Miért van szüksége K-vitaminra a kutyának?

Utoljára frissítve: 2023. March. 05

A K-vitamin egy zsírban oldódó tápanyag a kutyák számára, amely nélkülözhetetlen a véralvadáshoz szükséges koagulációs (alvadásos) fehérjék szintéziséhez. Jótékony hatással van a kutya szervezetére, hatásos antioxidáns védelmet nyújt és óvja a bőrt a gyulladástól.

Hasznos lehet a sebgyógyulás és a csontok gyógyulásának elősegítésében is. A kutyák nem képesek K-vitamin előállítani, ezért a táplálékból juthatnak csak hozzá, vagy étrend-kiegészítők szedésével.

A K-vitamin igen sokrétűen hat a kutya szervezetére, hatásáról ebben a cikkben olvashatsz bővebben!

Milyen előnyei vannak a K1-vitaminnak a kutyák számára?

Miben van K-vitamin?

K vitamin kutyának mérgezésre

Mi okoz K-vitamin hiányt a kutyáknál?

Milyen jelei vannak a kutyáknál a K-vitamin hiánynak?

K1-vitamin adagolása a kutyák számára

Kaphat emberi fogyasztásra szánt K1-vitamint a kutya?

A K-vitamin mellékhatásai

Milyen előnyei vannak a K1-vitaminnak a kutyák számára?

Milyen előnyei vannak a K1-vitaminnak a kutyák számára?

A K-vitamin nélkülözhetetlen tápanyag a kutyák számára, melyhez élelmiszerek elfogyasztásával jutnak. Számos jótékony hatással bír a kutya szervezetére, melyek közül a legfontosabbakat ismertetjük.

Erősíti a csontszerkezetet

A K-vitamin segít fenntartani csontszerkezet egészségét. A vitamin segít megelőzni az ízületi problémák és a csípődiszplázia kialakulását. Az ízületi gyulladással járó fájdalmat is enyhíti.

Az élelmiszerekből származó K-vitamin segít a kalcium csontokba történő metabolizálását, ami megakadályozza a kalcium lerakódását a szívben, az artériákban és más izmokban.

Elősegíti a véralvadást

A K-vitamin elősegíti a megfelelő véralvadást, és a műtétek vagy sérüléseket követő vérzés megelőzésére szolgál. Alvadási képesség nélkül a vér továbbra is kifolyna a sebekből és sérülésekből, ami még a kisebb sérüléseket is végzetessé tenné.

Szerepet játszik a kutyák immunrendszerének szabályozásában is, és gondoskodik arról, hogy ne képződjön vérrög a tüdőben a felépülés során.

Megakadályozza a vérszegénységet

A K-vitamin alapvető szerepet játszik a vörösvértestek termelődésében a csontvelőben. A vörösvértestek garantálják az oxigén hatékony szállítását a szervezet minden egyes szervéhez.

Vérszegénység esetén a K-vitamin segíthet helyreállítani a vörösvértestek termelődését és a megfelelő véroxigén-szintet.

Támogatja a szív egészségét

A K-vitamin elengedhetetlen a szív egészségéhez, mivel támogatja a normál vérnyomást, és biztosítja, hogy a kutya erei rugalmasak maradjanak azáltal, hogy megakadályozzák a kalcium lerakódását az érfalakon.

Javítja a szív- és érrendszer állapotát, és csökkenti a szívbetegségből eredő halálos kimenetelű szívrohamok kockázatát.

Óvja a fogínyt

A K-vitamin szerepet játszik a kutya ínyének és fogainak egészségének megőrzésében, mivel elősegíti a vérkeringést és a gyógyulási folyamatokat. A vitamin segíthet megelőzni a fogínygyulladást és más fogínybetegségeket.

Segíti a glükóz anyagcserét

A kutyák étrendjében található K-vitamint a glükóz metabolizmusát segíti. A glükóz egy természetes szénhidrát, ami elősegíti az emésztést és energiát biztosít az ebek számára.

A K-vitamin segít megelőzni a cukorbetegség kialakulását.

Támogatja a reprodukciót

A K-vitamin jelentős szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében, és segíthet megelőzni a születendő kölyökkutyák születési rendellenességeit.

Növeli a nőstény kutyák termékenységet és biztosítja a kutya egészségét a vemhesség előtt és közben, illetve megakadályozza a vetélést.

Gátolja a sebfertőzést

A K-vitamin segít meggátolni a baktériumok szaporodását a kutyák sebeiben, és elősegíti a gyógyulást azáltal, hogy megakadályozza a betegséget okozó baktériumok bejutását a sebekbe. Ezenkívül véd a bakteriális fertőzések okozta bőrgyulladás ellen.

Mérsékli az allergiát

A K-vitamin segít az allergiás tünetek kezelésében és mérsékli az allergiás reakciók súlyosságát, mivel gátolja a hízósejtek hisztamintermelését, melyek a tünetek megjelenéséért felelősek.

Miben van K-vitamin?

Miben van K-vitamin? A tojás kiváló k vitamin forrás.

A K-vitaminnak két természetben előforduló típusa van: a K1- és a K2-vitamin. A K2-vitamin instabil és kevésbé hatékony, mint a K1-vitamin.

A K2-vitamin rövid ideig a vékonybélben marad, mielőtt felszívódna a véráramba, ahol aztán egy másik vegyületté, az úgynevezett menakinonná alakul.

Mivel a K2-vitaminból nehéz elegendő mennyiséget hasznosítani, ezért a K1-vitamint feltétlenül biztosítani kell a kutya étrendjében. A K1-vitamin elsősorban a leveles, zöld növényekben, míg a K2-vitamin számos probiotikumot tartalmazó állati eredetű termékben és fermentált élelmiszerben található.

A K1-vitamin forrásai

 • petrezselyem
 • brokkoli
 • kelbimbó
 • zöldbab
 • zöldborsó
 • szója
 • fejes káposzta

A K2-vitamin forrásai

 • kemény és lágy sajtok
 • sertéshús
 • szalonna
 • darált marhahús
 • csirke
 • marha-, sertés- vagy csirkemáj
 • tojás

K vitamin kutyának mérgezésre: Adható K-vitamin kutyának mérgezés esetén?

A rágcsálóirtószerek, patkánymérgek úgy fejtik ki a hatásukat, hogy megzavarják a véralvadási folyamatokat, és gátolják a véralvadásért felelős faktorok működését, ami az állatok elvérzéséhez vezet.

A véralvadási faktorok olyan fehérjék, amelyek a májban képződnek. Amikor véredény vagy szövetsérülés következik be, ezek a fehérjék a vérben lévő vérlemezkékkel együttműködve olyan vérrögöt képeznek, amely megállítja a vérzést.

A tizenhárom alvadási faktor közül négynek K-vitaminra van szüksége a keletkezésük során a megfelelő működéshez, és e nélkül a vér egyszerűen nem tud megalvadni.

A K1-vitamin adása mérgezés után segíthet javítani a véralvadást, mert ellenszerként működik a méreggel szemben, azonban legalább 6 óra kell ahhoz, hogy kifejtse a hatását. A kutyák esetében mérgezést követően azonnali orvosi ellátásra van szükség, jellemzően hánytatással, gyomormosással kezdik meg a terápiát.

 • Testtömeg kilogrammonként 3-5 mg K1-vitamin beadása javasolt zsíros étellel együtt a felszívódás érdekében.

A vitaminterápiát az orvos által meghatározott ideig folytatni kell, akár több héten át, mert a mérgek elnyújtott hatásúak is lehetnek, és a véralvadási értékek javulásáig rendszeresen adagolni kell a K1-vitamint.

Mi okoz K-vitamin hiányt a kutyáknál?

Mi okoz K-vitamin hiányt a kutyáknál?

K-vitaminhiány ritkán fordul elő a kutyáknál, mivel az egészséges állatok maguk is elegendő mennyiséget szintetizálnak ebből a vitaminból.

Azonban bármely ebnél előfordulhat, hogy kimerül a vitaminkészlete, vagy valami akadályozza a természetes szintézisét, ami hatással van a kutya véralvadási képességére, és hamar életveszélyes állapotba kerülhet.

A véralvadásgátló rágcsálóirtószerek, vagy az egér- és patkányméreg lenyelése a leggyakoribb oka annak, hogy a kutyák K-vitamin-hiányban szenvednek. A mérgek kimerítik a vitaminszintet, ami közvetlenül befolyásolja a véralvadást.

A túl sok E-vitamin jelenléte is befolyásolhatja a K-vitamin szerepét a véralvadásban. Hiány léphet fel akkor is, ha az eb nem tudja szintetizálni vagy felszívni megváltozott bélbaktériumok, bélbetegség, bélrendszeri felszívódási zavar, antibiotikumos kezelés, aszpirin alapú gyógyszeres kezelés alatt, epeúti elzáródás vagy epepangás miatt.

Előfordulhat az is, hogy a kutya nem jut elegendő K-vitaminhoz a táplálékból. Újszülötteknél is előfordulhat étrendi vitaminhiány a szoptatás ideje alatt, és gyakori az idős, legyengült immunrendszeri kutyák esetében is.

Milyen jelei vannak a kutyáknál a K-vitamin hiánynak?

Milyen jelei vannak a kutyáknál a K-vitamin hiánynak? Mancsok nyalogatása.

A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely nélkülözhetetlen 4 véralvadási faktor működéséhez. A K-vitamin hiánya túlzott vérzést okoz a normál fibrinrögképződés kudarca miatt.

A vérzés klinikai tünetei a K-vitamin-hiány időtartamától és súlyosságától függenek, és magukban foglalják a kisebb sebekből származó elhúzódó vérzést, a spontán hematóma képződést, valamint a vérveszteség és az akut belső vérzés miatti halált.

A kutyák K-vitamin-hiányának diagnosztizálása során számos klinikai tünetre kell figyelni.

A K-vitamin hiányának tünetei a következők:

A mancsok nyalogatása

Gyakori kezdeti tünet a mancsok nyalogatása, mivel a száraz mancsok irritálhatják a kutyát, akár vérezhetnek is a párnás tappancsok.

Zúzódások

A véralvadást segítő fehérjék mennyiségének csökkenésével még a legkisebb aktivitás, játék is zúzódásokat okozhat a kutya testén, melyek árulkodhatnak a K-vitamin-hiányról.

Orrvérzés

A gyakori és ok nélküli orrvérzés felhívhatja a figyelmet a K-vitamin elégtelen mennyiségére a szervezetében.

Vérzés

Az apróbb vágások vagy sebek túlzott és elhúzódó vérzése is intő jel lehet. A sebek lassú gyógyulása esetén keresd fel az állatorvost minél hamarabb.

Sötétvörös széklet

A széklet elszíneződése arra utalhat, hogy a kutya gyomor- és béltraktusában vérzés áll fenn. A véres hasmenés vagy hányás szintén belső vérzésre utal, ami sürgős orvosi ellátást igényel.

Letargia

A K-vitamin hiánya vérszegénységet okozhat, amely általában gyengeség, fáradtság, letargia és depresszió formájában jelenik meg a kutyáknál.

Vérző íny

A kutyáknál szokatlan az ínyvérzés, ha nem sértette fel semmivel az ínyét. Ha a kutyánál indokolatlan fogínyvérzés jelentkezik, akkor kivizsgálásra kell vinned őt, hogy kizárhatók legyenek egyes betegségek és a K-vitamin hiánya.

Bőr alatti bevérzés

A véralvadási fehérjék hiánya miatt a kutya testén szokatlan helyen és módon alakulhat ki vérzés. Gyakran az orr a fül és a nyálkahártya környékén figyelhető meg a bőr bevérzése.

Légzési nehézség

A légzési nehézség utalhat súlyos belső vérzésre, ami megnehezíti a levegővételt.

A mérgezésből adódó K-vitaminhiány esetén kialakulhat zihálás, sántaság, ízületi fájdalom, csökkent étvágy, láz és dülledt szemek is.

K1-vitamin adagolása a kutyák számára

A K-vitamin ajánlott napi adagja kutyák számára 1000 mikrogramm 4,5 testtömeg kilogrammonként. A teljes napi adagot három részre osztva, a nap folyamán adagolva adható.

A kölyökkutyáknak minden 1000 kalóriához (kcal) 0,33 mg K-vitamint lehet adagolni, míg a felnőtt kutyáknak 0,45 mg-ot kell fogyasztaniuk 1000 kcal-onként.

Általánosságban egy 5-10 kg közötti kutyának 25 mg, 10-20 kg közötti ebnek 50 mg, 20 kg felett pedig napi 50 mg 3 részre osztva adható étkezéssel együtt.

Műtéti beavatkozások előtt a kutyáknak nagyobb adag K-vitaminra van szükségük, melyet általában injekció formában adnak be nekik. A K-vitamin segít elkerülni a túlzott vérzést és a véralvadási problémákat az eljárás során.

Kaphat emberi fogyasztásra szánt K1-vitamint a kutya?

Az emberek számára készülő vitaminok nem alkalmasak a kutyáknak, mert jóval nagyobb dózisban tartalmazzák a hatóanyagokat.

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, ami elraktározódhat a kutya szervezetében, nehezen ürül ki, ezért csak állatgyógyászati célra szánt vitamin adható nekik.

A K-vitamin mellékhatásai

A kutyáknak szánt K-vitamin biztonságosnak tekinthető, és nincs ismert mérgező hatása a K1- vagy K2-vitamin nagy dózisaihoz kapcsolódóan.

A K1- és K2-vitamin étrendben vagy étrend-kiegészítőként szájon át történő bevétele nem mutatott káros mellékhatásokat. Egyes kutyák azonban allergiás reakciót tapasztalhatnak, ha injekció formájában K1- vagy K2-vitamint kapnak.

A K1-vitamin ilyen módon történő beadása szintén hörgőgörcsöt és szívmegállást okozhat, ezért a vitamin orális formáit részesítik előnyben.

A szintetikus K3-vitamin vagy a menadion azonban köztudottan mérgező, és allergiás reakciót, hemolitikus vérszegénységet és májsejt-károsodást okozhat.

A K3-vitamin túladagolásának jelei a következők:

 • Sápadt íny
 • Sárguló szem, bőr vagy nyálkahártya
 • Légzési nehézségek
 • Gyengeség
 • Letargia
 • Ájulás
 • Dezorientáció
 • Csökkent étvágy
 • Hányás

Ha a kutya allergiás reakciót vagy túladagolást tapasztal a K-vitamin miatt, hagyd abba a K-vitamin adagolását, és azonnal fordulj állatorvoshoz.

Összegzés

A K-vitamin alapvető a kutyák számára, rengeteg biológiai folyamatban részt vesz. Összefügg a szív egészségével, jó hatással van a mozgásszervekre, az idegrendszerre, és ami talán a legfontosabb, a véralvadás működését is biztosítja.

Hiánya esetén akár végzetes kimenetelű vérzés is kialakulhat például sérülések esetében, vagy patkányméreg elfogyasztását követően.

A K-vitamin élelmiszerek elfogyasztása révén könnyen hozzáférhető, túladagolása esetén sem okoz erős mellékhatásokat, ezért biztonságos vitaminnal tekinthető az ebek számára.

2023. January 31.

További érdekességek

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.