Hány foga van a kutyának? | Érdekességek a kutya fogáról

Hány foga van a kutyának

Utoljára frissítve: 2022. November. 16

Kifejezetten imádtam, amikor a kölyökkutyám rágcsálta a kezemet. Tudom, nem lett volna szabad engedni, hiszen a felnőtt korában nagyon nehéz volt leszoktatni róla.

De egyszerűen nehezen tudtam ellenállni, annak, ahogyan kiskedvencem az édes kutya babafogaival játékosan csipkedte a bőrömet, ami persze a móka hevében néha fájdalmasabbra sikerült a kelleténél. Főleg kölyökkorban a gazdik nagyobb figyelmet fordítanak a kutyusuk rágcsálási szokásaira és így a fogaikra is.

A helyes kutyafog ápolás nem áll meg a fiatal kutya rágási igényének kielégítésével, hanem leginkább ott kezdődik. Cikkünkből kideríthetsz néhány érdekességet a kutyák fogával kapcsolatosan, mint például:

Hány foga van a felnőtt és a kölyökkutyának?

Milyen fogai vannak a kutyáknak?

Minden kutyának ugyanannyi foga van?

Mikor hullanak ki a kölyökkutya tejfogai?

Felnőtt kutya esetében normális a fogvesztés?

Érdemes ápolni a kutya fogait?

Az emberi fognál erősebb a kutyák foga?

Érdekességek a kutya fogáról

Hány foga van a kutyának? (Felnőtt és kölyökkutya)

Az emberhez hasonlóan a kutyák is két fogsorral rendelkeznek életük során: tejfogak és állandó fogak. A kölyökkutyáknál kialakuló tejfogakból 28 darabot lehet számolni, amelyben szemfogak, metszőfogak és őrlők is vannak szép számmal.

Kifejezetten éles, borotvaszerű a kölyökkutyák fogsora, ugyanis az állkapcsok ebben az életkorban sokkal gyengébbek, fejletlenebbek egy felnőtt kutyáéhoz képest. Ennek kompenzálására a természet megalkotta a kölyökkutyák saját „zsebkéseit”, amellyel könnyebben tudják széttépni és megrágni az ételt.

Hány foga van a kiskutyának

Ezért lehetséges, hogy egészen kicsi kutyák is képesek szobaméretű szőnyegeket és erős bakancsokat apró cafatokra tépkedni.

Miután a tejfogak viszonylag rövid időn belül kipotyognak, megjelennek az erős, állandó fogak, amelyekből 42 darab található egy kifejlett kutya szájában. Pontosan 10-zel több, mint amennyit egy felnőtt ember fogsorán meg lehet számolni.

A kutyák felső állkapcsán, vagyis a maxillán, 20 db fog látható, míg az alsó állkapcson (mandibula) 22 fog helyezkedik el.

Milyen fogai vannak a kutyáknak?

Nézzük meg, pontosan hány foga van a kutyának a fogak fajtája szerint is.

Metszőfogak

A kutya állkapcsába található kicsi, elülső fogakat metszőfogaknak hívjuk. Az alsó és felső állkapcson 6 pár, vagyis 12 db metszőfog található, amelyek mindegyik egy foggyökérrel rendelkezik.

Főleg tárgyak megragadására, az étel „csipkedésére” használják, de a tisztálkodás közbeni rágásnál is a metszőfogak segítenek eltávolítani a nem kívánatos élősködőket vagy koszt.

Szemfog (agyar)

4 szemfoga van a kutyának

A tépőfogként is elhíresült hosszú, ívelt szemfogak közrefogják az aprócska metszőfogakat. Szintén egy foggyökérrel rendelkeznek és összesen 4 db található belőlük az alsó és felső állkapcsokon.

Tárgyak és a zsákmány megragadásában játszanak szerepet, de a territoriális harcban vagy védekezésnél fegyverként is nagy hasznát veszik a kutyák.

Zápfogak

A szemfogak után „kullognak” a zápfogak, amelyből összesen 16 db található a kutya szájában (8 db a felső állkapcson és 8 db az alsón).

Kizárólag az étel megrágásában és őrlésében játszik szerepet. A nagyságát tekintve eltérő, hogy 1 vagy 2, a többi foghoz képest mélyen kapaszkodó foggyökérrel rendelkezik-e egy zápfog. 

Őrlők

A kutya fogsort zárják az őrlők. Az állkapocsban található legutolsó fogak, amelyekből 4 a felső, 6 pedig az alsó állkapcson kapott helyet. Egy, két, de akár három foggyökérrel is kapaszkodhatnak az ínyhez. Szintén az étel apróra őrlése a legfontosabb feladatuk.

A különböző fogak mérete és elhelyezkedés adja a kutyákra jellemző „hullámos” fogsort. Néhány kutyafajta, például a boxerek és a bulldogok ún. „bulldogharapással” rendelkeznek, vagyis a felső állcsont rövidebb, fejletlenebb az alsó állkapocshoz képest. Az alsó metsző- és szemfogak is a felső metszőfogak elé kerülnek.

Minden kutyának ugyanannyi foga van?

Minden kutyának ugyanannyi foga van. Kiskutya rágcsál

Függetlenül attól, hogy német dogról vagy mopszról van szó, minden kölyökkutya 28 db tejfoggal és minden kifejlett felnőtt kutya 42 db foggal rendelkezik.

Különbség csupán a méretéből és az állkapocs formáját tekintve adódik és ez szokott a félreértésnek táptalajt adni. Legyen hosszúkás, turcsi vagy széles pofa, a fogak szerepei és mennyisége nem változik.

Mikor hullanak ki a kölyökkutya tejfogai?

Ahogyan a legtöbb emlős esetében, a kutyák is fogak nélkül jönnek világra és csak bizonyos idő elteltével kezdenek kibújni az íny alól az első fogképződmények.

A kölyökkutyák esetében már 3-4 hetes korukban megjelennek az első tejfogak és ezzel egyidőben szépen lassan levállnak az anyjuk emlőjéről, hogy új „ízeket” fedezzenek fel.

Nagyjából 3-5 hónapos korukig mind a 28 db tejfog előbújik, bár akadnak kistetű fajták (pl. a csivava), amelyeknél ez az idő kitolódik. Azonban a fog váltás ez idő alatt is, már 4 hónapos korban is elkezdődhet.

Először a metszőfogak (3-4 hónap) potyognak ki, amelyet a szemfogak követnek (5-6 hónap). A sort a zápfogak és az őrlők zárják (5-8 hónap). Ideális esetben 7-8 hónapos korra minden kutyának ki kell fejlődnie a 42 felnőtt fognak.

Fogzás

A tejfogak kifejlődésének időszakát „fogzásnak” nevezzük, amely ugyanolyan kellemetlen érzéssel párosul, mint a kisbabák esetében. Ilyenkor a kiskutya számára biztosítani kell a számára megfelelő puha, rugalmas rágójátékokat.

Ellenkező esetben búcsút mondhatunk kedvenc cipőinknek és szőnyegeinknek. Ha túl kemény a rágóka, akkor a kiskutya ott fogja hagyni és valami könnyebben rágható után néz.

Nagyon fontos, hogyha a foghullás megindul, ne „segíts rá” azzal, hogy a laza tejfogakat megpróbálod kihúzni! Hagyd, hogy a természet a maga ütemében tegye a dolgát, hiszen elképzelhető, hogy a kölyökkutyának a megfelelő táplálkozáshoz még szüksége van arra a fogára.

Összekuszált fogsor

A fogzás időszakában nagyon résen kell lenned gazdiként, ugyanis előfordulhat, hogy a kölyökkutya állkapcsán visszamaradó tejfogak lehetnek, amelyek nem hullanak ki időben.

Az ilyen maradványfogakkal csak a baj van: mivel nem lesz elég hely, ahogy az állandó fogak egészségesen kifejlődjenek egy rendellenes, „összekuszált” fogsor alakul ki.

A kutya harapása nem lesz megfelelő, amely befolyásolja a fogak kopását, utólagos „fogszabályozásra”, mint az embereknél, pedig már nincs lehetőség. Ráadásul a zsúfolt, szoros fogak között könnyebben megtelepednek a baktériumok, amelyek ínygyulladáshoz, fogágybetegségek kialakulásához vezethetnek, mint például a fogkő.

Fogkő a kutya fogain
Fogkő

Leginkább genetikai öröklődés kapcsán marathatnak meg ezek a ragaszkodó tejfogak, tehát ha vagy az apa, vagy az anyaállat szenvedett kölyökkorában hasonlóval, akkor az utódaiknál is számítani lehet erre.

Különösképpen a kistestű, fajtatiszta egyedeknél fordul elő gyakran a jelenség. Rendszeres állatorvosi ellenőrzésekkel kiszúrhatóak a ragaszkodó „potyafogak”, amelyet a szakember műtéti úton képes eltávolítani.

Felnőtt kutya esetében normális a fogvesztés?

Néhány faj esetében (pl. a cápa) egy életen át cserélődnek a fogak, tehát a foghullás folyamatos. Azonban kutyusod nincs rokonságban a cápákkal, tehát a felnőttkori foghullás korántsem normális állapot.

A kutyák fogai nem csupán az evésre lettek kitalálva, ahogy az ember esetében. A kutyák kézként, fegyverként és játékra is használják fogaikat, amelyek fokozott kopáshoz vezethetnek.

Emellett az étellel, koszos tárgyakkal és más kutyákkal való érintkezés során számtalan kórokozó kerülhet az eb szájába, amely komoly problémát okozhat.

Milyen okok állhatnak a felnőtt kutya fogvesztése mögött:

 • Parodontális betegség. A leggyakoribb ok, ha felnőtt kutyusod foga kiesik, általában egy fogbetegség, amely a fogtisztítás elhanyagolásának következtében alakulhatott ki. A kezeletlen fog- és ínygyulladás komoly fertőzések táptalaja, miközben a fájdalom miatt kiskedvenced étvágya csökkenthet, ami alultápláltsághoz vezethet.
 • Sérülés. Komoly fizikai behatás, mint a túl kemény tárgyak (mint a marha lábszárcsont) rágása, vagy egy hevesebb verekedés következtében eltörhetnek, kihullhatnak a kutya fogai.
 • Fogszuvasodás. A kutya szájának nagy mértékű igénybevétele miatt a fogszuvasodás rohamosabban megy végbe, mint az ember esetében. A szuvas fog szintén táptalaja a különböző baktériumoknak, amelyek megtámadhatják a kutya többi szervét, pl. a szívet.

Amennyiben felnőttkori foghullást tapasztalsz négylábú barátodnál, késlekedés nélkül fordulj vele állatorvoshoz!

Érdemes ápolni a kutya fogait?

Kutya fogmosás

A kutya fogai a fokozott igénybevétel miatt ki van téve a fogbetegségeknek és a fogszuvasodásnak. Emiatt kiskedvenced fogainak ápolására hasonló gondossággal kell lenned, mint a saját fogsorod esetén.

Sokkal könnyebb megelőzni a bajt, mint a probléma bekövetkeztével kapkodni és agyalni, hogyan javíthatnád kutyád életminőségét.

Ma már különböző professzionális fogápolási eszköz és kellék is elérhető a piacon. Kutya fogkefe és fogkrém, fogtisztító rágókák és tabletták, a felsorolás végtelen, ha kiskedvenced szájhigiéniájáról van szó.

Arról, hogy hogyan mossuk meg a kutya fogát, ebben a cikkünkben találsz hasznos tippeket.

Emberi fogkrémet használni tilos, ugyanis néhány termék tartalmazhat a kutyák számára mérgező xilitet. Érdemes az éves, féléves állatorvosi vizsgálatok alkalmával megejteni egy alapos fogászati tisztítást, fogkőleszedést.

Az emberi fognál erősebb a kutyák foga?

A kutyabemutatók izgalmas programjai között mindig akad olyan műsor, amikor egy német juhászkutya belecsimpaszkodik „áldozatának” kezébe és leteríti a földre.

Innen is kialakulhatott a kép a fejekben, hogy a kutyák fogai rendkívül erősek, hiszen lám-lám egy felnőtt férfit is képesek leteríteni. Azonban érdemes ezt a tévhitet kicsit helyre rakni.

Meglepő módon a kiskutyák tejfogai sokkal erősebbek felnőtt társaikénál, ugyanis az első 8 hónapban maga az állkapocs gyengébb, így a rágásban a tőrszerű fogak sokat segítenek. Az állandó fogak felbukkanásával azonban változik a helyzet.

Az állkapocs csontozata megerősödik olyannyira, hogy irdatlan erőt képes a kutya kifejteni vele. Nem csoda, ha némely kutyának nagyon erős harapása van. Hogy melyik kutyafajta harapása a legerősebb, arról itt találsz bővebb információt.

A kocka azonban fordul és míg kölyökként a kutyák „elpusztíthatatlan” fogsorral rendelkeznek, addig különös módon a kifejlett fogak jóval gyengébbek.

Fogzománcuk hatszor vékonyabb az emberénél, így egy nagyon kemény tárgy erőteljes harapása esetén a kutyák akár el is törhetik a fogukat. A zománc vastagsága miatt az erek és idegek közelebb vannak a felszínhez, így egy „lepattanás” is óriási fájdalmakat képes okozni kiskedvencednek.

Ráadásul a kutyák annyira jó színészek a fájdalom elkendőzésében, hogy sok esetben napokkal később veszed észre a sérülést. Rendszerint az étvágytalanság és a kedvetlenség hívhatja fel a figyelmet a problémára.

Ezért nagyon fontos, hogy puha, rugalmas játékokkal örvendeztesd meg házikedvencedet és kerüld a csontkeménységű, merev anyagokat!

Érdekességek a kutya fogáról

Most pedig következzen néhány érdekes tény a kutyák fogával kapcsolatban, amire valószínűleg még te sem gondoltál!

 • Míg a gyerekeknél éveken keresztül cserélődnek a tejfogak állandó fogakra, addig a kölyökkutyák alig néhány hónap alatt „letudják” a fogcserét.
 • A felnőtt kutyáknak 42 foguk van, a macskáknak ezzel szemben csak 30.
 • A kölyökkutya fogazata jóval erősebb, mint a felnőtt kutyáké.
 • Bár a kutyák fogai szerkezetét tekintve hasonlít az emberére egy nagy különbség akad: a kutyák őrlőfogai akár három gyökérrel is kapaszkodhatnak az ínybe.
 • A kutyák fogai nem tudnak kilyukadni. Mivel teljesen más baktériumok találhatók meg a kutya szájába, mint az emberébe, illetve sokkal kevesebb cukrot fogyasztanak, tulajdonképpen nagyon ritka, hogy négylábú barátod valaha is szenvedni fog egy lyukas fogtól.
 • A fogkorona kopásából akár meghatározhatod a kutya életkorát.
 • A szabályos kutyaharapás ollószerű, tehát a felső metszőfog belső részének egyharmada takarja az alsó metszőfogak külső felületét. Ezzel szemben a bulldogharapás vagy előreharapás genetikai rendellenességnek számít, hiszen a felső állkapocs rövidebb, mint az alsó.

Összegzés

Most már tudod, hogy hány foga van a kutyának. 28 a kölyköknek és 42 a felnőtt kutyáknak. A kiskutyák foga nem csak élesebb, de erősebb is, mint a felnőtt példányoké.

Amikor kutyusod fogápolása ötlik fel benned, egy dolgot mindenképpen érdemes észben tartani. Nem csupán az étkezésben játszik fontos szerepet a fogazat, de az élet számtalan más területén is.

A tisztálkodás, tárgyak cipelése, ismerkedés csupán néhány tevékenység, amelyben az ép fogazat segít házikedvencednek. Ezért, ha kiegyensúlyozott, boldog és teljes életet szánsz kiskutyádnak, fordíts kiemelt figyelmet a szájápolására.

Források:

https://www.rvc.ac.uk/review/dentistry/Shared_Media/pdfs/Basics_print.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25617107/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1416062/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24006717/

https://en.wikipedia.org/wiki/Canine_tooth

2022. March 23.

További érdekességek

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.