Hogyan számoljuk a kutya életkorát? [Mennyi egy kutyaév?]

Hogyan számoljuk a kutya életkorát

Antropomorfizálás: az ember azon hajlama, hogy nem emberi dolgokat, illetve élőlényeket emberi tulajdonsággal ruház fel. Ez a hajlam különösen erősen van jelen a számunkra legfontosabb, nem emberi élőlénnyel, a kutyával való viszonyunkban.

Emberemlékezet óta igyekszünk például négylábú kedvenceink életkorát a sajátunknak megfeleltetni. Ebből az írásból sok egyéb más mellett azt is megtudod, hogyan számolhatod ki, hány éves embernek felel meg a kutyád – annyit elárulok, hogy nem a héttel való szorzás a megoldás.

Meddig élnek a kutyák?

Kutatások szerint az emberek genetikailag körülbelül 120 éves élettartamra vannak hitelesítve. Ennyi ideig élhetnénk, ha minden körülmény ideális lenne körülöttünk és bennünk. De tekintve, hogy ez sajnos koránt sincs így, igen széles skálán mozog az emberek várható életkora.

A kutyák esetében is hasonló a helyzet. Általánosságban elmondható, hogy a kutyák átlagéletkora napjainkban 12-13 év. Egyre gyakoribb, hogy még ennél is tovább élnek, köszönhetően a fejlett állategészségügynek és igényeikre szabott táplálékoknak. Az, hogy ténylegesen meddig, sok mindentől függ, épp mint az emberek esetében. Sok múlik a kutya méretén, genetikáján, táplálásán, egyéb életkörülményein.

A méret lényeg?

Bizonyos fokig igen. Az állatvilág nagyobb részével ellentétben a kutyáknál a kisebb testűek általában tovább élnek, mint nagyobb társaik.

Egy kutatás szerint minden 2 testsúlykilogramm egy hónappal jelent rövidebb életkilátásokat. Ennek okára azonban mindezidáig nem sikerül rájönnie a tudósoknak. Többféle elmélettel igyekeznek megmagyarázni a jelenséget:

  • Mivel a nagyobb kutyák gyorsabb ütemben nőnek, az ehhez szükséges sejtosztódás megnövekedett mértéke hatványozottabb esélyt hordoz magában az ezzel összefüggő rákos megbetegedések kialakulására.
  • A nagy- és óriástetű kutyák gyorsabb ütemben öregszenek, ami miatt az életkorral összefüggésben kialakuló betegségek is hamarabb jelennek meg náluk.
  • A kistestű kutyákra „jobban vigyáznak” a gazdáik, mint a nagy kutyákra abban az értelemben, hogy óvják őket a fizikai megterheléstől, esetleges sérülések forrásától, ami nem elhanyagolható faktor a hosszabb élet szempontjából.

Ugyanakkor azt is nagyon fontos mindehhez hozzátenni, hogy több óriástestű pásztorkutyafajta is vidáman elél 12-14 éves koráig.

Mennyi az annyi: hogyan váltsd át a kutyád életkorát emberévekre?

Fiatal Kangal kölykök
Kangal kölykök

A mai napig tartja magát az vélekedés, hogy ha szeretnéd megtudni, emberként hány éves lenne a kutyusod, akkor csak meg kell szoroznod az életkorát héttel és kiderül. A tudomány már egy ideje megcáfolta ezt a „módszertant”, főként genetikai kutatásokra alapozva.

Ezen kutatások során egy kémiai indikátor felhalmozódását figyelték meg, mely mind a kutyákban, mind az emberekben megjelenik az életkor előrehaladtával. Ahogy telnek az évek, az úgynevezett metilcsoportok egyre nagyobb számban jelennek meg a DNS-ben, egyes géneket be, másokat kikapcsolva.

Hogyan számoljuk ki a kutya életkorát?

Az emberek és kutyák DNS-ében felhalmozódó metilcsoportokat vizsgálva a tudósok arra jutottak, hogy a kutyák szervezete életük korai szakaszában jóval több ilyen kémiai markert termel, mint az embereké. Ez alapján egy nyolchetes kölyökkutya egy kilenchónapos csecsemőnek felel meg.

Ahogy telnek az évek, úgy lassul le a metilcsoportok termelődése. Ez azt is jelenti, hogy az idősebb kutyák már lassabb ütemben öregszenek:

  • Egy egyéves kutya nagyjából egy 15 éves embernek felel meg.
  • A második kutyaév ehhez körülbelül 9-10 évet ad hozzá.
  • Ezt követően egy kutyaév úgy 4-5 emberivel egyenlő.

Új számítási formula

A tudósok létrehoztak egy képletet is, melynek segítségével jóval pontosabb közelítéssel állapíthatod meg kedvenced életkorát, mintha egyszerűen csak beszoroznád héttel. Íme:

16ln*(kutya_kora) + 31, ahol ln=természetes logaritmus

A formula alapján egy hatéves Labrador például egy hatvanéves embernek felel meg, míg egy 12 éves példány emberként hetven lenne. (Forrás)

Azonban ezzel a módszerrel sem lehet százszázalékos pontossággal átváltani a kutyus éveinek számát emberi évekre. A képlet ugyanis nem tud olyan befolyásoló tényezőkkel számolni, mint a kutya mérete, vagy súlya, genetikai hajlamai, etc.

Miért fontos mindez?

Nem csak érdekes gondolatkísérlet a kutya életkorának emberi évekre való átváltása. A számítás segítségével közelebb hozhatod magadhoz a kutya különböző életszakaszaival járó változásokat, mint például az öregedés.

Roppant nehéz tudomásul venni, hogy négylábú barátaink sokkal hamarabb öregszenek meg, mint mi emberek. Azonban nagyon fontos, hogy mindezt időben tudatosítsd magadban, hisz egy idős kutyának egészen más igényei vannak, mint egy fiatalabbnak.

Más mennyiségű és minőségű táplálékra van szüksége, gyakoribb és alaposabb állatorvosi kivizsgálásra, megváltozik a mozgásigénye és a terhelhetősége is.

Elő-előfordulhat, hogy bepisil, zavarodott lesz olykor, vagy épp gyakrabban lesz morcosabb. Ahhoz, hogy mindezt megfelelő empátiával, türelemmel és figyelmességgel tudd kezelni, sokat tud segíteni, ha belegondolsz, neked milyen lesz annyi éves emberként, mint amennyi a kutyusod.

Az öregedés jelei a kutyáknál

Az öregedés jelei a kutyáknál

Ahogy fentebb is írtam, számtalan dologtól függ, hogy biológiailag mennyi idős a kutyád. Az évszám sok esetben nem több egy indikátornál. Vannak olyan 12-13 éves kutyák, melyekről egyszerűen nem hinnéd el, hogy mennyire öregek, olyan aktívak, élénkek, mozgékonyak.

S vannak sajnos olyanok is, akik már jóval korábban bicegni kezdenek, kedvetlenné válnak és egyre többet betegeskednek.

Az alábbiakban olyan jelekről olvashatsz, melyek arra utalnak, a kutyusod lassacskán szeniorrá érik.

Változó étkezési szokások és testsúly

A kutyád étvágya, evési hajlandósága idősebb korban fontos jelzés lehet. Ha egyre kevésbé lelkes etetéskor, alig eszik, az jelezheti az emésztőrendszer, esetleg a fogak egészségének hanyatlását.

Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy változatlan étvágy és adagok mellett kezd el ingadozni a súlya. Az idős kutyák szervezete kevésbé hatékonyan dolgozza fel a tápanyagot, így változatlan étrend mellett is hízásnak indulhatnak.

Amennyiben ellenkező előjelű a változás, az utalhat hormonális problémákra, esetleg daganatos megbetegedésekre.

Ivási szokások és vizelés

Nem annyira látványos, de igen fontos jele lehet a kutyád éltesebb korba lépésének az is, hogy mennyi vizet iszik, illetve hányszor/mennyit pisil.

Mind a túlzott folyadékbevitel, mind a túl kevés utalhat a hormonrendszer rendellenes működésére, vagy veseproblémákra. Idősebb korban nem ritka az inkontinencia sem.

Ez lehet szervi eredetű, de előfordulhat, hogy nincs jól beazonosítható oka.  A bevizelést nagy türelemmel kell kezelned és SOHASEM szabad büntetned.

Kognitív képességek

Ahogy a mi elménk sem lesz frissebb idős korunkban, az kutyák sem életük hajnalán érik el a szellemi csúcsukat.

Ingadozóvá válhat a hangulatuk, diszorientálttá, zavarodottá válhatnak, rosszabb esetben olykor családtagjaikat sem ismerik meg. A demencia sajnos az idős kutyákat sem kíméli.

Látás, hallás romlása

Két újabb olyan dolog, ami minket is érinthet. Az idős kutyák gyakori nyavajája a szemek hályogosodása, illetve a hallás romlása, szélsőséges esetben a süketség.

Bár orruk segítségével is kitűnően tájékozódnak, a látás vagy a hallás elvesztésének esetén roppant nagy szükségük van a segítségre. Akadálymentesíteni kell a kertet, lakást, és fél szemmel mindig figyelni kell, nehogy baleset érje őket.

Dudorok

Az idős kutyák testén gyakran jellennek meg duzzanatok. Ezek az esetek jelentős részében jóindulatúak, de mindenképpen kivizsgálást igényelnek.

A sejtosztódások száma az élet utolsó szakaszára eléri azt a mennyiséget, amikor megnő az esélye a kontrollálatlan burjánzásnak, azaz a daganatos betegségek kialakulásának.

Tehát ha olyan dudort tapintasz ki a kutyádon, ami eddig nem volt ott, irány az állatorvos!

Összegzés

A kutya évezredek óta az ember szerető, hű társa. A civilizáció fejlődésével már nem csak egyszerű munkaeszköz, hanem igazi családtag.

Természetes, hogy részben az együttélés hatásai okán, részben a saját projekcióink miatt számtalan kapcsolódási pont alakult ki közöttünk. Nem csoda tehát, ha a közös idő múlását is igyekszünk kézzelfoghatóbbá tenni azáltal, hogy egyre pontosabb közelítéssel feleltetjük meg a kutyánk és saját korunkat.

Azonban minden számítás végén csak egy számot fogunk kapni, melynél sokkal fontosabb a szeretet, a gondoskodás és a tartalmas élet. Ha ezeket megadod négylábú kedvencednek, a kora már alig fog számítani.

April 20, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.