Kutyatáp váltás [gyomorpanasz mentesen] lépésről lépésre

Kutyatáp váltás [gyomorpanasz mentesen] lépésről lépésre.

Utoljára frissítve: 2022. november. 16

A kutyatáp váltás minden eb életében előbb-utóbb időszerűvé válik. A megszokott tápról való átállás azonban közel sem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk.

A kutyák emésztőrendszere igen érzékeny, ezért a hirtelen tápváltás könnyen megviselheti a szervezetüket. A gyors tápváltás miatt gyakran emésztőrendszeri panaszokat, hányást és hasmenést tapasztalhatnak.

A megszokott eledel leváltását ezért csak indokolt esetben kezdeményezhetjük. Az új eledelt fokozatosan vezesd be, gondolkodj előre és legyen még bőven a régi tápból, mielőtt teljesen új eledelt kínálnál kedvencednek.

A túl gyors tápváltás következményei

Milyen jelei vannak, ha túl gyorsan váltunk tápot?

Kutyatáp váltás után meddig lehet hasmenése a kutyánknak?

Hogyan váltsunk kutyatápot, hogy elkerüljük a gyomorpanaszokat?

Mikor szükséges kutyatápot váltani?

A túl gyors tápváltás következményei

A túl gyors tápváltás a kutyáknál rengeteg kellemetlen mellékhatást okozhat. A kutyák gyakran nem reagálnak jól az új ételekre, még akkor sem, ha az a korábbinál jobb minőségű.

A felmerülő gyomorpanaszok miatt elhamarkodottan gondolhatjuk azt, hogy az eb allergiás az új ételre vagy, hogy az új étel nem tesz jót neki. Valójában az esetek jelentős többségében csupán a tápváltás üteme váltja ki a panaszokat.

Bármilyen új eledelre rosszul reagálhat a kutya, ha átmenet nélkül, hirtelen viszi be a szervezetébe. A kutyák emésztőrendszere hozzászokik az összetevőkhöz és a tápanyagok arányához, a lebontásukhoz pedig különféle enzimeket termelnek.

Amennyiben a kutya egyik napról a másikra újfajta tápot kap, az emésztőrendszere nem készül fel a szükséges enzimekkel azok lebontásához.

Kedvenceink rengeteg emésztőrendszeri és bőrtünetet szenvedhetnek el az új étel miatt. A kutyák egészségének megőrzése szempontjából elsődleges, hogy fokozatosan ismerkedjenek meg az új ételekkel.

Milyen jelei vannak, ha túl gyorsan váltunk tápot?

A túl gyors kutyatáp váltás elsősorban emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bármilyen eltérés következik be a kutya végtermékében, az utalhat arra, hogy az eb túl gyorsan, kellő átmenet nélkül kapott újfajta táplálékot.

A leggyakoribb tünetek a következők:

1. Hasmenés

Milyen jelei vannak, ha túl gyorsan váltunk tápot - Hasmenés.

A tápváltás gyakran hasmenést eredményez azoknál a kutyáknál, akik nehezen viselik az új ételeket vagy problémás az emésztésük.

A kutya szervezetének idő kell ahhoz, hogy megbarátkozzon az új táplálékkal. Ha a váltás túl hirtelen zajlik, akkor a kutya szervezetének nincs ideje alkalmazkodni az új élelmiszerhez.

Az ismeretlen étel a bélbe jutva irritálhatja azt, ezért több vizet vonhat magához a bélrendszer, ami hasmenést, esetenként véres székletet is okozhat.

Ebben a cikkünkben találsz hasznos tippeket a hasmenés kezelésére.

2. Székrekedés

Tápváltás a kutyáknál esetenként székrekedést is okozhat, főleg akkor, ha az új étel rosttartalma nem ugyanaz, mint a megszokott tápnak.

Problémát jelenthet az is, ha az új táp alacsonyosabb nedvességtartalommal bír, mint a korábbi eledel. A konzerves eledelek 70-80%-a, a nyers ételeknek 60-75%-a víz, míg a száraz tápok csupán 8-12% nedvességet tartalmaznak.

Nedves ételekről száraz ételekre történő váltáskor, ha a kutya nem fogyaszt a szokásosnál több folyadékot, akkor a kutya emésztése lelassulhat, székrekedés történhet és csökkenhet az ürítések gyakorisága.

A túlságosan feldolgozott élelmiszerek szintén nehezen emészthetők, ezek szintén problémát okozhatnak.

Szerencsére a szorulás könnyen kezelhető akár otthon is, erről itt olvashatsz bővebben.

3. Gázképződés

Gázképződés.

A gyors tápváltás másik velejárója a túlzott gázképződés. A kutyát kínzó szelek sokkal orrfacsaróbbak ilyenkor, mert az új táp teljesen felboríthatja a kutya emésztését.

A fokozatos tápváltás segít abban, hogy a kutya emésztőrendszere alkalmazkodjon az új összetevőkhöz és képes legyen idővel megemészteni azokat, így elkerülhető a puffadás és a kellemetlen gázok felszabadulása.

4. Hányás

A hányás a tápváltás egyik gyakori velejárója.

Az ebek gyomra nehezen viseli az új ételeket, sokszor rövid időn belül kihányják az elfogyasztott ételt. A hányinger miatt csökkenhet az étvágyuk és elutasíthatják az ételt.

A hirtelen kutyatáp váltás miatt rosszul érezheti magát az eb, romolhat a közérzete és jelentősen csökkenhet a tápanyagbevitele.

5. Megváltozott viselkedés

Megváltozott viselkedés.

A viselkedésbeli változások főként a táplálék összetételének eltérése miatt alakulhatnak ki. Egyes adalékanyagok hiperaktivitást okozhatnak, a gabonafélék és keményítők a vércukorszint megugrását idézik elő.

Az energiabevitel növekedése miatt a kutyák túlpöröghetnek, rosszalkodásba kezdhetnek, hogy levezethessék a felesleges energiáikat.

Egyes esetekben megváltozhat a kutyák természete is, sokkal agresszívabbak vagy depressziósak lehetnek, csökkenhet az érdeklődésük az új ételek hatására.

A kutya viselkedésében bekövetkező változás egyértelműen jelezheti, hogy az új táp nem lesz megfelelő.

Kutyatáp váltás után meddig lehet hasmenése a kutyánknak?

A tápváltáshoz kapcsolódó hasmenés könnyen orvosolható azzal, ha a régi tápra váltunk vissza, vagy lassabban növeljük az új táp arányát az ételben.

Az új tápok lebontásához általában más emésztőenzimek aktivitása szükséges, időbe telhet, amíg a kutya emésztőrendszere alkalmazkodik az új összetevőkhöz.

Súlyos hasmenés esetén semmiképpen se erőltessük az új ételt, mert az eb kiszáradhat, legyengülhet és a gyakori hasmenés hajlamosíthatja a bélrendszert a fertőzésekre és a rossz baktériumok elszaporodására.

A legtöbb kutya a régi étrendre történő visszaállást követően 1-2 napon belül jobban lesz, megszűnik a hasmenése. A kutya bélrendszerének regenerálódását követően fokozatosan bevezethető az új táp.

Hogyan váltsunk kutyatápot, hogy elkerüljük a gyomorpanaszokat?

Hogyan váltsunk kutyatápot, hogy elkerüljük a gyomorpanaszokat? Kutyatáp váltás lépései.

A kutyatáp leváltásakor törekedj arra, hogy az új tápot fokozatosan vezesd be a kutya számára. A hirtelen tápcsere hányást, hasmenést és egyéb emésztőrendszeri panaszokat okozhat, amitől jobb megkímélni a kedvencedet.

Az új ételhez történő alkalmazkodás általában 1-2 hetet vesz igénybe, ezért az első 7-10 napban apránként kell áttérni az új táplálékra.

1. Lépés

Az új táp a régi táppal elkeverve adagolható, aránya néhány naponta fokozatosan növelhető.

A kétféle tápot alaposan keverd össze akkor is, ha nedves és száraz tápról van szó, mert előfordulhat, hogy a kutya ebben a szakaszban csak az egyiket hajlandó megenni.

Ha alaposan elkevered, akkor nem tud majd válogatni.

2. Lépés

A tápváltást időzítsd az alábbi útmutató szerint, hogy elkerülhesd a tápváltással járó kellemetlen tüneteket és az emésztőrendszer gyulladását.

A napok száma csupán iránymutató, a következő szakaszba csak akkor lehet továbblépni, ha a kutya emésztése megfelelő és a végtermék állaga is szilárd.

1-3. nap:25% új táp, 75% régi táp
4-6. nap:50-50% az új és régi táp aránya
7-10. nap:75% új táp, 25% régi táp
11. naptól:100% új táp adható

Mire figyeljünk a kutyatáp váltás során?

  • A kevésbé érzékeny gyomrú, egészséges, felnőtt kutyák esetében a folyamat némileg lerövidíthető. Minden második napon módosítható az ételek aránya, így akár egy hét alatt megtörténhet az új tápra való áttérés.
  • A kölyök és idős kutyák emésztőrendszere sokkal érzékenyebb, esetükben mindig a lassabb ütemezést alkalmazzuk.
  • Abban az esetben, ha a kutya ételallergiás, gyomor- vagy bélrendszeri betegségekkel küzd, akkor jóval hosszabb átállási időt igényelhet, akár 5-6 hétig is eltarthat a tápváltás folyamata. Ételallergiás kutyánál célszerű hipoallergén táppal etetni. Az egyes szakaszok teljesítése után legalább 3-4 napig ugyanabban az arányban kell kapniuk az ételt, mint a megelőző napokban, és folyamatosan figyelni kell a székletüket.
  • Minden alkalommal, amikor a kutya gyomorpanaszokat, emésztőrendszeri tüneteket vagy viselkedésváltozás tüneteit mutatja, lassítani kell a tápváltás mértékét és növelni a régi táp arányát az étkezéseknél.
  • Erős és szűnni nem akaró tünetek esetén hagyj fel a tápváltással, fordulj állatorvoshoz, mert előfordulhat, hogy az új táp összetevői nem megfelelőek a kutya számára.

Mikor szükséges kutyatápot váltani?

A kutyatáp leváltásának több alkalommal is eljöhet az ideje a kutya életében. Alapvetően legalább 3 alkalommal szükséges lecserélni a kutya tápját, amikor újabb életszakaszba lép.

Ezen kívül akkor szükséges tápot váltani, ha a kutya megbetegszik, allergiás lesz bizonyos összetevőkre, vemhes lesz vagy nem hajlandó tovább elfogyasztani az eledelét.

A jól bevált tápokhoz azonban érdemes ragaszkodni, és hosszú távon etetni velük a kedvencünket. A tápváltás lehetséges okairól a következőkben olvashatsz.

Kor

A kutyatápokat kifejezetten életkori sajátosságok alapján állítják elő. A kölyköknek készülő tápok általában magasabb kalóriatartalommal bírnak, hogy támogassák a növekedést.

A felnőtt eledelek kevesebb kalóriát tartalmaznak, hogy a kutyák ne hízzanak el. Az idős kutyáknak még alacsonyabb az energiaigényük, és ízületvédőket is igényelnek ezért a nekik szánt táp ezekre az igényekre optimalizált.

A kutya fajtája alapján megállapítható, hogy mikor szükséges tápot váltani az életkora szerint. Az életszakaszok változásakor a javasolt időszakokban feltétlenül le kell cserélni a tápot, hogy a kutya olyan arányban juthasson a tápanyagokhoz, ahogy azt a szervezete igényli.

Itt tudhatod meg pontosan, hogy meddig kell junior tápot adni a kölyökkutyának.

Testsúlyproblémák

Testsúlyproblémák.

Az elhízás elég gyakori jelenség a kutyáknál, gyakran nem a túletetés, hanem a táp összetétele okozza. A túlsúlyos kutyák esetében érdemes diétás tápokra váltani a menüt.

Sok esetben a nedves eledel jelenthet megoldást, mert magas nedvességtartalma miatt jobban eltelíti az ebeket és több folyadékkal látja el a kutya szervezetét, mint a szemes tápok.

Betegség

A betegségben szenvedő kutyák számára a korábbi diéta előnytelen lehet, ezért az állatorvos javasolhatja a speciális tápokkal történő etetést.

Jellemzően vesebetegség vagy cukorbetegség esetén szükséges alternatív tápra váltani, hogy a kutya szerveinek egészsége megóvható legyen.

Ételallergia

Ételallergia kis kutya vakaródzik.

A kutyák körében is elterjedt az ételallergia, mely többféle tünetért is felelőssé tehető. A szőrproblémák és viszketés mellett folyamatos emésztőrendszeri panaszokat tapasztalhatnak a kutyák.

Allergia esetén általában egy forrásból származó fehérjéket és szénhidrátokat tartalmaz az új táp, sok esetben hipoallergén összetevőkből készül.

A kutyák esetében a ritka húsforrások tekinthetők a legbiztonságosabbnak, mint a nyúl, a szarvas, a bárány vagy éppen a strucc, melyekkel nagy valószínűséggel nem találkozott még az eb emésztőrendszere.

Gyomorrontás

A gyomorrontást és a vele járó hányást és hasmenést gyakran az étrend váltja ki. A gyors tápváltás szintén ezeket a tüneteket okozza, ezért nehéz lehet megállapítani az emésztési zavar okát.

Először is kezelni kell a kutya állapotát.

Ideiglenesen gyomorkímélő étrend adható az ebnek, például főtt rizs, főtt répa, sütőtök és édesburgonya. Az emésztés rendeződését követően elkezdhető a tápváltás, ha feltételezhető, hogy az előző étrend borította fel a kutya emésztését.

Vemhesség, szoptatás

Vemhesség, szoptatás.

A vemhes és szoptató kutyáknak jelentősen megnő az energiaigényük és többet igényelhetnek egyes vitaminokból és ásványi anyagokból.

Ebben az időszakban célszerű jobb minőségű kutyatápra váltani, melyek több kalóriát tartalmaznak és kisebb mennyiség is elegendő belőlük a kutya megnövekedett igényeinek kielégítésére.

Az étel elutasítása

A legtöbb kutyát általában nem zavarja, ha minden nap ugyanazt az ételt kapja. Nem kell aggódnod amiatt, hogy a kutyád egyoldalúan táplálkozik, ha teljes értékű eledelt kap.

A kistestű és válogatós kutyák azonban gyakrabban ráunnak az étrendjükre és egy idő után nem hajlandóak enni belőle.

Ilyen esetben a legjobb, ha azonos gyártótól választunk eltérő ízesítésű ételeket, mert a feldolgozás folyamata nagyon hasonló és kisebb valószínűséggel okoznak emésztőrendszeri problémákat ezek a tápok.

Összegzés

A tápváltás minden kutya életében többször is esedékes. A tápváltás legjobb módja a fokozatos bevezetés, mely legalább 1 hétig tart.

A régi és új tápot összekeverve, meghatározott arányban adagold a kedvencednek úgy, hogy mindig egyre nagyobb arányban tartalmazza az új ételt.

A hirtelen tápváltás a kutyáknál rengeteg emésztőrendszeri tünetet okoz, mely a viselkedésükre is hatással lehet.

Az átállás ideje alatt kísérd figyelemmel az állat székletét, és igazítsd a tápváltás tempóját a kutya szervezetének átállásához. Érzékeny gyomrú kutyák esetén a tápváltás több időt vesz igénybe és sokkal körülményesebb, ezért csak indokolt esetben cseréld le a megszokott eledelt.

Ügyelj arra, hogy a kutya tápláléka kielégítse az eb igényeit és minél kevésbé terhelje meg az emésztőrendszerét.

2022. november 15.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.