Az N&D kutyatápok tartalmaznak probiotikumokat?

Probiotikumok.

Utoljára frissítve: 2023. August. 11

Az N&D kutyatápok nem véletlenül kapták a természetes és finom jelszavakat. A márka két védjegyébe pedig az egészség is beletartozik. Ezek a termékek úgy szolgálják minden kutya vitalitását, hogy a természet legjavát építik bele a tápokba. Így sok minden megtalálható bennük, például a pre- és probiotikumok is.

Kérdés persze, hogy mit is jelent az a két szó, hogy pro- és prebiotikum, és hogyan szolgálják ezek a kedvencünk egészségét. Az antibiotikummal a legtöbbünk találkozott már, általában betegségek kapcsán írja fel az orvos, hogy elpusztítsa a szervezetünkben lévő baktériumokat.

Ezzel szemben a probiotikumokról valószínűleg már kevesebben hallottak, pedig csupán ugyanannak a dolognak a másik végéről beszélünk.

A probiotikumok élő baktériumokat tartalmaznak és azok működését szolgálják a szervezetben. Természetesen mindezt az egészség jelszava alatt, hiszen nem csak rossz, de jó baktériumok is vannak.

A bélflórában meglehetősen nagy számban fordulnak elő, feladatuk pedig az emésztés és így az immunrendszer erősítése. A probiotikumok tehát olyan kiegészítők melyek lényegében az emésztést segítik elő.

Van a pro-, de akkor mi az a pre?

Nem sok kutyatáp gyártó koncentrál olyan marginálisnak tűnő kérdésekre, hogy a termékeikben legyen-e probiotikum. Szerencsére a Farmina igen. De ennél többet is tesz. Hiszen az sem lehet kérdés, hogy az N&D kutyatápok tartalmaznak taurint. Természetesen igen, az ok, hogy mind a probiotikumok mind pedig a taurin az egészség szolgálatában áll, a Farmina legfőbb védjegye pedig az, hogy minden tudásával az egészséget szolgálja.

A probiotikumok olyan élő baktériumok, amelyek bizonyos élelmiszerekben, gyakran növényekben találhatóak meg. A prebiotikumok ezzel szemben olyan anyagok, amelyek szénhidrátokból többnyire rostokból származnak.

A sárgarépában például meglehetősen sok van, ezért is tesz a  Farmina tápjai többségébe természetes répapürét, de megtalálhatóak zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben is. A pre- és probiotikumok remekül kiegészítik egymást, ha úgy tetszik szimbiózisban vannak, céljuk pedig, hogy a nehezen emészthető táplálékokkal is könnyedén megbirkózzanak a kedvenceink.

Fontos, de törékeny is az egészséges bélflóra

A megfelelő állapotú bélflóra elengedhetetlen az egészséges élethez, hiszen az immunrendszer normális működéséért is felel. Emberekre és állatokra ez egyaránt igaz, nem véletlenül látunk a tévében annyi élőflórás joghurt reklámot.

A bélflóra és a bennük lévő baktériumok azonban sérülékeny hálózatot alkotnak. Roncsolhatja betegség, a helytelen táplálkozás, de elegendő az is, ha csak egy rossz indulatú baktérium kerül a szervezetbe.

Összegzés

A pre- és probiotikumok szedése azért is fontos, hogy védjék a bélflórát az esetleges káros hatásoktól. Az N&D kutyatápok mellett nem kell táplálékkiegészítőként adni a kutyáknak, mert kellő mennyiségben tartalmazzák azokat.

Kivéve, ha valamilyen oknál fogva a kutyának antibiotikumot kell szedni, mert az nem csak a rossz, de a jó baktériumokat is elpusztítja. Ebben az esetben az orvossal való egyeztetés után kiegészítőként is kell adni pre- és probiotikumokat a kedvencünknek.

2023. August 11.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.