Milyen a jó kutyatáp? A minőségi eledel kiválasztása A-Z-ig

Milyen a jó kutyatáp A minőségi eledel kiválasztása A-Z-ig

A megfelelő kutyatáp kiválasztása elsődleges feladat a kutya befogadásakor és az azt követő években. A kutyák minden életszakaszban eltérő táplálást igényelnek, ezért több alkalommal is gondoskodni kell a táp lecseréléséről. Ilyenkor nem árt tudni milyen a jó kutyatáp!

A kiegyensúlyozott táplálás segít fenntartani a kutya egészségét, aktivitását, biztosítja a kölykök fejlődését, és támogatja az idős kutyák szervezetét.

Az elfogyasztott táp kiemelkedő hatással bír a kutya jólétére és a szervezete kielégítő működésére. A kutyatápokban található tápanyagok mennyisége és minősége jelentősen eltér az egyes gyártók termékei között, ezért alapos utánajárást igényel a kiválasztási folyamat.

A jó minőségű kutyatáp megtalálásához nyújt segítséget cikkünk, melyből megtudhatod, hogy mire figyelj tápválasztáskor. Tippeket adunk, hogy milyen a jó kutyatáp és miként értelmezd a csomagoláson feltüntetett összetevőket, valamint arról is beszámolunk, hogy milyen trükkökkel ködösítenek a gyártók, hogy jobb színben tüntessék fel termékeiket!

Miért fontos minőségi kutyatáppal etetni kedvencünket?

Milyen a jó kutyatáp?

Miből lehet tudni, hogy jó egy kutyatáp?

A jó minőségű kutyatáp legfontosabb összetevői

Mitől rossz egy kutyatáp?

Hány százalék fehérjetartalommal kell rendelkeznie egy jó minőségű kutyatápnak?

Hogyan válasszunk jó minőségű kutyatápot? (DogX pontozásos módszere)

Mire figyeljünk a csomagoláson, ha jó kutyatápot akarunk vásárolni?

Miért fontos minőségi kutyatáppal etetni kedvencünket?

Miért fontos minőségi kutyatáppal etetni kedvencünket?

A kutya táplálásának módja az egyik legfontosabb sarokkő az állatról való gondoskodás elemei közül. A kutyák etetése egészen pici koruktól kezdve életük végéig hatással van az egészségükre.

A test minden szervének egészsége és optimális működése attól függ, hogy a kutya milyen ételekhez jut hozzá, és miként fedezi a szükségleteit a szervezetbe jutó mikro- és makrotápanyagokkal. Kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy mit tartalmaz az az étel, amit minden nap kedvencünk elé teszünk.

Sajnos nincs olyan étel vagy táp, ami minden kutya számára megfelelőnek tekinthető, hiszen minden életszakaszban más tápanyagokat igényelnek az ebek.

Fontos tisztában lenni a következőkkel

 1. Eltérő kutyatáp való a kis-, közepes- és nagytestű fajták számára, szempont lehet a kutya egészségi állapota, az egyedi igényei, például allergia esetén, az aktivitása, sőt még a tartás körülményei is (kinti vagy benti kutya).
 2. Számos kutatás világít rá arra, hogy az elfogyasztott ételek összetétele nagy mértékben hatással van a kutya egészségére.
 3. A teljes értékű tápokon alapuló étrend segíthet megelőzni a szívbetegségek kialakulását, javíthatja az alvás minőségét, támogatja az agy működését, javítja a szőrzet állapotát és hozzájárul az egészséges emésztés fenntartásához.
 4. Abban az esetben, ha a kutya gyenge minőségű tápot kap, különböző hiánybetegségek alakulhatnak ki nála, melyek hosszú távon ronthatják a szerveinek működését.
 5. A tápanyagban szegény tápokból többet kell fogyasztania a kutyának, ami jelentősen megterheli az emésztőrendszert, rontja az élelmiszer felszívódásának hatékonyságát és rossz hatással van a kutya székletére is.
 6. A fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és zsírsavakat nélkülöző tápok következtében a kutya bőre irritált lehet, a szőre kihullhat, fénye megfakulhat, előfordulhat viszketés, túlzott vakarózás vagy akár hányás is.
 7. A gyenge minőségű tápok miatt kialakuló betegségek orvoslására borsos összegeket hagyhatsz az állatorvosnál, így végeredményben az olcsó tápok hosszú távon nem kifizetődők.

Milyen a jó kutyatáp?

Milyen a jó kutyatáp?

A jó kutyatáp minden esetben magas hústartalommal bír, tartalmaz szénhidrátot, zöldségeket, gyümölcsöket és zsírokat. A kutyatápok közül a teljes értékű változatokat érdemes keresni, mert ezek tartalmaznak minden olyan tápanyagot, vitamin és ásványi anyagot, amire a kutyának feltétlenül szüksége van.

A megfelelő kutyatáp kiválasztása egyre nehezebb, hiszen ma már megszámlálhatatlan eledel közül válogathatunk és legtöbbjük kiváló minőséget ígér. Az ebek számára nehezebb meghatározni, hogy pontosan milyen ételekre van szükségük, melyik étrendet érdemes követniük.

 • A különböző fajtájú, méretű, korú és egészségi állapotú kutyáknak eltérő tápanyagigényeik vannak. A kistestű kutyák és a nagytestű kutyák eltérő tápanyagigényekkel bírnak.
 • A nagytestű kutyák hajlamosabbak a mozgásszervi problémákra, mint a kisebb fajták, ezért már kölyökkoruktól kifejezetten a kifejlett testméretük problémáit megelőző kutyaeledelre van szükségük. Ezekben a tápokban nagyobb arányban találhatók meg a mozgásszervi egészség javítását célzó tápanyagok.
 • A kölyökkutyák könnyen megfulladhatnak a nagyméretű tápszemektől, amit a felnőtt tápok tartalmaznak, és a nagyütemű fejlődésük miatt eltérő tápanyagigényeik vannak, melyeket csak a nekik szánt kutyaeledel elégít ki.
 • A senior tápok általában könnyebben emészthetők, és több ízületvédő összetevőt tartalmaznak.

Látható tehát, hogy minden kutya igénye más és idővel változik is! A kereskedelmi forgalomban kapható ételek címkéi segíthetnek eligazodni a végtelen választékban, és némi utánajárással leszűkíthetjük kedvenceink igényire a lehetőségeket.

Miből lehet tudni, hogy jó egy kutyatáp?

A kereskedelmi forgalomban kapható jó minőségű kutyatápok tartalmaznak minden olyan tápanyagot, melyre a kutyáknak szüksége lehet egészségük megőrzéséhez. A kutyák étrendjének nagy részét húsfélék teszik ki, ezen felül gabonafélékből, gyümölcsökből, zöldségekből nyernek tápanyagot.

A húsok fehérjét és zsírokat biztosítanak, míg a többi élelmiszer vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat tartalmaz.

A jó kutyaeledelek tehát legnagyobb mértékben húst tartalmaznak, melyeket zöldségek, gabonák és gyümölcsök egészítenek ki. A legjobb kutyaeledelek kiváló minőségű alapanyagokból és értékes összetevőkből készülnek optimális feldolgozás mellett.

A kutyák tápanyagigényei eltérnek fajta és testméret szerint, illetve a különböző életszakaszokban, ezért a legfontosabb szempont a táplálék kiválasztásánál az ajánlott kor és kifejlett testméret szerint történik, ezt követően pedig az összetevők és azok aránya a mérvadó.

Törekedj arra, hogy teljes értékű kutyatápot válassz! Az összetevők mellett, az analitikai összetételt is érdemes áttekinteni.

A felnőtt kutyák számára a következő arányok felelnek meg:

A jó minőségű kutyatáp legfontosabb összetevői

1. Húsok

 Húsok a jó minőségű tápokban.

A jó minőségű tápok legfontosabb összetevője a nyersfehérje, melyet húsok biztosítanak, ezért az összetevők listájának első helyén a húsnak kell állnia.

Az állati eredetű melléktermékek, vágóhídi melléktermékek nem tiszta húsokat jelölnek, alacsonyabb minőséget képviselnek, jellemzően egyéb állati testrészek (tollak, csőr, belek) feldolgozásával készülnek.

Elengedhetetlen a jó minőségű fehérje az izmok és szövetek fejlődéséhez, az immunrendszer egészségéhez, az energiaszint fenntartásához, valamint a bőr és köröm egészségéhez.

A jó minőségű kutyatápok legalább 30%-ban húsokat tartalmaznak.

2. Belsőségek

Belsőségek a jó kutyatápban.

A húsokat a belsőségek követik, melyek fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. A legjobb, ha az egyes belsőségek külön szerepelnek az összetevők között, így a máj, a vese, a zúza és a szív.

A májjal való etetésről itt írtunk bővebben.

3. Szénhidrátok

Szénhidrátok rizs.

A szénhidrátok energiát biztosítanak ez ebeknek, gabonákban, zöldségekben és gyümölcsökben találhatók meg.

A szója, a búza és a kukorica tekinthető gyengébb minőségű szénhidrátnak. Helyettük a rizs, quinoa, sütőtök, édesburgonya, bogyós gyümölcsök sorolhatók a jobb minőségű tápok összetevői közé.

Tudd meg, hogy mikor és mennyi rizst érdemes adni a kutyának!

4. Zsírok

Zsírok oliva olaj

A zsírok a kutyák étrendjének elengedhetetlen részét képezik. Az egészséges zsírok biztosítják a megfelelő sejtműködést és javítják a kutya bundájának állapotát.

Az állati eredeti zsírok mellett a napraforgóolaj, kókuszolaj, lenmagolaj és olívaolaj szerepel gyakran az összetevők között.

5. Rostok

Rostok-Chia magok

Jó tudni, hogy az emészthetetlen, oldható rostok (pl. cellulóz, lenmag, chia mag) és az oldható élelmi rostok (pl. inulin, gyümölcspektin) kis mennyiségben hozzájárulnak az ürítés megkönnyítéséhez, a tápanyagok felszívódásának lassításához, és a testsúly megőrzéséhez, ugyanakkor nagy mennyiségben viszont gátolhatják az emésztést.

15 ok, hogy miért híznak el a kutyák.

6. Vitaminok

Milyen a jó kutyatáp: vannak benne vitaminok.

A kutyák élelmiszerekkel fedezik a vitaminigényüket. A legfontosabb vitaminok számukra az A-vitamin, B-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, a K-vitamin és a kolin.

Szerencsére a teljes értékű kutyaeledelek tartalmazzák a nélkülözhetetlen vitaminokat, ezért ezeket a legtöbb esetben nem szükséges pótolni, hacsak az állatorvos másként nem rendeli.

7. Ásványi anyagok és nyomelemek

 Ásványi anyagok és nyomelemek.

Az ásványi anyagok fontosak kutya egészségének megőrzéséhez. A nátrium, a kálium és a klorid felelős az elektrolit-egyensúlyért, támogatja az izmok és a szervek helyes működését.

Kedvenceink a nyomelemeket igen kis mennyiségben igénylik, hiányuk esetén csont- és ízületi rendellenességek, vérszegénység vagy az immunrendszer legyengülése fordulhat elő.

A fontosabb nyomelemek a kutyák étrendjében a vas, cink, mangán és a szelén.

8. Esszenciális zsírsavak

Esszenciális zsírsavak, omega 3.

A kutyák maguk és képesek bizonyos zsírsavak előállítására, ám az omega-3 és omega-6 zsírsavakat az étrendjükből tudják csak fedezni.

Az omega-6 zsírsavak a különféle húsokban megtalálható zsírokból származnak, az omega-3 pedig a halolajból és a lenmagból nyerhető ki. A kutyaeledelnek mindkét típusú zsírsavat tartalmaznia kell.

Mitől rossz egy kutyatáp?

Felelős állattartóként érdemes alaposan megvizsgálni a kutyatáp összetevőit. Sok alapanyagra egyáltalán nincs szüksége a kutyának, nem rendelkezik tápértékkel vagy egyenesen ártalmas a kutya szervezetére.

Alapvetően a színezékek, tartósítószerek, édesítőszerek és egyéb adalékanyagok azok, melyek nélkülözhetőek és sokkal jobb, ha ezeket nem tartalmazza a táp.

Ismerd meg azokat az összetevőket, melyek károsak, előnytelenek vagy szükségtelenek a kutya számára.

1. BHA és BHT

BHA és BHT.

A BHA egy tartósítószer, amit zsírok és olajok tartósításához használnak. Az emberekre nézve rákkeltő hatású, a kutyákra szintén veszélyes.

Károsíthatja a vesét és a májat, irritálhatja a bőrt és a szemet. A jó minőségű tápok nem tartalmaznak mesterséges tartósítószereket, hanem olyan eljárással készülnek (szárítás, fagyasztva szárítás) mely garantálja a termékek eltarthatóságát.

2. Nitrátok és nitritek

Nitrátok és nitritek.

A nitrátok és nitritek a húsfélék tartósítására szolgálnak a kutyatápokban és az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekben is.

A kutyák számára nagy mennyiségben ártalmasak lehetnek, rákhoz és methemoglobinémiához vezet a vérben, mely gátolja a szövetek oxigénellátását.

3. Mesterséges színezékek

Jó tudni! Káros-e a mesterségesen színezett állateledel

A kutyatápok színezése teljes mértékben szükségtelen, jellemzően inkább a gazdák meggyőzésére szolgál.

A kutyák jóval kisebb színspektrumban látnak, a piros, narancssárga, rózsaszín zöld színeket inkább szürkének, sárgának érzékelik, azaz egyáltalán nem látják ezeknek az ételeknek a valós színét.

A mesterséges színezékek allergiás reakciókat válthatnak ki, ezért inkább színezékmentes tápokat válassz kedvencednek!

4. Kukoricaszirup

Kukoricaszirup.

A kukoricaszirup a kutyatáp édesítésére szolgál, szinte függőséget okoz a kutyáknál. A kukoricaszirup épp úgy, mint a cukor hirtelen megemeli a kutya vércukorszintjét, ami rövid időn belül túlságosan beesik.

Mondanunk sem kell, de a vércukorszint ingadozása cukorbetegséget okozhat, a túl sok egyszerű szénhidrát pedig elhízáshoz vezethet. A jó kutyatápban semmi keresnivalója!

5. Finomított lisztek

Finomított lisztek.

A finomított gabonaféléknek magas a keményítőtartalma, általában töltőanyagként használják a kutyaeledelekben.

Fogyasztást követően megnövelheti a kutya vércukorszintjét, növeli az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A szénhidrátokat jobb zöldségekkel és finomítatlan gabonákkal fedezni, például tökfélékkel, lencsefélékkel, quinoával, zabbal.

A kutya cukorbetegségének kialakulásáról, tüneteiről és kezeléséről itt írtunk.

6. Megkérdőjelezhető húskészítmények

Megkérdőjelezhető húskészítmények.

A “vágóhídi melléktermék”, az “állati eredetű melléktermék” és a “hússzármazék” elnevezések az összetevők között arra utalnak, hogy a táp nem színhúsból készül, hanem különböző állati testrészek feldolgozásával, melyek kevesebb fehérjét és tápanyagot tartalmaznak, mint a hús.

Általában nem részletezik ezen összetevők eredetét (vajon miért?), ezért vegyesen tartalmaznak bőrt, ínakat, gyomrot, belet, tollat, csirkelábat stb.

A jó minőségű kutyatápon külön listázzák a húsok típusát, például csontozott bárányhús, friss csirkehús. A belsőségek esetében szintén a konkrétan meghatározott típusok előnyösek, például marhapacal, pulykaporc, báránymáj, szemben az összefoglaló “melléktermék” elnevezéssel.

7. Növényi zsírok

Növényi zsírok.

A növényi zsírok általában egészségesnek tekinthetők, mindaddig amíg nem jut belőlük túl nagy mennyiséghez a kutya.

Az omega-6 zsírsavak túladagolása például gyulladást válthat ki és ronthat az ízületi fájdalmakon.

Hány százalék fehérjetartalommal kell rendelkeznie egy jó minőségű kutyatápnak?

A kutyáknak szánt tápoknak minimum 18% fehérjetartalommal kell rendelkezniük felnőtt kutyák esetében, a kölykök ennél valamivel többet, minimum 22%-ot igényelnek. A fehérje maximális napi bevitele nem haladhatja meg a 30%-ot.

A fehérjék fontosak a porcok, inak, izmok, bőr, szőr és köröm felépítéséhez és fenntartásához, illetve támogatják a vérképzést. A fehérje lebontásakor aminosavak keletkeznek, amik nélkülözhetetlen tápanyagokat biztosítanak a kutya számára.

A kutyáknak 10-féle aminosavra van szükségük, melyeket kizárólag étkezéssel tudnak bejuttatni a szervezetükbe.

Az ebek napi fehérjebevitele a normál testsúlyuk alapján számolható ki. A kutya a kilogrammban számított testsúlyának kétszeresét igényli fehérjéből grammokban kifejezve.

Azaz egy 10 kg-os, egészséges és közepes aktivitású felnőtt kutyának 20 g fehérjére, egy 20 kg-os kutyának 40 g fehérjére van szüksége naponta.

Olvasd el az útmutatónkat, hogy mennyi és milyen minőségű fehérjére van szüksége a kölyök és felnőtt kutyáknak.

Hogyan válasszunk jó minőségű kutyatápot?

Hogyan válasszunk jó minőségű kutyatápot?

A jó minőségű kutyatáp keresésénél érdemes alaposan átolvasni a termék csomagolását és különböző szempontok alapján értékelni az olvasottakat.

 • A kutyatápok összetételének elemzésére létrehoztunk egy átfogó minősítési rendszert, mely alapján a kutyatápok minőségük szerint osztályozhatók. A pontozásos módszer segítségével mind a száraz tápok, mind a nedves eledelek értékelhetők.

A tápok osztályzása 100 pontról indul, az egyes terméktulajdonságok és összetevők alapján pontok vonhatók le és pontok szerezhetők. Végül az összpontszámok alapján 6 kategóriába sorolhatók a tápok, ahol az A+ a legjobb és az F a leggyengébb minőségű tápokat jelenti.

PontszámMinőség
100 pont felettA+
94-100 pont közöttA
86-93 pont közöttB
78-85 pont közöttC
70-77 pont közöttD
69 pont alattF
 • Pénztárca függő, de próbáljunk meg olyan kutyatápot választani, ami A+ és C közötti minőséggel rendelkezik. Az F kategóriába tartozó “eledelnek” a legjobb helye a kukában van!

Kerüljük az alábbi összetevőket, ha a csomagoláson fel van tüntetve!

A pontozás 100 pontról indul, az alábbi szempontok alapján pontok vonhatók le a következő összetevők miatt:

 • Minden “melléktermék” jelzés esetén vonj le 10 pontot, pl: állati eredetű melléktermék: egyenként -10 pont
 • Minden olyan állati eredetű összetevőnél vonj le 10 pontot, ahol a hús típusa nem meghatározott, pl. baromfihús, állati zsiradék: egyenként -10 pont
 • Ha az eledel tartalmaz BHA, BHT vagy Ethoxyquin tartósítószereket: egyenként -10 pont
 • Minden jelöletlen gabonaféle után vonj le 10 pontot: pl: gabonaőrlemény vagy gabonaféle: egyenként -10 pont
 • Vonj le 5 pontot, ha az első 5 összetevő között ugyanaz a gabonaféle kétszer szerepel, például búza, búzaliszt vagy rizsliszt, rizs: -5 pont
 • Ha a 3 legelső összetevő nem tartalmaz legalább 2 féle húst, akkor vonj le 3 pontot: -3 pont
 • Mesterséges színezék esetén vonj le 3 pontot: egyenként -3 pont
 • Vonj le 3 pontot, ha kukoricát vagy kukoricalisztet tartalmaz a táp: -3 pont
 • Ha az első 5 összetevőben kukorica szerepel, vonj le további 2 pontot: -2 pont
 • Ha a halolajon kívül bármilyen állati zsírt tartalmaz, vonj le 2 pontot: -2 pont
 • Ha állati fehérjeforrásként csak bárányt tartalmaz, vonj le 2 pontot (hipoallergén táp esetén nem szükséges pontot levonni): -2 pont
 • Ha szóját vagy szójababot tartalmaz, vonj le 2 pontot: -2 pont
 • Ha búzát tartalmaz bármilyen formában: -2 pont
 • Ha marhahúst tartalmaz bármilyen formában: -1 pont
 • Ha sót tartalmaz: -1 pont

Keressük az alábbi összetevőket a csomagoláson!

A következő szakaszban plusz pontok adhatók a kutyatápokra az alábbi feltételek szerint:

 • A benne található húsfélék organikus eredetűek vagy bio jelzéssel ellátottak: +5 pont
 • Táplálkozási szakértő ajánlása szerepel a csomagoláson: +5 pont
 • Az étel nem extrudált, puffasztott, hanem sült: +5 pont
 • Tartalmaz probiotikumokat: +3 pont
 • Tartalmaz gyümölcsöt: +3 pont
 • Tartalmaz zöldséget (a gabonafélék és a kukorica nem számít): +2 pont
 • A benne található állati összetevők hormonmentesek és antibiotikummentesek: +2 pont
 • Tartalmaz árpát: +2 pont
 • Tartalmaz lenmagolajat: +2 pont
 • Tartalmaz zabot vagy zabpelyhet: +2 pont
 • Tartalmaz napraforgóolajat: +1 pont
 • Minden különféle állati fehérjeforrásért a legelsőn kívül adj hozzá egy pontot (pl. kacsa, csirke, bárány, lazac): egyenként +1 pont
 • Glükozamint és kondroitint tartalmaz: +1 pont
 • A zöldségek növényvédőszerektől mentesek: +1 pont

Összesítsd a pontokat, és megtudhatod, hogy milyen besorolásba tartozik az általad választott élelmiszer. Ha úgy ítéled meg, hogy inkább gyenge vagy kifejezetten rossz minőségű, keress jobb beltartalmi értékekkel rendelkező tápot és útmutatónk segítségével váltsd le a kutyatápot, hogy ne okozz kedvencednek gyomorpanaszokat.

Mire figyeljünk a csomagoláson, ha jó kutyatápot akarunk vásárolni?

Mire figyeljünk a csomagoláson, ha jó kutyatápot akarunk vásárolni?

Az állateledel minőségéről sokat elárulnak a csomagoláson található információk. Olvasd át alaposan a konzervek címkéit és a száraz tápok zacskóját, hogy megfelelő következtetéseket vonass le.

1. lépés – Elengedhetetlen szemrevételezés

 • Először is győződj meg róla, hogy a kutya korának és testméretének megfelelő ételt vettél le a polcról.
 • Keresd a teljes értékű eledel feliratot a csomagoláson. Így már eggyel közelebb leszel ahhoz, hogy feltételezhetően minden fontos összetevőt tartalmazzon a táp.
 • Hasonlítsd össze más termékekkel az adagolási útmutatót! Minél nagyobb mennyiség szükséges egy adott tápból, annál gyengébb lehet a beltartalmi értéke.
 • Az analitikai összetevők elolvasása után mérd fel, hogy milyen arányban tartalmaz a termék fehérjét, zsírt, rostot és hamut, utóbbiba egyes ásványi anyagok is beletartoznak. A százalékok összeadását követően a fennmaradó mennyiség általában nagyrészt szénhidrát, mert ezt nem kötelező jelölni az kutyatápok beltartalmi értékei között. Az analitikai adatokból csak a tápanyagok arányára következtethetünk, ám azok minőségéről és emészthetőségéről nem szolgál információval.
 • A kutyatápok csomagolásán a legfontosabb információkat az összetevők között felsorolt alkotóelemek adják, melyekből megtudhatod, hogy miből mennyit tartalmaznak a falatok.

2. lépés – Fontossági sorrend és az összetevők értelmezése

Ha szeretnéd tudni milyen a jó kutyatáp, akkor az összetétel alapján keresd azokat a termékeket, melyek hosszú távú használata során sem okoznak különböző egészségügyi panaszokat kedvencednek.

 1. Az első helyen valamilyen húsféle áll, nem pedig különböző gabonák, mert a kutyák ugyan mindenevő állatok de számukra könnyebben emészthetőek a húsok, mint a keményítők.
 2. A húsok alatt ténylegesen húsfélék vannak feltüntetve, nem pedig “állati eredetű” fehérje, vagy bármilyen “melléktermék”.
 3. Ha a húsféléket, belsőségeket, zsírokat, zöldség- és gyümölcsféléket konkrétan listázza a táp (például hal helyett lazac, makréla; zöldség helyett cukkini, sárgarépa stb.), akkor valószínűleg jobb minőségű tápot tartasz a kezedben.
 4. A gabonamentes termékek jobbak. Ha az eledel tartalmaz gabonát, akkor az legyen teljes kiőrlésű, például barna rizs, quinoa.
 5. További pozitívum, ha organikus összetevőkből áll az étel, mert ezek nem tartalmaznak növényvédőszereket, antibiotikum-maradványokat vagy egyéb szennyeződéseket.
 6. Kifejezetten hátrányos, ha a táp mesterséges színezékeket, ízfokozókat, aromákat, tartósítószereket vagy édesítőszereket (növényi szirupokat) tartalmaz.
 7. Ha a gabonafélék helyett konkrét zöldségek és gyümölcsök szerepelnek, az mindenképpen előnyös a kutya számára.
 8. Ha a táp szénhidrátforrása búza, kukorica vagy szója, akkor az a gyengébb kategóriába sorolható, különösen, ha ezek többször, többféleképpen szerepelnek a listán.

Noha az összetevők listája nem feltétlenül árulja el az összetevők minőségét, feldolgozásának módját és származási helyét, azt viszont megtudhatjuk, hogy mi van az élelmiszerben.

Az összetétel különösen fontos a speciális táplálkozási igényű vagy allergiás kutyák számára, illetve hasznos azoknak a tulajdonosoknak is, akik meghatározott rost-, fehérje- és szénhidrátforrásokkal kívánják etetni kutyáikat például a túlsúly elkerülése vagy egyes krónikus betegségek, például cukorbetegség kezelése miatt.

Összegzés

A kutyák helyes táplálásának alapja a megfelelő kutyatáp kiválasztása és az előírt szerinti adagolása. A legjobb kutyatáp megtalálásában segítséget nyújthatnak az állatorvosok, akik bővebb ismeretekkel rendelkeznek az egyes kutyafajták igényeiről.

Könnyen felismerheted a cikkünkben olvasott ismérvek alapján, hogy milyen a jó kutyatáp, ha alaposan átnézed a csomagoláson található információkat.

A színes és szép csomagolások bárkit megtéveszthetnek, ám az összetevők listája felfedi a valóságot. Tápválasztáskor győződj meg róla, hogy az eledelek nem tartalmaznak a kutyára ártalmas összetevőket, például tartósítószereket, színezékeket, allergéneket.

Válassz olyan eledelt, ami főként húst tartalmaz, és lehetőleg konkrétan listázza az alapanyagokat, ahelyett, hogy “melléktermékként”, “gabonaként”, “állati eredetű zsírként” vagy más ködös elnevezéssel hivatkozna rájuk.

Minden élelmiszer hatással van a kutya egészségére, jóllétére és a szervezete működésére, és nem utolsó sorban a székletére is. A jó minőségű, kiegyensúlyozott kutyatáptól kutyád energikus és fitt lesz, hosszú távon jó egészségnek örvendhet, ezért érdemes minden tápváltáskor figyelmet fordítani az optimális kutyatáp felkutatására.

November 30, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.