Vegán kutyatáp | Egészséges vagy csak ügyes marketingfogás?

Vegán kutyatáp Egészséges vagy csak ügyes marketingfogás

Utoljára frissítve: 2022. november. 12

Napjainkban egyre többen térnek át a húsmentes étkezésre. A nagyvárosokban sorra nyílnak meg a vegetáriánus éttermek, legújabb trendként pedig a vegán kutyatáp is megjelent a piacon.

Ami azonban jó az embernek, az korántsem biztos, hogy a kutyáknak is az, hiszen az ő táplálékforrásuk túlnyomó többsége mégiscsak a hús. Pontosabban a hús volt sok évezreden át.

A vegetarianizmus egyre jobban terjed a világon, aminek több oka is van. Vannak, akik etikai megfontolásból nem fogyasztanak húst, lévén ellenzik az állatok lemészárlását az étkezés miatt. Mások a környezetünket próbálják védeni ezzel, megint másoknál pedig pusztán ízlés kérdése a dolog.

Igaz ez az emberekre, a kutyáknál azonban egy kicsit más a helyzet, amennyiben kizárólag a vegán étrend merül fel velük kapcsolatban. A vegán kutyatáp ráerőltetése az állatra igencsak kétséges!

Egyrészt mi döntünk helyettük is, nem a kutya választja a vegán étrendet, hiszen nem olyan tudatos élőlények, mint mi, és ne rójuk fel nekik, de a bolygó sorsa is kevésbé érdekli őket. Továbbá a környezetünk és az előlények pusztításáért is csak mi, emberek vagyunk felelősek!

Kell-e hús a kutyának?

A fentiek mellett, pedig ki kell jelenteni, hogy egy kutyának szüksége van húsra ahhoz, hogy egészségesen éljen, legyen bármennyire jól összeválogatott a vegán kutyatáp.

Ennek az oka, pedig egész egyszerűen az evolúció. A törzsfejlődés már csak mindenevőnek alkotta meg jó harmincezer évvel ezelőtt az általunk ismert kutyákat. Ez azt jelenti, hogy bár az étrendjükben szerepelnek különféle növényi eredetű táplálékok is, azért a fő energiaforrásuk a hús, amely nélkülözhetetlen enzimeket tartalmaz számukra.

A kutyák úgy lettek kitalálva, hogy sok fehérjére és kevés szénhidrátra van szükségük. A tuti fehérje pedig a húsban és nem a növényekben van.

Az állati fehérje tehát elengedhetetlen számukra, ettől lesz erős az izomzatuk és egészséges az ízületük. Ezt pedig pusztán a vegán kutyatáp nem tudja biztosítani számukra, még akkor sem, ha nem mutatják a hús hiányának különösebb tüneteit az ebek.

Vegán kutyák és macskák

Vegán kutyák és macskák.

Pusztán vegán étrenden tartani nem lehet sem kutyát, sem macskát. Az utóbbit főleg nem, mivel a kutyákkal ellentétben a macskák nem mindenevők, hanem húsevők. Igazi ragadozók, mint evolúciós társaik, lásd: párduc, oroszlán.

A kutyák ugyan fogyaszthatnak és fogyasszanak is növényi táplálékot, de azért az ő étrendjükből is nélkülözhetetlenek a különféle húsfélék és belsőségek.

Fajtától függetlenül, ha a kutyát vegán étrendre állítjuk át, akkor megfosztjuk a szervezetüket a kollagéntől, az elasztintól és a keratin fehérjéktől, amelyek nélkülözhetetlenek a számukra. Ezek az összetevők ugyanis elengedhetetlenek a kutya egészséges bőréhez, izmaihoz és ízületeihez.

Macskát növényekkel etetni pedig egész egyszerűen nem lehet! (Forrás) Ha megpróbáljuk akkor jobb esetben el fog menekülni az állat. A rosszabb variáció szerint pedig elpusztul, ugyanis a bélrendszerük nem arra lett kitalálva, hogy növényeket egyenek.

Mit javasolnak az állatorvosok a vegán kutyatáppal kapcsolatban?

Leszámítva egy-egy szélsőséges nézőpontot, az állatorvosok egybehangzó véleménye, hogy a kutya egészséges fejlődéséhez szükség van hús fogyasztására is.

Csúnya kimondani, de sokan azt vallják, hogy a hús teljes elhagyása az étrendből egész egyszerűen állatkínzás, még akkor is, ha ennek egyre nagyobb divatja van.

A kölyökkutyák esetében különösen kardinális a kérdés. Ha az eb nem kap megfelelő mennyiségű és minőségű húst, akkor nem lesz belőle egészséges felnőtt kutya. Sem az izomzata, sem a csontjai, sem pedig az ízületei nem fognak megfelelően fejlődni.

Persze ez nem azt jelenti, hogy el fog pusztulni a vegán tápláléktól, de annyit bizonyosan, hogy nem fog teljes értékű életet élni.

Hogyan reagálnak a kutyák a vegán étrendre?

Hogyan reagálnak a kutyák a vegán étrendre? A vegán kutyatáp károsan hat a kölyökkutyák  fejlődésére.

Kérdés az is, hogy mi történik a házi kedvencünkkel, ha úgy döntünk, hogy mostantól csak vegán táplálékkal fogjuk etetni.

Bár a növényi eredetű táplálékban is van fehérje, de nem tartalmazza azokat az aminosavakat, melyeket az állati, ezek hiányában pedig különféle betegségek alakulhatnak ki.

A hús elhagyása a kutya étrendjéből vezethet ízületi problémákhoz, csontritkuláshoz, és bélrendszeri problémákhoz is. Az izomzat fejlődésére pedig kifejezetten károsan hat. Ez főleg a kölyök és az idős kutyáknál okozhat komolyabb problémát.

Fontos megjegyezni, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben található vitamin nagyon is üdvözülendő az étrendben, de a húst elhagyni ettől még nem kell és nem is szabad.

Az is könnyen előfordulhat, hogy a kutya különösebb jelét nem mutatja, ha átváltunk vegán kutyatápra. De ez nem jelenti azt, hogy nincs is probléma!

Azok az ebek, amelyek csak növényi táplálékot fogyasztanak valószínűleg hamarabb fognak elpusztulni, mint a húsevő társaik. Jóllehet ennek az ellenkezőjére is van példa.

Meddig élnek a vegán kutyatápon tartott kutyák?

A növényi étrenden tartott kutyák átlagosan 14 évet élnek, ami nem sokban különbözik a hagyományosan tartott kutyák életkorától. Sőt, arra is van példa, hogy ettől hosszabb ideig is élt vegán táplálékon tartott kutya.

Az észak-amerikai Felix például 19 évig élt a gazdájával. A kirívó példa azonban soha nem általánosság.

Jóllehet a szív- és érrendszeri problémák kockázata a kutyáknál is kevesebb a húsmentes táplálkozás esetén, de számos betegség kockázata nagyban megnő.

Összegzés

A kutya evolúciós tekintetben mindenevő állat, az étrendjét azonban többségében a hús teszi, pontosabban tette ki.

Teljesen átszoktatni a kedvencünket vegán kutyatápra véleményünk szerint meggondolatlan döntés! Túl azon, hogy a kutya nem fog örülni neki, több betegséghez is vezethet az állati fehérje megvonása.

A kölyökkutyák esetében pedig különösen nagy a veszélye a pusztán növényi étrendnek, sem a csontozata, sem az izomzata nem fog a megfelelő mértékben kifejlődni.

2022. november 12.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.