Milyen előnyei vannak a magas fehérjetartalmú kutyatápnak?

Milyen előnyei vannak a magas fehérjetartalmú kutyatápnak

Utoljára frissítve: 2023. August. 27

Gazdiként vélhetően már magadba szívtad a tudást, mely szerint a fehérje elengedhetetlen része a kutyák étkezésének. A magas fehérjetartalmú kutyatáp számtalan előnnyel rendelkezik, azonban az egészséges étrend lényege a tápanyagok harmóniája, a kiegyensúlyozott mennyiség megtalálása.

Természetesen a jóból is megárt a sok, ezért a túlzott fehérjebevitel problémákat okozhat a kutyának. Nagyon felkészült gazdi vagy, hogyha óvatosan közelítesz olyan kutyatápok felé, melyben egy-egy tápanyag túlzottan dominál. Ám szeretnénk megnyugtatni, hogy a kimagaslóan magas fehérjetartalmú kutyatáp egyes esetekben jó szolgálatot tesz kedvencednek.

A következőkben azt a kérdéskört járjuk körbe, hogy milyen előnyei vannak a magas fehérjetartalmú kutyatápnak. Megmutatjuk, hogy kutyusodnak milyen életszakaszában vagy állapotában előnyös a magas fehérjemennyiség fogyasztása.

Miről ismered fel a magas fehérjetartalmú kutyatápot?

Miről ismered fel a magas fehérjetartalmú kutyatápot?

A kutyák kiegyensúlyozott étkezésének alapja a szénhidrát, zsír és fehérje szentháromság harmonikus fenntartása.

Magas fehérjetartalmú címkét akkor kap a kutyaeledel, ha protein tartalma 28% fölé emelkedik. A jó minőségű kutyatáp fehérjetartalma 21-25% között mozog, de a minimum 18%-os értéket el kell érnie. A kiváló minőségű magas fehérjetartalmú kutyatápok átlagosan 29-35% nyersfehérjét tartalmaznak.

Ennek az értéknek nem kizárólag állati eredetű összetevőkből kell állniuk, hanem egyes zöldségek is rendelkeznek magas fehérjetartalommal, amely a kutya fejlődése szempontjából éppolyan értékesek, akár a hús.

A magas fehérjetartalmú kutyatáp előnyei

Miért van szükség magas fehérjetartalmú kutyatápra, mikor a DogX cikkei is azt harsogják, hogy csínján kell bánni a tápanyagok mennyiségével, és egyiket sem szabad túlzásba vinni?

Akadnak olyan élethelyzetek, amikor még a szakembereink is azt mondják, ne sajnáld a kutyusodtól a fehérjét! A következőkben nézzük, mikor van szüksége kedvencednek kimagasló mennyiségű fehérjére!

1. Izomfejlődést támogatja kölyökkorban

Szamojéd kutyus narancssárga virágok között. A magas fehérjetartalmú kutyatáp támogatja az izomfejlődést kölyökkorban.

Ismerős az, amikor a kölyökkutya szó szerint egyik napról a másikra cseperedik fel az orrod előtt? Ilyen tempójú növekedésben rendkívül sok energia és “építőelem” kell, melyeket az apróság fehérjebevitellel tud biztosítani a szervezete számára.

Az egészséges izomfejlődéshez és a játékkal teli napokhoz jóval több “kraftra” van szükség, mint egy fiatal felnőtt kutya esetében. A fehérje nem csupán az izomzat alkotóeleme, de megerősíti a kölyökkutya immunrendszerét, valamint hozzájárul az egészséges bőr és szőrzet fejlődéséhez.

2. Elősegíti a tápanyag-felszívódást

A fehérje további áldásos hatása, hogy javítja a tápanyagok felszívódását és hasznosulását. Az értékes vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek egyes részei a fehérje nélkül a “kukában” kötnének ki, hiszen ezeket az anyagokat nem elég bejuttatni a szervezetbe, meg is kell tartani őket.

A protein pont ezt a szerepet tölti be, így az ideális magas fehérjetartalmú kutyatápok azok, ahol a hús mellett válogatott zöldségek is megtalálhatóak.

3. Segít az egészséges bőr és szőrzet megtartásában

Egészséges szőrzetű pomerániai törpespicc kutya kozmetikusnál, aki éppen ollóval vágja a szőrét.

A fehérje az izomzat mellett a szőr és a bőr aktív építőeleme. A szervezet külső védőrétegeként a szőrzet és a bőr az egyik leggyorsabban “károsodó” részei a kutya testének. A külső, környezeti behatások és a modern kor készítményei mind-mind rombolják a védőelemeket, amelyet az immunrendszer a fehérjéből épít újjá.

Különösen a bőr sérülése, ekcéma vagy fokozott szőrhullás esetében érdemes a magas fehérjetartalmú kutyatápot beépíteni a kutyus étrendjébe.

4. Energialöketet biztosít

Az energia, az üzemanyag, amely egy kirobbanóan vidám naphoz szükséges, a fehérjéből nyerhető ki. Kifejezetten a rendkívül aktív, sportoló vagy munkakutyák számára szükséges a magas fehérjetartalmú kutyatáp, hiszen a kanapélakó kedvencekkel ellentétben számukra az átlagosnál is több energiára van szükségük.

Ne félj tehát több fehérjét biztosítani izgő-mozgó négylábú társadnak, hiszen van mit bőven elégetnie a nagy kalandok közepette!

5. Segít a súlykontrollban

A magas fehérjetartamú kutyatáp segít a súlykontrollban. Elhízott angol bulldog fekszik.

A fehérje nagyobb mennyiségű bevitelével kutyusod diétáját és ideális súlyának megtartását is elősegíted. A magas fehérjetartalmú kutyatápok csökkentik az éhségérzetet, hosszabb időre biztosítják a teltségérzetet.

A sovány izomtömeg fenntartásához nélkülözhetetlen elem a fehérje, emellett a zsír optimális felhasználásában is jelentős szerepet játszik. Bátran alkalmazd folyton kunyeráló kutyusodnál!

6. Jóllakottság érzetet biztosít hosszú időre 

Elgondolkodtál már azon, milyen is pontosan egy laktató étel? A magas fehérjetartalmú kutyatápok pontosan ilyenek, hiszen a fehérje hosszú időre “lefoglalja” az emésztőrendszert, vagyis a kutya később lesz éhes. Diéta során, illetve az ideális súly megtartásához válaszd a több fehérjét tartalmazó eledelt!

7. Fokozza a regenerálódást és lerövidíti a gyógyulási folyamatot

Fokozza a regenerálódást és lerövidíti a gyógyulási folyamatot. Francia bulldog műtét közben.

A betegség vagy fertőzés során elpusztult sejtek felépítését a szervezet csak akkor tudja megkezdeni, amikor a vírusokat, baktériumokat már legyőzte.

A kór lefolyása alatt minden “tartalékot” a védekezésre használ fel, többek között a szervezetben található fehérjét is. Az utánpótlást leggyorsabban “külső források” bevonásával lehet biztosítani.

Betegségből történő lábadozás esetén érdemes kutyusod szervezetét magas fehérjetartalmú kutyatáppal támogatnod, hogy a fertőzéssel szembeni védekezéshez és regenerálódáshoz minden energiát megkaphasson.

8. Támogatja az immunrendszert

A protein nélkülözhetetlen elem az antitestek és az enzimek termelésében, amelyek felveszik a harcot a vírusokkal és baktériumokkal szemben. A betegség során “felemésztett” fehérjék pótlásában a megfelelő kutyatáp biztosításával segíthetsz kedvencednek.

9. Karbantartja az emésztőrendszert

Karbantartja az emésztőrendszert. Akita inu kölykök esznek.

A fehérjének kiemelkedő szerepe van az emésztési folyamatokban, hiszen támogatja a gyomorban és bélrendszerben található jótékony baktériumok szaporodását. Fokozott bevitelével megelőzhetőek az olyan gyomorproblémák, mint a székrekedés. Emellett a gyomor a fehérjét a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakra képes bontani.

10. Támogató a megváltozott élethelyzetekben

A kutyák életében is előfordulhatnak olyan életszakaszok, amikor az átlagostól jóval nagyobb mennyiségben van szükségük bizonyos tápanyagokra, köztük fehérjére is. 

  • Idősebb kutyusoknál az izomzat leépülése ellen, valamint az elhízás ellen lehet bevetni a magas fehérjetartalmú kutyatápot.
  • A várandós és szoptatós kutyamamáknak minden energiájukra szükség van, hogy egészséges kutyusoknak adhassanak életet, illetve megfelelően táplálhassák őket. A magas fehérjetartalom mind a kölykök, mind az anyuka szervezetét támogatják.
  • A kölyökkutyák számára a növekedési szakaszban a magas fehérjetartalmú kutyatáp biztosíthatja a növekedéshez szükséges “építőköveket”.
  • Aktív, sportos, illetve munkakutyák esetében az egészséges izomzat megtartásához nélkülözhetetlen a fehérje. Egy intenzívebb, dolgos időszakban a fehérje igény jóval több lehet, mint egy átlagos aktivitású ebnél.
  • Betegség esetében az immunrendszer támogatásában nagy szerepet játszik a fehérje, hiszen az elpusztult enzimek, aminosavak pótlásáért felel.

Összegzés

Bár továbbra is hangsúlyozzuk a változatos étrendet, a kutyák számára számtalan olyan szituáció és élethelyzet adódhat, amikor több fehérjére van szükségük. A magas fehérjetartalmú kutyatáp ezekben az időszakokban nyújt segítséget kedvenced számára. Azonban mielőtt beépíted a kutyusod napi étrendjébe, mindenképpen egyeztess állatorvossal vagy dietetikussal!

Bár nagyon sok előnye van a magas fehérjetartalmú kutyatápnak, bizonyos egészségi állapotoknál nem szabad átlépni az ajánlott napi bevitelt. Ha kutyusodnál olyan tünetek lépnek fel a táp fogyasztása alatt, amelyek addig nem voltak jellemzők, akkor függeszd fel a használatát!

Légy körültekintő és mindenképpen hallgass a szakemberek ajánlására, hogy kutyád hosszú, boldog életet élhessen veled!

2023. August 27.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.