21 jel, hogy kit tekint a kutya a gazdájának

21 jel, hogy kit tekint a kutya a gazdájának

Biztos elgondolkoztál már azon, hogy vajon kit tekint a kutya a gazdájának. A szeretet és gondoskodás elengedhetetlen ismérve a jó gazdának, de engedelmes és hűséges csak akkor lesz az eb, ha kiérdemlik a tiszteletét.

Minden kutya, legyen kicsi vagy nagy, igényel egy tekintélyes vezetőt, akiben megbízhat, és akit odaadóan követhet.

Kit tekint a kutya a gazdájának?

Honnan tudod, hogy a kutyád téged tart falkavezérnek?

Miért van a kutyáknál hierarchia?

Mit ne tegyél a kutyáddal, ha azt akarod, hogy falkavezérnek tekintsen?

Kit tekint a kutya a gazdájának?

Kit tekint a kutya a gazdájának?

Az, hogy kit tekint a kutya a gazdájának és kit szeret a legjobban két külön dolog. A kutyák falkában élő állatok, számukra természetes, hogy hierarchiába rendeződve élnek. Születésüket követően a kölykök az anyjukra tekintenek alfaként, örökbefogadás után az újdonsült gazdának kell átvennie a tekintélyes vezető szerepét.

A kutyatartás egy csodálatos élmény az egész család számára, és ahhoz hogy a legtöbbet hozzuk ki belőle, először meg kell szereznünk a falkavezér pozícióját.

Honnan tudod, hogy a kutyád téged tart falkavezérnek?

Minden szőrgombóc felnő egyszer, és ha jól végezted a nevelését, akkor engedelmes és megbízható barát válik a kölyökkutyádból.

Négylábú társaink a világ végére is követnének egy vérbeli falkavezért! Összeállításunkból megtudhatod, hogy milyen viselkedés utal arra, hogy kutyád téged tekint gazdájának és sikerült az alfapozíciót megszerezned.

1. Nem rángatja a pórázt

Nem rángatja a pórázt.

Ha sétáltatás közben a kutyád folyton húzza a pórázt, akkor vezető szerepben érzi magát és valójában ő sétáltat téged.

A falkavezér mindig bátor védelmezőként halad a csapat élén, míg a többiek utána bandukolnak. Ha mindig szépen sétál a pórázon, akkor nyert ügyed van! Meg tudod állapítani, kinél van a gyeplő?

2. Nem hagy faképnél, amikor beszélsz hozzá

Egy tisztelettudó kutya, odafigyel, amikor beszélsz hozzá, és türelmesen kivárja a mondanivalód végét.

Ha azonban hátat fordít neked és elkullog, amikor te épp neki duruzsolsz, akkor egyáltalán nem tisztel téged. Akár csak az embereknél, ez a viselkedés az ebek világában is az udvariatlanság csúcsa!

3. Ajándékot hoz neked

Ajándékot hoz neked.

Ki nem örülne egy doboz bonbonnak? Nos, a kutyád csokoládé helyett inkább a játékait vagy apró elejtett zsákmányait fogja a küszöbre hordani neked, ahogy ősei is a vezér színe elé vitték a prédát.

Azzal, hogy értékes élelmet vagy játékot visz neked, mielőtt az egészet bekebelezné, a tiszteletét mutatja ki feléd.

4. Figyel a vezényszavakra

A falkavezér szava dönt! Elmondhatod, hogy a kutyád tisztel téged, ha végrehajtja azokat a parancsokat, amikre megkéred, és mindig figyel Rád.

Abban az esetben, ha nem hallgat rád és félvállról veszi a vezényszavakat, akkor viszont úgy érzi, hogy nincs hatalmad felette.

5. Nem foglalja el a helyedet

Nem foglalja el a helyedet.

A tisztelet jele az is, ha nem foglalja el a te helyedet a kanapén, amikor egy pillanatra felállsz. Egy falkában mindenkinek megvan a helye, és a falkavezér helye tabu.

Ellenkező esetben, ha elfoglalja a trónt, az arra utal, hogy ő máshol képzeli el a saját helyét a családi hierarchiában, és úgy hiszi, őt illeti meg a kiemelt ülőhely.

Például, ha a sofőrülésbe ugrik, amíg te megkerülöd az autót, hogy beszállj, akkor gyanakodhatsz, hogy csorba esett a tekintélyeden.

6. Elsőként választhatsz helyet magadnak

Az ülőhelyek elrendezése nemcsak a diplomácia területén bír kiemelkedő jelentőséggel. Az etikett szerint a vezető beosztású személy foglalja el az asztalfőt vagy a legfontosabb helyet a teremben.

A legjobb hely kiválasztása a falkavezér privilégiuma, így ha két szabad ülés kínálja a magát, a kutyádnak előbb meg kell várnia, hogy Te ülj le elsőként.

Helyesen akkor viselkedik az eb ilyen helyzetben, ha utat enged neked, hogy zavartalanul megközelíthesd az általad kiszemelt széket.

7. Mindig a közeledben van

Mindig a közeledben van.

Kijelölt falkavezérként a személyed jelenti azt a biztonságot, melyre minden kutya vágyik. 

Amennyiben lehetősége adódik rá, mindig a közeledben lesz és a lábad mellé fog lefeküdni, hogy a lehető legnagyobb biztonságban érezze magát.

8. Nem ül rád

Néhány kivételtől eltekintve, amikor együtt mókáztok, a kutyádnak nem szabadna rád ülnie. Azzal, hogy rajtad foglal helyet, kifejezi felsőbbrendűségét és érvényesíti a dominanciáját feletted.

Egy igazi falkavezérre soha sem mernének ráülni a falka tagjai, ezért jobb, ha Te sem hagyod, hogy bútornak nézzen a kutyád.

9. Mindenhová követ

Mindenhová követ.

A kutyák mindig a falkavezér közelében szeretnének tartózkodni. Az állandó követés a kötődés jele. Szeretnek és tisztelnek téged, elfogadják, hogy alfaként te mutatsz nekik utat, melyről soha sem térnek le.

10. Előre enged az ajtóban

Falkavezérséged biztos jele, ha az eb elsőbbséget ad neked, amikor kinyitod az ajtót. Az ősi falkaösztönök itt is megmutatkoznak.

Az alfáké az elsőbbség mindenben, így ők léphetnek be először mindenhová. Egyrészt övék a vezető szerep, másrészt biztonságot jelent a falkatagok számára, ha legerősebb egyed felméri és biztosítja a terepet, mielőtt a csapat vakon követné.

11. Nem jelöl a lakásban

Nem jelöl a lakásban.

Azok a kutyák, akik az otthonod minden szegletét megjelölik, szimplán csak territoriális fennhatóságuk határait jelölik ki. Természetesen a szobatiszta ebekről beszélünk, nem pedig a kölykökről.

Az ebek számára az illatok rendkívül beszédesek, ezért megjelölnek mindent, amit sajátjuknak tekintenek, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, ki az alfa a környéken. Erről a viselkedésről mihamarabb szoktasd le a kutyát, mert a jelöléssel semmibe vesz téged.

12. Megengedi, hogy először te köszöntsd a vendégeket

Mielőtt örvendeznél, hogy a kutyád inasként rohan a látogatók felé, hogy elvegye a kabátjukat és kézcsókkal köszöntse őket, el kell, hogy szomorítsunk.

A kutya akkor viselkedik helyesen, ha türelmesen megvárja, hogy Te engedd be a látogatót, üdvözöld a családdal együtt, ő pedig utolsóként pukedlizik, amikor rá kerül a sor.

Az ok itt is a falkaösztönökben keresendő, hiszen az alfának kell gondoskodnia arról, hogy csak megbízható idegeneket engedjen a falka közelébe.

13. Csak a kijelölt időben eszik

Csak a kijelölt időben eszik.

A pontos etetési idővel kivívhatod a kutyád tiszteletét. Az újszülött kutyáknak is várniuk kell arra, hogy édesanyjuk megetesse őket, ezért neked is ehhez kell tartanod magad.

Egy kutya nem ehet bármikor, amikor kedve tarja, kizárólag akkor, ha te engedélyt adsz rá. Tudnia kell, hogy az étel nem az övé, egészen addig, amíg te úgy nem döntesz.

Egy jól nevelt kutya bármikor abbahagyja az evést, ha arra kéred, és akkor sem fog bántani, ha a tányérjába nyúlsz.

Az automata adagolós etetők elveszik tőled a kontrolt az etetés irányítása és így a kutya felett is. Ha az etetési időben nem evett a kutya, akkor tedd el a tápot, és csak a következő étkezésnél vedd elő.

14. Nem ébreszt fel téged

Egy falkavezér addig aludhat háborítatlanul, ameddig csak akar! Egyetlen alárendelt kutya sem engedheti meg magának, hogy öncélúan zaklassa az alfát, csak azért mert unatkozik.

Egy jó falkavezér, viszont gondoskodik a csapatáról, és nem várja meg, hogy a hasára süssön a nap. Ha az eb nem hagy téged aludni, gyakran felébreszt idő előtt, és nem azért mert hívja a természet, akkor ideje meghúznod a saját határaidat. Erre az egyik mód, ha figyelmen kívül hagyod a kéretlen ébresztést.

15. Megvárja, amíg befejezed az étkezést

Megvárja, amíg befejezed az étkezést.

A tisztelet alapvető jele, hogy az eb türelmesen várakozik, amíg a gazdája eszik, anélkül, hogy felugrálna rá.

A falkakörnyezetben az alfa eszik először és neki jutnak a legjobb falatok. A legjobb módja, hogy megtanítsd arra ki a falkavezér, ha mindig te eszel előbb, hogy megtanulja, ő csak utánad ehet.

16. Nem lopja el az ételt

A pimaszság és a tiszteletlenség magasiskolája, ha a kutya ételt lop a gazdájától.

A falkavezér tányérja szent és sérthetetlen, és amelyik eb átlépi ezt a határt, az egészen biztosan nincs tisztelettel a gazdája felé. A kutya nem nyúlhat az ételhez addig, amíg engedélyt nem kap rá.

17. Boldog és nyugodt, amikor vele vagy

Boldog és nyugodt, amikor vele vagy.

Kutyád boldogsága és kiegyensúlyozottsága tükrözi, hogy mennyire vagy jó falkavezér a szemében. Tisztelete jeléül alázatosan viselkedik melletted, nyugodt lesz a testtartása, nem borzolja fel a szőrét és nem csóválja erősen a farkát.

19. Először szakítja meg a szemkontaktust

A farkasszemezés a szeretet és a kötődés jele is lehet. Abban az esetben, ha a kutyád egyáltalán nem pislog közben és nem mozdítja el a fejét, az akár viselkedési problémát is jelezhet.

A tartós szemkontaktus fenyegető a kutyák világában és mindig a domináns eb tartja fent tovább az állapotot. Ha megtöri a bámulást, akkor nyugodt lehetsz afelől, hogy téged tart vezérének.

20. Megengedi, hogy ápold őt

Megengedi, hogy ápold őt.

Fürdetés, fésülés, hajszárítás, nyírás, körömvágás? Legyen szó bármilyen kellemetlen procedúráról, a jól nevelt kutya engedelmesen aláveti magát, sőt még örül is neki.

A tisztelet és a bizalom fontos mérföldköve, ha nyugodtan viselkedik akkor is, amikor egy éles szépségápolási eszközzel közelítesz felé.

21. Nem csíp lábon, amikor távozni készülsz

Bizonyos kutyák elkapják a nadrágszárat, ha a gazda elindul valahová, hogy ott tartsák őket. Ez csak olyankor fordulhat elő, ha a kutya nem tiszteli kellően a gazdáját és ő szeretné irányítani, hogy mikor hagyhatja el a szobát.

Egy falkavezér nem szorul terelésre, és nincs szüksége engedélyre, ahhoz hogy bármikor elmehessen, sőt falkája inkább engedelmesen követi. Ha ilyet tapasztalsz, akkor feltétlenül csírájában fojtsd el a helytelen viselkedést.

Miért van a kutyáknál hierarchia?

  • A kutyák ősei, a farkasok mindig is falkában éltek, ezért leszármazottaik a kutyák is ezt az életmódot követik, annak ellenére, hogy évszázadokkal ezelőtt háziasodtak.
  • A falka lehetővé teszi, hogy minden benne élő állat biztonságban legyen, családban éljen és hozzáférjen a közös javakhoz. A falkában azonban nem mindenki egyenlő.
  • A dominanciahierachia kialakulása segíti az állatok együttélését, hiszen mindenki tudja, hogy milyen szerepe van a falka életében és ki az a vezér, akinek engedelmességgel tartozik a biztonságért és az élelemért cserébe.
  • A falkavezér felelősséggel tartozik minden falkatagért, az ő szava a legfontosabb, ő dönt arról, hogy hova mennek a tagok és mindenki bizalommal követi őt.
  • Az alfa eszik először a zsákmányból, őt illeti a legkényelmesebb fekhely, és szaporodás során is elsőbbséget élvez.
  • Minden házi kutyának szüksége van egy vezérre, akitől iránymutatást, figyelmet, védelmet és élelmet kap.

A kutya beilleszkedése a családba

A kutya beilleszkedése a családba.

A család rangsorába szeretnék elfoglalni az ebek is a helyüket, és amikor megérkeznek az új emberi falkába, akkor gyakran feszegetik a határaikat, hogy el tudják helyezni magukat az új rendszerben.

Nagyon fontos, hogy beilleszkedéskor lefektesd a szabályokat, és kijelöld a kutya pozícióját, hogy ne csak téged fogadjon el falkavezérként, hanem azt is megtanulja, hogy a család többi tagja, a gyerekek, nagyszülők vagy más állatok szintén előnyt élveznek előtte.

Engedékenységgel, határozatlansággal nem érhetsz célt a kutyával, hiszen rendkívül okosak és könnyedén megtalálják a kiskapukat, hogy a maguk feje után mehessenek. Ha nem sikerül kivívnod a kutyád tiszteletét, könnyen találhatod az ebet alfa szerepben, amiben nem lesz köszönet.

A vezérszerep nem egyenlő a hatalmaskodással és az agresszivitással, sem pedig a mindennapos csatákkal, melyben ki kell vívnod a kutya engedelmességét.

A tekintély egy láthatatlan póráz köztetek, aminek a jelenlétét pontosan érzik a kutyák, és segít megalapozni a helyes viselkedésüket annak érdekében, hogy mindenki számára örömteli legyen az együttélés.

Először a kutya tiszteletét és bizalmát kell megszerezned ahhoz, hogy engedelmességet és hűséget tanúsítson feléd. Minden engedetlen eb mögött áll egy bizonytalan, határozatlan gazda, akire a kutya nem tud alfaként felnézni.

Miért fogadna szót olyasvalakinek, aki hite szerint alatta áll a rangsorban? Következetes vezető nélkül, egy kutya sosem lesz képezhető és szófogadó, sőt a számára alapvető falkarendszer nélkül antiszociálissá és destruktívvá is válhat.

Mit ne tegyél a kutyáddal, ha azt akarod, hogy falkavezérnek tekintsen?

A neveletlen kutyák, akik nem tisztelik a gazdájukat, előbb-utóbb figyelmen kívül fogják hagyni a szabályokat, destruktív vagy agresszív viselkedési mintákat vesznek fel.

A probléma megelőzése érdekében, el kell érned nála, hogy falkavezérként tekintsen rád. Erről ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Sikeres akkor lehetsz, ha következetes és hiteles vezéregyéniség szerepébe bújsz. Vannak azonban olyan módszerek, melyek kifejezetten hátráltatják a tisztelet és elismerés kialakulását, ezért a következőkben rávilágítunk a helytelen technikákra.

1. Ne jutalmazd ok nélkül

Ne jutalmazd ok nélkül.

A kutyád soha sem fog tisztelni, ha minden ok nélkül elhalmozod őt mindenféle finomsággal. Ha mindig jutalomfalattal tömöd, azt fogja gondolni, hogy ez a természetes, és neked más feladatod sincs, csak hogy őt kiszolgáld.

Minden jutalomfalatot ki kell érdemelnie, és csak akkor jár a jutalom, ha jól megdolgozott érte. Akkor lehetsz tiszteletreméltó falkavezér a szemében, ha kontroll alatt tartod az élelmet.

Ugyanez vonatkozik a simogatásra és dicséretre is, ha rosszat csinál, sose erősítsd meg kedves tettekkel, hogy helyesen cselekedett.

2. Ne bántsd a kutyád

A fizikai bántalmazással nem fogod kivívni a kutyád tiszteletét! Az ütések csak bizalmatlanságot, félelmet és ellenszenvet ébresztenek minden kutyában, mindezek megnehezítik azt, hogy alárendelt szerepkörbe helyezze magát.

3. Ne kiabálj a kutyával

Ne kiabálj a kutyával.

A kiabálás a legjobb módja annak, hogy a kutya sose hallgasson rád, ellenben félelem és szorongás alakuljon ki benne. Kiabálás helyett inkább maradjon nyugodt és határozott a hangod.

4. Ne könyörögj neki

Az alfa vezényszavai kötelező érvényűek a kutyára nézve. Térdre ereszkedéssel, kérleléssel nem tűnhetsz határozott vezetőnek.

Az eb pontosan érzékeli, ha te magad is kételkedsz a vezető pozíciódban, hogyan fogadna így szót? Nézz a szemébe, és határozottan ad ki a parancsokat.

5. Ne szórakoztasd folyton

Ne szórakoztasd folyton.

Egy igazi vezető nem játszik folyton a kutyával, hanem ellátja vezetői feladatköreit is. Mindennek megvan a maga ideje, így a játéknak is.

A szabályokat neked kell betartatnod a kutyával, és ehhez az is hozzá tartozik, hogy várnia kell arra, hogy sorra kerüljön. A napi rutin biztonságot ad számukra, és hozzászoktatja őket az engedelmességhez.

6. Ne hagyd, hogy rád ugorjon

A másikra ugrálás bizony domináns viselkedés, amit mihamarabb meg kell szüntetni. Értelemszerűen te nem ugorhatsz a kutyádra, hogy ezzel kifejezd a fölényedet.

Ehelyett inkább fordíts neki hátat, amikor ugrani készül és tegyél úgy, mint aki tudomást sem vesz róla.

Összegzés

Az, hogy kit szeret a legjobban és kit tekint a kutya a gazdájának nem ugyanaz. A kutya mindig a falkavezért tekinti gazdájának.

Az alfaszerep nem az erő fitogtatásáról szól, hanem egy olyan vezetői hozzáállást feltételez, mely arra készteti a kutyákat, hogy ösztönösen kövessék, és engedelmesen szót fogadjanak az általuk tisztelt gazdának.

A falkavezér nemcsak vezeti az ebet a helyes viselkedés útján, hanem megóvja, felelősségteljesen gondoskodik róla és szeretetet ad neki.

Egy igazi alfa arról ismerszik meg, hogy következetesen és határozottan tereli a kutyát, aki tisztelete jeléül önszántából figyel a hierarchiában felette állóra.

Nagyon fontos, hogy korán lefektesd az együttélés szabályait és elhelyezd a kutyát a rangsorban. Tisztelet a falkavezéren kívül a család többi tagjának is jár.

Tekints úgy a gyerekekre, mint alvezérekre, és tanítsd meg nekik is az alapvető vezetői viselkedést, hogy a kutya ne csak játszótársként, de rangban felette állóként fogadja el őket is.

A falka hierarchiájának kialakítása biztonságérzetet ad a kutyának, és a családot is biztosítja arról, hogy a négylábú engedelmes és hűséges társ marad élete végéig.

July 17, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.