Hány emlője van a kutyának? | A kölykök száma mitől függ?

Hány emlője van a kutyának A kölykök száma mitől függ

Egy kellemes hasvakarásért bármely kutya eladná a lelkét. A szeretgetés közben pedig kitapinthatod a dús szőrzet alatt a kutyus mellbimbóját. Vélhetően nem sokat foglalkoztál az aprócska dudorokkal, pedig fontos szerepe van a kutyák életében.

De pontosan hány emlője van a kutyáknak?

Milyen szerepet tölt be a kutya mellbimbója?

A hím kutyáknak is létezik mellbimbója?

Függ-e a kölykök száma az anyaállat emlőinek számától?

Mi az álvemhesség?

Milyen betegségei lehetnek a kutya emlőinek?

A cikkből kiderül!

Milyen szerepet tölt be a kutya mellbimbója (emlője)?

Az emlő az emlősökre jellemző páros szerv, amelyekben mirigyszövetek helyezkednek el. Ezek segítségével indul be az ún. tejelválasztás az utódok születésénél. Ilyenkor kerül előtérbe a mellek elsődleges funkciója, az utódok táplálása. Az ember esetén fontos szerepet játszanak a szexualitás terén, ugyanis a „telt kebel” látványa nagy mértékben vonzza a potenciális nemző partnereket.

A kutyák esetében a mellbimbók apró dudorok, amelyek első ránézésre inkább hasonlítanak egy jól kifejlett pattanásra vagy szemölcsre, mint az embereknél megszokott keblekre.

Az ebből adódó félreértések miatt volt olyan ismerősöm, aki az egyik sötétebb mellbimbót kullancsnak nézte és megpróbálta lecsípni a „kártevőt”. Ezért szoktam ajánlani az újdonsült kutyatulajdonosoknak, hogy behatóan tanulmányozzák kiskedvencük anatómiai felépítését, emellett pedig gyanakodjanak, amennyiben a „kullancsnak” nincs lába.

A mellbimbók színe függ a kutya fajtájától, így az egészen világos rózsaszíntől kezdve a feketéig terjed a színskála.

A nőstény kutyák esetében megfigyelhető, hogy vemhesség, szoptatás alkalmával megduzzadnak a mellbimbók. Az állapot mindaddig megmarad, amíg az utolsó kölyök is leválik az anyatejről és önállóan kezd táplálkozni.

Ezután az anyakutya mellbimbói visszanyerik eredeti méretüket. Amennyiben ettől függetlenül érzed, hogy kiskedvencednek duzzadt a mellbimbója, esetleg gyanús váladék szivárog belőle, érdemes rögtön állatorvoshoz fordulnod!

Hány emlője van egy kutyának?

Hány emlője van a kutyának

Különösen az újdonsült gazdik fordulnak hozzám a kérdéssel, hogy mégis hány mellbimbója van egy kutyának, mi számít „normálisnak”. Nos, a kutyák különleges élőlények, hiszen a méretük és személyiségük elképesztő széles skálán mozog a fajtán belül.

Minél nagyobb a kutyád, annál több mellbimbóval rendelkezik, de kizárólag csak párosan. Fajtától függően 6-10 db emlője lehet egy állatnak, két sorba rendezve.

A kan kutyának is vannak emlői?

Az emlősökre általánosan nézve érvényes, hogy minden egyed rendelkezik emlővel. Igen, a hímek is. Amíg azonban a nőstények esetében kifejlődtek az emlőmirigyek, amellyel az utódok táplálása lehetséges, addig a hímek esetében „visszamaradnak a fejlődésben”.

Az első hetekben a hím és a nőstény embriók ugyanazon „terv” mentén fejlődnek az anya méhében, amely magába foglalja a mellbimbók fejlődését. A folyamat még az előtt történik meg, hogy a nemiséget befolyásoló gének aktiválódnak.

A hím és a nőstény kutyák emlői pontosan emiatt nagyban hasonlítanak egymásra, így, ha csak azokat veszed figyelembe, nehéz megállapítani kiskedvenced nemét.

Összességében a hím kutyáknál a mellbimbók semmilyen funkciót nem szolgálnak, csupán az emlősökre jellemző „modell” részei. Mivel sem a mozgásban, sem egyéb tevékenységben nem akadályozó vagy befolyásoló tényező, a természet „nem szabadult meg” a hímek mellbimbójától az egyedfejlődés során.

Egyszerűbben: a hímek közötti területi harcok alkalmával nem került nagyobb előnybe az az egyed, aki mellbimbóval rendelkezett szemben azzal, aki nem.

Az emlők száma összefüggésben van a születendő kölykök számával?

Az emlősök emlőinek számából nagyvonalakban meg lehet jósolni, hogy egyszerre hány utódot hoznak a világra.

Emberek és a lovak esetében egy pár emlő található a testen, ami annyit tesz, hogy egyszerre két utódnál többet csak nagyon kivételes esetben nemzenek, hiszen nem tudnák őket egyazon időben megfelelően táplálni.

A kutyák esetében almokról beszélhetünk, vagyis kettőnél több utódról, amely tükrözi a mellbimbók száma is. Azonban, ha kiskedvencednek 8 mellbimbója van, az nem jelenti azt, hogy biztosan ennyi kölyköt fog a világra hozni. Elképzelhető, hogy csak 1-2 csöppség látja meg a napvilágot, de az is lehet, hogy 9.

A lényeg, hogy sokkal több kiskutyára nem lehet számítani az emlők számához képest, de nem garancia az sem, hogy pont annyi legyen. A szelekció során a természet arra ügyel, hogy az anyaállat megfelelően tudja táplálni az utódokat, és minden kölyöknek elegendő anyatej jusson.

Egyes kutyafajták több, mások kevesebb kölyköt hoznak a világra. Ha szeretnéd tudni, hogy hány kölyköt ellenek bizonyos kutyafajták, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket.

A kölykök becsült számát a vemhesség negyedik hetében lehet meghatározni, amikor az állatorvos már ki tudja tapintani a magzatokat. Az ultrahang csupán a nyolcadik héten képes kimutatni, pontosan hány kölyök várható a családba.

Mi az álvemhesség?

Az álvemhesség folyamatának megértéséhez vissza kell utaznunk az időben, egészen a kutyák falkában élő őseihez.

A túlélési esélyek növelése érdekében a nem vemhes, illetve kölykökkel nem rendelkező nősténykutyák is képesek voltak a tejkiválasztásra, hogy a falkát irányító nőstény utódait képesek legyenek táplálni és akár fel is nevelni őket.

Természetesen, erre a képességre a háziasított kutyák esetében nincs szükség, de a természetes szelekció még nem történt meg ezen a területen.

A jeleket tekintve abszolút hasonlít egy valódi vemhességre: duzzadtak és érzékenyek a tejmirigyek, amelyekből tejszerű váladék szivárog, a kutya hasa felpuffad és megváltozik az állat viselkedése. Az étvágy megnövekedhet, beindulhat a „fészekrakó” ösztön (vagyis puha, védhető vackot alakít ki a kutyus), illetve általános levertség vagy agresszió alakulhat ki a „kölykök” védelmében.

Nem minden nősténykutya esetében alakul ki álvemhesség, azonban, ha egyszer előfordul, akkor bizonyos időközönként lehet továbbiakra is számítani.

Érdemes a jelenség gyakoriságát figyelned, ugyanis az emlőmirigyek felfokozott és túlzott működése súlyos szövődményekhez vezethet többek között, mint az emlőmirigy-gyulladás vagy daganat.

Általános tévhit, hogy kiskedvenced egyszer megellik, akkor soha többet nem fordul elő álvemhesség. A gyakoriságot ugyan csökkentheti a kölykök világra hozása, de teljesen megszüntetni ilyen módon nem lehetséges.

Szerencsére számos olyan gyógyszer áll ma rendelkezésre, amely megszünteti kutyusod álvemhességét.

Milyen betegségei lehetnek a kutya emlőinek?

A kutyák emlői is ki vannak téve a különböző megbetegedéseknek, akárcsak a gazdáiké. Különösen az ivartalanított és a gyakori álvemhességgel rendelkező nőstény kutyák esetében fordulhatnak elő rendellenességek az emlőben.

Az okot az emlőmirigyek folyamatos változásában, növekedésében kell keresni. Mivel egy folyamatosan működő, „aktív” szervről van szó, a sejtosztódás során a sérült, kóros génszerkezetű sejtek gyorsan el tudnak szaporodni, daganatos megbetegedést idézve elő.

Az álvemhességgel sokszor bakteriális fertőzés társul, de egy „gondatlan” kölyökkutya is felsértheti az anyja emlőjét, amely elfertőződhet. Az emlőgyulladást vörös, duzzadt mellek, váladékozás és letargikus viselkedés kíséri.

A kezeletlen fertőzés miatt az anyakutya abbahagyhatja kölykei táplálását, tályog alakulhat ki, amely sokszor az emlők eltávolításához vezethet. Tehát az anya és a kölykök védelmében az első apró jelekre azonnal állatorvoshoz kell fordulni, hogy a megfelelő antibiotikumos kezelés elkezdődhessen.

Nagyon ritkán, de hímek esetében is előfordulhat daganatos megbetegedés vagy gyulladás az emlőkben. Leginkább tapintással fedezhetsz fel oda nem illő dudorokat, amelyeket érdemes az orvossal megnézetni.

Összegzés

A kutyák legapróbb testrészeinek, a mellbimbóknak is óriási szerepük van életük során. Érdemes odafigyelni rájuk és nem elhanyagolni, ha bármi probléma merülne fel.

Sose tudhatod, mikor fog nősténykutyusod megajándékozni néhány édes kölyökkel.

April 8, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.