A kutyák tisztában vannak a magassággal? – Le mernek ugrani?

A kutyák tisztában vannak a magassággal

Ahányszor látjuk a kutyánkat egy magas lépcső, szikla vagy bármi hasonló dolog körül somfordálni, jogosan merül fel aggódó gondolataink között: egy kutya tisztában van a magasság fogalmával?!

A kérdésre a válasz röviden: igen. A kutyák pontosan felfogják és fel is tudják mérni a magasságot. Viszont nem ezzel a tudással születnek, így kölyökként nagyon kell rájuk figyelni. Ezt a képességet csak később, idősebb korukban sajátítják el.

A kutyák általában le mernek ugrani a magasból?

Amikor látjuk, hogy játék közben milyen helyekről képesek leugrani, biztos eszünkbe juthat az is, hogy akkor talán egy veszélyesebb magasságból is képesek levetni magukat. Ez talán a kölykökre igaz lehet, de nem a felnőttekre.

Ahogy az embereknél is, úgy a kutyáknál is idővel kifejlődik az a képesség, hogy fel tudják mérni a veszélyes helyzeteket. Így ha nem terelik el a figyelmét vagy nem balesetről van szó, ő se fog butaságot csinálni.

Persze egy kölyöknél még nem alakul ki a mélységérzékelés. A legtöbb veszélyt se mindig fogják fel, így rájuk hatványozottan kell figyelni.

Helyzetek, amelyek miatt a kutyák képesek leugrani magasból

Kiskutya leugrik

Fontos azonban megismerni azokat a szituációkat, amikor képesek az állatok leugrani, akár veszélyesen magas helyekről is.

Bár ahogy említettük a felnőtt kutyákra ez kevésbé jellemző, nézzük, melyek ezek a helyzetek:

  • Hirtelen hangos zaj, mint mondjuk a tűzijáték
  • Életveszélyes helyzet
  • Ha látja, hogy a gazdi veszélyben van

Ez már a kölykökről nem mondható le, hiszen ők nem is nagyon tudják, hogy néz ki egy veszélyes helyzet. Nézzük, ők milyen helyzetben képesek leugrani:

  • Hangos zajok
  • Ha látnak valamilyen állatot, mondjuk mókust
  • Egy másik kutya
  • Csengő hangja
  • Ha látják, hogy megjött a gazdi
  • Játék közben leugranak a kanapéról

Hogyan előzzük meg, hogy a kutya magasról leugorjon?

Ha az állat leugrik egy szikláról, az ablakból vagy erkélyről, az akár halálos is lehet számára. Ezeket a helyzeteket viszont nehéz elkerülni, mivel nem mindig tudunk teljesen figyelni az állatra.

Ezért jobb a megelőzés az éber figyelem mellett, így az állat már eleve tudni fogja, hogy mit szabad és mit nem.

A leggyakoribb kölyökkutya balesetekről itt írtunk.

1. Speciális képzés

Akárcsak amikor szobatisztává neveljük őket, ebben az esetben is egyszerű parancsokat kell elsajátítatni velük. Ezt jó, ha már egészen kiskorban elkezdjük náluk, hogy valóban hatékonyan beépüljön.

Olyan szavakat használhatunk, mint a „stop”, „sarok”, bármi, ami rövid és megakadályozza őket abban, hogy túl közel kerüljenek a veszélyes helyzetekhez.

2. Korlátozzuk a veszélyes magasságú helyek megközelíthetőségét

Ahogy a kisbabáknál is figyelünk, hogy bababiztos legyen a lakás, úgy a kölyökkutyáknál is jó ha teszünk bizonyos óvintézkedéseket.

Ha magasan lakunk és van erkélyünk i,s vagy olyan az ablak kialakítása, akkor ezekre ki kell találni valamit, hogy az állat ne tudjon csak egyszerűen kiugrani rajtuk.

3. Tanulj meg bizonyos parancsokat használni

Egy kutya nem tud veled csevegni, így ha azt mondod neki, hogy ne menj oda, azt nem fogja érteni. Tehát, ahogy már az első pontban is említettök a rövid parancsszavakra koncentráljunk, mint az állj vagy stop.

Az engedelmességi tréningről itt olvashatsz bővebben.

4. Ne hagyjuk felügyelet nélkül

Ez az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy biztonságban legyenek.

Főleg, amíg kicsik és még nem értik a veszélyt, addig ne hagyjuk őket huzamosabb ideig egyedül, mindig legyen valamilyen formában felügyelve az állat.

Összegzés

Ahogy a gyerekek is szépen lassan megtanulják, hogy ne nyúljanak a konnektorba és mik a veszélyes helyzetek, úgy a kölykök is idővel elsajátítják ezt a tudást.

Tehát egy felnőtt kutya már igenis érzi és tudja, hogy nem szabad magas helyekről leugrani, persze kivételek mindig akadnak, így fontos, hogy figyeljünk a kedvencünkre és tanítsuk meg neki mit szabad és mit nem.

March 6, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.