Kan vagy szuka kutyát érdemes venni? | Előnyök és hátrányok

Kan vagy szuka kutyát érdemes venni

A kutya kiválasztásánál örök kérdés az örökbe fogadni kívánt kutya neme. Kan vagy szuka kutyát vegyünk? Általában sokféle érvvel szolgálnak az ismerősök és a családtagok, vagy korábbi tapasztalatainkra alapozva hozzuk meg a döntést.

A különféle vélemények ellenére valójában a kanok és szukák között elenyésző mennyiségű személyiségbeli különbség van. A kanokat többnyire szeretettejesebbnek tartják, a szukákat pedig sikeresebben szocializálhatónak tartják.

A cikkben a következőkről lesz szó:

Kan vagy szuka kutyát érdemes venni?

Milyen tartásbeli különbségek vannak kan és szuka kutya között?

Kan kutya előnyei és hátrányai

Szuka kutya előnyei és hátrányai

A kutyák milyen nemű gazdát részesítenek előnyben?

Kan vagy szuka kutyát érdemes venni?

Összességében nincs túl nagy különbség az ivaros kanok és a szukák között, ivartalanítást követően pedig minimális eltérés figyelhető meg az egyes egyedek viselkedése között. A kutya teljesítménye és taníthatósága sokkal inkább függ a személyiségtől és a környezettől, amiben nevelkedik, mint a nemüktől.

Döntés előtt vedd fontolóra, hogy milyen családba, milyen körülmények közé érkezik majd a kutya. Egy egyedülálló nő például jobban boldogulhat egy kan kutyával, mert a szukák inkább hajlamosak a versengésre azonos nem esetén.

Ugyanígy egy kan kutya egy férfi gazdával vetélkedésbe kezdhet. Természetesen nincs kőbe vésve egyik változat sem, a kimenetel egyaránt függ a gazda és a kutya habitusától. Fontos tudni, hogy ivartalanítással könnyedén kiküszöbölhetők a problémák és megelőzhetők az ivarszervekhez kapcsolódó egészségügyi problémák.

Milyen tartásbeli különbségek vannak kan és szuka kutya között?

Milyen tartásbeli különbségek vannak kan és szuka kutya között

Az alom elhagyására megérett 8 hetes kutyák esetében vajmi kevés különbség fedezhető fel az apró kölykök között. Az egyedüli differencia a kanok javára írható nagyobb méret, mely felnőtt korukban is megmarad.

A kanok az esetek jelentős többségben termetesebbek, magasabbak és nehezebbek a szukáknál. A méretbeli eltérés csekélynek mondható, emiatt nincs szükség nagyobb udvarra vagy házra az eb számára.

A szukákról fontos megjegyezni, hogy mentálisan gyorsabban érnek, ezért adott időpontban könnyebben taníthatók a szukakölykök, mint ugyanazon alom kan egyedei. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szukák intelligensebbnek tűnhetnek a kanoknál, ám nem erről van szó valójában.

A kiskutyák hamar felnőnek és szinte minden tekintetben kiegyenlítődnek a fejlődéskori eltérések, és a kölykök utolérik egymást az érettségben. Az egyedüli különbség két eltérő nemű kutya tartásában, mely kihat a mindennapokra, az a kutyák fiziológiai működése és temperamentuma.

Különbségek a párosodási ösztönben

Az ivaros hímekről köztudott, hogy folyton jelölik a területüket, ami igen kellemetlen lehet az emberek számára, hiszen válogatás nélkül jelölnek meg mindent a környezetükben, hogy megerősítsék a saját territóriumuk határait.

Az ivarérettségtől kezdve a kanok az év minden napján képesek a reprodukció gyakorlására, és ezért bármit képesek megtenni, akár a kerítést is átugorják, ha a közelben tüzelő szukát szimatolnak. Általánosságban a kanokról elmondható, hogy a párosodási ösztön miatt jellemzőbb rájuk a szökés és az elkószálás.

A szukák ezzel szemben többnyire évente két alkalommal 2-6 héten át tüzelnek, és csak ilyenkor termékenyek. Az év többi részében a reprodukciós ösztön nem működik náluk. Érthető okokból a szukákra ez idő alatt kell kiemelt figyelmet fordítani a gazdáknak, hogy megóvják őket a kéretlen udvarlóktól.

A szukákat célszerű elszeparálni, külön ketrecben tartani a tüzelés heteiben, míg egy kan kutyát egész évben szökésbiztos kerítés mögött kell tartani és sétáltatás alatt is figyelemmel kell kísérni a lépéseit.

Különbség a kan és szuka kutyák közötti betegségekben

Két dán dog

A nyilvánvaló ivarszervi felépítés különbsége miatt eltérő betegségek jelentkezhetnek a négylábúaknál, ha nem ivartalanítják őket.

 • A szukáknál ivartalanítás hiányában emlődaganat, gennyes méhgyulladás vagy álvemhesség alakulhat ki, melyek nagyon súlyos, életveszélyes betegségek.
 • A kanok sincsenek jobb helyzetben, őket a prosztata- és hererák, illetve a tesztoszteron alapú végbélrák kialakulásának kockázata fenyegeti.

Az egészségügyi problémák teljes mértékben elkerülhetők az ivartalanítás révén, mely ma már rutin műtétnek számít.

A szukák esetében valamivel komplexebb és drágább a beavatkozás, mint a kanoknál. Az ivartalanítás nemcsak a betegségek kialakulásának kockázatát csökkenti, de az ebek viselkedésre is hatással van.

Ivartalanítás, mint megoldás

A műtéten átesett kutyáknál megszűnik a jelölés és az erős territoriális viselkedés, illetve csökken a dominancia gyakorlása a gazdák és más állatok felé, valamint a párosodási ösztön elmúlásával a szökési kísérletek száma is minimalizálódik.

Összességében az ivartalanított kutyák nemtől függetlenül nyugodtabbá válnak, csökken az agresszivitásuk és a dominanciára való hajlamuk. Továbbá várhatóan megnő az élettartamuk a potenciális ivarszervi betegségek kiküszöbölése miatt.

Neveltetés

A legnagyobb hatást a kutyák vérmérsékletére mégsem az ivarosság vagy a műtéti beavatkozás gyakorolja, hanem a neveltetés, a kiképzés, valamint a család összetétele mely egész kicsi korától körülveszi az ebet.

Ebből adódóan a biológiai nem és az élettani különbségek háttérbe szorulnak a személyiség kialakulásánál.

Kan kutya előnyei és hátrányai

Kan kutya előnyei és hátrányai: Bernáthegyi kan kutya fekszik a fűben.

Ahogy már korábban említettük a kan kutyák többnyire nagyobbak szuka társaiknál. Egy nagytestű kutyával bárkinek meggyűlhet a baja, ezért nemtől függetlenül határozott és következetes nevelésre van szükségük ahhoz, hogy ideális, jó természetű családi kutya váljon belőlük.

Amennyiben nem szeretnéd ivartalanítani a kutyád, feltétlenül gondoskodj strapabíró és áthatolhatatlan kerítésről. Ez különösen igaz, ha ivaros szuka kutyák élnek a közelben, mert a hímek egész évben hajlamosak a szaporodási célú szökésre.

A kanok kevés szülői ösztönnel rendelkeznek, ezért inkább játszótársként tekintenek a gyerekekre, semmint kölyökként. Az esetlegesen kialakuló dominancia elkerülése érdekében, mind a gyerekeknek, mind a kutyának meg kell tanítani a falkabeli rangsort. A gyerekeknek nem szabad félelmet mutatniuk a kutyával szemben, amit a kutya előnyére fordíthat.

A hímek ennek ellenére szeretetteljesebbnek tekinthetők az emberekkel szemben és mindig benne vannak a simogatásban és a játékban. A szukákhoz képest lassabban érnek, ezért érezheted azt, hogy egy nagyra nőtt, játékos kölyök van a családban hosszú évek múltán is.

A kanok napirendjéhez hozzátartozik a jelölés, ezért minden sarkot, ott felejtett tárgyat képesek azonnal megjelölni az otthonukban. A territóriummal nem elégszenek meg a saját életterükben, ezért sétálás közben gyakran tartanak „háromlábú szünetet”, hogy más kutyák korábbi jelzését felülbírálva a saját szagmintájukat helyezzék el.

A jelölés különösen problémás lehet akkor, ha vendégségbe visszük magunkkal a kutyát, és az újdonság varázsa arra ösztönzi a kutyát, hogy a látogatás során mindent levizeljen.

Az ivartalanítás megoldást jelenthet a kanok fiziológiai műkéséből fakadó problémákra, immunissá teszi őket a szukák tüzelésére, illetve köztudottan a műtét is kevesebb kockázattal jár, mint egy szukánál.

Előnyök

 • Játékosabbak
 • Simogatásra vagyóbbak
 • Lassabban érnek
 • Szeretetteljesebbek

Hátrányok

 • Következetesebb nevelés kell nekik
 • Dominánsak
 • Területüket folyton megjelölik
 • Szökésre hajlamosak
 • Gyerekekkel össze kell szoktatni
 • Nehezebben tanítható

Szuka kutya előnyei és hátrányai

Border Collie szuka kutya

A szuka kutyák már egészen kis koruktól nyitottabbak a tréningre és jobban tudnak fókuszálni a feladatok elsajátítására, mint a kanok, ezért könnyebben tanítható diák benyomását keltik. A szukák is nagyon szeretnek játszani, de a „tanórákat” komolyabban veszik.

A kutya sportversenyek eredményei azonban mégis azt tükrözik, hogy a kanok jobban teljesítenek náluk –valószínűleg a tüzelések miatt kiesett gyakorlás tehető felelőssé a lemaradásért. 

Ha lány kutya mellett döntesz, biztosan nem kell attól tartanod, hogy alfahím szerepre tör, ezért feltehetően könnyebben fog szocializálódni, mint egy hím. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem hajlamosak domináns viselkedésre, különösen egy másik nőstény jelenlétében, csupán könnyebben tudnak barátkozni más kutyákkal.

Ivaros szuka okozta óvintézkedések

Az ivaros szuka tartásakor előrelátónak kell lenned, és amikor a kutya tüzel, akkor bizonyos óvintézkedéseket kell eszközölnöd annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a nem kívánt vemhesség. A szukák a tüzelés során – a kanokhoz hasonlóan – ösztönösen reprodukcióra törekszenek, és az sem tántorítja el őket, ha a kan náluk jóval kisebb termetű fajtához tartozik.

Az ivaros kanok végtelenül kitartóak és rendíthetetlenek, ha szaporodásról van szó, ezért akár a testi épségüket is képesek veszélyeztetni, azért hogy eljussanak a választott párjukhoz. A szukák termékeny hetei alatt gondoskodnod kell a biztonságos és bevehetetlen kennelről, ahová elkerítheted őket a kan kutyák elől.

Ez idő alatt mellőznöd kell a nyilvános sétákat is, ahol magukra vonhatják az udvarlók figyelmét. Az ivarzási ciklus ezen szakasza közben a szukák foltokat hagynak maguk után, ezért gyakrabban kell takarítani utánuk, de alkalmazható tüzelőbugyi is a kellemetlenségek elkerülése érdekében.

A tüzelést követően kialakulhat álvemhesség, amikor a kutya teste hasonló hormonális változásokon megy keresztül, mint valódi vemhesség esetén. Az álvemhesség fizikailag és mentálisan is megviseli a kutyát, ilyenkor szorongóvá, visszahúzódóvá válnak, és állandóan vackolnak, anyaként gondoskodnak a játékaikról.

Az álvemhesség ideje alatt megváltozhat az étvágyuk és a hangulatuk, sőt, beindulhat akár tej kiválasztása is, mely idővel emlőgyulladást válthat ki. Ivaros szukák esetében évente kétszer fel kell készülni a tüzeléssel járó bonyodalmakra, melyekre az egyedüli megoldás az eb ivartalanítása lehet.

Gyerekcentrikusak

Az anyai ösztönök miatt a szukák többsége remekül kijön a gyerekekkel és védelmező dadusként tartják szemmel a kicsiket, szinte kutyakölyökként tekintenek a gyerkőcökre.

A gyermekek oltalmazása érdekében időnként akár agresszívvá is válhatnak az idegenekkel szemben, hogy távol tartsák őket védenceiktől.

A nőstények valamivel függetlenebbek a hímeknél és jobban szeretnek időnként kitérni a figyelem elől. A szeretetet, a játékot és a törődést ugyanúgy igénylik, mint a kanok, ám az én-idejüket is előszeretettel kihasználják.

Előnyök

 • Könnyen taníthatóak
 • Jól szocializálódnak
 • Kevésbé dominánsak
 • Gyerekcentrikusak

Hátrányok

 • Tüzelés okozta problémák
 • Függetlenebbek

A kutyák milyen nemű gazdát részesítenek előnyben?

A kutyák milyen nemű gazdát részesítenek előnyben: egy nő egy Huskyt ölel.

Minden kutya és minden ember egyedi személyiséggel rendelkezik, ezért nem lehet előre megjósolni, hogy melyik kutya milyen nemű gazdával fog jól kijönni, és a pár melyik tagjához kötődik majd szorosabban.

Női gazda

Általánosságban azonban megállapítható, hogy a kutyák bizonyos viselkedésmintákat jobban kedvelnek, amik főleg felnőtt nőknél tapasztalhatók. Fontos hangsúlyozni, hogy nem a nőkért rajonganak, csupán azokért a jelenségekért lelkendeznek, amiket a társadalom nőies mintaként tart számon, vagy női tulajdonságokkal összefüggésben emleget.

Egy filigrán, törékeny nő sokkal kevésbé ijesztő számukra, mint egy termetes, borostás férfialak. A nők csengő, vékony hangja sokkal kellemesebb élményt nyújt számunkra, mint egy férfiasan szigorú, mély bariton.

Gyermek gazda

Kislány két kölyökkutyával

Bármilyen meglepő, még a gyerekek is ijesztően hathatnak egyes kutyák számára, hiszen gyakran hangosan sikítoznak, huzigálják az eb fülét, farkát, kiszámíthatatlanul szaladgálnak és időnként provokálóan hat a viselkedésük az ebekre. Gondolj csak a ház előtt elsétáló, kerítésen bottal „zenélő” rosszcsontokra.

A gyerekek jelenlétéhez nagyon fontos már az elejétől hozzászoktatni a kutyát, hogy elfogadóbbak legyenek velük szemben.

Férfi gazda

Azért, hogy ne csak a fiatal nőknek kedvezzünk, eláruljuk, hogy bizonyos kutyák kifejezetten a férfias viselkedést tekintik az etalonnak. A robusztus testalkat és az erőteljes, élces beszédhang sok kutya számára vonzó lehet, mert jobban kivívja az eb tiszteletét.

A kutyák falkaállat révén felnéznek az alfahímre, és ennek következtében a vezér tulajdonságaival bíró személyekre. Egy testesebb férfi nagyobb erőt sugall azon kutyák számára, akiknek fontos a gazda tekintélye.

A férfiak játékossága szintén igencsak szerethető tulajdonság az energikus kutyák szemében.

Egy erős, határozott nő ugyanakkor hasonló reakciót vált ki a kutyából, hiszen nem a biológiai nem határozza meg az eb személyiségbeli preferenciáit, hanem az általa fontosnak tartott vonások, melyekkel mindkét nem tagjai egyaránt rendelkezhetnek.

Idős gazda

Az idős emberek általában nyugodtabbak, lassabbak és kevésbé aktívak, ha játékról van szó, ezért egy kajla kutya kevésbé találja meg velük a számításait.

Akkor mi is a lényeg?!

A hétköznapi viselkedés, a kedves hang és a kellemes külső önmagában nem elég ahhoz, hogy egy kutya beléd habarodjon. A szeretet kialakulásához pozitív élmények szükségesek.

Az eb pontosan megjegyzi, hogy legutóbb milyen jót játszott valakivel, ahogy azt is, ha valakitől szurit kapott. Lehet bármilyen nyugodt és kedves a kutyakozmetikus, ha mindig kellemetlenséget okoz a kutyának azzal, hogy levágja a körmeit vagy megfürdeti – emiatt a kutya soha sem fog rá barátként tekinteni.

A szeretet mindig pozitív tapasztalatok révén alakul ki, minél többet játszol az ebbel, minél többször jutalmazod, annál valószínűbb, hogy hamar megkedvel téged bármilyen nemhez is tartozol.

Korábbi élettapasztalatok

Ideális esetben az alomból érkező kutya pozitív, ámde kevés tapasztalattal rendelkezik az első gazdáiról, emiatt szinte tiszta lappal indulhatnak a befogadók a kutya a szeretetéért indított versenyben.

A korai élettapasztalatok erős kihatással lehetnek a kutya preferenciáira, és meghatározhatják a különböző nemű emberekhez fűződő viszonyukat.

Abban az esetben, ha a korábbi tulajdonos egy férfi, aki történetesen bántalmazó volt, akkor meg van az esély arra, hogy a kutya más férfiaktól is tartani fog, vagy nehezen közeledik hozzájuk függetlenül attól, hogy az új közegben béke és szeretet veszi őt körül. (Lásd Molly történetét!)

Összegzés

Remélhetőleg segíthettem abban a kérdésben, hogy kan vagy szuka kutyát érdemes-e venned.

A szukák és kanok közötti különbség korántsem olyan szembetűnő, hogy a kutya neme miatt esetleg ne fogadd örökbe a szimpatikus kutyafajtát. Leginkább meghatározó viselkedési formák az ivarossághoz köthetőek és befolyásolják a kutya és a gazdi hétköznapjait.

A hímek jellemzően gyakrabban szöknek el reprodukciós ösztöneik miatt, és a territóriumuk meghatározása érdekében mindent megjelölnek, amivel időnként bosszúságot okozhatnak.

A nőstények évente két alkalommal „házi őrizetre” szorulnak a tüzelés miatt, hogy megakadályozható legyen a vemhesség, ami szintén kihívást, fejtörést jelenthet a családok számára.

Az ivarszervek amellett, hogy irányítják a kutya ösztöneit, meglehetősen sokféle betegség kialakulásának kockázatát is magukban hordozzák. Ivartalanítást követően szinte alig akad különbség két ellentétes nemű kutya egészségügyi jellemzői között. A beavatkozás segítségével elkerülhetők az életveszélyes betegségek és a kutya általános viselkedése összességében nyugodtabbnak és kiegyensúlyozottabbnak mondható.

A kutya személyisége sokkal inkább függ a neveltetésétől, az átélt tapasztalataitól, mint az ivarától, vagy annak hiányától. Az eb habitusa és kölyökkori élményei hatással vannak arra is, hogy milyen nemű emberekkel barátkozik szívesebben, kire tekint gazdájaként.

Bármelyik nemhez is húz a négylábú, szocializációval és pozitív megerősítéssel elérhető, hogy a kevésbé szimpatikus nemhez tartozó személy elnyerje a kutya bizalmát.

Azt javasoljuk, hogy válassz kutyát a saját preferenciáid szerint, és élj az ivartalanítás lehetőségével. Ezzel megóvhatod kedvencedet a szaporodási időszakban rá leselkedő veszélyektől, valamint az esetlegesen kialakuló ivarszervi betegségektől.

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30142932/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7153384/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33423147/

March 26, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.