Az N&D kutyatápok tartalmaznak taurint?

Az N&D kutyatápok tartalmaznak taurint

Utoljára frissítve: 2023. August. 11

Az N&D kutyatápok tartalmaznak mindent, ami egy egészséges eb szervezetének szüksége van. Ebbe a kategóriába pedig ugyanúgy beletartoznak a különböző vitaminok és ásványi anyagok, mint az egészséges élethez szükséges egyéb összetevők, például az aminosavak.

A gazdik hajlamosak túlságosan is aggódni a kedvencükért. Ami persze nem probléma, de gyakran vezethet félreértésekhez. Az N&D kutyatápok érintettek a DCM (szívtágulat) kialakulásában? ‒olvashattuk a kérdést különböző kutyás fórumokon.

Nos, itt egy tipikus félreértésről van szó. Azért vetődhetett fel ez a gondolat, mert a különféle kutyatápokban taurin is található összetevőként.

Ez az anyag azonban nem káros a szívre, sőt ennek az ellenkezője igaz, nagyon is jótékonyan hat a működésére. Olyannyira, hogy hiányában az állatorvosok kiegészítőnek is felírják, mert ebben az esetben a hiánytünetek vezethetnek problémákhoz. Főleg a nagytestű és aktív életet élő kutyáknak ajánlott nagyobb mennyiségben a fogyasztása. Szívtágulatot pedig semmi esetre sem okoz.

Mi is az a taurin?

A taurin egy aminosav, ami kis mennyiségben az emberi és állati szervezetben is megtalálható. A többi aminosavval ellentétben azonban nem a fehérje része, hanem a sejten belüli folyadékban fordul elő. Jellemzően a magas aminosav- és így fehérje tartalmú húsokban és halakban fordul elő nagyobb mennyiségben, különösen sok van például a marhamájban, a csirke és bárányhúsban, valamint a tengeri halakban.

Az emberi és állati szervezetek nélkülözhetetlen alkotóeleme, ami egyaránt jótékonyan hat az agy és a szív, a máj és a vese működésére, a látásra, az emésztésre, de támogatja az izomzat megfelelő fejlődését is.

Hiányában többek között gyulladások és meszesedés alakul ki a szervezetben. Sokan azt vallják, hogy a japán emberek a taurin miatt élnek olyan hosszú életet, hiszen a halakban is jelentős mennyiségben található. Míg hiánytünetekről beszélhetünk, úgy arra nincsen adat, hogy a túlzott fogyasztása bármilyen tekintetben káros lenne.

Egy gyakori félreértés

A taurinnal kapcsolatban a mai napig van egy félreértés, hogy az valamiféle pörgető vagy ajzószer, ami így negatívan hat a szívünk működésére. Ennek azaz oka, hogy sok energiaitalban megtalálható, mint összetevő.

A két dolognak azonban semmi köze egymáshoz.

Csupán azért van taurin az energiaitalokban mert támogatja a koffein felszívódását, önmagában semmiféle pörgető hatása nincsen. Sőt, ennek az ellenkezője igaz, hiszen ismert nyugtató hatásáról is, így nem hogy ébren tart, de elősegíti a jó alvást. Erősíti az idegrendszert, így a kutyák és az emberek mentális egészségét is pozitívan befolyásolja.

Az állatok kapcsán tehát triviális a taurin miatt aggódni, lévén a házi kedvenceink csak a legritkább esetben kávézgatnak otthon, vagyis felpörögni sem fognak tőle.

Van taurin a Farmina által gyártott N&D kutyatápokban?

A gyártó mindig is arra törekedett, hogy a tökéletes állateledelt alkossa meg, aminek elemi feltétele a jó minőségű állati fehérje. Ebből adódóan taurint is találunk mind a kutya- mind pedig a macskatápokban.

A két tárcsás gyártási folyamatnak köszönhetően az N&D tápok megőrzik az alapanyagok természetes vitamin és ásványi anyag tartalmát és az egyéb alkotóelemeket, így a taurint is.

A gyártás során a tápokban lévő taurin mennyisége 1000 mg/kg mennyiségre van beállítva. Ez elegendő ahhoz, hogy normális esetben ne kelljen a kutyáknak külön taurin kiegészítőt adni.

Az N&D tápok taurin tartalma jótékonyan hat a kutyák szívműködésére, emésztésére és általánosságban véve is pozitívan befolyásolja az egészségüket.

2023. August 11.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.