10 gyakori kutyatáp mítosz, amelynek nem szabad bedőlni

10 gyakori kutyatáp mítosz, amelynek nem szabad bedőlni

Amióta létezik internet, azóta futótűzként terjednek a kutyaeledelekkel kapcsolatos mítoszok, de sokszor az “önjelölt szakértők” is rátesznek egy lapáttal a tévhitek elburjánzására.

Akadnak olyan “mende-mondák”, amelyek az ipari kutyaeledelek terjedése óta a köznyelvben élnek, de van olyan is, amelyeket még a régi paraszti világból hoztunk magunkkal. A következő cikkben lerántjuk a leplet a legelterjedtebb kutyaeledel mítoszokról!

Amikor egy kutyussal gazdagodik a család, akkor a felelős állattartók egy könyvtárra való szakirodalmat, két tucat szakértőt és több száz weboldalt felkeresnek, hogy kedvencüknek kialakíthassák a megfelelő étrendet.

Sajnos ilyenkor sokan belebotlanak a legelterjedtebb kutyaeledel mítoszokba, amelyek egy magát szakértőnek valló, kókler blogján olvashatók, esetleg a “több-kutyát-tartottam-már” típusú szomszéd szájából hangzanak el.

Miért terjednek a kutyaeledel-tévhitek?

Az állatorvosok és a szakértők olykor a fejüket fogják, amikor az újdonsült gazdi rákérdez, hogy mennyi nyers tojást szabad adni a kölyökkutyának a fényesebb bundáért.

Azt hinnénk, hogy az internet elterjedésével választ kaphatunk a kutyák táplálásával kapcsolatos összes kérdésre, ám nem hogy képbe kerülünk, de még össze is zavarnak minket.

A kutyatáp mítoszokat nem tudjuk, hogyan kapnak szárnyra. Egyes tévhitek a kutyaeledel gyártók lejáratására indultak el a köznyelvben, míg mások “megfigyeléseken” alapuló, apáról-fiúra, anyáról-leányára szálló információk a régi világból.

Ezeket a ténynek tűnő, sokszor hamis szakértők által alátámasztott információkat messziről el kell kerülni és lehetőség szerint egy valódi, hús-vér állatorvossal meg kell vitatni.

A leggyakoribb kutyaeledel-mítoszok, avagy tévhitek a kutya táplálásában

Összeszedtük azokat a tévhiteket, amelyet a DogX állatorvos csapata szakmailag megvizsgált és egytől-egyig valós információkkal megcáfolta.

1. A kereskedelmi forgalomban kapható kutyaeledelek egészségtelenek, tele vannak tartósítószerrel

Jó tudni! Káros-e a mesterségesen színezett állateledel

Talán az egyik legelterjedtebb kutyaeledel mítosz, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható száraz, konzerv és nedves tápok teljesen egészségtelenek, hiszen tele vannak tartósítószerrel és mesterséges anyagokkal.

Emellett nagymértékben “feldolgozott” eledelekről van, ezért az egészségre gyakorolt hatásában labdába se rúghat a házi koszt “természetes” összetevőivel szemben.

Az első számú mítoszunknak sejtjük az okát. Az emberi élelmiszerek világában a “feldolgozott” kifejezés máris szitokszóvá vált. Ha meghallod ezt a szót, vélhetően neked is az egészségtelen élelmiszerek, mint a chips, a cukros üdítők vagy a félkész termékek jutnak eszedbe, amelyek valóban tele vannak nem természetes anyagokkal. A kutyaeledelek tekintetében azonban a “feldolgozott” kifejezés teljesen mást jelent.

Minden, amit nem nyers állapotában (pl. friss zöldség) eszel meg, valamilyen szinten feldolgozottá válik. Így egy alapvetően egészséges zöldségkrém vagy gyümölcsdzsem, amit a nagymamád tartósítószer és hozzáadott cukor nélkül rak el, szintén feldolgozott élelmiszernek számít.

Ugyanígy képzeld el a kutyaeledeleket is.

A jó minőségű tápokhoz a húst, a gabonát és egyéb alapanyagokat, vitaminokkal és ásványi anyagokkal összedolgozzák, majd tiszta körülmények között zacskózzák vagy dobozolják.

A jó minőségű teljes értékű eledelek nem tartalmaznak “felesleges” ízfokozókat vagy tartosítószereket, hiszen általában a vákuumozás biztosítja az étel frissességét. Ráadásul a csomagoláson megadott tápanyagtartalomnak köszönhetően sokkal pontosabban tudod követni a kutyád számára előírt étrendet, mint az otthon készített házikoszttal.

Nem állítjuk, hogy nem léteznek olyan kutyaeledelek, amelyek ne tartalmaznának oda nem illő anyagokat. De a jó minőségű, ellenőrzött, kereskedelmi forgalomban kapható tápok jelentős része csak azokat a tápanyagokat tartalmazza, amelyre kutyádnak szüksége van.

2. A házi koszt sokkal egészségesebb a kutyakonzervvel szemben

Szorosan kapcsolódik az előző tévhithez, hogy a házilag készített étrend sokkal egészségesebb a kereskedelmi forgalomban kapható kutyaeledelekhez képest. Itt ismét a “feldolgozott” szóval kapcsolatos negatív érzés, illetve az előző generációk “konzerv-nélkül-is-jól-elvolt-a-Buksi” hozzáállása kerülhet előtérbe.

Szeretnénk megnyugtatni, hogy nem fogod tönkretenni kiskutyád egészségét, hogyha a számára ideális kutyatápot vásárolod meg.

Természetesen házi koszttal is kiválthatod az eledeleket, de ebben az etetési formában még mindig nagyobb a veszélyforrás, hogy a fejlődő kutyakölyök nem kapja meg a megfelelő vitaminokat, vagy az idősebb kutyus hamarabb elhízik.

A csomagolt kutyatápokkal sokkal pontosabban tudod kontrollálni a tápanyag bevitelt, és biztos lehetsz benne, hogy minden vitamint és ásványi anyagot megkap kutyusod.

3. A kutyák ragadozók, a legjobb nekik a nyers hús

Kutya nyers húst eszik.

Érdemes tisztázni a nyers étrend mítosz kapcsán, hogy a ma élő kutyák már nem azok a kutyák, mint ezelőtt több ezer évvel.

Ahogyan mi sem ugrálunk a fákon és fogyasztunk bogyókat, vagy bunkósbottal ütjük le az apró vadakat, úgy a kutyák sem futkosnak az erdőben őzek után. El tudsz képzelni egy csivavát vagy egy mopszot, amint nyulat hajkurászik?

A ma élő kutyafajták jelentős részét már az ember tenyésztette ki. Bár még mindig akadnak munkakutyák, akik nyájat terelnek és az ember mellett vadászaton vesznek részt, jóval nagyobb részük társként éli mindennapjait gazdája mellett.

Az egyedfejlődés során, ahogyan az emberi szervezet is, a kutyák emésztőrendszere is hozzászokott a hőkezelt, tisztított élelmiszerekhez, amely bizony sejtszinten öröklődik az utódokra.

Sokkal nagyobb veszélynek tennéd ki kutyádat, ha egy hosszú évtizedekig jó minőségű étrenden tenyésztett szülők leszármazottjaként nyers hússal kezdenéd el etetni, hiszen a szalmonella vagy az E.coli baktériumokra egyáltalán nincs felkészítve a szervezete. Egy nem tisztán kezelt nyers hús fogyasztásába akár bele is halhat kiskutyád.

Ettől függetlenül akadnak nyers étrendek, amelyek bizonyos kutyafajtáknál abszolút működnek. Ennek az étrendek a bevezetéséről mindenképpen beszélj állatorvossal vagy szakértővel, különösen a higiéniai követelményekkel kapcsolatban!

4. A töltőanyagba és melléktermékként elhullott állatokat darálnak

Nagyon szomorú és egyben horrorisztikus kutyaeledel tévhit, hogy a konzerv tápok töltőanyagába, illetve melléktermékként elhullott vagy elaltatott állatokat darálnak bele. Ez az állítás a hiányos és téves információk alapján láthatott napvilágot.

A töltőanyag és a melléktermék (bár nagyon “mesterségesen” hangzanak a kifejezések) nem tartalmaznak “rosszabb” anyagokat, mint maga a tápláló rész. Általában csirkeláb, belső szervek vagy összedarált csontliszt az összetevőjük. Vagyis olyan állati részek, amelyet az ember nem eszik meg, de a kutyák még örülnek is neki. Fontos tisztában lenne azzal, hogy ezek az állatok nem menhelyekről, út széléről vagy altatást követően kerülnek a feldolgozó üzembe. 

Világszinten elképesztően szigorú szabályok vonatkoznak a kutyaeledelek összetételével kapcsolatban. A független szervezetek folyamatosan vizsgálják, illetve monitorozzák a gyártók termékeit.

Elaltatott vagy betegségben elhunyt állatok semmiképpen nem kerülhetnek a tápokba, hiszen a bennük található gyógyszerek, baktériumok veszélyesek lehetnek az azt elfogyasztó kutyákra. Az etikai részéről pedig nem is kell beszélnünk…

5. A gabona és a szója allergiás reakciókat okoz

A gabona és a szója allergiás reakciókat okoz. Szója.

A gabona és a szója valóban több kutyánál allergiás reakciót válthat ki, de nem “garantáltak” a tünetek. A kulcs a mennyiségben rejlik, tehát érdemes odafigyelni, hogy a kutyatáp milyen arányban tartalmaz szóját, kukoricát vagy más gabonafélét.

A kevésbé jó minőségű tápokban előfordulhat ezekből nagy mennyiség és hosszútávon valóban allergiás reakciókat válthatnak ki. Törekedj arra, hogy ezekből ideális mennyiség jusson a kutya étrendjébe.

6. A húsliszt “rosszabb” a teljes értékű húsnál

Kialakult egy olyan tévhit, hogy a húsliszt “felhígított húsdarálék”, ezért közel sem tartalmaz annyi tápanyagot, mint a hús. Ennek azonban pont az ellenkezője igaz.

A húsliszt nem más, mint a hús nedvességtől és zsírtól megszabadított formája, tehát egy koncentrált fehérje masszáról van szó. A húslisztet tartalmazó kutyatáp lényegesebb több tápanyagot tartalmaz, mint a húsos verzió, hiszen a felesleges víz és zsír nem foglalja a helyet a tápban.

7. A nyers tojástól fényesebb lesz a kutya bundája

A nyers tojástól fényesebb lesz a kutya bundája.

A nyers tojással történő etetés széles körben ismert a gazdik között. Bizonyított tény, hogy a tojás fehérje-, zsír- és vitamintartalma elősegíti a szőrzet növekedést és segít megtartani az egészséges bőrszerkezetet. Különösen biotintartalma miatt kiemelkedő táplálék, hiszen a sejtnövekedésben is óriási jelentőség van.

Azonban a tojás nyers formában, ahogyan a nyers hús is, szalmonella és E.coli baktériumoknak adhat otthont, ami veszélyes lehet a kutya számára. Ha minden áron fényes bundáról álmodsz kiskedvenced esetében, akkor főzd meg neki a tojást!

8. Csak az lehet hipoallergén kutyaeledel, amely bárányt tartalmaz

Nem létezik olyan, hogy egyik hús allergizál, a másik pedig nem. Kutyustól függ, hogy az emésztőrendszere mire érzékeny.

A mítosz azért terjedhetett el, mert bárányhúst a hagyományos kutyatápokban ritkán használnak, inkább a szárnyasok és a marhahús a jellemző.

9. Az állatorvosok csak olyan kutyatápot ajánlanak, melynek eladásában érdekeltségük van

Husky és állatorvos.

Széleskörben elterjedt tévhit, hogy az állatorvosok olyan kutyaeledelt ajánlanak a gazdiknak, amelynek gyártójával leszerződtek, jutalékot kapnak az eladások után.

Nincs kizárva, hogy akadnak olyan szakemberek, amelyeknek munkásságát támogatja egy-egy gyártó. Azonban az etikus állatorvosok nem állnak szóba olyan céggel, amely ne jó minőségű kutyaeledeleket gyártana.

Nincs abban semmi rossz, hogyha az állatorvos hisz egy bizonyos márkában és szerencsére mi csak olyanokat ismerünk, akik ha a helyzet úgy kívánja, igenis ajánlják más gyártók termékeit is. 

10. A magas fehérjetartalom veseelégtelenséget okoz a kutyáknál

A magas fehérjetartalmú ételek egyáltalán nem járulnak hozzá a veseelégtelenség kialakulásához, hanem a már kialakult vesebetegségek esetén kell visszaszorítani a fehérjedús étrendet.

A veseelégtelenség során a karbamid, a fehérje-anyagcsere végterméke felhalmozódik a vérben, amely toxikus hatást fejt ki a szervezetben és heveny rosszullétet vált ki.

A csökkentett fehérjetartalmú étrend a karbamid termelését szorítja vissza. Ettől független teljesen elhagyni nem lehet, hiszen a fehérje nélkülözhetetlen az izomzat egészséges működéséhez.

Összegzés

A kutyaeledelek kapcsán kialakult tévhitek félrevezetőek lehetnek kiskedvenced étrendjének összeállítása során. Némelyikben persze ott lapul az igazság, ám az információk elferdítésével hajmeresztő állítások születhetnek meg.

Reméljük, hogy sok mítoszt sikerült “lerombolni” és felvértezett tudással kezdheted el a boldog kutyás napokat.

2023. June 18.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.