Jó tudni! Káros-e a mesterségesen színezett állateledel?

Jó tudni! Káros-e a mesterségesen színezett állateledel

Utoljára frissítve: 2022. október. 25

Jogosan vetődik fel a kérdés minden állattartóban, hogy egészséges-e az a kutya- vagy macskaeledel, amely mesterséges színezéket tartalmaz.

Emellett azonban egy másik kérdést is felvethetünk, hogy egyáltalán miért van erre szükség!? Egy biztos az élelmiszer minőségét pozitívan nem befolyásolja a színezés.

Az ételek színezése nem új keletű dolog, egy amerikai vállalat már az 1880-as években próbálkozott vele. Sajnálatos módon itt azonban az volt a cél, hogy a már romlásnak indult termékeket frissként próbálják eladni. A dolog vége az lett, hogy 1902-ben mindenféle színezett étel forgalmazását betiltották.

Azóta azonban sok idő eltelt, manapság az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) már jóval megengedőbb a színezett élelmiszerekkel kapcsolatban. Szigorúan elő van írva, hogy milyen fajta táplálékot lehet színezni, és hogy az ételfesték miből legyen előállítva, a legtöbb esetben ezek természetes anyagokból készülnek.

Károsak a mesterségesen színezett kutya és macskatápok?

Károsak a mesterségesen színezett kutya és macskatápok?

Vannak azonban olyan állateledelek is, melyek mesterséges színezék miatt nyerik el mélybordó, sárgás vagy akármilyen színüket.

Hogy mennyire ártalmasak a mesterséges ételfestékek a kutya vagy egyéb állat egészségére az folyamatosan vita tárgyát képezi a szakemberek között.

A borúsabb hangadók szerint a mesterséges adalékanyagok rákkeltő, allergizáló hatásúak, de hiperaktivitást is előidézhetnek a kutyáknál. A másik oldal szerint azonban biztonságosak. A kérdés azonban nem ez…

A kérdés egész egyszerűen felesleges!

Lehet vitázni azon, hogy káros-e az egészségre a mesterségesen színezett kutyaeledel, csak éppen fölösleges, mivel a kutyák nem úgy látják a színeket, mint mi, emberek.

Kevésbé érzékelik azokat, így számukra teljesen mindegy, hogy a „marhahús” az mélybordó színekben pompázik-e vagy éppen csak halovány.

A színezett ételek a gazdiknak készülnek és az egész semmi más csak egy ügyes marketingfogás. Egyrészt tehát teljesen fölösleges színezett állateledelt vásárolni mivel úgy sem fogja látni a kutya, másrészt pedig jobb a biztonság.

Ha nem akarunk gazdiként a színekben gyönyörködni, akkor maradjunk a hagyományos megoldásoknál és igyekezzünk, olyan táplálékot vásárolni a kedvencünknek, amely a lehető legkevésbé terhelt adalékanyagokkal.

2022. október 25.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.