A kutya látása és színérzékelése | Hogyan látnak a kutyák?

A kutya látása és színérzékelése Hogyan látnak a kutyák

Biztosan te is hallottál már arról a „tudományos tényről”, hogy a kutyák fekete-fehérben érzékelik maguk körül a világot. Bár én ezt kissé erős kijelentésnek tartom, az azonban vitathatatlan, hogy kedvenc négylábú barátaink másképpen látják a színeket.

Mégis hogyan?

Mennyire más egy kutya szemével tekinteni az életre?

Cikkünkben ezekre az örök kérdésekre igyekszünk kielégítő válaszokat adni!

Miért tér el az ember és a kutya színérzékelése?

Miért látnak kevesebb színt a kutyák?

A kutyák verhetetlenek mozgásérzékelésben

Látás vagy szaglás alapján ismerik fel a kutyák a gazdájukat?

A kutya látja a TV-t?

Hatodik érzék, avagy mit látnak a kutyák, amit az ember nem?

Miért tér el az ember és a kutya látása (színérzékelése)?

Miért tér el az ember és a kutya látása (színérzékelése).

Ahhoz, hogy megértsd a különbséget az ember és a kutya színérzékelése között, meg kell értened a szem színbefogadó működését. Az eltérő hullámhosszal rendelkező fények érzékelésére az emberi szem három színreceptorral, vagyis csappal rendelkezik.

Ezek a csapok a vörös, a zöld és a kék színt képesek befogadni, tehát az úgynevezett trikromatikus látás alakult ki. A három szín szemet ért intenzitásából és arányából alkotja meg az agy a teljes színvilágot. Amikor színvakságról beszélünk, akkor az egyik vagy több ilyen csap hibás, vagy teljesen hiányzik.

A kutyák esetében csupán két színérzékelő csapról beszélhetünk, amelyek, egyes szakértők szerint, a kék és a sárga színt képesek azonosítani (dichromatikus látás). Nagyjából ezt úgy kell elképzelni, mintha vörös-zöld színvakságban szenvednél, vagyis ennek a két színnek az árnyalatait nem érzékeled.

Ilyen színeket többek között nagyon korai alkonynál figyelhetsz meg. Emellett a kutyák nem képesek különbséget tenni a szürke árnyalatai között, valamint a fényerő változására is kevésbé érzékenyek, amely szintén befolyásolja a színek befogadását.

Elmondható tehát, hogy a kutyák nem a klasszikus értelemben vett fekete-fehér világot látják maguk körül, de valóban sokkal kevesebb színnel gazdálkodhat az agyuk.

Nézzük meg, miért alakulhatott ki ez a „színtelen” látásmód!

Miért látnak kevesebb színt a kutyák?

A színreceptorok hiánya evolúciós folyamatokra vezethető vissza. Egyes fajok, ahol a túlélést jelentette a színek felismerése, megkülönböztetése, akár egy tucat színreceptorral is rendelkezhetnek.

Ilyenek például a négy színreceptorral rendelkező pillangók, hiszen számukra nem mindegy, hogy egy virágos mezőn fűszálra vagy margarétára röppennek. Ezzel szemben a ragadozóknak nem szükséges különbséget tenniük a színárnyalatok között, hiszen prédáik leginkább rejtőzködő színeket öltenek magukra.

A túlélés záloga a kutyák őseinél a mozgás érzékelésében, a sötétben való látásban, az érzékeny hallásban, valamint szaglásban rejlik. A modernkor kutyái ezeket az adottságokat örökölték meg.

Bár az ember sokkal színesebben látja az életet, akadnak a kutyáknak olyan képességei, amellyel felülmúlják gazdájukat.

A kutyák verhetetlenek mozgásérzékelésben

A kutyák verhetetlenek mozgásérzékelésben.

Előtted van a kép, ahogy játékos kiskutyád labdáját a magasba emeled és ő minden egyes rezdülésedre kész puskagolyóként kilőni az eldobott játék után? Pontosan ez az a hihetetlen reakció, ami különlegessé teszik nemcsak a kis kedvencedet, de minden kutyát!

Furcsa tény, hogy a színvakság mellett a kutyák még kifejezetten rövidlátók is, vagyis egy átlag felnőtt emberhez képest nagyjából ötször rosszabb a látásuk.

Mégis a kutyák retinájában található számos „botnak” köszönhetően a mozgást elképesztő intenzitással képesek érzékelni. Több száz méter távolságról ki tudják szúrni a területükre betévedő macskát vagy mókust.

Ezt a rendkívül szenzitív érzéküket szintén az evolúció számlájára lehet írni. Mind a terület védelme, mind a zsákmányállat felderítése céljából nagyon hasznos képesség, hogy rövid időn belül, messziről kiszúrhassák a potenciális áldozatot.

Az ősember nem hiába szelídítette meg a kutyák felmenőit, hiszen már messziről meglátták a betolakodókat, vagy precíz szaglásukkal párosítva vadászatoknál könnyedén rábukkantak a prédára. Ezek a hasznos tulajdonságok mai napig élnek a klasszikus házőrző, illetve vadászkutyák esetében.

Látás vagy szaglás alapján ismerik fel a kutyák a gazdájukat?

A fenti állításokat egymás után pakolva talán az lesz az első gondolatod, hogy kiskedvenced nem ismeri fel az arcodat és pusztán csak a szaglására támaszkodva követ téged. Pedig, ahogyan képes vagy egy ismerősödet, szerettedet beazonosítani már messziről pusztán a járásáról vagy az alakjáról, úgy a kutyák is képesek arcunk elmosódott vonásait, jellegzetes mozdulatainkat felismerni.

Számos kísérlet bizonyította, hogy a kutyák képesek azonosítani gazdájukat arc alapján. Egy olasz kutatócsoport egy szobában elhelyezett egy ebet, a gazdáját és egy idegent. A két ember fel-alá sétálgatott a szobában, a kutya pedig egyértelműen végig a gazdáját követte a szemével. Miután mindkét kísérleti alany papírzacskót húzott a fejére, eltakarva az arcukat, a kutya már egyből kevesebb figyelmet fordított a gazdájára.

Ebből a kísérletből is kiderül, hogy bármennyire is rövidlátók a kutyák, a jellegzetes arcvonásokat képesek felismerni.

A kutya látja a TV-t?

A kutya látja a TV-t

A kutyák elég intelligensek ahhoz, hogy akár az embereket, akár fajtatársukat felismerjék a TV-ben. Érdeklődéssel nézhetnek végig egy természetfilmet, vagy válaszolhatnak ugatással a TV-ben csaholó kutyákra.

Egyes kutyagazdik megfigyelték, hogy kedvencük néha beszalad a készülék mögé, hogy megkeresse a képernyőn felbukkanó macskát vagy ebet. A pumi keverék kutyusomat azonban teljesen hidegen hagyja a TV, hiába szaladgál benne egy falka ugató kutya.

Ahogy az emberek között is akadnak olyanok, akik többet „lógnak” a képernyő előtt, úgy a kutyák között is vannak „TV-függő” személyiségek, vagy akiket teljesen hidegen hagy a villódzó doboz. A TV-re adott reakció sok esetben függ a kutya fajtájától és vérmérsékletétől, illetve mennyire szocializált, mennyire van hozzá szokva, hogy a készülék folyamatosan szól a háttérben.

Mivel a kutyák érzékenyebbek a mozgásra, elképzelhető, hogy egy autós üldözéssel teletűzdelt akció film jobban leköti őket, mint egy színházi komédia.

A terelő-, illetve házőrző kutyáknál gyakrabban előfordul, hogy többet reagálnak a TV-ben történő eseményekre, hiszen a valóéletben is a mozgásra ők jobban ki vannak hegyezve. Egy kereső-, vagy vadászkutya esetében ennek ellenkezőjéről bizonyosodhatsz meg. Néha, néha odapillanthat, hogy mi történik, de jobbára nem érdekli a műsor.

Legvégül a filmekre, reklámokra adott reakciók függenek a gazdi TV néző szokásaitól is. Ha egész nap mennek a műsorok, akkor az ugyanolyan alapzajjá válhat a kutya számára, mint az utcán közlekedő autók morajlása. Ha azonban szökő évente egy filmet megnézel a készülékeden, akkor kis kedvenced érdeklődéssel fordulhat a villódzó doboz felé.

Hatodik érzék, avagy mit látnak a kutyák, amit az ember nem?

Számos mítosz és legenda kering az interneten, hogy a kutyák és a macskák olyan természetfeletti dolgokat is képesek érzékelni, amire az ember képtelen. Számtalan kutyatulajdonos állítja, hogy többször megfigyelték, ahogy kedvencük képes érdeklődéssel bámulni egy pontot, ahol láthatóan nincs semmi.

A szomszédom egyszer idegesen felhívott, hogy menjek át, valami baj van a kutyájával. Amikor megérkeztem, elég szürreális élmény fogadott. A kis terrier fogvicsorgatva ugatta a nappali felső sarkát, amely teljesen üres volt.

A szomszédom elmondta, hogy nem ez volt az első alkalom, de akkor már lassan negyedórája csinálta és nem lehetett kimozdítani ebből az állapotból. Végül nagy nehezen sikerült egy bacon szelettel magunkra vonni a kutya figyelmét és abbahagyta az ugatást.

Megvizsgáltuk azt a bizonyos sarkot, hátha bogár odúra vagy rágcsálóra utaló nyomot találunk. De se egy repedésre, se egy árulkodó foltra nem bukkantunk. Azóta se derült ki, mi lehetett a sarokba, de legalább már nem fordult elő többet az incidens.

A kutyák látják a szellemeket?

Az ilyen és ehhez hasonló furcsa és megmagyarázhatatlan reakciók adnak okot a spekulánsoknak, hogy a kutyák esetleg látják a szellemeket. Ilyenkor még rátromfolnak az olyan esetek is, ahol gyermek is van.

Hallottam olyan történetet, ahol a kutya egyik napról a másikra bevackolta magát a gyerekszobába és nem tágított a kisgyerek ágya mellől. A szülők egyik éjjel kutyaugatásra ébredve átrohantak a gyerekszobába, ahol a kutya támadóállásban vicsorgott a láthatóan üres falra.

A gyermek mosolyogva közölte, hogy szerencsére a család kedvence elzavarta végre az öreg nénit, aki már hetek óta látogatta őt éjjelente. Próbáld meg ezek után nyugodtan álomra hajtani a fejedet!

Összegzés

Sokunkat foglalkoztat, hogy a kutya látása és színérzékelése miben tér el a miénktől. Az ember mindig kíváncsisággal fordult a természet felé, hogy megértse működését, az egyes fajok testi tulajdonságainak és viselkedéseinek kialakulásának körülményeit.

A ragadozó felmenőkkel rendelkező kutyák esetében számos kísérlet és kutatás segített rávilágítani a kutyák látásmódjának kialakulására, valamint annak működésére. Elképzelhető, hogy a ma már családtagként kezelt házi kedvenceink látása az erőteljes háziasítás miatt további változásokon esik majd át.

Ahogyan kialakultak olyan kutyafajok, amelyek az ember nélkül tulajdonképpen nem tudnának létezni, úgy a változó világgal kollektívan módosulhatnak a kutyák érzékszervei. Elképzelhető, hogy néhány évszázad múlva nekik is szükségük lesz egy harmadik színreceptorra…

May 14, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.