Hány bordája van egy kutyának? Túlsúly és alultápláltság jelei

Hány bordája van egy kutyának Túlsúly és alultápláltság jelei

A természet csodás élőlényeket formált meg, többek között az ember legjobb barátját, a kutyát. Kevés közös „belső” tulajdonságod van kedvenceddel, de egy biztosan: ahogy neked is, kutyusodnak is a belső szervek legnagyobb részére egy „védőkalitka”, a bordáknak nevezett ívelt csontok vigyáznak.

De vajon hány bordája van a kutyának mely védi kiskedvenced szívét? Feltétlenül kétségbe kell esned, ha kilátszanak kutyád bordái? Mikor kezdj el bordatörésre gyanakodni? A következő cikkben körbejárjuk a témát!

Hány bordája van egy kutyának?

Bár egyes külső szervek esetében fajtánként akad eltérés (pl. néhány hegyi pásztorkutyának akár dupla hátsó farkaskarom is nőhet), addig a bordákról elmondható, hogy minden kutya kivétel nélkül 13 pár, vagyis 26 db bordával rendelkezik.

Ezek közül 9 a kutyák szegycsontjához, 4 pedig a bordában lévő porchoz kapcsolódik.

A borda struktúrája, ahogy a legtöbb állat esetében is, védelmet biztosít a létfontosságú szervek számára, többek között a tüdőnek és a szívnek.

Borda nélkül egy esetleges ütés vagy sérülés kivétel nélkül azonnal károsítaná a sérülékeny szerveket, ami súlyos szövődményekhez, akár halálhoz is vezetne. Így a bőr mellett a bordák a legfontosabb védelmi vonal a kutyák szervezetében.

A borda formája lehetővé teszi, hogy a tüdő lélegzés közben tágulhasson, illetve a többi szerv is „kényelmesen”, rugalmasan elférhessen.

Alul van táplálva a kutya, ha látszanak a bordái?

Sportos agár kutya.
Szépen körvonalazott bordaív

Ha felhúzod a pólódat és mély levegőt szívsz be, akkor nem csupán kitapogathatod a bordádat, de néhány esetben még az enyhe körvonalait is láthatod. Ám, ha egy embernek alapból kilátszik a bordája, akkor jogosan kapcsoljuk össze az alultápláltság fogalmával, ugyanis egy egészséges testsúllyal rendelkező személynél egyáltalán nem látható szabad szemmel a csont íve.

A kutyák esetében másként kell megközelíteni a kilátszó bordák kérdéskörét. Különösen a kölyökkutyák fejlődése során pánikolnak be a gazdik, ha megjelennek a bordák körvonalai az állat testén. Ilyenkor hajlamosak eltérni az etetési menetrendtől és kétségbeesetten tömni az apróságot, hogy újra „megfelelő” kondiban legyen.

Egy szépen körvonalazott bordaív egyáltalán nem ok arra, hogy soványnak gondold kedvencedet. Egyes erősebb, izmosabb, aktívabb kutyafajtáknál, mint az agaraknál vagy a vadászkutyáknál az életmód miatt elkerülhetetlen, hogy legalább az utolsó bordák ne látszódjanak ki.

Sőt! Ha már az is eltűnik, akkor érdemes csinálni egy mérlegelést, hogy nem esett-e át a kutya testtömege a kevésbé ideális tartományba.

Tehát, ne ess kétségbe, ha szabad szemmel megpillantod kedvenced bordáit! A következőkbe megnézzük, mi számít ideális kondíciónak és mikor kell gyanakodni alultápláltságra vagy elhízásra.

Honnan tudom, hogy milyen kondícióban van a kutya?

Honnan tudom, hogy milyen kondícióban van a kutya

Az emberek képesek tudatos testsúlykontrollt gyakorolni: egészségesen táplálkoznak, sportolnak és testtömeg-indexet számolnak. A kutyusok azonban nem foglalkoznak ilyenekkel.

Némelyik kutyafajta (pl. a labrador) szó szerint addig tömi magát, amíg ki nem pukkan. Így gazdiként neked kell résen lenned kiskedvenced súlyával kapcsolatban, hiszen a soványság betegség jele lehet, a túlsúly pedig ízületi és szívizom problémákhoz vezethet.

A kutya kondíciójának ellenőrzése mérlegelés nélkül

A mérlegelés csupán az egyik lehetőség, hogy kordában tartsd kutyád tömegét. Azonban a mérleg számlapjai csalókák lehetnek, hiszen egy sportos kutya izomzata jóval többet nyom, mint egy átlagos kondiban lévő ebé.

Ezért most bemutatok neked egy trükköt, hogyan tudod Te magad is ellenőrizni kutyusod kondiját anélkül, hogy mérlegre kellene állítanod!

 • Futtasd végig az ujjaidat a kutya bordáján a mellkas mindkét oldalán a fejtől a farok irányába! Ideális állapotban érezni fogod a bordákat, amelyeken egy kevés izomzatot is tapinthatsz. Csak szimplán ránézésre nehéz megállapítani a kondíciót, hiszen sokszor a vastag szőr teljesen eltakarja a kutya mellkasát.
 • A tapintást folytasd a has irányába és jól figyeld meg annak pozícióját! Természetes íven fog végigfutni a kezed, amely csípő felé emelkedik az utolsó bordától. A szélesebb mellkastól a keskeny derék felé „lankásan ívelő” has az ideális testtömeg jele.
 • A megfigyelést ezután felülre helyezd a kutya derekára és csípőjére fókuszálva! Észre fogod venni, hogy ez a rész jóval keskenyebb, mint a mellkas. A megfelelő testtömeg esetén a derék lágyan ível, a csípő enyhén gömbölyű és nem türemkednek ki a csontok.

Mikor számít alultápláltnak a kutyám?

Alultáplált kutya
 • A bordák körvonalai élesek, kitüremkednek, szabad szemmel is jól láthatók. A kutya oldala „göröngyösnek” hat, ha végigsimítod az oldalán a kezedet.
 • A has beesett, nagyon „meredeken” ível az ágyék felé.
 • Aránytalanul keskeny derék, a csípőcsontok és a gerinc csigolyái szabad szemmel jól láthatók, könnyedén kitapinthatók. Minél élesebbek a csontok körvonalai, annál komolyabb mértékű az alultápláltság.

Mikor túlsúlyos a kutyám?

Túlsúlyos kutya
 • A bordák nagyon nehezen tapinthatók ki, szinte elvesznek a zsír- és izomszövetek alatt. Minél mélyebben vannak a bordák a zsírszövet alatt, annál kövérebbnek számít kutyusod.
 • A has íve eltűnik, gömbölyűvé válik, esetleg lelóg.
 • A derék nem keskenyedik a csípő felé, a törzs vagy a has gyakran olyan széles lesz, mint a mellkas, és kialakul az ún. „hordótest”.

Mind a túlsúly, mind az alultápláltság komoly betegségek előjele is lehet, így, ha azt veszed észre, hogy kiskedvenced minden előjel és étrend változtatás nélkül gyors fogyásnak vagy hízásnak indul, feltétlenül keresd fel az állatorvosodat!

Honnan lehet tudni, ha eltört a kutya bordája?

A borda alapvetően a kutya legfontosabb belső szerveit védi a kisebb ütésekről és sérülésektől. Ám egy nagy erejű fizikai behatást, mint pl. egy autós gázolást már a csontok sem képesek elviselni.

A bordatörés az elviselhetetlen fájdalom mellett komoly problémát hordoz magában: a csontszilánkok akár át is szúrhatják a kutya tüdejét.

Íme néhány jel, ami bordatörésre utalhat!

 • A balesetet követően kiskutyád folyamatosan nyüszít. Ha külső sérülés nyomai elsőkörben nem láthatók, gyanakodj, hogy belül van a probléma!
 • Óvatosan tapints ki a kutyád oldalát! Ha kemény kidudorodást észlelsz, akkor elképzelhető, hogy a bordák elmozdultak a helyükről.
 • Ha kiskutyád sántít, de láthatóan és érezhetően egyik lábával sincs baj, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a bordái törtek el. Ugyanis a fájdalom kisugározhat a törött csont felől a legközelebbi láb idegeibe és kiskedvenced úgy érezheti, hogy a mancsa sérült meg.
 • Kutyusod látványosan csak az egyik oldalára fekszik le.
 • Furcsán visszahúzódóan, esetleg agresszívan viselkedik kiskedvenced, ha végigsimítod az oldalát.
 • A kutyusod sípoló hangot hallat légzés közben, láthatóan nehezen veszi a levegőt.

Egyetlen gazdinak sem kívánom, hogy végig élje kiskutyája szenvedését. Emiatt, ha nem is voltál a balesetnek szemtanúja, de a fenti jeleket észreveszed, akkor kiskedvencedet haladéktalanul az orvoshoz kell vinned!

Hogyan lehet kezelni a kutya bordatörését?

Hogyan lehet kezelni a kutya bordatörését

Az első és legfontosabb szabály egy balesetnél, hogy gondolkodás nélkül irány az állatorvos. Ha még tisztában is vagy vele, hogy kiskutyád bordatörést szenvedett, akkor se kezdj bele a filmekben látott „helyreállító mozdulatba” vagy bármilyen fájdalomcsillapító adagolásába, mert azzal akár árthatsz is az állatnak!

Mivel a fájdalom és a stressz elködösítheti kiskutyád koncentrációját, ezért elsőként helyezz fel egy szájkosarat rá, nehogy zavarában megharapjon! Ezután meleg pokrócot tekerj köré, hogy biztonságban érezze magát és megnyugodjon!

Az állatorvosnál részletesen számolj be a balesetről, ha pedig nem láttad, akkor a kutyádon tapasztalt változásokról! A sérülés súlyosságától függően az orvos röntgenen térképezheti fel a sérült területet, de akár azonnali műtéti beavatkozást is elrendelhet.

Bordatörés utáni felépülés

A műtétet vagy kezelést követően szigorú pihenés és gyógyszeres kúra következik. A fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentőket az orvos utasításainak megfelelően kell adagolni.

Ha úgy érzed, kiskutyád fájdalmai erősödnek vagy folyamatosan hőemelkedése van, akkor se adj neki több tablettát, hanem konzultálj az orvossal! Ugyanúgy ne hagyd abba a gyógyszer adagolását, ha jobban van a kutyusod, hanem az előírtaknak megfelelően cselekedj!

A lábadozási időszakban biztosíts egy csendes, tiszta almot kiskedvencednek, ahol kényelmesen felállhat és megfordulhat maga körül!

Érdemes az udvarra nyíló ajtóhoz közel rakni, ha hívja a természet, ne kelljen nagyon megerőltetnie magát. Friss, tiszta víz folyamatosan legyen kutyád előtt és az etetést is nagy gonddal végezd el!

Lehetőleg keveset mozogjon a kutyus, tehát a nagy hegyi túrákat halaszd el későbbre! Éppen csak annyi mozdulatot tegyen, amellyel nem sorvad el az izma! A lábadozás akár hat hétig is eltarthat, de a gyógyuláshoz leginkább idő és sok gondoskodás szükséges.

Összegzés

Most már tudod, hogy 13 pár bordája van egy kutyának, és miként veheted észre ha alul vagy túltáplált lenne a kutya.

A kutya teste éppolyan tökéletes precíziós műszer, akár a gazdájáé. Az egészséges étrend és a sok mozgás biztosítja az erős csontozatot, köztük a bordáéit is.

Vigyázz Te is kiskutyád „védőpajzsára”, hogy hosszú éveken keresztül védelmezze a legfontosabbat, amit kiskutyád az első találkozásnál neked ad: a szívét!

April 23, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.