A szoptatós kutya szakszerű etetése és vitaminszükséglete

Utoljára frissítve: 2023. March. 05

A vemhesség és a szoptatás ideje alatt komoly változások mennek végbe a kutya szervezetében. A kölykök egészséges fejlődéséhez és a születésüket követő hetekben történő anyatejes táplálásnak fedeznie kell a kölykök növekedéséhez szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat.

Az anya étrendjének a lehető legnagyobb mértékben ki kell elégítenie a kutya energiaigényét és a kölykök igényeit, hogy egészséges és életerős kölykök születhessenek és az anyakutya képes legyen a kölykök ellátására.

A kutya etetése és az étrend minősége hosszú távon hatással van a kölykök egészségére is. A tápanyaghiányos anyakutya utódai akár életre szóló immunrendszer-károsodást vagy fejlődési rendellenességet szenvedhetnek, mely a születés után sem gyógyítható.

A szoptatós kutyáknak szükségük vitaminokra vagy bármilyen táplálék-kiegészítőre?

Miként változik a szoptató kutya tápanyagigénye?

Mivel etessük a kutyát szoptatás alatt?

Hogyan tápláljuk helyesen a szoptató kutyánkat?

Mit adjunk a kutyának, hogy több teje legyen?

Milyen vitaminokra lehet szüksége a kutyának szoptatás alatt?

Vemhesség ideje alatt szükséges ásványi anyagok

A szoptatós kutyáknak szükségük vitaminokra vagy bármilyen táplálék-kiegészítőre?

A szoptatós kutyáknak szükségük vitaminokra vagy bármilyen táplálék-kiegészítőre?

A szoptatás alatt érdemes lehet pótolni a vitaminokat étrend-kiegészítőkkel, különösen, ha a kutya táplálékbevitele vagy az étel minősége nem kielégítő. Elsődleges, hogy az anyakutya hozzájusson minden olyan vitaminhoz, mely a magzatok egészséges fejlődését és növekedését elősegíti és támogatja az anya szervezetének regenerálódását és az anyatejtermelés fenntartását.

A vemhes kutyák megfelelő táplálása elengedhetetlen ahhoz, hogy az anyakutya egészsége és a magzatok normális fejlődése biztosítható legyen a vemhesség teljes időtartama alatt.

A jól táplált kutyáknál alacsony a kicsinyek újszülöttkori elhalálozásának aránya, problémamentesen zajlik a szülés, megfelelő minőségű és mennyiségű anyatej termelésére képes a nőstény és a kölykök növekedési üteme optimális lehet.

Tápanyaghiányos és vitaminhiányos anyakutyák esetében megnő a kölykök fejlődési rendellenességének veszélye, alacsony testsúllyal születhetnek az utódok, és csökkenhet az anyakutya saját testsúlya is, mely gátolja az anyatejtermelést és az újszülött egyedek ellátását.

A vemhes és szoptató anyakutyáknak elsősorban a kalóriaszükséglete nő, de emellett a vitaminok és ásványi anyagok is elengedhetetlenek számára. A szoptatás az eb legenergiaigényesebb időszaka, melyben rengeteg vitamint is igényel.

Miként változik a szoptató kutya tápanyagigénye?

Miként változik a szoptató kutya tápanyagigénye?

A szoptató kutyák tápanyagigénye nagyon magas, akár háromszorosa is lehet a kutya normál igényeinek, ezért fontos, hogy a kutya tápanyagszükségletéről gondoskodjunk.

A megfelelő minőségű, összetételű és könnyen emészthető táplálék elengedhetetlen ahhoz, hogy a kutya elegendő mennyiségű és kiváló minőségű anyatejjel rendelkezzen.

 • A szoptató kutyákat legalább napi 3 alkalommal kell etetni, igény esetén ennél gyakrabban, valamit bőséges folyadékot kell biztosítani számukra.
 • A szoptató kutyák esetében csak akkor szükséges visszafogni a tápanyagbevitelt, ha az alom nagyon kicsi, 1-2 kiskutyát kell csak szoptatnia az anyának.
 • Amennyiben a szoptató kutya túl kevés ételt kap, vagy nem jut elegendő kalóriához, akkor számos tünet jelentkezhet nála. Jellemzően szőrproblémák, testsúlyvesztés és rossz egészségügyi állapot léphet fel.
 • Gyenge minőségű és alacsony tápanyagtartalmú étrend esetén vérszegénység vagy hasmenés alakulhat ki.
 • A rossz minőségű táplálékból többet eszik a kutya, hogy megpróbálja fedezni a szükségleteit, ám a nagy mennyiségű étel megterheli az emésztőrendszert, ami tovább rontja a táplálék emészthetőségét, felszívódását és gyakoribb hasmenést okoz.
 • Az elégtelen tápanyagfelszívódás következtében a kutya erőteljes vitaminhiányt, tápanyaghiányt és kiszáradást tapasztalhat, ami csökkenti a tejtermelést és jelentősen rontja a kutya anyagcserefolyamatait.

A helytelen táplálkozás akár teljesen elapaszthatja az anyatejet, emlőgyulladást, fertőzéseket is eredményezhet. A szoptatás csúcspontja a kölykök 3-6 hetes kora körül jelentkezik, ebben az időszakban igénylik a kicsik a legtöbb anyatejet és ez az időszak az, amikor az anya a leginkább hajlamos a tápanyaghiányra.

Mivel etessük a kutyát szoptatás alatt?

Mivel etessük a kutyát szoptatás alatt?

A kölykök születését követően az anyák különleges törődést és fokozott ellátást igényelnek. Annak érdekében, hogy a kölykök és az anya egészségesek maradjanak, jó minőségű táppal kell etetni az anyát, és ügyelni kell a növekvő folyadékigény kielégítésére.

Itt találsz bővebb információt arról, hogy milyen a jó kutyatáp.

Az anyának nagy mennyiségű fehérjét, zsírt és kalciumot tartalmazó étrendet kell biztosítani. Ebben az időszakban a megszokott ételeken felül érdemes vitaminokban, ásványi anyagokban és zsírsavakban gazdag ételekkel illetve étrend-kiegészítőkkel támogatni a kutyát.

Sajnos az átlagos minőségű száraztáp mennyiségének növelése nem fedezi a kutya tápanyagigényeit, mert sokkal több kalóriát és mikrotápanyagot kell kapnia, azaz az étel minőségén kell javítani, az etetés gyakoriságát kell növelni, nem a gyenge minőségű száraztáp napi mennyiségét többszörözni.

Az étrend-kiegészítők segíthetnek a szükséges vitaminok és nyomelemek pótlásában, különösen, ha a kutya táplálkozása nem megfelelő, nem biztosítja az optimális tápanyagszintet.

Fontos tudni, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a megfelelő táplálékot, hiszen ezek nem tartalmaznak például fehérjét és kalóriát, ugyanakkor jelentős mértékben javíthatják a mikrotápanyag-bevitelt.

Fehérje

Csirkeláb.

A kutyák alapvető tápláléka a jó minőségű fehérje, mely főként húsokból fedezhető. A vemhes és szoptató kutya megfelelő fehérjebevitele elengedhetetlen a saját egészsége és a magzatok egészségének megőrzése érdekében.

A jó minőségű fehérje biztosítja az esszenciális aminosavakat a magzatok növekedéséhez és fejlődéséhez. A húsfélék és a belsőségek kiváló minőségű és jól emészthető fehérjéket tartalmaznak, ezért célszerű a szoptatás alatt növelni az arányukat a kutya étrendjében.

Zsírok

A terhesség és szoptatás ideje alatt megnövekszik a kutya energiaigénye. A zsír több kalóriát tartalmaz, mint a fehérje és a szénhidrát, illetve a zsírok számos vitamin oldódásához és felszívódásához is elengedhetetlenek.

A zsírbevitel növelése javítja a magzatok életben maradásának esélyét, születést követően pedig elősegítik a szoptatás hatékonyságát és az anyatej minőségét.

Zsírsavak

Zsírsavak. Tojás.

A zsírsavak egy részét a kutya szervezete is képes előállítani a zsírokból, ám két esszenciális zsírsavat csak az étrenddel lehet bevinni a kutya szervezetébe.

A linolsav és a linolénsav építi fel az omega-3 és omega-6 zsírsavakat, melyek nélkülözhetetlenek a szövetek megfelelő működéséhez. Hiányuk esetén szaporodási problémák, szervi rendellenességek, csökkent immunfunkció és bőrelváltozások figyelhetők meg.

Az omega-3 zsírsav nélkül a magzat agya, immunrendszere és idegrendszere nem képes fejlődni, ami hosszútávon viselkedési, tanulási és immunrendszeri zavarokat okozhat.

Az esszenciális zsírsavakat pótolni kell a vemhes kutya étrendjében, hogy a magzatok egészsége, növekedése biztosítható legyen, illetve a kutya hormonszintje normál tartományban maradjon.

A zsíros halhús, a tojás, a máj és a halolaj bővelkedik zsírsavakban, ezért vemhesség ideje alatt jó hatással vannak a kölykök fejlődésére és az anya egészségére.

Szénhidrát

A szénhidrát szükségessége gyakran vitatott a kutyák esetében, ám egyes tanulmányok rávilágítottak arra, hogy a szénhidrát nélkülözhetetlen eleme a tápláléknak a vemhesség és a szoptatás ideje alatt is.

A terhesség alatt a kutya szükségletei megnövekednek, mert a glükóz a magzati fejlődés egyik fő energiaforrása. Szoptatás alatt pedig glükóz szükséges a tejcukor szintéziséhez, ezért az étrendnek mindenképpen kell szénhidrátokat tartalmaznia.

Hogyan tápláljuk helyesen a szoptató kutyánkat?

Hogyan tápláljuk helyesen a szoptató kutyánkat?

A szoptató kutyák megfelelő etetése rendkívül fontos ahhoz, hogy az anyának elég teje legyen és megfelelően regenerálódjon a szervezete. A kiskutyák születése után naponta legalább 3 alkalommal kell etetni a kutyát, még jobb, ha folyamatosan elérhető közelségben van az étel számára.

Kövesd az alábbi lépéseket a szoptató kutya helyes táplálási módjáért.

 1. Az ételt tedd le a kutya mellé, mert sok anya nem akarja magára hagyni a kicsinyeit, amíg eszik. Gyakran az anyák hosszabb ideig inkább nem esznek semmit, csak azért, mert nem akarnak eltávolodni a kölyköktől. Az ételt hagyd a kutya mellett, akkor is, ha azonnal nem akar enni. Hagyj neki időt, hogy erőt gyűjtsön a felkeléshez.
 2. Kínálj a szokásosnál is finomabb falatokat, melyek meghozzák a kutya étvágyát. Nem szükséges több ételt adnod, de célszerű kalóriadúsabb ételekből összeállítani a fogást. Száraztáp esetén egészíts ki az ételt például húslevessel, főtt hússal, tojással, vagy állati zsírral, hogy több tápanyaghoz juthasson a szoptató eb.
 3. Biztosíts elengedő friss vizet a kutyának. Szülés közben és szoptatás alatt a kutyák nagyon sok folyadékot veszítenek, könnyebben kiszáradnak, ezért rá kell venni őket az ivásra. Amennyiben a kutya nem akar vizet inni, kínáld őt húslevessel, mert az sokkal ízletesebb a víznél. Bővebb infó arról, hogy mit ihat a kutya.
 4. Az alom méretétől függően a kutyák tápanyagigénye akár 2-3-szorosára is megnőhet. A szoptatás ideje alatt, ezért több ételre van szükségük. A napi 1-2 nagy étkezés helyett az ételt oszd el több kisebb adagra, hogy ne terheld a kutya gyomrát. A kisebb adagokat könnyebb megemészteni és folyamatos tápanyag utánpótlást biztosít az ebeknek.

Mit adjunk a kutyának, hogy több teje legyen?

Először is biztosíts a kutyának elegendő folyadékot, például friss vizet vagy húslevest, hogy elkezdjen inni. A folyadékbevitel elengedhetetlen a tejelválasztáshoz.

Az anyatej termelése serkenthető különféle étrend-kiegészítőkkel, például máriatövissel, görögszénával, cinkkel vagy egy kevés friss sárgabarackkal.

A kiegészítőkről egyeztess az állatorvossal, mert nagyon fontos, hogy ne befolyásolják az anyatej minőségét, csak a termelődését fokozzák.

Milyen vitaminokra lehet szüksége a kutyának szoptatás alatt?

A szoptató kutyák táplálásának fontos eleme a táplálék vitamin és ásványi anyag tartalma. A kutyáknak terhesség és szoptatás alatt megnő a vitamin és ásványi anyag igénye egyes makro- és mikrotápanyagokból.

A-vitamin

A-vitamin, máj.

Az A-vitamin elengedhetetlen a magzati szervek fejlődésének szabályozásához. Az A-vitamin (retinol) szükséges a deformitások megelőzéséhez és a kölyökkutya normális fejlődéséhez a szoptatás ideje alatt.

Elengedhetetlen a testszövetek növekedéséhez és regenerálódásához; segít megvédeni a nyálkahártyát, serkenti a fehérje megfelelő emésztéséhez szükséges gyomornedv kiválasztását, elősegíti az erős csontok és fogak, valamint támogatja a látás és az immunrendszer egészségéhez.

A vemhesség alatti A-vitamin-hiány látásproblémákat, a vesék elmozdulását, a szív és az erek rendellenességeit válthatja ki. A kutyák számára kis mennyiségű mesterséges A-vitamin adható, ezt a vitamint érdemes élelmiszerekkel fedezni, például májjal, csukamájolajjal, zsíros halakkal.

B-vitaminok

A B-vitaminok csoportja nélkülözhetetlen a zsírok és fehérjék lebontásához (amelyek az idegrendszer normál működését segítik), a gyomor és a bélrendszer izomműködéséhez, illetve a bőr, a haj, a szem, a száj és a máj működéséhez.

A B-vitaminok közül a folsav, a B6 és a B12 fontos szerepet játszik a terhesség ideje alatt. Ezek a vitaminok a terhesség korai szakaszában támogatják az idegcső és idegrendszer fejlődését, a magzatok egészséges növekedését és a sejtosztódást.

Hiányuk esetén vérszegénység, a vörösvértestek és fehérvérsejtek száma egyaránt csökkenhet. A B-vitaminok legfőbb forrása a máj és egyéb belsőségek.

D-vitamin

D-vitamin, Lazac.

A D-vitamin az A-vitaminnal szinergikusan működik, mely létfontosságú a magzat növekedéséhez, a csontok fejlődéséhez, a fogzománc kifejlődéséhez és az újszülöttek kalciumszintjének egyensúlyához.

A D-vitamin könnyen túladagolható, ezért nagyon kis mennyiség szükséges belőle. A tojássárgája, a halolaj és a máj kiváló D-vitaminforrások, melyeket szívesen fogyasztanak az állatok a vemhesség és szoptatás ideje alatt is.

E-vitamin

Az E-vitamin segít csökkenteni az oxidatív stresszt, ami megzavarhatja a magzat fejlődését. Létfontosságú szerepet játszik az immunrendszer egészségében.

Az E-vitamin segít megelőzni az A-vitamin szabad gyökök általi elpusztítását a kutya szervezetében. Részt vesz továbbá a DNS kialakításában, hozzájárul a csontok és az immunrendszer normál fejlődéséhez.

Vemhesség ideje alatt szükséges ásványi anyagok

A legtöbb ásványi anyag a vemhesség ideje alatt nélkülözhetetlen, a szoptatás ideje alatt az állatorvos javaslatára szükséges lehet pótolni.

Kalcium és foszfor

Kalcium és foszfor, csont.

A kalcium- és foszforigény jelentősen megnő a vemhesség ideje alatt, mert ezek az ásványi anyagok szükségesek a magzati csontváz fejlődésévez, valamint a szoptatáshoz.

A vemhesség végéhez közelítve a szükséges kalcium mennyisége még nagyobb lesz, mert a fejlődő kölykök igénye nagyobb mértékű lesz. A szoptatás ideje alatt, különösen annak csúcspontján mindenképpen pótolni kell a kutya kalciumszintjét, mert az anyatejbe jelentős mennyiség ürül az anya szervezetéből.

Az anya kalciumhiánya izomgörcsöket és lázat okozhat, mely megelőzhető kalciumban gazdag ételekkel és étrend-kiegészítőkkel.

Cink

A cink szükséges a mentális fejlődéshez, a reprodukciós és létfontosságú szervek fejlődéséhez, a fehérjeszintézishez és a kollagéntermeléshez.

Részt vesz a vércukorszint szabályzásában és az E-vitamin szintjének fenntartásában. A vemhesség alatti cinkhiány fejlődési rendellenességeket okozhat. A cink húsfélékkel és belsőségekkel pótolható az étrendben.

Magnézium

Magnézium, csirkeszív.

A magnéziumszükséglet a vemhesség ideje alatt megnő, mert új szöveteket kell építenie a kölyköknek. A vemhesség alatt biztosítja a normál vérkeringést, hiánya esetén születési rendellenességek és a kölykök elhullása figyelhető meg.

A magnézium ezen kívül segít az erős csontok és fogak felépítésében, szabályozza az inzulin- és vércukorszintet, valamint segít bizonyos enzimek megfelelő működésében.

A kalcium és a magnézium együttesen működik, a kalcium serkenti az izomösszehúzódást, míg a magnézium ellazítja az izmokat.

Izomlazító hatása miatt a magnézium megakadályozza a korai méhösszehúzódást és a szülés idő előtti beindulását. A legfőbb magnéziumforrások a csontok, a máj, a szív és a vese.

Vas

A vasra elsősorban magzati korban van szükség, szoptatás alatt a vashiány nehezen pótolható. A vashiány vérszegénységet okoz, a terhességég végéhez közeledve gyakran tapasztalhatnak az anyák vashiányt.

Amennyiben a vemhes kutya vashiányos, jó eséllyel a kölyök is vashiányosan születnek. A vemhesség alatt belsőségekkel, hűsfélékkel és halfélékkel segíthető az optimális vasszint a kutya és a magzatok számára.

Szelén

Szelén, disznóhús.

Szelén szükséges a magzatok fejlődéséhez és növekedéséhez. A nyomelemből szükséges mennyiség a terhesség kései szakaszaiban megnő.

A szelén és E-vitamin együttes hiánya vetéléshez, a kölykök születést követő korai elpusztulásához vezethet. A szelénből nagyon kis mennyiség szükséges, melyet a hús és belsőségfogyasztás tökéletesen fedez.

Összegzés

A vemhes és szoptató kutyák energiaigénye és vitaminigénye megnő ebben az életszakaszban. A tápanyagok és vitaminok biztosítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy életerős és egészséges utódok születhessenek az alomban és az anya képes legyen megfelelő módon gondozni a kicsinyeit.

A szoptatás ideje alatt kalóriadús és vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag étrenddel kell segíteni a kutya szervezetét.

Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban legalább napi 3 alkalommal etessük az anyakutyát, de még jobb, ha ennél több alkalommal, kis adagokra elosztva kapja az ételt a nap folyamán.

A táp minősége és összetétele elsődleges. Ezért érdemes kiegészíteni húsokkal, belsőségekkel, tojással, csontokkal vagy étrend-kiegészítőkkel a napi menüt.

Az anyatej termelődéséhez az állatnak a megszokottnál több folyadékot kell fogyasztania, ezért folyamatosan legyen a közelében friss víz vagy húsleves, amit szívesen fogyaszt kedvencünk.

Az anyaállat tápanyagszükségleteinek kielégítése ezekben a hetekben rendkívül fontos, mert a kölykök rengeteg tápanyagot vesznek fel az anyatejen keresztül, melyet az anyának folyamatosan pótolnia kell a saját raktáraiból és az általa elfogyasztott élelmiszerekből.

2023. February 22.

További érdekességek

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.