N&D vagy Royal Canin: Melyik a jobb kutyatáp?

Royal Canin vagy N&D kutyatáp-Melyik a jobb

Utoljára frissítve: 2023. August. 11

Az N&D kutyatápok és a Royal Canin kutyaeledelek egyértelműen az állateledel piac csúcsát képviselik. Két gigantikus márka, amelyik mindent megtesz a kedvenceinkért, hogy azok jót és finomat egyenek. Támogatják az állatok egészségét és vitalitást kínálnak a mindennapokra. De mégis, a Royal Canin vagy az N&D kutyatáp jobb?

A Farmina által gyártott N&D kutyatápok védjegye a természetes és finom szavak, ezzel szemben Royal Canin a fajtaspecifikusságot és a tudományos gondolkodást tűzte a zászlajára.

Igen ám, de a Farmina is nagyon komolyan veszi a tudományos szemléletet, illetőleg a Royal Canin eledelek is finomak. Szóval a szlogenek mentén nem lehet különbséget tenni a két gyártó termékei között. Jóllehet, ha valaki azt kérdezi mi az N&D Prime, akkor mindenki tudja, hogy a kutyavilág 100%-os fehérjebombájáról beszélünk. Ez eddig rendben is van, de a Prime-on túl is van élet, pontosabban fogalmazva kutyatáp.

Két brand hasonló megítélés

Mindkét márkának kedvező a megítélése, a Royal Canin pedig talán valamivel népszerűbb. Ha állatorvoshoz megyünk és a kutyának diétáznia kell, akkor valószínűleg az állatorvos a gyártó valamely termékét fogja ajánlani.

Persze ez korántsem jelenti azt, hogy jobb mint a Farmina, csupán azt, hogy ismertebb és kedveltebb. Aki ismeri az N&D kutyatápokat az szinte biztos, hogy jó minőségűnek tartja őket. Az amerikai vásárlói elégedettségi rátán 8 pont fölött vannak a termékeik és ezt bizony, csak nagyon kevés márka mondhatja magáénak.

Kutyás közösségi oldalakon a Royal Canin szintén csupa jó kommentet kap, főleg ha valamilyen speciális igényről van szó. Nagyító alá azonban csak ritkán veszik a két márkát, mi most ezt fogjuk tenni, hogy kiderüljön melyikőjük az abszolút favorit.

Royal Canin vs. N&D

Kezdjük az alapanyagoknál, illetőleg az összetevőknél, hiszen jól tudjuk ezek elengedetlenek egy minőségi kutyatáphoz.

Az vagy, amit megeszel

A Farmina egyik kulcsszava a természetesség, így semmiféle ízfokozót, színezéket, tartósítót vagy bármilyen más mesterséges anyagot nem tesz hozzá a készítményeihez, ahogy genetikailag módosított élelmiszert sem használnak a gyártás során.

A Royal Canin kutyatápjaira ez csak részben igaz, ízfokozókat és mesterséges adalékanyagot ők sem használnak, de tartósítószernek kálium-szorbátot igen. A felhasznált alapanyagok tekintetében pedig ők használnak genetikailag módosított termékeket is. Vagyis azt kell mondani, hogy az N&D kutyatápok valóban természetesebbek.

Színhús és fehérjetartalom

A Farmina egyik legfontosabb védjegye, hogy csak színhússal dolgoznak és nincsenek származékanyagok a tápjaikban, mint a csőr, a toll vagy a köröm. A fehérje 90%-a húsból származik, ami a legtöbb esetben csirkéből készül.

A Royal Canin ételeiben a fő fehérjeforrás a csirkehúsliszt, ami kevésbé jó minőségű, mint a színhús. Fehérjeforrásban az N&D száraz kutyatápok átlagosan 5,3 százalékkal több a proteint tartalmaznak.

Zsír, szénhidrát és rostok

A Royal Canin termékeihez csirkezsírt is használnak, amely jó ízű és kiváló zsírsav forrás. Ez a Farmina termékeire is igaz. Fő szénhidrátforrásként rizst és kukoricát találunk a tápokban, melyek azonban kisebb tápértékkel bírnak, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék.

Ami a növényi összetevőket illeti az N&D tápokban csak könnyen emészthető összetevők vannak, melyek jelentősen hozzájárulhatnak a kutyusok egészségéhez.

A rostok leginkább répapépből kerülnek az RC tápokba, de ez a Farmina termékeire szintén igaz. Általánosságban azonban az is elmondható, hogy a Royal Canin több gabonafélét tesz a tápjaiba, mint az olasz konkurencia.

Vitatott összetevők

Az állateledelekben számos olyan összetevő kerülhet, amiről az állatorvosok és a tudomány képviselői vitatkozni szoktak, hogy egészséges-e avagy káros. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem azt jelenti, hogy bizonyítottan kedvezőtlen az adott összetevő hatása, csupán azt, hogy vita tárgyát képezi.

A Farmina két ilyet is használ, ezek pedig a porított cellulóz és a kukorica glutén. A Royal Canin jóval több ilyet használ, a teljesség igénye nélkül olyanokat, mint a sörrizs, kukoricaszirup, marha és sertés plazma, propil-gallát, szójafehérje izolátum stb.

A kínálat és a kereslet

Bár mindkét márka kínálata meglehetősen specifikus, azaz gyártanak diétás, gluténmentes, antiallergén termékeket is a Royal Canin szortimentje nagyobb, illetőleg lefedettebb a piaci hálózatuk. Egyes vélemények szerint jobban elérhetőek a termékeik, bár az internet világában ez nem feltétlenül igaz. Főleg úgy, hogy folyamatosan nő az otthoni megrendelések száma.

2022-es adatok szerint a Royal Canin összesen 89 féle száraz kutyatápot kínált, míg a Farmina 58-at. A nedves tápokból a Royal Canin 50, míg az olasz gyártó 26 receptet hozott forgalomba. A macskatápokról most nem beszélünk, de a helyzet ott is hasonló.

Nagyobb tehát a Royal Canin termékpalettája, ami miatt sokan vallják, hogy a termékei fajtaspecifikusabbak. A kor, az aktivitás tekintetében mindkét gyártó kínálata megegyezik, de a kiegészítőket illetően az RC szortimentje szintén bőségesebb. Valószínűleg jórészt ennek is köszönhetik sikerüket.

Csomagolás és eltarthatóság

Ami a termékek csomagolását illeti, a legtöbben azt vallják, hogy a Farmina minőségibb munkát végez, bár ez marginális kérdés, hiszen ami igazán számít az a tápok minősége.

Mindkét gyártó zöld megoldásokat használ a gyártás folyamán, és környezettudatos szemlélet mellett hozzák forgalomba a termékeiket.

Biztonság és termékvisszahívás

Mindkét márka minőségi tápokat kínál és mindkettő az AAFCO által tanúsított és jóváhagyott termékeket dob piacra, amit fontos hangsúlyozni. Ugyanakkor tény, hogy a Farmina esetében – a fennállásuk óta – még soha nem történt termékvisszahívás.

A Royal Caninról ez nem mondható el, háromszor is előfordult ilyen eset. Először 2006-ban a tápok magas D3 vitamintartalma miatt, majd a rá következő évben melaminszennyeződés okán kétszer is. Mindhárom eset az Amerikai Egyesült Államokban történt.

Meg kell említeni, hogy ezek a számok is elenyészőek és a többi gyártónak ettől rosszabb a statisztikája, a három eset gyakorlatilag elenyészőnek mondható a konkurencia többi szereplőjéhez képest.

Ár-érték arány

Nem utolsó szempont a termékek ár-érték aránya sem, hiszen tudjuk a kutyatartás nem olcsó mulatság, a legtöbb kiadás pedig az etetésben realizálódik.

A tápérték tekintetében egy amerikai felmérés az N&D kutyatápokat hozta ki olcsóbbnak, hangsúlyozva a kiváló minőségű fehérjét. Jobban megéri megvásárolni, mert tartalmasabb, táplálóbb étel, mint a konkurens gyártó termékei.

A költségeket tekintve itthon kicsit más a helyzet, hiszen általánosságban az N&D tápok 4-12%-al drágábbak, mint a Royal Canin termékei.

Összegzés

Ha a Farmina és a Royal Canin kutyaeledeleit hasonlítjuk össze, akkor két kiváló gyártó termékeit vesszük górcső alá. A jót vetjük össze a még jobbal.

A két gyártó termékeit megviszgálva az N&D kutyatápokat kell győztesnek kihoznunk az összehasonlításból. Ennek elsődleges oka a felhasznált anyagokban, ezen belül is a jó minőségű, fehérjében gazdag színhúsokban, másodsorban pedig a könnyebben emészthető szénhidrátok használatában keresendő.

2023. August 11.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.