Hány körme (lábujja) van a kutyának? | Mi az a farkaskarom?

Hány körme van a kutyának - Hány lábujja van a kutyának

Nincs is kedvesebb hang egy gazdi számára, mint a járdán vagy parkettán kopogó „kutyaköröm” hangja. Akár nagytestű házőrzőről, akár aprócska kanapélakóról van szó, a kutyák mancsa, azon belül is a karmuk éppoly figyelmet igényel, akár a szemük vagy a szőrük épsége.

Elképesztően édes egy kutyamancs (főleg egy kölyöké), azonban a természet fontos feladattal látta el. Ideje kiskedvenced mellé kucorodnod a kanapéra és megismerkedned közelebbről a tappancsaival!

Hány tappancsa van egy kutyának?

Abraham Lincoln, az Amerikai Egyesült Államok egykori elnöke tette fel a vicces kérdést:

„Hány lába van egy kutyának, ha a farkát egy lábnak hívjuk? Négy. Attól még, hogy a farkát a lábának hívjuk, nem lesz az.”

Bár a farok valóban nagy segítségre van a kutya egyensúlyának megtartására, azért a kutyák csak négy lábbal és egyúttal négy tappanccsal rendelkeznek. A tappancs jól körülhatárolható részekből áll, karmokból és talppárnákból.

Ha végigtapogatod kiskedvenced talppárnáit, akkor érezheted, hogy az eredeti párnához hasonlóan puhák és süppedősek. Az ujjakon található párnák, illetve a középső, legnagyobb párna olyan, akár egy zselés futócipő: csillapítja a járással és futással járó ütődéseket, rezgéseket, így védve az ízületeket és a csontokat a kopástól. A felső, „szőrben megbújó” talppárna pedig csúszós, meredek talajon fékként „aktiválódik”.

A párnákban vastag zsírréteg alakult ki, hogy az állatot megvédje a nagy hőmérséklet különbségektől. Tehát a kutyusod nehezebben tud felfázni, illetve a forró talaj sem égeti meg túlságosan.

Hasonlóan az ember talpán kialakuló bőrkeményedéshez, a talppárnák vastagsága, „edzettsége” a fizikai igénybevételtől, a kutya testsúlyától és az aktivitástól függően változnak. A kertben tartott kutyusoknál a párna külső rétege jóval vastagabb, míg a házban élő társaiknál szinte bőrpuhaságú lehet.

Természetesen, a talppárnák nem áthatolhatatlan páncélok. Képesek felszakadni, megsérülni, illetve különböző fertőzéseken átesni. Így, ha bármilyen rendellenességet veszel észre kiskedvenced tappancsán (pl. berepedezett bőrt, vérzést vagy elszíneződést), akkor ajánlott egyből orvoshoz fordulni a problémával.

Hány lábujja (körme) van a kutyának?

Ha felteszem a kérdést egy társaságban, hogy mit gondolnak, hány lábujja van egy kutyának, akkor eltérő válaszokat kapok. Van, aki 16-ot, van, aki 18-at, de akadt olyan is, aki 20-at mondott be. És ezáltal be is indult egy érdekes vitatéma, hiszen részben mindenkinek igaza van.

Ha funkcionalitását nézzük, akkor a kutya aktívan lábanként 4, összesen 16 lábujját használja. Az „alaplábujjak” vannak a legnagyobb terhelésnek kitéve, hiszen a kutya teljes testsúlyát megtartják.

Ezeken felül létezik még a farkasköröm a két mellső lábakon, illetve egyes fajták esetében a hátsó lábakon is. Tehát, ha mindenáron győztest akarunk kikiáltani, akkor annak van igaza, aki a 18-as számra gondolt: 5-5 a mellső lábakon és 4-4 a hátsó lábakon. Alaphangon ennyi lábujjal minden kutya rendelkezik.

Mi a farkasköröm?

Farkaskarom
Farkaskarom

Tény, hogy a friss hóban szépen kirajzolódó mancsnyomon még egy kisiskolás is meg tudja számolni, hogy a kutya minden lábán 4-4 lábujj található. Azonban akad egy turpisság, amelyet a nyomok nem mutatnak meg.

A kutya mellső lábain kicsivel feljebb, a „boka” környékén létezik egy úgynevezett farkaskarom, amelyet a kutyák hüvelykujjaként ismernek. Ugyanolyan csontokból és izmokból áll, akárcsak a többi lábujj, ám funkciójában más.

Míg a 4 alaplábujj a járásért felel, a farkaskarmoknak sokkal kevesebb feladat jár. A hétköznapokban leginkább bizonyos tárgyak stabilan tartásában segít, pl. a vastagabb csontok fogásában rágás közben. A zord természetben a túlélés szempontjából „tartalék” eszközként sietett a kutya segítségére. Futás közben rásegített a talajhoz való tapadásban, az esetleges fáramászásban vagy a beszakadt jég alól történő menekülésben.

Néhány, főleg hegyvidéki kutyafajták esetében nem csupán a mellső, de a hátsó lábakon is megfigyelhető a farkaskarom, ráadásul akár duplán is!

Ezek a karmok már nem tartalmaznak annyi csontot és izmot, mint mellső társaik, leginkább a bőr rögzíti a kutya lábához. A hátsó farkaskarmok az egyenetlen, sziklás hegyvidéki talajon történő közlekedést, kapaszkodást segítik elő.

Tehát nem kell megijedni, ha pireneusi pásztorkutyusod vagy spanyol masztiffod hátsó lábán kettős farkaskarom nő: ez nem rendellenesség, hanem a fajta sajátossága.

Vághatom-e a kutya körmét?

Vághatom-e a kutya körmét

Érdemes elsőkörben tisztázni, hogy a kutyák karmokkal és nem körmökkel rendelkeznek, még ha a hétköznapi szóhasználatba beivódott az utóbbi.

A különbség, hogy míg a karmok idegekkel, erekkel rendelkeznek és szorosan rögzülnek a csontokhoz, addig a köröm csupán egy szarulemez, amely a bőr módosult részéből, a körömágyból indul ki. Mivel érhálózattal gazdagon megáldott testrészről van szó, a karom sérülése komoly fájdalmat okozhat a kutyus számára, sőt, elfertőződhet, rosszabb esetben rákos megbetegedés támadhatja meg.

Mindezek ellenére a karom ugyanúgy nő, akár a köröm. Képes veszélyes hosszúságot elérni, illetve visszafordulni és a bőr alá beékelődni.

A kutyák karmai ideális esetben természetesen módon kopnak járás közben, de csak akkor, ha napi szinten járdán, betonon vagy köves területen sétálnak. A kertben tartott kedvencek karmaival, ahol akadnak ilyen keményebb felületek, nincs is különösebb gond.

Azonban, ha házban vagy puha füves kertben tartott kutyusról van szó, akkor bizony érdemes megejteni a „kutyapedikűrt”. Első alkalommal mindig szakember segítségét ajánlom, aki megmutatja, hogyan kell helyesen ápolni a kutya karmait, illetve mennyire kell visszavágni, hogy az ne érjen idegeket és ereket. Így biztosan elkerülhető a fájdalmas hegek kialakulása.

A farkaskarmot le kell vágni?

A mellsőlábon található farkaskarmok eltávolítása csak nyomós indok mellett léphet életbe, hiszen egy aktív és mozgékony kutya számára az elülső farkaskarmok is markáns szerepet játszanak a mindennapokban (pl. futás közben jobban tud kapaszkodni a talajon). Ilyen indok lehet bizonyos bőrbetegségek vagy a karomban kialakult rák.

A kutyák hátsó farkaskarmai a háziasítás előtt olyan erősek voltak, akár az elsők. Azonban a kényelmes, puha élet az ember mellett feleslegessé tette őket, így sokszor csak egy bőrlebenyen lógó, ívelt karom fejlődik ki, amely sem funkciójában nem segíti a kutyust, sem esztétikailag nem odaillő.

Egyes szakemberek szorgalmazzák a hátsó farkaskarmok levágását, mielőtt azok véletlenszerűen leszakadnának mondjuk egy heves játék közben. Nagy terhelésnek kitett munkakutyák esetében már kölyökkorban megszabadulnak a „zavaró tényezőtől”.

Azonban néhány fajtatiszta hegyikutyafajta esetében a versenyeken kizáró ok a farkaskarom bárminemű hiánya, hiszen a fajtának az az egyik legfontosabb jellemvonása.

Otthon eltávolíthatom a farkaskörmöt?

Ahogy a cikkben korábban említettem, a karom élő erekkel és idegekkel átszőtt apró végtag, az elhalt szarulemezből álló körömmel szemben. Ezért általánosságan mondom, hogy a farkaskarmot soha, semmilyen körülmények között nem szabad otthoni keretek között eltávolítani a kutyáról, legyen az kölyök vagy kifejlett felnőtt állat!

A karom levágás, még ha az egy elcsökevényesedett hátsó farkaskarom is, olyan érzés kedvencednek, mintha a felső ujjpercedet nyisszantanád le érzéstelenítés nélkül. Hát bizony, még belegondolni is fájdalmas.

Pontosan emiatt óvakodj az olyan blogbejegyzésektől, mint az „Így távolítsd el a fakaskörömöt otthon!” című cikkek, ugyanis a szakértelmet mellőző karomvágás komoly fájdalmat okozhat kiskutyádnak, sőt, súlyos fertőzések táptalajává válhat.

Az állatorvosok általában az ivartalanítás keretein belül szokták felajánlani, hogy egyúttal eltávolítják a farkaskörmöt, amennyiben a gazdi igényt tart rá, így nem szükséges kétszer altatni a kutyust.

Összegzés

A kutyusok nem csupán a szívünket dobogtatják meg, de sokszor a kíváncsiságunkat is felkeltik. Érdemes közelebbről megismerned legjobb barátod minden apró porcikáját, hogy megértsd a viselkedését és kialakulhasson köztetek egy életen át tartó összhang.

A kutyáknak 5-5 lábújja van a mellső lábain és 4-4 a hátsókon. A farkaskarmot otthon semmilyen körülmények között nem szabad levágni. Minden esetben kérd szakember segítségét.

April 19, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.