Hány kölyköt szül egy kutya? | Mitől függ az alom nagysága

Hány kölyköt szül egy kutya

Talán már Veled is előfordult az, hogy kutyusod vemhes lett és Te bizony azon agyaltál, hogy vajon hány kis szőrgombóc fog előbújni, amikor eljön az idő? Nos, egy átlagos alom nagyjából 5 kölyköt jelent.

Azonban ez a szám nagyban függ attól, hogy a kutyád milyen fajta, mekkora, milyen egészségi állapotban van, hány éves és mit eszik.

A kisebb kutyák nagyjából 3-4, míg a nagyobb kutyák átlagosan 5-8 kölyöknek adnak életet egy vemhesség alatt.

Tarts velem és megtudhatod, hogy:

Hány kölyköt ellik egy kutya, milyen faktorok befolyásolják az alom méretét?

A különböző kutyafajták hány kölyköt ellenek átlagosan? (Táblázat)

Hány kölyköt szül átlagosan egy kutya egy évben?

Hány almot ellik egy kutya élete során?

Kik tartják a Guinness-rekordot?

Vágjunk is bele!

Milyen faktorok befolyásolják, hogy hány kölyköt szül egy kutya?

Milyen faktorok befolyásolják, hogy hány kölyköt szül egy kutya.

Ahogy fentebb felsoroltam, megannyi különböző dolog befolyásolja azt, hogy egy kutya hány kölyköt képes szülni.

A lenti faktorok mindegyike a szuka kutyákra értendőek, mivel a kan kutyának kisebb befolyása van az alom méretére.

Nézzük ezt részletesen is.

Fajta

A kutya fajtája a legmeghatározóbb abban, hogy mekkora almot képes világra hozni. Egyszerűen mondva, kisebb fajták kevesebb, nagyobb fajták több kölyköt ellenek.

Ciklus

Míg a legtöbb kutyának évente 2 termékeny ciklusa van (ergo 2 almot tud a világra hozni egy év alatt), vannak olyan kutyafajták – leginkább a mini és kistestűek -, amelyeknek akár 3-4 ciklusuk is van egy évben (ergo akár 3-4 almot is világra tudnak hozni).

Méret

A második legfontosabb faktor abban, hogy egy kutya hány kölyöknek ad életet egy vemhesség alatt. A nagyobb kutyák – akár ugyanazon fajtán belül is – általában több kölyköt, míg a kisebbek kevesebb kölyköt hoznak a világra.

Tehát egy 20 kg-os Labrador mama nagyjából 5-6, míg egy 38 kg-os Labrador kb. 10, vagy több kölyköt is világra hozhat.

Kor

A kutyák nagyjából 6 hónapos korárukra érik el az ivarérettséget és bár egész életükben fogamzó képesek maradnak, általában 2 és 5 éves koruk között a leginkább termékenyek.

Egészség

Azok az ebek, amelyek jó egészségnek örvendenek, valószínűleg több kölyköt hoznak a világra egy vemhesség alatt, mint azok, amelyek nem kapják meg a számukra szükséges tápanyagokat és testmozgást.

Egy egészséges kutya egészséges kiskutyákat fog szülni, ami elengedhetetlen mondjuk egy tenyésztő esetében.

Táplálék

A kutatások igazolták, hogy a tápláléknak igen nagy befolyása van arra, hogy egy kutya hány kölyöknek ad életet és azok mennyire lesznek egészségesek.

A fehérjében és ásványi anyagokban gazdag, magas minőségű tápon nevelt kutyamama nagyobb almot hoz a világra, mint a fehérjében szegény tápon nevelt kutya.

Genetika

Minél szűkebb egy kutya genetikai állománya, annál kisebb almot hoz a világra, következésképpen a keverék kutyák hajlamosak nagyobb almokat nevelni, mint a nagyon fajtatiszta (vagy agyontenyésztett) kutyafajták.

A különböző kutyafajták hány kölyköt ellenek átlagosan?

Francia bulldog átlagosan 4-5 kölyköt ellik.

Nézzünk egy rövidebb táblázatot a gyorsabb áttekinthetőség érdekében, hogy milyen méretű és fajtájú kutya hány kölyköt ellik egy vemhesség során.

A számok az átlagot mutatják, ennél lehet több és kevesebb is természetesen. A táblázat a kistermetű kutyusoktól indul a nagytestűek felé.

FAJTAKÖLYKÖK SZÁMA (átlag)
Pomerániai törpespicc2-3
Yorkshire terrier3-4
Shih Tzu3-4
Mopsz3-4
Francia bulldog4-5
Basenji4-5
Cocker Spániel4-5
Bulldog4-5
Beagle5-6
Border Collie5-6
Német juhász5-6
Boxer6-7
Basset hound6-7
Berni pásztor6-7
Labrador7-8
Dobermann7-8
Ír szetter7-8
Golden Retriever8-9
Dalmata8-9

Hány kölyke születhet egy kutyának évente?

Hány kölyke születhet egy kutyának évente

A legtöbb szuka kutyának évente kétszer van ciklusa, egymástól nagyjából 6 hónap különbséggel. Tehát egy átlagos kutya évente két almot tud elleni, ami ellésenként 5 kölyökkel számolva összesen 10 kiskutyát jelent.

Vannak persze olyan fajták is – nagyrészt a mini és kistestű kutyák, mint a Yorki -, amelyeknek sűrűbben vannak ciklusaik és akár 3-4 almot is képesek elleni egy évben, ami – maradva az átlagos 5 kölyöknél, akár 15-20 kiskutyát jelent.

Ezek a számok csak átlagok, hiszen egy adott alom mérete nagyban függ a kutya fajtájától és méretétől, valamint a fent elmondottaktól. A táblázatot alapul véve mondjuk egy Yorkinak éves szinten 8 (két ciklusnál), vagy akár 24 (4 ciklusnál), míg egy Golden Retrievernek 16-18 kölyke születhet évente átlagosan.

Az más kérdés, hogy ez egyáltalán nem egészséges, hiszen egy alom kihordása és nevelése is erősen igénybe veszi a szuka testét. A gondos tenyésztők azt vallják, hogy egy évben csak egyszer engedik elleni a kutyát. Így van ideje regenerálódni és újra megerősödni az újabb alom kihordására és nevelésére.

Hány alma lehet élete során egy kutyának?

Hány alma lehet egy kutyának

Egy kutya egész szép számú almot tud elleni élete során, de mivel annyi féle és fajta kutya van, hogy nem lehet egy teljesen pontos számot mondani, így én most egy feltételes szituációt mutatok be alább.

Fontos tudni, hogy egy kutya nagyjából 6 hónapos korára éri el az ivarérettséget, de a legtöbb tenyésztő azt javasolja, hogy 1 éves kor alatt semmiképp ne pároztasd a kutyát (én azt mondom, hogy várj 2 éves koráig).

Tehát 2 alommal számolva éves szinten – a kutya 1 éves korától 8 éves koráig – átlagosan 14 almot tud világra hozni, ami az átlagos almonkénti 5 kölyökkel számolva összesen 70 kiskutyát jelent. Ez a szám természetesen lehet kisebb és nagyobb is, hiszen rengeteg fajtájú és méretű kutya van a világon.

A túl sok ellés nem egészséges

Abban azért egyetért mindenki – még a legtöbb tenyésztő is -, hogy ezt a számot produkáltatni egy kutyával állatkínzás és semmiképpen nem javasolt. Amennyiben nem vagy tenyésztő, úgy az az egészséges kutyusod számára, ha 2-5 éves kora között egyszer, vagy kétszer lesz alma és utána ivartalaníttatod.

Fontos, hogy csak akkor pároztasd a kutyádat, ha előre tudod, hogy kik lesznek a kölykök gazdái, mert úgy a felelősségteljes és etikus. Az nem pálya, hogy „majd csak lesz valahogy” és hogy „valaki majd úgy is elviszi a kölyköket”.

Érdekesség

A kistestű kutyák általában hosszabb ideig élnek, mint a nagytestűek és bár a nagyok átlagosan több kölyköt hoznak világra egy ellés alatt, mint a kicsik – az életciklus alatti alomszám kiegyenlítődik a két méret között.

Ergo egy kis Csivava ugyan csak 3-4 kölyköt hoz világra egyszerre, míg egy Berni pásztor 6-7-et, de a Csivava átlagosan 15-20 évig él, míg a Berni pásztor sajnos nagyjából csak 7-8 évig. Emellett a Csivavának egy évben akár 3-4 ciklusa is lehet, míg a Berni pásztornak 2.

Gyors számítással a Csivava – évi 2 alommal számolva, mondjuk 9 év alatt – kb. 72 kiskutyát is világra hozhat, míg egy Berni pásztor – évi 2 alommal számolva, mondjuk 5 év alatt – nagyjából 70 kölyköt ellhet.

Legnagyobb kutya alom – Ki a rekorder?

Mint szinte mindenben, így a „Legnagyobb alom” témában is van természetesen világrekorder kutyus. Kétféle rekord van érvényben – az egyik esetében a kutyus természetes úton, a másikban a kutya császármetszéssel hozta világra a kölyköket.

Lássuk hát kik is a rekorderek a Guinness szerint.

  • Mary Jane, egy Német dog – Amerikai bulldog keverék fajtájú kutyus Angliából a jelenlegi Guinness rekorder, aki 2019. november hónapban 21 kiskutyát hozott a világra természetes úton. A 21 kölyökből sajnos csak 14 maradt életben, de ez is óriási siker!
  • Tia, egy Nápolyi masztiff fajtájú kutyus is Guinness rekorder, aki szintén Angliából való és 2004. november 29.-én adott életet 24 kölyöknek császármetszés útján. A 24 kölyökből 20 maradt életben, ami szinte hihetetlen és nem csoda, hogy a tulajdonos fölmondott a munkahelyén, hogy támogatni tudja kutyáját, Tiát a kölykök gondozásában.

Mivel a természetes úton való ellést előnyben részesíti a Guinness, így a jelenlegi rekord Mary Jane-é akkor is, ha Tia több kölyköt hozott a világra.

Az új rekordot ezért a „Legnagyobb kutya alom, amely természetes úton jött világra” címmel jelölik.

Összegzés

Mindannyian tudjuk, hogy óriási élmény, amikor kutyánk életében eljön a vemhesség és az ellés nagy pillanata, hiszen hihetetlenül aranyosak a kölykök és bárki szívét elrabolják egy pillanat alatt.

Már az is nagy felelősség, ha van egy kutyád, akiről gondoskodnod kell és még nagyobb felelősséget jelent az, ha kutyusodnak kölykei is lesznek.

Semmiképp nem mondom, hogy ne add meg kutyusodnak azt az élményt, hogy anya lehessen legalább egyszer, de kérlek, hogy felelősségteljesen járj el és gondolj arra is, hogy nagyon sok a kóbor, vagy éppen menhelyekre beadott kutya.

Mindenképpen érdemes átgondolni az ivartalanítást, mert ezzel kutyádnak is, magadnak is és a világnak is jót teszel. Bízom benne, hogy sikerült hasznos információkkal szolgálni.

April 11, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.