Kutyatáp váltás [gyomorpanasz mentesen] lépésről lépésre

Kutyatáp váltás [gyomorpanasz mentesen] lépésről lépésre.

Utoljára frissítve: 2023. April. 16

A kutyatáp váltás minden eb életében előbb-utóbb időszerűvé válik. A megszokott tápról való átállás azonban közel sem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk.

Gyors áttekintés

  • A kutyák emésztőrendszere olykor igen érzékeny, ezért a hirtelen tápváltás könnyen megviselheti a szervezetüket. Az átmenet nélküli tápváltás miatt gyakran emésztőrendszeri panaszokat, hányást és hasmenést tapasztalhatunk náluk.
  • A megszokott eledel leváltását ezért csak indokolt esetben kezdeményezzük. Az új eledelt fokozatosan vezesd be, gondolkodj előre és legyen még bőven a régi tápból, mielőtt teljesen új eledelt kínálnál kedvencednek.

A túl gyors tápváltás következményei

Milyen jelei vannak, ha túl gyorsan váltunk tápot?

Kutyatáp váltás után meddig lehet hasmenése a kutyánknak?

Hogyan váltsunk kutyatápot, hogy elkerüljük a gyomorpanaszokat?

Mikor szükséges kutyatápot váltani?

A túl gyors tápváltás következményei

A túl gyors tápváltás a kutyáknál rengeteg kellemetlen mellékhatást okozhat. A kutyák gyakran nem reagálnak jól az új eledelekre, még akkor sem, ha az a korábbinál jobb minőségű.

A felmerülő gyomorpanaszok miatt elhamarkodottan gondolhatjuk azt, hogy az eb allergiás az új eledelre vagy, hogy az új eledel nem tesz jót neki. Valójában az esetek jelentős többségében csupán a tápváltás üteme váltja ki a panaszokat.

Bármilyen új eledelre rosszul reagálhat a kutya, ha átmenet nélkül, hirtelen akarjuk átszoktatni. A kutyák emésztőrendszere hozzászokik az összetevőkhöz és a tápanyagok arányához, melyek hatékony lebontásához különféle emésztő enzimeket az addig megszokott arányban és mennyiségben termel.

Amennyiben a kutya egyik napról a másikra újfajta tápot kap, az emésztőrendszere lehet, hogy nem elég felkészült a szükséges mennyiségű enzimmel, így az emésztés sem lehet elég hatékony.

Kedvenceink rengeteg emésztőrendszeri és bőrtünetet szenvedhetnek el az új eldel miatt. A kutyák egészségének megőrzése szempontjából elsődleges, hogy fokozatosan ismerkedjenek meg az új kutyatápokkal.

Milyen jelei vannak, ha túl gyorsan váltunk tápot?

A túl gyors kutyatáp váltás elsősorban emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bármilyen eltérés következik be a kutya végtermékében, az utalhat arra, hogy az eb túl gyorsan, kellő átmenet nélkül kapott újfajta táplálékot.

A leggyakoribb tünetek a következők:

1. Hasmenés

Milyen jelei vannak, ha túl gyorsan váltunk tápot - Hasmenés.

A tápváltás gyakran hasmenést, véres bélsarat eredményez azoknál a kutyáknál, akiknek érzékeny az emésztésük.

A kutya szervezetének idő kell ahhoz, hogy megbarátkozzon az új táplálékkal. Ha a váltás túl hirtelen zajlik, akkor a kutya szervezetének nincs ideje alkalmazkodni az új élelmiszerhez.

Az ismeretlen eledel a bélbe jutva irritálhatja azt, ezért több vizet vonhat magához a bélrendszer, ami hasmenést, esetenként véres székletet is okozhat.

Ebben a cikkünkben találsz hasznos tippeket a hasmenés kezelésére.

2. Székrekedés (Bélsárrekedés)

A kutyáknál a tápváltás esetenként bélsárrekedést is okozhat, főleg akkor, ha az új eledel rosttartalma eltér az addig megszokott táptól.

Problémát jelenthet az is, ha az új táp alacsonyabb nedvességtartalommal bír, mint a korábbi eledel. A konzerves kutyatápok 70-80%-a, a nyers tápok 60-75%-a víz, míg a száraz tápok csupán 8-10% nedvességet tartalmaznak.

Nedves eledelekről száraz tápokra történő váltáskor, ha a kutya nem fogyaszt a szokásosnál több folyadékot, akkor az emésztése lelassulhat, bélsárrekedés alakulhat ki, aminek következtében csökkenhet az ürítések gyakorisága.

A túlságosan feldolgozott élelmiszerek, illetve a nyershúsok nehezen emészthetőek, ezek szintén problémát okozhatnak.

Szerencsére a szorulás könnyen kezelhető akár otthon is, erről itt olvashatsz bővebben.

3. Gázképződés

Gázképződés.

A gyors tápváltás másik velejárója a fokozott gázképződés. A kutyát kínzó szelek sokkal orrfacsaróbbak ilyenkor, mert az új táp teljesen felboríthatja az addig jól működő emésztést.

A fokozatos tápváltás segíthet abban, hogy a kutya emésztőrendszere könnyebben alkalmazkodjon az új táphoz és képes legyen idővel megfelelően megemészteni azokat, így elkerülhető a puffadás és a kellemetlen gázok távozása.

4. Hányás

A hányás a tápváltás egyik gyakori velejárója.

Az ebek gyomra nehezen viseli az új ételeket, sokszor rövid időn belül ki is hányhatják. A gyomorirritáció és hányinger miatt csökkenhet az étvágyuk és el is elutasíthatják az eledelt.

A hirtelen kutyatáp váltás miatt rosszul érezheti magát az eb, romolhat a közérzete és jelentősen csökkenhet a tápanyagbevitele.

5. Megváltozott viselkedés

Megváltozott viselkedés.

A viselkedésbeli változások főként a táplálék előnytelen összetétele miatt alakulhatnak ki. Bizonyos adalékanyagok akár károsak is lehetnek a kutya egészségére. A hozzáadott cukor, előnytelenül magas gabona- és keményítőtartalom (mint könnyen lebomló szénhidrátok) a vércukorszint hirtelen megugrását, illetve ingadozását idézikhetik elő.

Az aránytalan energiabevitel növekedése miatt a kutyák túlpöröghetnek, rosszalkodásba kezdhetnek, hogy levezethessék a felesleges energiáikat.

Megváltozhat a kutyák természete is, sokkal agresszívabbak vagy depressziósak lehetnek, csökkenhet az érdeklődésük az új ételek hatására.

A kutya viselkedésében bekövetkező változás egyértelműen jelezheti, hogy az új táp nem biztos, hogy megfelelő.

Tápváltás után meddig lehet hasmenése a kutyánknak?

A tápváltáshoz kapcsolódó hasmenés könnyen orvosolható azzal, ha a régi tápra váltunk vissza, vagy lassabban növeljük az új táp arányát az etetéskor.

Az új eledelben található eltérő arányú tápanyagok vagy szokatlan összetevők más arányban igényelhetik az emésztőenzimeket. Az emésztőrendszer alkalmazkodásához pedig időre van szükség.

Súlyos hasmenés esetén semmiképpen se erőltessük az új eledelt, mert az eb kiszáradhat, legyengülhet. A gyakori hasmenés hajlamosíthatja a bélrendszert a fertőzésekre és a bélflóra felborulására.

A kutya bélrendszerének regenerálódását követően fokozatosan ismét meg lehet próbálni bevezetni az új tápot.

Hogyan váltsunk kutyatápot, hogy elkerüljük a gyomor- és bélpanaszokat?

Hogyan váltsunk kutyatápot, hogy elkerüljük a gyomorpanaszokat? Kutyatáp váltás lépései.

A kutyatáp leváltásakor törekedj arra, hogy az új tápot fokozatosan vezesd be a kutyád számára. A hirtelen tápcsere hányást, hasmenést és egyéb emésztőrendszeri panaszokat okozhat, amitől jobb megkímélni a kedvencedet.

Az új táphoz történő alkalmazkodás általában 1-2 hetet vesz igénybe, ezért az első 7-10 napban apránként javasolt áttérni az új táplálékra.

1. Lépés

Az új táp a régi táppal elkeverve adagolható, az új táp aránya néhány naponta fokozatosan növelhető.

A kétféle tápot alaposan keverd össze akkor is, ha nedves és száraz tápról van szó, mert előfordulhat, hogy a kutya ebben a szakaszban csak az egyiket hajlandó megenni.

Ha alaposan elkevered, akkor nehezebben tud majd válogatni.

2. Lépés

A tápváltást időzítsd az alábbi útmutató szerint, hogy elkerülhesd a tápváltással járó kellemetlen tüneteket és az emésztőrendszer irritálódását, rosszabb esetben gyulladását.

A napok száma csupán iránymutató, a következő szakaszba csak akkor lépj tovább, ha a kutyád emésztése megfelelőnek tűnik, tehát a bélsár minősége ideális (se nem túl lágy és sok, se nem túl kemény).

1-3. nap:25% új táp, 75% régi táp
4-6. nap:50-50% az új és régi táp aránya
7-10. nap:75% új táp, 25% régi táp
11. naptól:100% új táp adható

Mire figyeljünk a kutyatáp váltás során?

  • A kevésbé érzékeny emésztésű, egészséges, felnőtt kutyák esetében a folyamat némileg lerövidíthető. Minden második napon módosítható a két táp aránya, így akár egy hét alatt megtörténhet az új tápra való áttérés.
  • A kölyök és idős kutyák emésztőrendszere sokkal érzékenyebb, esetükben mindig lassabban térjünk át.
  • Abban az esetben, ha a kutya táplálékallergiás, gyomor- vagy bélrendszeri betegségekkel küzd, akkor jóval hosszabb átállási időt igényelhet, akár 5-6 hétig is eltarthat a tápváltás folyamata. Táplálékallergiás kutyát célszerű hipoallergén táppal etetni. Az egyes szakaszok teljesítése után legalább 3-4 napig ugyanabban az arányban kell kapniuk az eledelt, mint a megelőző napokban, és folyamatosan figyelni kell az ürüléküket.
  • Minden alkalommal, amikor a kutya gyomorpanaszokat, emésztőrendszeri tüneteket vagy viselkedésváltozás jeleit mutatja, lassítani kell a tápváltás tempóját és növelni a régi táp arányát az étkezéseknél. Komolyabb viselkedésváltozásnál célszerű azonnal abbahagyni az új tápot, és nem kisérletezgetni vele tovább.
  • Erős és szűnni nem akaró tünetek esetén hagyj fel a tápváltással, fordulj állatorvoshoz, mert előfordulhat, hogy az új táp összetevői nem megfelelőek a kutya számára.

A tápváltást könnyítheti, ha kutyáknak való probiotikumot adagolunk a folyamat során, ami segít megőrizni az egészséges bélflórát, ezzel támogatva az emésztést.

Mikor szükséges kutyatápot váltani?

A kutyatáp leváltásának több alkalommal is eljöhet az ideje a kutya életében. Alapvetően legalább 3 alkalommal szükséges lecserélni a kutya tápját, mindig, amikor újabb életszakaszba lép.

Ezen kívül akkor lehet szükséges tápot váltani, ha a kutyád megbetegszik vagy allergiás lesz bizonyos összetevőkre, továbbá ha vemhes lesz vagy nem hajlandó tovább elfogyasztani az eledelét.

A jól bevált tápokhoz azonban érdemes ragaszkodni, és hosszú távon etetni velük a kedvencünket. A tápváltás lehetséges indokairól a következőkben olvashatsz.

Kor

A kutyatápokat kifejezetten életkori sajátosságok alapján állítják elő. A kölyköknek készülő tápok általában magasabb kalória- vitamin és fehérje tartalommal bírnak, hogy támogassák a növekedést.

A felnőtt eledelek kevesebb kalóriát tartalmaznak, hogy a kutyák ne hízzanak el, hiszen szervezetük már nem fejlődik, így nem igényel annyi energiát sem. Az idős kutyáknak pedig még alacsonyabb az energiaigényük, és ízületvédőket is igényelnek ezért a nekik szánt táp ezeket az igényeket is igyekszik kielégíteni.

A kutya fajtája, mérete alapján megállapítható, hogy mikor szükséges tápot váltani az életkora szerint. Az életszakaszok változásával feltétlenül le kell cserélni a tápot, hogy a kutya olyan arányban juthasson a tápanyagokhoz, ahogy azt a szervezete igényli.

Itt tudhatod meg pontosan, hogy meddig kell junior tápot adni a kölyökkutyának.

Testsúlyproblémák

Testsúlyproblémák.

Az elhízás nagyon gyakori jelenség a kutyáknál, gyakran nem is feltétlenül a túletetés, hanem a táp nem megfelelő összetétele okozza. A túlsúlyos kutyák esetében érdemes diétás tápokra váltani.

Sok esetben a rosttartalom növelése jelentheti a megoldást, mert az teltség érzetet okoz, viszont gyakorlatilag nincs kalóriatartalma. A fogyasztótápok is emelt mennyiségű (emészhető és nem emészthető) rostot tartalmaznak, ezért alkalmasak a testtömeg csökkentésére, anélkül, hogy az állat “éhezne”.

Betegség

A betegségben szenvedő kutyák számára az addig megszokott diéta előnytelen lehet, ezért az állatorvos javasolhatja a speciális tápokkal történő etetést.

Veseelégtelenség, cukorbetegség és sok más egészségügyi probléma esetén is szükséges gyógytápra váltani, hogy a kutya szerveinek egészsége megóvható legyen.

Táplálékallergia

Ételallergia kis kutya vakaródzik.

A kutyák körében is elterjedt a táplálékallergia, mely több tünetért is felelőssé tehető. A szőr-bőrproblémák, mint például a fokozott szőrhullás és vakarózás mellett, folyamatos emésztőrendszeri panaszokat is tapasztalhatunk kutyánknál.

Allergia esetén, az új táp akkor jó, ha egy forrásból származó állatifehérjét (például csak kacsa vagy csak nyúlhúst) és lehetőleg egy fajta szénhidrátot tartalmaz melyek ideális esetben hipoallergén összetevők is.

Kutyák esetében a szokatlan húsforrások tekinthetők a legbiztonságosabbnak, mint a nyúl, a szarvas, a bárány vagy éppen a strucc, melyekkel nagy valószínűséggel nem találkozott még az eb emésztőrendszere. (További húsforrás lehet még a fürj, ló, kenguru, rovarfehérje.)

Gyomorrontás

A gyomorrontást és a vele járó hányást és hasmenést gyakran a hibás étrend váltja ki. A gyors tápváltás szintén ilyen tünetek okoz, ezért nehéz megállapítani az emésztési zavar okát.

Először mindenképpen kezelni kell a kutyát.

Ideiglenesen könnyen emészthető, alacsony zsírtartalmú étrend adandó az ebnek, például főtt rizs, főtt répa, sütőtök, édesburgonya és párolt/főtt, könnyen emészthető állatifehérje. Ha nincsen ismert allergia, akkor a csirkehús javasolt. Az emésztés rendeződését követően elkezdhető a tápváltás, ha feltételezhető, hogy az előző étrend borította fel a kutya emésztését.

Vemhesség, szoptatás

Vemhesség, szoptatás.

A vemhes és szoptató kutyáknak jelentősen megnő az energia és fehérjeigényük, valamint többet igényelhetnek egyes vitaminokból és ásványi anyagokból is.

Ebben az időszakban kifejezetten célszerű prémium minőségű kutyatápra váltani, melyek több kalóriát és jól hasznosuló tápanyagot tartalmaznak. Ezekből viszont sokszor kisebb mennyiség is elegendő a kutya megnövekedett igényeinek kielégítésére.

Az eledel elutasítása

A kutyákat általában nem zavarja, ha minden nap ugyanazt az eledelt kapja. Nem kell aggódnod amiatt, hogy a kutyád egyoldalúan táplálkozik, ha teljes értékű, jó minőségű kutyatápot kap.

A kistestű és elkapatott kutyák azonban gyakrabban ráunnak az étrendjükre és egy idő után előfordulhat, hogy nem hajlandóak enni belőle. (Szerencsére az a tapaszatalat, hogy amelyik kutya éhes, az eszik, csak a gazdik sokszor hamarabb megtörnek.)

Ilyen esetben a legjobb, ha azonos gyártótól választunk eltérő ízesítésű ételeket, mert a feldolgozás folyamata nagyon hasonló és kisebb valószínűséggel okoznak emésztőrendszeri problémákat ezek a tápok.

Összegzés

A tápváltás minden kutya életében többször is esedékes. A tápváltás legjobb módja a fokozatos bevezetés, mely legalább 1 hétig tart.

A régi és új tápot meghatározott arányban összekeverve, meghatározott arányban adagold a kedvencednek úgy, hogy mindig egyre nagyobb arányban tartalmazza az újat és egyre kisebb arányban a régit.

A hirtelen tápváltás a kutyáknál számos emésztőrendszeri tünetet okozhat, de olykor mág a viselkedésükre is hatással lehet.

Az átállás ideje alatt kísérd figyelemmel az állat székletét, és igazítsd a tápváltás tempóját a kutya szervezetének átállásához. Érzékeny gyomrú kutyák esetén a tápváltás több időt vesz igénybe és sokkal körülményesebb, ezért csak indokolt esetben cseréld le a megszokott eledelt.

Ügyelj arra, hogy a kutya tápláléka kielégítse az eb igényeit és minél kevésbé terhelje meg az emésztőrendszerét.

2022. November 15.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.