Tiltott vagy sem? | Szedhetnek emberi vitaminokat a kutyák?

Adható emberi vitamin a kutyának

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy emberi vitamin adható-e kutyának vagy sem!? Mint azt már tudjuk, a kutyáknak is szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra a szervezetük megfelelő működéséhez. A kutyák gyakran kapnak emberi fogyasztásra alkalmas táplálékokat, például húst, rizst, zöldséget és gyümölcsöt.

Adható emberi vitamin a kutyának?

Biztonságos vitaminok

Veszélyes vitaminok

Mérgező ásványi anyagok

Miért nem szabad emberi vitaminokat adni a kutyáknak?

Adható emberi vitamin a kutyának?

Jogos lehet a kérdés, hogy kedvenceinknek adhatunk-e a saját vitaminjainkból, ha az állatorvos vitaminpótlást javasol számukra.

A legtöbb humán vitamin nem alkalmas a kutyák számára, kifejezetten ártalmas lehet a szervezetükre. A problémát főként a vitamin típusa és a kiszerelési egysége okozza, hiszen az embereknek készülő vitaminok hatóanyagtartalma gyakran 70-80 kg-os felnőtt emberekre optimalizált.

Néhány emberi vitamin biztonságos lehet a kutyák számára is, ám többségük ártalmas, hamar vitamin túladagolást okozhat.

Bár kézenfekvőnek tűnhet és kétségtelenül olcsóbb a patikában vásárolt, emberi vitaminokon osztozni a kedvencünkkel, a legjobb, ha kifejezetten kutyák számára készülő vitaminokat vásárolunk, és az állatorvos javaslata alapján adagoljuk azt az ebeknek.

Az emberi vitaminok és ásványi anyagok fajtájuk alapján biztonságos, veszélyes és mérgező kategóriákba sorolhatók az állatok számára.

Biztonságos vitaminok

A vízben oldódó vitaminok tekinthetők a legbiztonságosabbnak, mert ezekből a vitaminokból csak kis mennyiség raktározódik el a szervezetben, a felesleg pedig a vizelettel együtt távozik a szervezetből.

  • A hozzáadott vastól mentes B-komplex vitamin vízben oldódó, ezért adható az ebeknek, jó hatással van a szív, a bőr és az emésztőrendszer egészségére.
  • A B-vitaminok közül a biotin, a folsav és a niacin, illetve a C-vitamin megfelelő mennyiségben adagolva biztonságosnak mondható.
  • Az omega-3 zsírsav szintén előnyös és biztonságos a kutya számára. Főként halolajként találkozunk vele, gyakran kapszulába zárt olaj formájában.
  • Tipp: Amennyiben emberi fogyasztásra szánt omega-3-at adnál a kutyának, vágd fel a kapszulát és csak az olajat csepegtesd a tájába, a zselés kapszulahéjat ne add oda az ebnek.

Veszélyes vitaminok

  • A zsírban oldódó vitaminokat kerülni kell, mert a felesleg a kutyák zsírsejtjeiben raktározódik el, és nem távozik az emésztőrendszeren keresztül.
  • Ilyen többek között az A-, D-, E-, K-vitaminok, melyek felhalmozódhatnak a kutyák szervezetében és túladagolásos tüneteket tapasztalhatnak, vagy akár veseelégtelenség is kialakulhat náluk.
  • Az A- és D-vitamin túladagolása kifejezetten veszélyes a kutyákra nézve, akár mérgezést is okozhatnak.

Az emberi vitaminok a kutyák számára szükségesnél jóval nagyobb mennyiségben tartalmazzák ezeket a vitaminokat, ezért a használatuk maximálisan ellenjavallott!

Mérgező ásványi anyagok

  • Az emberi fogyasztásra szánt cink és vas étrend-kiegészítők olyan magas hatóanyagtartalommal rendelkeznek, melyet a kutyák szervezete nem képes feldolgozni. Ezért kifejezetten toxikusak az ebek számára.
  • Az esetleges használatukat követően a kutyáknak azonnali orvosi ellátásra van szükségük annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a kutya szervezetének maradandó károsodása.

Miért nem szabad emberi vitaminokat adni a kutyáknak?

Miért nem szabad emberi vitaminokat adni a kutyáknak?

Az emberi vitaminokat nem a kutyák szervezetéhez és igényeihez igazították, ezért nem szabad emberi vitaminokkal etetni a kutyát.

Egyes vízben oldódó vitaminok és a halolaj esetén az állatorvos engedélyezheti az emberi vitaminok szedését rövid ideig, pontosan meghatározott mennyiségben, ám a legtöbb emberi vitamin tiltott a kutyáknak.

Az állateledelek tartalmaznak hozzáadott vitaminokat, az azon felül adott vitaminok esetenként problémákat idézhetnek elő. Az emberi vitaminok hatóanyagukat tekintve egy felnőtt emberi szervezet vitaminigényének 100%-át képesek fedezni, ugyanez a mennyiség még egy megtermett kutya számára is a biztonságos dózis többszöröse lehet.

Ugyanez igaz az emberek számára kifejlesztett multivitaminokra is, melyek egyszerre többféle vitaminból és nyomelemből tartalmazzák a megengedett mennyiség sokszorosát. A vas túladagolása esetén például a mérgezést tapasztalhat a kutya, ami véres hasmenéssel, hányással letargiával és sokkal jár.

A másik problémás vitamin a D-vitamin. A kutyáknak is szükségük van D-vitaminra, de sokkal kisebb mennyiségben, mint az embereknek. Zsírban oldódó vitaminként felhalmozódik a szervezetben és mérgezést okoz a kutyáknak, melyet nagyon nehéz kezelni. Az emberi D-vitaminok mérgező dózist jelentenek kedvenceink számára.

Sok emberi vitamin kívánatos kutyák számára, hiszen ízesítettek, jó illatuk van, finom, gyümölcsös gumivitamin rejti őket. Jó tanács, hogy az emberi vitaminokat mindig tartsuk elzártan kedvenceink elől, szedjük fel a leesett vitaminokat a földről, mielőtt az eb hozzáférhet, hogy megakadályozható legyen az elfogyasztásuk, és az azt követő mérgezés.

Összegzés

Az emberi vitaminok többsége, különösen a zsírban oldódó vitaminok nem adhatók a kutyák számára, mert nem ürülnek ki a szervezetből és felhalmozódnak a szervezetükben.

Amennyiben az állatorvos engedélyezi, úgy bizonyos vízben oldódó, emberi vitaminokat is kaphat a kutya kis mennyiségben és meghatározott ideig.

A kutyák számára a kutyavitaminok ajánlottak, hiszen a saját testtömegükhöz igazított a benne lévő hatóanyagok dózisa. Egyes ásványi anyagok, mint a vas és a cink embereknek szánt mennyiségben azonnali mérgezést vált ki a kutyáknál.

Minden esetben konzultálj az állatorvossal arról, hogy milyen vitaminokat szabad adni a kutyának és milyen termékek tekinthetők biztonságosnak.

December 1, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.