Mennyire jó minőségű az N&D kutyatáp?

Mennyire jó minőségű az N&D kutyatáp

Utoljára frissítve: 2023. August. 11

Az N&D kutyatápok már bizonyítottak, mérettől, fajtától, nemtől függetlenül minden négylábú barátunk imádja. Ráadásul a gazdik is biztosak lehetnek afelől, hogy tápláló és egészséges eledellel etetik a kedvencüket, legyen szó kutyáról vagy macskáról. A természet és a tudomány találkozik az eledelekben, hogy egymást erősítve hozzanak létre valami tökéleteset.

Gyakran felvetődik a kérdés, hogy vajon az N&D vagy a Royal Canin a jobb kutyatáp? Nos, mindkét esetben egy prémium minőségű termékről beszélünk, melyeket az egész világon forgalmaznak.

A választás nem könnyű, már csak azért sem, mert Royal Canin némileg olcsóbb, jóllehet, ha minőségről beszélünk, akkor nem feltétlenül az ár kelljen diktáljon. Angliában végeztek egy felmérést az ottani kutyatartók és tenyésztők körében, ahol a vélemény szinte egybehangzó volt.

Eszerint az N&D megelőzi a Royal Canint az élelmiszerek és az összetevők minősége tekintetében. Magyarán mondva az N&D jobb kutyatáp. Az egész világon bizonyított már, és aki egyszer kipróbálja valószínűleg már nem is fog tovább próbálkozni egyéb tápokkal. Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy pontosan miben is rejlik a titka.

Pár szó a gyártóról

Az olaszországi Farmina Pet Foods állateledelt gyártó cég termékei gyakorlatilag az egész világon kaphatók, így Európában, az Amerikai Egyesült Államokban és Ázsiában is.

A cég 1965-ben alakult meg, de csak 1999-től kezdődően foglalkoznak kifejezetten kutya és macskaeledelek gyártásával. Jelenleg az élelmiszerek előállítása Brazíliában, Olaszországban és Szerbiában történik.

Számtalanféle termék kerül le a gyártósorokról, hogy minden állat számára a legideálisabbat tudják nyújtani, egy valami azonban közös bennük, ez pedig a prémium minőség.

Jót csak jóból lehet

Boldog kutya két lábra állva várja a kutyaeledelt.

A prémium kategóriás N&D termékek többek között azért hódíthatták meg az egész világot, mert csak és kizárólag kiváló minőségű alapanyagokból készülnek. Ez többek között azt jelenti, hogy számos egyéb gyártótól eltérően nem használnak hússzármazékokat a készítményeikbe, mint például a csont, a toll, a csőr és a társaik.

Kiegészítőnek a legtöbb gyártó gyakorta rizst és kukoricát tesz a termékekbe, ezzel szemben a N&D tönkölyt és quinoa-t használ, ami jóval könnyebben emészthető és így jóval egészségesebb is. Fontos megjegyezni, hogy vannak 100%-ban gabonamentes termékek is, amiben kizárólag színhús található.

Az N&D kutya- és macskaeledelek nem használnak sem színezéket, sem tartósítőszereket, sem pedig mesterséges ízfokozókat, vagyis minden az egészség jegyében készül.

Mindent csak természetesen

Jogosan vetődhet fel a kérdés, hogy ha az N&D tápok nem használnak mesterséges tartósítószereket, akkor hogyan érik el a hosszú megőrizhetőségüket? Az ok egyrészt a gyártási technológiában keresendő, másrészt pedig a természetesen összetevőkben.

A mesterséges anyagok helyett a Farmina kizárólag természetes antioxidánsokat használ a tartósításra, mint a tokoferolban gazdag kivonatok. A mesterséges adalékokkal szemben ezek semmilyen káros hatással nincsenek az állatok szervezetére.

Hogy mennyire egészség- és természetközpontú a Farmina elgondolása az élelmiszergyártást illetően, jól mutatja, hogy semmilyen géntechnológiával módosított összetevőt nem használnak. Annak ellenére sem, hogy az úgynevezett GMO termékek, már az emberi élelmiszerek gyártásában is megjelentek.

A Farmina hisz a száz százalékig vagy azon is túlmutató környezettudatosságban. Aki aggódik a kutyája vagy a cicája egészségéért és a táplálkozás tekintetében is biztonságba akarja tudni a kedvencét, az bátran tegye le a voksot az N&D tápok mellett. Lehet, hogy egy kicsit magasabb árfekvésűek, de cserébe nyugodtan alhatunk az etetés minőségét illetően.

A fehérje legjava

Pisztráng

Az állateledelek egyik legfontosabb összetevője a fehérje, így fontos, hogy az mindenképpen kiváló minőségű legyen. Ennek jegyében az N&D kutya- és macskaeledelekben a legtöbb esetben csirkét, kacsát, bárányt, heringet és lazacot találunk.

Ugyanakkor a gyártó az allergiában szenvedő állatokra is gondolt, külön kifejlesztett erre a célra hipoallergén tápokat is készít, melyekben a fehérje javát szarvas, tőkehal és pisztráng adja.

A hús és halfélék mellett tojást is találunk a nedves és száraz tápokban, mivel ez szintén remek minőségű fehérje, ráadásul könnyen is emészthető az állatoknak.

Hatalmas választék

A Farmina a prémium kategóriás N&D termékcsalád mellett több termékkategóriában is gyárt, mint az Ecopet vagy a Cibau. Ezek szintén remek minőségű tápok, bár a csúcs az kétségkívül az N&D.

Mindenesetre mindhárom kategóriában választhatunk mennyiség, a kutya életkora és összetevők tekintetében is. Emellett külön válogathatunk ételeket például az ivartalanított kutyáknak is.

Szemezgethetünk a fogyókúrás vagy a gluténmentes esetleg az antiallergén termékek között. Ha pedig ez nem lenne elegendő, akkor akár a kutya aktivitása függvényében is választhatunk állateledelt. A Farminának tehát célközönség tekintetében sincsenek határai, nagyon pontosan és precízen tudjuk kiválasztani azt, amire a kedvencünknek valóban szüksége van.

Technológiából jeles

Milyen eljárással és hogyan készülnek az N&D kutyatápok

Természetesen egy prémium kategóriás állateledel eléréséhez, nem elegendő a minőségi összetevő, annak feldolgozása is professzionális kell, hogy legyen. Ennek jegyében a Farmina a legmodernebb gépekkel és technológiával dolgozik.

A legtöbb konkurens gyártótól eltérően úgynevezett Twin-Screw extrudálási eljárást alkalmaznak. Ezt a kétcsavaros technológiát általában az embereknek szánt ételek előállítása során használják. Ugyanis a hagyományos módszerekkel szemben 20-25%-kal növeli meg az összetevők emészthetőségét és a keményítő jobb kocsonyásodását.

Emellett a vákuumbevonó rendszerrel nagyobb mennyiségben kerülhetnek vitaminok a táplálékba és hosszabb ideig meg is őrzik a minőségüket.

Akárcsak az emberi élelmiszereknél a csomagolás is nagyon fontos, ami ebben az esetben is a legmodernebb, azaz nitrogéngáz alapú. Ennek köszönhetően az oxigén úgy távozik, hogy nem kerül sor a zsírok oxidációjára és az avasodásra. A táplálék hosszú távon tárolható lesz hozzá adott, mesterséges anyagok nélkül is. A Just in Time gyártásnak is nevezett módszer garantálja, hogy a táplálékok mindig frissek lesznek.

Folyamatos innováció

A természetbe vetett hit mellett a Farmina naprakész a tudományos innovációk tekintetében is, hogy mindenből a legjobbat adhassuk a kedvencünknek. A gyártó folyamatos munkakapcsolatban van a Nápolyi Federico II. Egyetem Takarmányozási Tanszékével, hogy az ottani kutatási eredményeket, adott esetben hasznosítani tudja a gyártás során.

Ennek egyik eredménye volt például az alacsony glikémiás étrendre való fókuszálás. A módszer lényege, hogy a kutyák és a macskák ne szénhidrátból, hanem állati fehérjékből és zsírokból nyerjenek energiát. Ez sokkal egészségesebb, arról nem is beszélve, hogy hozzájárul a hosszú és egészséges élethez.

Összegzés

A Farmina egy olaszországi állateledel gyártó, melynek termékei a prémium kategóriáról váltak híressé, a csúcskategóriás termékcsaládjuk pedig az N&D, amely a legjobbak között is a legjobb. Kétségkívül nem ők a legolcsóbbak a piacon, cserébe azonban a legprofibbak.

Ezt több dolognak is köszönhető, először is a kifogástalan minőségű, mesterséges adalékoktól mentes alapanyagoknak, amelyből a tápok készülnek. Másrészt a gyártási technológiának. Harmadrészt pedig a hatalmas termékportfóliónak, hogy minden kutya és macska számára meg lehessen találni a legtökéletesebb terméket.

2023. August 11.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.