Tiltott vagy sem? | Szedhetnek emberi vitaminokat a kutyák?

Adható emberi vitamin a kutyának

Utoljára frissítve: 2023. March. 26

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy emberi vitamin adható-e kutyának vagy sem!? Mint azt már tudjuk, a kutyáknak is szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra a szervezetük megfelelő működéséhez.

Adható emberi vitamin a kutyának?

Biztonságos vitaminok

Könnyen túladagolható vitaminok

Nagy mennyiségben mérgező ásványi anyagok

Miért nem szabad emberi vitaminokat adni a kutyáknak?

Adható emberi vitamin a kutyának?

Jogos lehet a kérdés, hogy kedvenceinknek adhatunk-e a saját vitaminjainkból, ha az állatorvos vitaminpótlást javasol számukra.

A legtöbb humán vitamin nem alkalmas a kutyák számára, sőt kifejezetten ártalmas is lehet a szervezetükre. A problémát főként a készítményekben lévő vitamin mennyisége okozza, hiszen az embereknek készülő vitaminok hatóanyagtartalma gyakran 70-80 kg-os felnőtt emberekre optimalizált.

Nem véletlen, hogy sok vitamingyártó megkülönböztet felnőtteknek és gyerekeknek készült vitaminokat, amelyek között leggyakrabban csak a dózisban van különbség. Ezek után gondolhatnád, hogy a gyerekeknek előállított vitaminok megfelelhetnek állatod számára. A helyzet ennél árnyaltabb, hiszen állatodnál a különböző izésítő és vivőanyagok (pl. xilit) problémát okozhatnak.

Néhány emberi vitamin biztonságos lehet a kutyák számára is, ám többségük ártalmas, hamar vitamin túladagolást okozhat.

Bár kézenfekvőnek tűnhet és kétségtelenül olcsóbb a patikában vásárolt, emberi vitaminokon osztozni a kedvencünkkel, a legjobb, ha kifejezetten kutyák számára készülő vitaminokat vásárolunk, és az állatorvos javaslata alapján adagoljuk azt az ebeknek.

Ettől függetlenül előfordulhat, hogy az állatorvosod a dózis átszámolása után emberi vitamint/táplálékkiegészítőt ír fel kedvenced részére.

Az emberi vitaminok és ásványi anyagok fajtájuk alapján biztonságos, veszélyes és mérgező kategóriákba sorolhatók az állatok számára.

Biztonságos vitaminok

A vízben oldódó vitaminok tekinthetők a legbiztonságosabbnak, mert ezekből a vitaminokból csak kis mennyiség raktározódik el a szervezetben, a felesleg pedig a vizelettel együtt távozik a szervezetből.

 • A hozzáadott vastól mentes B-komplex vitamin vízben oldódó, ezért adható az ebeknek, jó hatással van a szív, a bőr, az emésztőrendszer, és az idegrendszer egészségére.
 • A B-vitaminok közül a biotin, a folsav és a niacin, illetve a C-vitamin megfelelő mennyiségben adagolva biztonságosnak mondható. Hozzá kell tenni azonban, hogy házi állataink képesek az endogén C-vitamin (szervezetük elő tudja állítani az összetevőiből) szintézisére, így nagyon ritkán szorulnak kiegészítésre. A folyamatos C-vitamin kiegészítés viszont savanyítani tudja a vizeletet ezáltal elősegítve bizonyos fajtájú húgykövek kialakulását.
 • Az omega-3 zsírsav szintén előnyös és biztonságos a kutya számára. Főként halolajként találkozunk vele, gyakran kapszulába zárt olaj formájában. A legtöbb állatorvosi szőr és bőrtápláló táplálék kiegészítő, ezeket tartalmazza megfelelő mennyiségben. A bőrképletekre gyakorolt előnyős hatását leszámítva, megfelelő mennyiségben fogyasztva csökkentheti a szervezetben a gyulladásos mediátorok mennyiségét.
 • Tipp: Amennyiben emberi fogyasztásra szánt omega-3-at adnál a kutyának, vágd fel a kapszulát és csak az olajat csepegtesd a tájába, a zselés kapszulahéjat ne add oda az ebnek.

Könnyen túladagolható vitaminok

 • A zsírban oldódó vitaminokat kerülni kell, mert a felesleg a kutyák zsírsejtjeiben raktározódik el, és nem távozik az emésztőrendszeren keresztül.
 • Ilyen többek között az A-, D-, E-, K-vitaminok, melyek felhalmozódhatnak a kutyák szervezetében és túladagolásos tüneteket tapasztalhatnak alakulhatnak ki náluk.
 • Az A- és D-vitamin túladagolása kifejezetten veszélyes a kutyákra nézve, akár mérgezést is okozhatnak. Ezek nagyon könnyen túladagolhatóak, a zsírszövetben tudnak raktározódni, így hosszú távú alkalmazásuk esetén is óvatosan kell bánni velük mivel képesek akkumulálódni a szervezetben és csontosodási problémákhoz vezetnek. Elrettentésképpen: tőlünk nyugatra a D-vitamin magas dózisban a rágcsálóírtó szerek kedvelt hatóanyaga, a rágcsálóban ennek hatására hosszútávon vese, szív és vérkeringési rendszer elégtelensége alakul ki.

Az emberi vitaminok a kutyák számára szükségesnél jóval nagyobb mennyiségben tartalmazzák ezeket a vitaminokat, ezért a használatuk maximálisan ellenjavallott!

Nagy mennyiségben mérgező ásványi anyagok

 • A legtöbb humán ásványi anyag kiegészítő túl nagy mennyiségben tartalmazza a kívánt nyomelemeket, így könnyen túladagoláshoz tudnak vezetni. Ezek közül a legveszélyesebbek: Az emberi fogyasztásra szánt cink étrend-kiegészítők, amelyek  olyan magas hatóanyagtartalommal rendelkeznek, hogy kifejezetten toxikusak az ebek számára.
 • Az esetleges használatukat követően a kutyáknak azonnali orvosi ellátásra van szükségük annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az eb szervezetének maradandó károsodása.

Miért nem szabad emberi vitaminokat adni a kutyáknak?

Miért nem szabad emberi vitaminokat adni a kutyáknak?

Az emberi vitaminokat nem a kutyák szervezetéhez és igényeihez igazították, ezért nem szabad emberi vitaminokat adni számukra.

Egyes vízben oldódó vitaminok és a halolaj esetén az állatorvos engedélyezheti, sőt elő is írhatja az emberi vitaminok szedését rövid ideig, pontosan meghatározott mennyiségben (szükség esetén, ha nincs forgalomban a célnak megfelelő állatgyógyászati készítmény), ám a legtöbb emberi vitamin tiltott a kutyáknak.

A jó minőségű állateledelek tartalmaznak hozzáadott vitaminokat, az azon felül adott vitaminok esetenként problémákat idézhetnek elő. Az emberi vitaminok hatóanyagukat tekintve egy felnőtt emberi szervezet napi vitaminigényének 100%-át képesek fedezni, ugyanez a mennyiség még egy megtermett kutya számára is a biztonságos dózis többszöröse lehet.

Ugyanez igaz az emberek számára kifejlesztett multivitaminokra is, melyek egyszerre többféle vitaminból és nyomelemből tartalmazzák a megengedett mennyiség sokszorosát.

A másik problémás vitamin a D-vitamin. A kutyáknak is szükségük van D-vitaminra, de sokkal kisebb mennyiségben, mint az embereknek. Zsírban oldódó vitaminként felhalmozódik a szervezetben és mérgezést okoz a kutyáknak, melyet nagyon nehéz kezelni. Az emberi D-vitaminok mérgező dózist jelentenek kedvenceink számára.

Sok emberi vitamin kívánatos a kutyák számára, hiszen ízesítettek, jó illatuk van, finom, gyümölcsös formuláció rejti őket. Jó tanács, hogy az emberi vitaminokat mindig tartsuk elzártan kedvenceink elől, szedjük fel a leesett tablettákat a földről, mielőtt az eb hozzáférhet, hogy megakadályozható legyen az elfogyasztásuk, és az azt követő mérgezés.

Összegzés

Az emberi vitaminok többsége, különösen a zsírban oldódó vitaminok nem adhatók a kutyák számára, mert nem ürülnek ki a szervezetből és felhalmozódnak.

Amennyiben az állatorvos engedélyezi, úgy bizonyos vízben oldódó, emberi vitaminokat és ásványianyagokat is kaphat a kutya megfelelő mennyiségben és meghatározott ideig.

A kutyák számára az állatgyógyászati készítmények ajánlottak, hiszen a saját testtömegükhöz igazított a benne lévő hatóanyagok dózisa. Egyes ásványi anyagok, mint a cink embereknek szánt mennyiségben azonnali mérgezést válthatnak ki a kutyáknál.

Minden esetben konzultálj az állatorvossal arról, hogy milyen vitaminokat szabad adni a kutyának és milyen termékek tekinthetők biztonságosnak.

2022. December 01.

További érdekességek

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.