel dobhatjuk fel a száraz kutyatápot, hogy ízletesebb legyen?

Mivel dobhatjuk fel a száraz kutyatápot, hogy ízletesebb legyen? Adjunk hozzá sómentes húslevest.
 • A kutya étrendjének megváltoztatása mindig apránként, fokozatosan történhet.
 • A száraz táp többféle módon is élvezetesebbé tehető, ám ebben az esetben is ügyeljünk arra, hogy kezdetben nagyon kis mennyiséggel, napról napra növeljük a kiegészítők arányát a száraz tápban.
 • Sok esetben, amikor a kutya megunja az ételt, vagy csökken az étvágya, segíthet, ha finom falatokat csempészünk a szokásos eledelébe.
 • A nedves eledelek hozzáadása jó ötlet, különösen, ha vegyes étrendre szeretnénk áttérni.
 • Gyakran az is elég, ha tiszta vízben vagy sómentes húslevesben áztatjuk a száraz tápot etetés előtt, így a szemek megpuhulnak, az ízek kioldódnak és több folyadékhoz jut a kutya.
 • A száraz táphoz bármilyen ételt adhatunk, amit szeret a kutya és biztonságos a számára. Leggyakrabban csirkemellet, brokkolit, almát, főtt rizst, répát, sütőtököt, édesburgonyát, vagy banánt szoktak az ételekhez adni, melyek plusz vitaminokat, ásványi anyagokat és értékes tápanyagokat nyújtanak kedvenceinknek.

Az új ízek, illatok és textúrák feldobják a száraz kutyatápot.

Összegzés

A különféle kutyatápok tetszőlegesen keverhetők, amennyiben jó minőségűek és figyelünk az összetételükre. A különféle típusú tápok keverésének előnye, hogy változatosabbá teszik a kutya étkezését, különféle ízeket, aromákat és textúrákat kölcsönöznek az étrendnek.

A nedves és száraz kutyatáp keverése segíthet abban, hogy több folyadékot juttathassunk az eb szervezetébe, csökkentsük a tápanyagbevitelét és ellenállóbbá tegyük az emésztőrendszerüket.

Sok esetben elég lehet az is, ha a megszokott száraz tápot ízletes falatokkal, vízzel vagy húslevessel ízesítjük és puhítjuk a kutyának.

A kutyatápok keverése esetén is maradj konzekvens és maximum két fajta tápot keverj össze, törekedve arra, hogy az arányok és az etetés időzítése mindig azonos legyen.

2022. November 07.

További érdekességek

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.