Hogyan mondjuk el a gyereknek, hogy meghalt a kutya?!

Hogyan mondjuk el a gyereknek, hogy meghalt a kutya

Utoljára frissítve: 2022. March. 12

Ha valaki azt gondolja, hogy egy háziállat elvesztése nem nagy ügy, annak valószínűleg még sosem volt kiskedvence. Ugyanis az évek alatt annyira hozzá tud nőni a családhoz, hogy amikor távozik, hatalmas űrt hagy maga után.

Persze nem mindegy az sem, hogy miként hal meg a kutya: esetleg betegség, a kora miatt vagy mondjuk balesetben. Azonban semmiségnek tekinteni a veszteséget, és nem megbeszélni a gyerekkel, mindenképp hiba lenne.

Hogyan mondjuk el a gyereknek, hogy meghalt a kutya?

A gyermek korának megfelelően fontos nyíltan és őszintén beszélni az állat elvesztéséről, a gyászról és a minden kérdését vegyük komolyan. Soha ne hazudjunk! Egyszerűen fogalmazzunk, és ne hagyjuk válszok nélkül a gyereket.

Ne hazudjunk a gyereknek ha meghalt  a kutya

A gyerekek számára egy kutya a legtöbb esetben nem csak házikedvenc, de sokszor a legjobb barát is, aki akár egész eddigi élete során annak a része volt, így természetesen hatalmas veszteség éri ilyenkor.

Ha tudni szeretnéd, miként beszéljük meg a gyerekkel az állat elmúlását, mire figyeljünk, akkor olvass tovább.

Mit mondjunk a gyereknek, ha meghalt a kutya?

Elárulni, hogy a kedvence többé nincs közöttünk, biztos, hogy az egyik legrosszabb dolog. A hír közlését befolyásolhatja, hogy miként történt a veszteség, hiszen más, ha balesetről vagy éppen hosszas betegségről beszélünk.

Illetve az is befolyásolja a kommunikációt, hogy hány éves gyerekről beszélünk és milyen az érettségi foka. Egy biztos: hazudozni, elhallgatni vagy bagatellizálni a dolgot nem szabad.

Hogyan mondjuk el a rossz hírt?

Teremtsünk olyan környezetet a gyerek számára a hír közlésekor, ami a lehető legkényelmesebb neki. Gondold át, hogy pontosan mit, és mennyire részletesen fogsz majd mondani neki. Persze attól függően mennyit tud belőle megérteni és befogadni.

Készítsük fel előre a gyereket

Ha már tudni lehet, hogy mondjuk öregség, betegség miatt hamarosan el fog pusztulni az állat, esetleg el is kell altatni, akkor már hamarabb vonjuk be ebbe a gyereket és mondjuk el neki, hogy mi és miért fog történni.

Nyugtassuk meg a gyermeket

Nyugtassuk meg, hogy bár ez nagyon szomorú és mi is sajnáljuk, de a kutyusnak ez lesz a legjobb, mert mondjuk fájdalmai vannak. Betegség esetén legyünk határozottak abból a szempontból, hogy szögezzük le, mi már mindent megtettünk és a kutyus nem lesz jobban, az orvosok már nem tudnak neki segíteni.

Ez talán segít a gyereknek is az elfogadás tekintetében. Illetve annyit elárulhatunk a folyamatról, hogy az állat nem fog szenvedni, nem fog érezni semmit, csak békésen elalszik. Hiszen ilyenkor sok gyerek aggódhat amiatt, hogy mit érezhet a kedvence.

Fogalmazzunk egyértelműen

Nagyon meg kell gondolni, hogyan is fogalmazunk: a fiatalabb gyerekek talán még nem is nagyon hallották a halál vagy haldoklás szavakat, így ijesztő lenne nekik elsőre.

Azonban legyünk pontosan érthetőek, mert ha csak annyit mondunk a kutya elaludt, vagy a menybe ment, azt is félre tudják érteni a gyerekek, ezért magyarázzuk el, ez mit jelent pontosan.

Ne ringassuk a gyereket hiú ábrándban! Akárhogy is meséljük el neki, mindenképp tudatosítsuk benne, hogy a kutyát nem látjuk többé.

Adjunk választ minden kérdésére

Sajnos, nem lehet kitérni az elmúlás kérdésköre elől. Ilyenkor, azonban, ha az érettségi szintéjének megfelelően próbálunk neki válaszolni a kérdéseire, annál kevesebb esély lesz rá, hogy nagyon szorongani fog emiatt később.

Ráadásul így megtanulhatja a gyász folyamtát és a veszteséget is kezelni, ami az élet velejárója.

Elbúcsúzás

Amennyiben van rá lehetőség és a gyerekek igénylik, akkor mindenképp biztosítsunk teret az elbúcsúzásra. Az elaltatás során csakis a nagyobb gyerekek legyenek ott, ha ragaszkodnak hozzá.

Előtte mindenképp készítsük fel őket, hogy mire számíthatnak. Viszont, ha úgy érzik, hogy ez nekik segítene az elengedésben, akkor ezt semmiképp se tiltsuk számukra.

Soha ne hazudjunk a kutya halálával kapcsolatosan

Ha meghalt a kutya ne hazudjunk a gyereknek

Ami nagyon fontos, hogy ne hazudjunk nekik. Amikor kicsi voltam, és a házi nyuszink meghalt, azt mondták a szüleim, hogy a szomszéd kutya vitte el.

Én pedig évekig haragudtam ezért szerencsétlen kutyára és a szomszédra. Amikor végül kiderült az igazság, még szomorúbb lettem.

Ezért ne áltassuk olyannal a gyereket, még ha csak őt is akarjuk védeni, hogy a kutyus elszökött vagy egy nagyobb házba költözött.

Ez ugyanis hiú reményt adhatna a gyereknek. Ha pedig kiderül az igazság, akkor még fájdalmasabb lehet annak a feldolgozása, illetve a szülő gyerek kapcsolatnak sem tesz éppen jót.

Beszéljünk a halálról, mint ami az élet velejárója

A másik sarkalatos pont a halál kérdése, ami ilyenkor fel fog valószínűleg jönni. Ilyenkor válaszoljunk a saját hitünk, halálmegértésünk szerint.

De mivel senki sem tudhatja biztosan, mi történik ilyenkor és ez után, az is helyénvaló, ha elmondjuk nem tudjuk és a halál egy rejtély, de természetes dolog és az élet része, akár a születés.

Amióta világ a világ, ez egy szorongó érzést keltő téma az emberiségnek, de ha kitérünk előle, és nem vitatjuk meg a saját gyerekünkkel, azt érjük el, hogy még jobban fog félni tőle.

Mikor mondjuk el a gyereknek, hogy meghalt a kutya?

Ha már tudjuk, hogy a kutyus számára közeleg a Földi lét vége, akkor erre időben készítsük fel a családot. Ne halogassuk, ne hazudozzunk a kutya állapotát illetően.

Ha valamilyen hirtelen okból, mondjuk baleset miatt távozik, amelynél jobb esetben nem volt jelen a gyermek, akkor várjuk meg a megfelelő alkalmat, már ha létezik ilyen.

Azonban túl sokáig sem jó ha húzzuk a dolgot, de nem is lehet, hiszen valószínűleg egyből keresni fogja a kedvencét.

A gyerek láthatja a kutya halálát?

Arra a kérdésre, hogy jó a gyereknek, ha látja ilyenkor a kutyust, nehéz válaszolni. Ez függ a körülményektől, a gyerek életkortól és érettségi szintjétől.

Ha mondjuk csúnya balesetet szenvedett a kutya, ami nem szép látvány, inkább kíméljük meg ettől a család többi tagját és persze a gyereket is.

Ha pedig altatásról van szó, akkor én inkább az érettebb, idősebb gyerekeket engedném csak oda, ahogy már fentebb is említettem.

Ugyan ez a folyamat egyáltalán nem ijesztő kívülről, valóban olyan, mintha csak elaludna a kutya, egy kisgyerek számára mégis sokkoló lehet, így nem biztos, hogy jó ha kitesszük ennek. Ha viszont ragaszkodik hozzá, akkor kár lenne tiltani.

Hogyan vegyünk búcsút a kutyától?

Kutya sírhely

Ha tudatosan készülünk a kutya elvesztésére, és a napját is tudjuk, amikor el fogják altatni a kedvencünket, akkor érdemes még egy utolsó közös együtt töltött időre. Hagyjuk, hogy a gyerekek a maguk módján búcsúzzanak el tőle.

Vigyük el egy utolsó nagy sétára vagy ha már nem bírna menni az állat, akkor csak simán töltsünk vele együtt időt.

Próbáljuk az állat, a gyerekek és az egész család számára a lehető legszebb nappá tenni ezt, akármennyire is fájdalmas.

A gyerek vegyen részt a búcsúztatásban

Ha pedig már eltávozott a kutya, akkor számos lehetőségünk van egy közös, végső búcsúra. Elhamvaszttathatjuk, de lehet sima temetés is.

Sokan szeretik, ha az állat ekkor is a közelükbe maradhat, és mondjuk a kertbe temetik el az egykori kedvencüket.

Amennyire lehet és tudjuk, vonjuk be ebbe is a gyerekeket. Ők miként szeretnének elbúcsúzni az ebtől? Ha akarnak rajzolhatnak neki, írhatnak levelet, de fel is olvashatnak egy szöveget.

Ezt követően se tegyünk úgy, mintha mi sem történt volna. Beszéljünk a gyerekkel az állatról, az elvesztéséről, legyünk ott mellette a gyászban.

Próbáljunk a szép közös emlékekre fókuszálni, akár egy közös kis emlékfüzetet is készíthetünk, amelyben a kedvenc történetek, képek szereplenek.

Ne akarjuk egyből vigasztalásképpen egy másik házi kedvenccel meglepni a gyerekeket. Adjunk időt, ezzel is megtisztelve az állat emlékét.

Összefoglaló

Ha meghalt a kutya az hatalmas tragédia a gyerekek számára. Egy állat elvesztése és a gyermek felkészítése erre, sohasem lesz egyszerű feladat. Meg kell próbálnunk a lehető legnagyobb érzékenységgel megközelíteni a témát.

Fontos, hogy bár vegyük tekintetbe, hány éves gyermekről van szó és mi is történt az állattal, igyekezzünk mindig őszinték lenni, mert a bizalom ilyenkor elengedhetetlen.

Minél kevesebb traumával vészeli át ezt a gyerek, annál valószínűbb, hogy ez egy felnőttkorában is hasznos tapasztalat lesz, hogy még egészségesebb pszichével rendelkezzen majd.

2022. March 12.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.