Hány kutyát lehet tartani egy háztartásban? | 2023-as jogszabály

A kutyatartóknál bizony kardinális kérdés, hogy hány kutyát lehet tartani egy közös háztartásban, legyen szó kertesházról vagy társasházról. Az ide vonatkozó jogszabályok ráadásul folyamatosan változnak, mintha a törvénykezés is csak zavartan toporogna a kérdés előtt.

Mindenesetre, ha nem tenyésztők vagyunk, akkor ne számoljunk nagy falkával odahaza. Mutatjuk, hogy miért.

Hány kutyát tarthatok társasházban?

A kérdést nem lehet egyértelműen megválaszolni, mivel más rendelkezés vonatkozik a kis-, a közepes-, és a nagytestű kutyákra.

Egy kistestű állatnak – 20 kilógrammig – minimum 10 négyzetméteres területet kell biztosítani. A közepeseknek – 20-40 kg között – 15 négyzetmétert, a nagytestűeknek pedig – 40 kilógrammtól – legalább 20 négyzetmétert. Tehát a pontos választ úgy kapod meg, ha kiszámolod a lakásod alapterületét és „hozzáméred” a kutyusodhoz.

Hány kutyát lehet tartani újszülött kutyák esetében?

A dolog azonban még ezzel sem ért véget, hiszen a magyar jog csalafinta dolog. Lehet 20 négyzetméteren 10 blökid is, ha éppen ellett a kutyád, mivel az újszülött kutyusokra nem vonatkozik a jogszabály.

Az újszülöttség a magyar törvények értelmében nyolc hétig tart, így addig kvázi bármennyi kutyusod lehet otthon, onnantól azonban csak annyi, amelyet a fenti rendelet engedélyez.

Igaz, mindez a társasházakra, kertesházak esetében azonban már megint mások a szankciók és ahogy látni fogjuk kissé talán különösek is.

Hány kutyát lehet tartani kertes házban?

Hány kutyát lehet tartani kertes házban? A képen egy nő rengeteg kutyával él együtt.

A legújabb rendelkezés szerint kedvtelésből háromnál több eb nem tartható kertesházban sem, kivéve a már említett helyzetet, azaz, ha szaporodásról van szó.

Régebben komplikáltabb volt a helyzet, mivel az önkormányzatok külön rendelkezési joggal bírtak a kérdést illetően, de ez mostanra megváltozott.

Teljesen jogos a felvetés, hogy mi van abban az esetben, ha én mégis háromnál több kutyát akarok tartani? Erre is van lehetőség, de csak úgy, ha bejelentem az adott önkormányzatnál, hogy nem kedvtelésből tartok kutyát, hanem tenyésztő vagyok.

Ebben az esetben bármennyi kutyánk lehet, viszont minimum 6 négyzetméteres szabad helyet kell biztosítani ebenként.

A kutyatenyésztést magánszemélyként, munka mellett is lehet végezni, viszont adóköteles, így készüljünk fel plusz költségekre, ha ilyen formában akarunk több kutyust tudni magunk körül.

Mi az, ami még normális az eltartott kutyák számát illetően?

Hány kutyát lehet tartani

Nem véletlenül határozták meg az eltartott kutyák számát háromban, magánemberként többre nem lehet kellőképpen figyelni. Személyes tapasztalatom, hogy ahol több kutya van, azt az állatok sínylik meg.

Bár nem feltétlenül tartom szerencsésnek, amikor a kutyákat kis gyerekekhez hasonlítják, de sok szempontból helytálló a párhuzam.

Abból mindenképpen, hogy a kutyáknak gondoskodásra van szükségük, amennyiben ezt nem kapják meg, akkor az eb mentálisan sérülhet, akár csak az az ember, aki nem kap elég szeretet a szüleitől.

Nagyon fontosnak tartom, hogy csak annyi kutyát vállaljunk, amennyiről valóban tudunk gondoskodni.

És a gondoskodás ebben ez esetben nem az jelenti, hogy kerül friss étek a kutyatálba, hanem, hogy tartalmas időt tudunk tölteni a szerettünkkel.

Mi van, ha túl sok kutyánk van?

Az állattartással kapcsolatos törvényi rendelkezések jelentősen megszigorodtak az elmúlt években, így ha nem biztosítjuk a megfelelő körülményeket, akkor az állatokat el fogják vinni és jelentős büntetésre is számíthatunk.

A dolog tehát nem gyerekjáték, a nem megfelelő tartásnak ráadásul különböző szintjei vannak. A szabálysértés mellett akár büntetőjogi kategóriába is sorolhatják, ha a kutyusokat szűk területen zsúfoljuk össze. Szélsőséges esetben akár börtönbüntetés is kiszabható érte a magyar törvények értelmében.

Másik, érdekes kérdés, hogy a kutya az falkában gondolkodik, márpedig három kutya az már falkának számít. Megvannak a rangsorok és megvannak a viselkedési formák, amihez az embernek is igazodnia kell.

Ha több kutyát tartasz, akkor nem csak a kedvencednek vagy a gazdája, de falkavezérnek is kell lenned, hogy rend legyen a csapatban.

Sokkal több tanítást és fenyítést igényel, mintha csak egy kutyával élsz egy háztartásban. Így én semmiképpen nem javaslom a több kutyát, ha csak házikedvencre vágysz.

Minden kutyának meg tudjuk adni egyformán a szeretetet és gondoskodást?

Az ebek fajtájától is függ, de általánosságban elmondható, hogy a kutyáknak igen nagy a szeretetigényük, és folyamatos odafigyelést igényelnek.

Mindenképpen mérlegeljük hát, hogy mennyi időt és szeretet tudunk biztosítani a kutyáknak, mert ha ez nem sikerül, akkor az állat fogja meginni a levét.

Minden jószándék ellenére is előfordulhat, hogy már három kutyánál is valamelyik eb úgy fogja érezni, hogy el van hanyagolva a másik kettőhöz képest, így valóban csak akkor vállaljunk többet, ha sok szabadidővel rendelkezünk.

Összegzés

A legújabb, 2020-as törvényi rendelkezés értelmében már nem az önkormányzat hatásköre megszabni, hogy hány kutyával élhetünk egy háztartásban.

A jelenlegi jogszabályok szerint maximum három kutyát, illetőleg azok szaporulatát lehet tartani egy háztartásban, legyen szó kertes- vagy társasházról.

Ennél több nem csak a jogszabályok, de a kutyák mentális egészsége miatt sem javasolt.

Források:

March 17, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.