Illegális kutyaszaporítás – A kutyakereskedelem sötét oldala

Illegális kutyaszaporítás – A kutyakereskedelem sötét oldala

Utoljára frissítve: 2022. March. 21

Az állatvédőknek rengeteg munkát jelent a sok, kontrollálatlanul születő fajtatiszta és keverék kiskutya, akik gyakran betegen kerülnek új gazdihoz itthon és főleg külföldön. Sajnos sok kölyök már a szállítás közben elpusztul és nagyon nehéz bármit tenni az ilyen kutyagyárak ellen, mert jelenleg nincs erre pontosan kidolgozott törvény.

Sokszor előfordul, hogy a beteg kiskutyák, vagy – a már szaporításra alkalmatlan – idősebb kutyák az utcán, vagy gyepmesteri telepeken végzik – rajtuk a fajtamentők próbálnak segíteni, több-kevesebb sikerrel.

Tőlük lehet a mentett kutyákat örökbe fogadni, így amennyiben fajtatiszta kutyát szeretnél, vegyél ellenőrizhető, bejegyzett tenyésztőtől, vagy fogadj örökbe fajtamentőktől, de semmiképp ne vásárolj szaporítótól.

Hogy kiket nevez a szakma „szaporítóknak / kutya-gyárosoknak”, az cikkem elolvasása után minden bizonnyal teljesen világos lesz számodra is.

A „kutya-gyárosok”

Biztosan Te is találkoztál már olyan hírekkel a médiában, vagy a közösségi oldalakon, amelyek ezekről az illegális kutya-gyárosokról, vagy éppen az általuk szaporított kutyák szomorú sorsáról szóltak. Az ilyen kutya-szaporítókat sajnos nem az adott fajta nemesítése és még jobbá, egészségesebbé tétele érdekel, hanem a kontroll és a fajtára jellemző sztenderdek betartása nélküli szimpla szaporítás.

Az ilyen szaporítók sajnos egyáltalán nem fordítanak gondot a kutyák megfelelő tartására, ellátására és ápolására – őket kizárólag a kutyák mennyisége és a rajtuk megszerzett haszon érdekli. Jó hír, hogy az ilyen illegális szaporítók ellen több állatvédő szervezet próbálja felvenni a harcot egyre sikeresebben, – köztük mi is az Országos Állatvédőrség Alapítványnál.

Az állatvédők és a hatóság szerepe az illegális szaporítók felszámolásában

Állatmentők kiskutyákat regisztrálnak

Az állatvédő szervezetek – a saját nyomozásaikon és ellenőrzéseiken felül – általában úgy kapnak értesülést egy újabb „szaporítóról”, hogy valaki panaszt nyújt be hozzájuk, mert a kutya-gyárostól vásárolt kedvencről kiderült, hogy komoly egészségügyi problémái vannak, vagy éppen elpusztult.

Minden állatvédő szervezet együtt dolgozik a megfelelő hatósági szervekkel ilyen esetekben, de olyan is előfordult már, hogy hatósági állatorvos hívására reagáltak.

Fontos tudnod, hogy a Magyarországon bejegyzett tenyésztőket rendszeresen ellenőrzi egy hatósági állatorvos és egy állatjóléti biztos. A hatósági szervek sokszor kapnak „fülest” egy magánszemélytől, vagy akár az állatvédőktől egy esetleges illegális szaporítóról – ilyenkor a hatósági állatorvos kiszáll a helyszínre és úgynevezett „próbavásárlást” végez.

Ha kiderül, hogy illegális szaporítóval van dolga, akkor kihívja a helyszínre az állatvédőket és az ilyenkor eljárni jogosult rendvédelmi szerveket, hogy kobozzák el a kutyákat a kutya-gyárostól, mert fenntarthatatlan körülmények között vannak tartva az állatok.

Milyen körülmények vannak az illegális szaporítóknál?

Rossz körülmények az illegállis szaporítóknál

Nem egy esetben 50-100 kutya és macska kerül kimenekítésre ilyen szaporítóktól. A legtöbb állatvédő egyetért abban, hogy ehhez egyszerűen nem lehet hozzászokni, lélekromboló a látvány és a siralmas körülmények, ahol ezeket a szerencsétlen kutyákat / macskákat tartják.

Ezek az állatok általában olyan szűk ketrecekben vannak tartva, ahol sem felállni, sem megfordulni nem képesek. Az már csak hab a tortán, hogy természetesen nincsenek sem beoltva, sem chippelve, sem ivartalanítva és a legtöbbjük sosem látott még állatorvost.

A kutya-gyárosokat nem érdekli a szaporított állat jóléte és egészsége – arra sem költenek, hogy az állat a minimális orvosi ellátást és a szükséges vizsgálatokat megkapja. Ezek a szerencsétlen, beteg kutyák / macskák benne maradnak a kizsákmányoló szaporítói rendszerben és, ha már végleg nem bírják, a kutya-gyárosok egyszerűen megszabadulnak tőlük.

A szerencsésebb állatokat sikerül még élve kiszabadítani ezekről a borzalmas helyekről és ideiglenesen menhelyekre, vagy az állatvédőkhöz kerülnek, ahol megvizsgálja őket egy állatorvos és megkapják a szükséges oltásokat és kezeléseket, valamint ivartalanítják és chippelik őket.

Nagyon szomorú, hogy ezek a kutyusok / cicusok szinte sosem láttak még napfényt és sosem érezték még a pázsitot a tappancsuk alatt. Az emberi érintéstől rettegnek és mind egészségügyileg, mind mentálisan iszonyatosan lerobbant állapotban vannak – sok idő és szeretet szükséges ahhoz, hogy újra bízzanak az emberben és örökbe lehessen őket fogadni.

A kutya ára

Hiszek abban, hogy egy kutya akkor kerül egy adott gazdihoz, amikor az meg van írva – a nagy dolgok sokszor nem akkor jönnek az ember életébe, amikor számít rájuk, hanem néha váratlanul. Megesik, hogy épp kiskutyát tervezel venni, amikor valaki felhívja a figyelmed a menhelyen sínylődő állatokra és Te úgy döntesz, hogy új esélyt adsz egy megtört kutyának – ez nagyon szép dolog!

Ha mégis vásárolsz, akkor tudd, hogy egy egészséges, jó körülmények közül érkező kiskutya nem olcsó!

Bizonyára most felhördülsz, hiszen naponta látod a hirdetéseket az interneten, hogy a cuki Yorkie, vagy Bichon-pincsi csak 20.000 forint!

Nos, ez valóan így van – ennyiért abszolút esélyed van venni egy valószínűleg túltenyésztett, beteg (netán genetikai hibás), alulfejlett kutyakölyköt, akinek természetesen nincs sem oltási könyve, sem chip-je és persze ivartalanítva sincs.

Nagy esély van arra, hogy ez a kutyus egy-két héten belül elpusztul Parvo vírus miatt, vagy 3 évesen kell majd elaltattatnod egy súlyos genetikai hiba miatt.

Megéri szerinted?

Szerintem nagyon nem – én úgy gondolom, hogy ha kutyavásárlásra adod a fejed, akkor annak add meg a módját mind a saját, mind a leendő legjobb barátod érdekében.

Miért drágább a kutya, ha tenyésztőtől vásárolsz?

Egészséges kölyökkutyák a kutyatenyésztőnél

Egy jó egészségnek örvendő, megfelelően ellenőrzött körülmények közül érkező kiskutya drága – miért? Mert a mamakutya 2 évesen ellik először és csak minden második évben szül egy-egy almot, ezen kívül mindkét „szülő” rendszeres orvosi szűréseken megy keresztül.

A tenyésztők odafigyelnek arra, hogy a vemhes kutyát a lehető legmagasabb minőségű táplálékkal etessék, hogy egészséges, tökéletesen kifejlődött kölyköket szülhessen. Egy jó tenyésztő tiszteli és szereti a kutyáit és mindent megtesz az egészségük és jókedvük érdekében.

Nem használja ki a kutyáit – mint a szaporító – hanem 6-7 éves korukban nyugdíjazza őket és ezután hobbyállatként élik tovább boldog életüket. A tenyésztő minden esetben egészséges, oltott, chip-el ellátott kiskutyát fog Neked adni és, ha nem tervezed elletni a kutyádat, akkor ivartalanítják is az átadás előtt.

Ezt a gondoskodást és a garantált hosszú, egészséges életet fizeted meg, amikor ellenőrzött, bejegyzett tenyésztőtől vásárolsz.

Olcsóbb kutya, embertelen körülmények!

Ezzel szemben egy olcsó kutya anyukája először 8-10 hónaposan ellik, aztán menetrend szerint félévente teszi ezt. Nem törődnek azzal, hogy ő maga is kölyöknek mondható, hiszen még fejlődésben van – a fogai sincsenek teljesen kinőve, de mégis arra kell koncentrálnia, hogy új életeket hozzon a világra!

Ha sikeresen leellette az első almot, akkor onnantól fogva addig fedeztetik és elletik, ameddig csak bírja – szinte megállás nélkül. Az ilyen szerencsétlen kutyák szervezete teljesen kimerül ettől az őrült igénybevételtől és egy idő után képtelenné válik a megtermékenyülésre is.

Ilyenkor van az, hogy a szaporító agyonüti, vagy csak kidobja valahol az úton, netán leadja egy menhelynek, mivel már nincs a hasznára. Ritka az az eset, amikor az ilyen kutya megéri a 6-7 évet. Miért? Mert a szaporító az extrém igénybevétel mellett semmilyen szinten nem törődik az eb táplálásával és egészségével – jó, ha 2-3 naponta kap enni a kutya és valószínűleg sosem lát sem napfényt, sem orvost.

A kutya-gyáros nem tiszteli, nem szereti az állatait, azokat kizárólag a haszonért tartja, következésképpen szinte sosem simogatja, csak üti a kutyát.

Az ő cuki kölykét veszed meg olcsón, egy csomagtartóból, egy ismeretlentől, miután kinézted a hirdetési oldalon – mert a gyerek úgy szeretné, de drágábbra nem telik. És még ha életben is marad, vagy nem lesz vele annyi egészségügyi gond, akkor is ott a kérdés: szeretnéd támogatni azt, hogy ilyen embertelen körülmények között tartva kizsákmányolják ezeket az anyakutyákat?

Magyarországon több tízezer kutya éli le az életét sötét pincékben, ketrecekben, disznóólban azért, mert van kereslet az „olcsó kutyára” – mert Te megveszed!

Mentéseink története

Minyon

Minyon, az én szaporítótól mentett máltai selyemkutyám még mindig retteg sok mindentől, pedig már évek óta velünk él.

Eleinte egyáltalán nem ismerte a szabadságot, a füvet, az emberi simogatást. Ő is egy ilyen telepről származik. Ő a te cuki, „olcsó kiskutyád” anyja! Ahol Minyon élt, ott hozzávetőleg hetven kutyát zártak össze egy disznóólba, borzasztó körülmények közt éltek egymás hegyén-hátán a koszban.

A díjnyertes cica

Értelemszerű, hogy nem csak kutyákat, hanem cicákat is szaporítanak hasonlóan rossz körülmények között. Nyilván itt is a felkapott fajtákról beszélünk.

Egy általam levezényelt ilyen esetben egy olyan bácsinál voltunk ellenőrizni, aki egy csomó kiállítást nyert a cicáival, pedig kiderült, hogy egy részük beteg és a bácsi nem szűri őket egy igen gyakori, a fajtára jellemző betegségre.

Ez azért érdekes, mert borzasztó drágán adja el a kiscicákat, akik lehet, hogy betegek és 3-4 évesen elpusztulnak. Voltak galambjai, egy nyuszija és egy csincsillája, ezeket is mind el kellett hozni.

Egy mentett kutyus története

Egy másik, általam mentett kutya – egy kis uszkár bő egy éves lehetett, amikor mentettük. Az ő történetét most úgy mesélem el, ahogy a mozaikokból összerakva, egy kicsit kiszínezve összeállt – hogy lássátok, mit él át egy ilyen apróság – pedig ő kan volt, akiknek kicsit könnyebb a helyzete:

Néhány évvel ezelőtt, egy kora tavaszi alomba született. Volt három testvére – volt, aki külföldre került egy kereskedőn keresztül és volt, aki egy hirdetési oldalon találta meg az Igazit. Mivel ő volt a legkisebb, utoljára maradt, de lelkében minden bizonnyal bizakodó volt.

Úgy gondolta, hogy minden tesója tuti kanapékutya lett, szuper gazdival, biztosan rá is ez vár, hiszen ő mégiscsak egy toy-uszkár és amúgy is elbűvölő egy pofa volt. De csak nem jöttek érte, így aztán gazdája elajándékozta egy kedvesnek tűnő fiatalembernek, aki olyan helyre vitte, ahol sok más uszkárral került össze, de sajnos nem azért, hogy játszanak!

A kezdeti öröme gyorsan szertefoszlott, amikor kiderült, hogy nemhogy kanapé nincs, de még egy meleg takaró sincs, sem oltás és bizony étel sem jut! Naphosszat a porban és ürülékben ugrált a többiekkel és a bundája egyre koszosabb, büdösebb lett, rátapadt a sár is.

Éjszakánként puha párnáról és kozmetikáról álmodott, amikor a kemény ládából is kitúrták a többiek és neki a nyirkos homokban kellett aludnia. Egyedül volt, fázott és nem értette, mit csinált rosszul. Aztán egyszer, egy szép napos délután autók jöttek és sok ember. Ezek voltak az állatvédők.

Végignéztek minden kennelt, a kutyák örömmel üdvözölték őket. Ő 33 társával szabadult a szaporító telepről és azonnal kórházba került egy műtétet igénylő probléma miatt, ahol sikeresen ellátták és ma már jól van, talán új, szerető gazdira is lelt időközben.

A jobbakat külföldre viszik

A szaporítóktól sokszor egyenes út vezet ezeknek a kiskutyáknak az illegális értékesítéséig. Erre a rengeteg – sufniban „gyártott” – kutyára nem csak itthon van kereslet.

A szomorú helyzet az, hogy a jobbak külföldre mennek, a resztli meg itt marad a magyar vásárlóknak – mondván, azoknak az is jó.

Amennyiben nem vagy körültekintő, sajnos Te is ezeket a kutyákat veszed meg, hiszen ezek a kutya-gyárosok nagyon ravaszak és ott csapnak be, ahol tudnak.

Nagyon sok esetben hazudnak fűt-fát, csak hogy megvedd a kutyát! Leginkább a törzskönyvről és oltási könyvről állítják hamisan, hogy megvan és majd küldik – persze, ez soha nem következik be.

Mire figyelj, ha kutyát vennél?

Olcsó

Egy egészséges, “jó” kiskutya 150 ezer forint alatt nincs. Nem azért, mert bárki betegre keresi magát, hanem mert egy “jó családból” származó kiskutya anyukája egész életében maximum 3-4 alkalommal szül, jól van táplálva, jár kiállításra, szűrve van. Ezek mellett további költséget jelent, hogy 8 hetesen 2 oltással, chippel, féreghajtózva kapod meg.

Hol élt

Ha nem láthatod, hol élt 8 hétig a kiskutya, az mindenképpen gyanús. Egy egészséges anyukát és a jó körülményeket nem kell dugdosni.

Törzskönyv

Ha nincs törzskönyv, mert a “tenyésztő” szerint ötvenezerért kaphatsz (amúgy 6.000 Ft), az azt jelenti, hogy nem is lehetne, tehát nincs szűrve az apa és az anya kutya, sőt nem 100% a fajtatisztaság sem.

Szerződés

Ha nincs szerződés – azt sem tudod, hogy kitől veszed a kutyát, pláne ha egy csomagtartóból veszed, így ha netán probléma van a kiskutyával, bottal ütheted majd az eladó nyomát. A telefonszáma sem fog már élni természetesen.

Chip

Ha nincs chip, azzal jogszabályt sért, mert tulajdonosváltásnál (vagy első tulajdonosnál) kötelező. Egyébként is – chip nélkül mivel gondolja azonosítani a kutyát az eladó, talán úgy, mint „egy darab fehér csivava”?

Oltás

Ha az oltásoknál nincs orvosi pecsét, vagy “majd postázzák az oltási könyvet”, akkor biztos lehetsz benne, hogy a kutyusnak nincs egy darab oltása sem, ergo újra kell kezdeni az oltási programot.

Összegzés

Mint látod, sajnos itthon és külföldön is virágzik az illegális kutyaszaporítás és nem egyszerű felszámolni ezeket a kutya-gyárosokat. A kutyakereskedelemben túl sokan látnak üzleti hasznot és ami a legfontosabb, hogy amíg van kereslet, biztos, hogy növekedni fog a kínálat is.

Én nagyon sajnálom az ilyen kutyákat, mert egyetlen állat sem érdemel ilyen sorsot és kérlek Téged, hogy Te is küzdj a magad módján ezek ellen az illegális szaporítók ellen!

Hogyan?

Beszélj róla a családban, a barátok között, a közösségi média platformokon és, ha van időd, figyeld a hirdetéseket és amit gyanúsnak találsz, jelentsd az állatvédőknek. Bízom benne, hogy sikerült néhány fontos információt átadnom ebben a cikkben.

2022. March 21.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.