Melyik a legjobb ízületvédő kutyáknak? Segítünk, hogy dönteni tudj!

Utoljára frissítve: 2023. March. 05

Manapság már nincs olyan állatos bolt, állatorvosi rendelő vagy kutyás webshop ahol ne lenne legalább tucat féle kutya ízületvédő. De hogy mi a különbség ezek között? Olvasd el cikkünket és megtudod!

Egyáltalán miért van szükség kutya porcerősítő adására?

A különféle ízületvédő anyagok megfelelő mértékű bevitele a kutya hagyományos étrendjével nem vitelezhető ki. Bár egyes tápok tartalmaznak glükozamint, vagy a természetes forrását az új zélandi zöldkagylót, ez azért csekély mennyiség még mindig.

A kutyák lételeme a mozgás, és ahhoz, hogy életük végéig ez fájdalommentes maradjon, vagy legalábbis az állapotuk ne romoljon le nagyon, szükségük van porcerősítő kutyáknak való változatára.

Mikor ajánlott adni?

Ha egyszerűen szeretnénk fogalmazni, akkor azt mondanánk: minden életszakaszban ajánlott. De persze vannak kiemelt időpontok a kutyák életében, amikor ajánlott lehet egy kutya ízületvédő termék beszerzése és adagolása kedvencünknek.

Nagytestűre növő kölyökkutya, növekedési szakaszban

Ha kedvencünk várható felnőttkori súlya 25-30 kg vagy felette van, akkor mindenképpen ajánlott számára egy jó minőségű ízületvédő adása. Ezt ráadásul úgy, hogy először 4-5 hónapos korában 8 hétig, majd 10 hónapos kora körül még egyszer 8 hétig.

Aktív, esetleg sportoló kutya

Bármilyen méretű is legyen a házikedvenc, bizony a mozgás megterheli az ízületeit. Ha pedig nem tápláljuk megfelelően és még ízületvédőt sem kap egy aktívan dolgozó kutya, ne csodálkozzunk, ha reuma vagy hasonló betegség üti fel a fejét idővel. Érdemes ilyenkor évente kétszer, egy 8 hetes kúrát tartani.

Diszplázia/ egyéb mozgásszervi betegség

Sok kutya szenved csípő vagy könyök diszpláziában, amely a csont rendellenes fejlődését és elhelyezkedését jelenti a vápában. Ez kopással, fájdalommal, sántítással jár többek között. Enyhe fokú diszplázia esetén egy csúcskategóriás ízületvédő, mint amilyen az Aniflexi + is, javítható illetve karban tartható az állapot. Azonban előfordulhat, hogy csak egy korrekciós műtéttel érhető el kielégítő egészségügyi állapot. Ilyen esetben már folyamatosan ajánlott lehet a szedése az ízületvédőnek.

Idős kutyának

Kistestű kutyának 10 év felett, nagytestűeknek már 6-8 éves kortól ajánlott lehet évente két alkalommal, de akár folyamatosan is, kutya ízületvédő készítmény adása. Hiszen ilyenkor a sejtek már nem tudnak úgy regenerálódni, illetve a tápanyagok felszívódása is csökkent lehet.

Milyen hatóanyagokat tartalmaznak a kutya ízületvédők?

Az állatorvosok egyetértenek: a legjobb porcerősítő vélemények alapján az, amelyik természetes hatóanyagokból készül ezáltal jó a biológiai hasznosulása, illetve komplex összetételű. Azaz többféle, porcokat és csontokat tápláló összetevőkből állnak, amelyek egymás hatását segítik.

Kerüljük a gyanúsan olcsó készítményeket, amelyek nem fogják beváltani a hozzájuk fűzött reményeket. A kedvencünk egészségét tartsuk szem előtt mindig!

Melyek azok a hatóanyag, amelyek előfordulnak a komplex ízületvédőkben általában?

Glükozamin

A legjobban a glükozamin foszfát hasznosul, így a termék címkéjén ezt keressük. A glükozamin növelheti a porcok vastagságát, és az ízületi folyadék mennyiségét is.

Kollagén

Ez a fehérje típus természetes módon is előfordul a szervezetben, több helyen is. Az ízületekre a legjobban az úgynevezett II-es típusú fehérje hat. A porckopásra a leghatékonyabb hatóanyag. Felszívódását növeli a C-vitamin, így sokszor együtt szerepelnek a termékekben.

Hialuronsav

Nem csak a háziasszonyok arckrémeiben van helye a hialuronsavnak, hanem a legtutibb ízületvédőkben is. Az ízület ennek köszönhetően jobban terhelhető lesz, a mozgásszabadság nő.

MSM

Ez a szerves kénvegyület is nagyon sokszor szerepel mind az emberi, mint a kutyák számára készült variációkban. Bőr és szőrápoló, allergia ellenes hatása mellett a gyulladáscsökkentés és fájdalomcsillapítás miatt kerül a termékekbe.

Kondroitin

Ez az aminocukor a porcok rugalmasságáért felelős anyag, emellett még fájdalomcsillapítóként is funkcionál. Ez is kondroitin szulfátként kell szerepeljen a címkén.

Ezen felül időszakosan adhatsz neki gyulladáscsökkentés céljából lazacolajat is akár. Itt azonban szintén figyelj oda a kúraszerű adagolásra, mivel a hosszú távú szedése az E-vitamin felszívódását gátolja.

Remélem segítettünk a számodra átlátni a kutya ízületvédők piacát!

2023. February 01.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.