Száraz kutyatáp szavatossági ideje | Kibontva megromolhat?

Száraz kutyatáp szavatossági ideje-Megromolhat a száraz kutyatáp

Felelős kutyatartóként biztosan felmerült már benned is a kérdés – amikor pl. előkerült egy csipesszel lezárt tápos zacsi a szekrény mélyéről – hogy, vajon megromolhat-e a száraz kutyatáp? Biztonsággal adható a kutyának vagy inkább hanyagoljuk?

A száraz kutyatáp megromolhat?

Mint minden étel, úgy a száraz kutyatáp is megromlik. A kérdés itt inkább az, hogy milyen hamar. Az, hogy milyen hamar romlik meg egy száraz kutyatáp az főleg a szakszerű tárolás módjától függ, valamint attól milyen tartósítószerek vannak a tápban.

Olvass tovább és megtudhatod, hogy egész pontosan meddig jó a száraz kutyatáp és azt, hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy a lehető legtovább friss és biztonságos maradhasson. 

A cikkben az alábbi kérdésekre kapsz választ:

Mennyi ideig jó a száraz kutyatáp és adható-e a szavatossági idő lejárta után?

Minőségmegőrzési és szavatossági idő. Mi a különbség köztük?

Mitől romolhat meg a száraz kutyatáp és mi gyorsítja a romlást?

Mit okoz a romlott száraz táp?

Meddig maradhat nyitva biztonsággal a száraz tápos zacskó?

Hogyan tudod megállapítani, hogy jó-e még a táp, vagy már megromlott?

Hogyan tároljuk a száraz kutyatápot, hogy megőrizze a szavatossági idejét?

Mire érdemes figyelni vásárláskor?

Tarts velem és biztos vagyok benne, hogy a cikk végére sok olyan információval leszel gazdagabb, amelyek segíthetnek a száraztápokkal kapcsolatos problémák kiküszöbölésére.

Mennyi ideig jó a száraz kutyatáp?

Száraz kutyatáp szavatossági ideje

A száraz kutyatáp szavatossági ideje gyártónként eltérő lehet. Általában a bontatlan száraz kutyatáp 12-18 hónapig, a felbontott átlagosan 4-6 hétig áll el minőségromlás nélkül, megfelelő és szakszerű tárolás mellett.

A száraz kutyaeledelt elsősorban a kényelem és az eltarthatóság miatt találták ki, hiszen tudvalevő, hogy a nedves kutyatáp elég hamar megromlik. A száraz táp legfőbb előnye, hogy a nedvesség nagy részét eltávolítják belőle, így sokkal tovább eltarthatóvá válik.

A hosszabb szavatosság megőrzése érdekében a nedvesség kivonásán túl tartósítószereket adnak a táphoz. Ezek a tartósítószerek lehetnek mesterséges, vagy természetes eredetűek.

Érdemes kerülni az olyan tápokat ahol mesterséges színezékeket használtak. Erről bővebben itt írtunk.

A jobb minőségű eledelekhez adnak még vitaminokat és ásványi anyagokat is, amelyek mindegyike anti-oxidánsként működik közre a hosszabb eltarthatóság és a kutyusod egészségének megőrzése érdekében. Mint minden “étel” esetében, így a kutyatápoknál is megkülönböztetünk minőségmegőrzési és szavatossági / lejárati dátumot.

A kettő nem ugyanaz!

Mi a különbség a minőségmegőrzési és a szavatossági idő között?

Minőségmegőrzési idő

A “best by / best before”, vagyis a minőségmegőrzési idő azt jelzi, hogy az adott táp a jelzett ideig őrzi meg az eledel ízét, színét, a vitamin és ásványi anyag tartalmát, szagát és tápértékét.

Ez azt is jelenti, hogy a minőségmegőrzési időn túl ugyan a táp nem mondható optimálisnak, de teljesen biztonságos a kutyád számára. (bontatlan zacsira értendő)

Szavatossági idő

Az “expiration” / “exp” / lejárati vagy más néven szavatossági idő viszont azt mutatja, hogy az adott határidőn túl már nem tudja a gyártó garantálni azt, hogy az étel biztonságosan fogyasztható és szinte biztos, hogy megromlott. Ergó a lejárt tápot semmiképp ne add már a kutyának, hanem dobd ki.

Bontatlan csomagolásra értendő

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy mindkét dátum a felbontatlan zacsikra vonatkozik és semmiképp nem a már megbontott eledelre! Sajnos a legtöbb száraz eledel is pár héten belül megromlik, amint kinyitottad a zacskót.

Egy átlagos száraz táp bontatlan, ép zacskóban akár 12-18 hónapig, vagy tovább is tökéletesen eláll, habár az eltarthatóság nagyban függ a táp összetevőitől. Érdemes mindig megbizonyosodnod arról, hogy a vásárolt táp zacskója ép, nincs rajta sérülés és jól záródik.

Mitől romlik meg a száraz kutyaeledel?

Mitől romlik meg a száraz kutyaeledel

A nedvesség és az avasodás felelős a száraz táp megromlásáért. Mint tudod, a száraz táp gyártási folyamatai során a legtöbb baktériumot és gombát elölik, de nem mindet.

Ezek egy bontatlan és sérülésektől mentes zacskóban nem is tudnak új életre kelni a minőségmegőrzési határidőn belül. Abban a pillanatban viszont, amint kinyitod a zacskót, semmi nem akadályozza meg a bacikat és gombákat attól, hogy új életre keljenek és szaporodjanak.

Az eledelhez adott mesterséges, vagy természetes tartósítók is csak egy rövid ideig képesek hatni a nyitott zacskóban és csak a minőségmegőrzési, azaz “best by” dátumig vállal erre garanciát a gyártó.

A lejárati, azaz az “expiration” dátum után (és persze néhány héttel a zacskó felbontása után) a száraz táp már biztos, hogy potenciálisan veszélyes bakériumokat és gombákat tartalmazhat.

Hogyan is zajlik ez a folyamat?

A legtöbb esetben a zacskón keletkező apró lyukakon bejutó nedvesség és levegő indítja be a romlási folymatot. Akár bontatlannak tűnő zacsiban is! (Ezért ellenőrizd mindig a zacskót).

A levegő elősegíti az aerob baktériumok osztódását, amelyek toxikus melléktermékei felgyorsítják az eledelben található zsírok oxidációját, azaz avasodását. A bejutó nedvesség a másik tényező, amely tökéletes táptalajt biztosít a gombák elszaporodásának és persze a baciknak is épp jól jön sajnos.

A száraznak kikiáltott táp nem teljesen mentes a nedvességtől, ugyanis kb 14% vizet tartalmaz. A nyitott, vagy éppen sértült zacskón keletkező lyukakon bejutó többlet-nedvesség így szinte azonnal beindítja a gombák és mikróbák elszaporodását, amelyeket a magasabb hőmérséklet (fűtött lakás / nyári meleg) még inkább felgyorsít.

Több tanulmány is rámutatott arra, hogy az avasodás által elindított folyamat felelős a száraz táp gyors megromlásáért. Következésképpen egy zsírokban szegényebb táp tovább megőrzi frissességét. Ezért is fontos a megfelelő minőségű kutyatáp.

Mit okozhat a romlott száraz kutyatáp?

Mit okozhat a romlott száraz kutyatáp- Kutya romlott tápot kapott.

A legtöbb esetben hányást, hasmenést és puffadást okoz a romlott táp, de sajnos komolyabb következményei is lehetnek, mint a vérzéses bélgyulladás, a bénulás és egyéb súlyos bélproblémák. Szerencsére ezek nem gyakoriak.

Ezeket a tápban felhalmozódott baktériumok és gombák, valamint toxinok – mint a Botulizmus C1  (húsmérgezés) okozzák. A megavasodott zsírok erőteljesen rákkeltők, mivel az avasodás során szabadgyökök keletkeznek, amelyek képesek behatolni a sejtekbe, ahol tönkretehetik a DNS-t – daganatot okozva.

Normális esetben ezek a káros folyamatok nem indulnak be, hiszen a táphoz adott antioxidánsok gondoskodnak a szabadgyökökről, de a minőségmegőrzési dátomhoz közeledve egyre kevesebb antioxidáns marad a tápban.

Azon kívül, hogy daganatot okozhat, az avasodás biotint (egy rendkívül fontos vitamin, amely az egészséges szőr, bőr és karmok növesztésében és táplálásában játszik kulcsszerepet) von el a kutyád szervezetéből. Ez pedig hiánybetegséghez és további egészségügyi problémákhoz vezethet.

Meddig maradhat biztonsággal nyitva a szárazeledeles zacskó?

Általánosságban elmondható, hogy a bontatlan (sérülésektől, apró lyukaktól mentes) szárazeledel 12-18 hónapig őrzi meg szavatosságát. Amint kinyitod, az eledel a fentebb leírtak szerint elkezd veszíteni a minőségéből.

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy felbontás után 3 hétig teljesen biztonságos a táp, néhányan azt mondják, hogy akár 6 hétig is komolyabb minőségromlás nélkül tárolható.

A helyes tárolásról lentebb olvashatsz bővebben, itt most csak arra hívom fel a figyelmedet, hogy a tápot mindig tartsd az eredeti zacsijában és miután tettél ki belőle a kutyának, alaposan nyomd ki a zacskóból a levegőt, majd a tetejénél indulva szorosan hengerelve zárd le.

Ezzel tudod biztosítani, hogy a lehető legkevesebb levegő és nedvesség jusson be a tápos zacskóba.

Hogyan tudod megállapítani, hogy a száraz kutyatáp megromlott?

Ne aggódj, ha ezeket az egyszerű lépéseket követed, biztosan meg tudod majd állapítani, hogy jó-e még, vagy  már a kukában a helye a száraztápnak!

  • Először is vedd alaposan szemügyre a tasakot és magát a tápot is. Látsz rajta / benne bogarakat, vagy esetleg egy kis penészt? Párás / nedves a zacskó belseje? Kuka.
  • Ha nincs sem penész, sem bogár a tápban, akkor szagold meg – avasnak tűnik? Ha igen, akkor nagy esély van arra, hogy a káros folyamatok már elindultak. Kuka.
  • Figyeld meg a kutyádat! Tégy elé egy kis marokkal a tápból és nézd meg, hogy mit csinál! Gyanakvóan szaglássza? Bízz a kutyád orrában –  kismilliószor jobb, mint a tiéd! Ez esetben vedd el előle és alaposan vizsgáld meg a tápot.
  • Vegyél egy kevés tápot a kezedbe és morzsold össze – túl zsírosnak, nedvesnek érződik? Ha igen, akkor valószínűleg a baktériumok már kissé elszaporodtak benne. Kuka.
  • Mindig ellenőrzid a minőségmegőrzési és lejárai időket!
  • Érdemes egy filctollal ráírni a zacskóra, hogy mikor bontottad föl – ez sokat segíhet abban, hogy figyelj a bontástól eltelt időre.

A fentiek tükrében az a legjobb, ha tartod magad ahhoz az egyszerű elvhez, hogy ha valami nem stimmel, inkább dobd ki, vagy ha lehet, vidd vissza a boltba – semmiképp ne add oda a kutyádnak.

Hogyan tároljuk a száraztápot, hogy sokáig megőrizze a szavatossági idejét?

Sokféle tárolási módszer létezik, amelyek mindegyike abban segít, hogy a száraztáp tovább maradjon friss.

Nyomd ki a levegőt

Mindig nyomd ki belőle a levegőt és szorosan zárd le. Néhány gyártó ezt megkönnyíti azzal, hogy például visszazárható tasakban árulja a tápot.

Ez nyilván leegyszerűsíti a helyzetet, de a levegőt ebből is nyomd ki!

Saját zacskójában tárold

Ahogy fentebb is írtam, a legfontosabb, hogy a tápot mindig a saját zacskójában tárold!

Sokan arra esküsznek, hogy a száraztápot egy műanyag dobozban tárolják – ez sajnos rossz ötlet. Miért? Mert a dobozból nem tudod kinyomni a levegőt – ergó a dobozban tárolás felgyorsítja az avasodás folyamatát.

Nemcsak azért kell a tápot az eredeti zacsiban tárolni, mert az a legegyszerűbb, hanem fontos információkat tartalmaz: minőségmegőrzés, lejárat, gyártási szám, összetevők. Ezek akkor válnak fontossá, ha esetleg a gyártó visszahív egyes tápokat, vagy allergiás reakció lép fel egyes összetevőkkel szemben.

Ha mindenképpen dobozban szeretnéd tartani a tápot, akkor a saját zacskójával együtt tedd be egy légmentes konténerbe. Erre a rozsdamentes acél konténer a legalkalmasabb, mivel ez a leghigiénikusabb.

Egy részét tedd fagyasztóba

Az is jó megoldás – nagyobb adag száraztáp vásárlása esetén – hogy a zacskó tartalmának felét légmentes zacskóba átteszed, felcímkézed (zip-lock – Ikeában, Rossmannban is kapható) és beteszed a fagyasztóba.

A másik felét pedig az eredeti tasakban hagyod és a fent leírtak szerint tárolod. Szintén jó megoldás, ha nagy zacskó helyett kisebbeket veszel. Talán picit költségesebb, viszont biztonságosabb és ez a legfontosabb.

Tárold száraz és sötét helyen

Fontos, hogy a tápot tartsd mindig távol a közvetlen napfénytől, melegtől, sugárzó hőtől, nedvességtől. A legjobb, ha a légmentesen lezárt tárolót egy hűvös, sötét helyen tartod. Kamra, előszobai gardróbszekrény alja, stb.

Ne keverd össze a különböző tápokat

Soha ne keverd a régi tápot az újjal! Mindig alaposan takarítsd ki a konténert, mielőtt beleteszed az új zsákot. Ezzel elejét veheted annak, hogy a régi tápból maradó olajok avasodni kezdjenek és beszennyezzék az új tápot, tönkretéve azt.

Amennyiben a fent leírtakat betartod, biztos vagyok benne, hogy a száraztápnak semmi baja nem lesz és legalább 5-6 hétig megtartja a frissességét.

Mire figyelj a száraztáp vásárlásakor?

Mire figyelj a száraztáp vásárlásakor

Az első és legfontosabb pont, hogy mindig csekkold le a zacskón mindkét lejárati időt – minőségmegőrzési és lejárati dátomok. Ha van rá mód, akkor olyan tápot válassz, amelynek a lejárati dátumai a lehető legmesszebb vannak a vásárlás napjától.

Ezután mindig alaposan nézd meg az összetevők és a hozzáadott tartósítók listáját. Én előnyben részesítem a természetes tartósítószerrel készült tápokat és Neked is ezt javaslom. Kevesebb esély a mesterséges tartósítószerek által kiváltott esetleges allergiákra.

Habár az tény, hogy rövidebb ideig marad friss a táp, mintha szintetikus tartósító lenne benne (nagyjából 3 hét). Mondjuk az is tény, hogy még a szintetikus tartósítók is kevesebb kárt tudnak okozni a kutyádnak, mint a bacik, gombák és az avasodás – ergó a romlott táp.

Ha úgy érzed, hogy neked nem fér bele a tartósítószeres táp, mert szeretnéd a kutyádat teljesen természetes ételekkel táplálni, akkor javaslom, hogy térj át teljesen vagy részben a nedves tápra – abban a kategóriában sok olyan van, amely 100% természetes összetevőkből áll.

Végül egy jó tanács: soha ne vásárolj nagyon nagy tételben kutyakaját, hacsak nincs egy külön erre a célra rendszeresített fagyasztóládád, vagy mondjuk 5 kutyusod.

Összegzés

A mai világban – és ez a normális – úgy tekintünk a kutyánkra, mint családtagra. Ebből kifolyólag teljesen megegyező módon kell eljárnunk vele és az étkeztetésével kapcsolatban, mintha egy családtagunkkal tennénk, vagy saját magunkkal.

Az, hogy Te mivel eteted a kutyádat, nagyban befolyásolja az egészségét, az élethosszát és az életminőségét – ennek megfelelően nem lehet a kutyának rossz minőségű, vagy lejárt szavatosságú tápot adni. Mindig figyelj oda a száraz kutyatáp szavatossági idejére.

Egy kis törődés és józan paraszti gondolkozás sokat segíthet abban, hogy kutyusod hosszú, egészséges és vidám életet éljen és kiegészítse, boldoggá tegye a Te mindennapjaidat is.

Bízom benne, hogy sok kérdésedre választ kaptál ebben a cikkben és olyan információhoz jutottál, amit eddig esetleg nem tudtál, vagy nem gondoltál fontosnak.

March 23, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.