Kutya szállítása repülőgépen | Hogyan repüljünk kutyával?

Kutya szállítása repülőgépen Hogyan repüljünk kutyával

Utoljára frissítve: 2022. March. 21

Itt a nyár és a nyaralások ideje, ami kutyásként extra szervezést és körültekintést igényel. Egyszerű a dolgod, ha Magyarországon belül tervezed a nyaralást négylábú cimboráddal. Ebben az esetben beültök a kocsiba és az előre lefoglalt állatbarát szálláshelyre érve máris élvezhetitek a jó időt.

Ezzel ellentétben, ha külföldön tervezel nyaralni, úgy készülj fel egy sor elintéznivalóra, mert van bőven – főleg, ha a kutya szállítása repülőgépen történik. Tarts velem és választ kaphatsz néhány nagyon fontos kérdésre azzal kapcsolatban, hogyan repüljünk a kutyával, és miként készüljünk fel az utazásra, hogy ne a repülőtéren érjen minket meglepetés.

Fel lehet-e vinni kutyát a repülőre?

Melyik légitársaságok szállítanak kutyákat?

Milyen feltételekkel lehet felvinni kutyát a repülőre?

A kutya repülőgépen való szállításának feltételei

Milyen módon lehet kutyát repülőgépen szállítani?

Milyen méretű kutya nem utazhat a kabinban és ő hol utazik?

A kutyahordozó követelményei

Mennyibe kerül a repülőjegy a kutya részére?

Hogyan készítsd fel a kutyádat a repülés előtt?

Fel lehet vinni a kutyát a repülőre?

A legtöbb menetrendszerinti légitársaság gépeire fel lehet vinni kutyát, macskát és vadászgörényt akár a fedélzetre is, de ennek szigorú feltételei vannak.

Melyik légitársaság szállít kutyákat?

Kutyaszállítás fapados járatokon nem lehetséges

Rossz hírem van viszont, ha a fapados járatokat kedveled (WizzAir, EasyJet, Ryanair, stb.) és azok egyikével mennél nyaralni a kutyáddal együtt – ez sajna nem fog menni.

A fapados légitársaságok nem vállalják háziállatok szállítását sem a kabinban, sem a csomagtérben – kizárólag speciálisan képzett segítő kutyát (vakvezető, katasztrófamentő, stb.) engednek fel a fedélzetre.  

Ha tehát négylábú cimboráddal kívánsz külföldre repülni, úgy kizárólag a hagyományos, menetrendszerinti légitársaságok jöhetnek szóba. Úgy, mint a LOT, a Delta, a KLM, a Lufthansa, a British Airways, a United, az Emirates és más, nagyobb légitársaságok.

Milyen feltételekkel lehet felvinni kutyát a repülőre?

Kutyádat elég szigorú szabályok szerint viheted csak fel a repülőre és sokféle igazolást és engedélyt szükséges beszerezni hozzá. Ez elég időigényes, így javaslom, hogy legalább 2-3 hónappal az utazás előtt kezdd el összeszedni a szükséges papírokat.

Fontos leszögeznem, hogy a légitársaságok saját hatáskörben alkotnak szabályokat a kisállat-szállításra és pont ezért többféle eltérés is lehet az egyes társaságok szabályrendszerei között.

A lényeg, hogy Neked az összes – az utazásod alatt igénybe vett – társaság szabályzatának meg kell felelned, ezen kívül pedig mind az induló, mind a tranzit, mind a célország törvényeinek és követelményeinek is.

Egyszóval nem éppen egyszerű házi kedvenccel repülni, de nem lehetetlen, csak alaposan fel kell rá készülni. Sajnos vannak olyan országok, ahova egyáltalán nem lehet repülővel bevinni semmilyen háziállatot. Ezen országok listájáért és még sok értékes információért érdemes felkeresned az IATA weboldalát (https://www.iata.org).

A kutya repülőgépen való szállításának feltételei

A kutya repülőgépen való szállításának feltételei
 • A szállítandó kutyának rendelkeznie kell oltási könyvvel (veszettség és szopornyica ellen), valamint aktuális állatorvosi igazolással a kutya egészségi állapotáról a kiindulási ország, a tranzit ország és a célország törvényi előírásainak megfelelően.
 • Egy adott gép fedélzetén egyszerre legfeljebb két, egyforma fajtájú állat utazhat. Ezért időben jelezd a társaság felé, hogy Te viszed a kutyádat is – ha lehet, már a repülőjegy vásárlásakor jelezd és igazoltasd vissza a kutyád helyét.
 • Egy utas maximum két állatot vihet magával a gépre „túlsúlyként”, ezen felül csak „légi áruként” (Cargo) utazhat a kutya.
 • Az utasok testi épségét veszélyeztető, vagy vemhes kutya nem szállítható a fedélzeten függetlenül attól, hogy belefér-e a súlyhatárba!
 • A fedélzeti szállítás esetén kizárólag kistestű kutya szállítható! Valamint a kutyahordozó mérte meg kell, hogy egyezzen egy átlagos kézpoggyász (H:46 / SZ:28 / M:24 cm) méretével és el kell férnie az ülés alatt.
 • Az EU-n belüli járatok esetében különleges – állatorvos által kiadott – Európai Uniós Állatútlevélre van szükség, amely tartalmazza a kutya színét, fajtáját, nemét és a mikrochip számát. Fontos megjegyeznem, hogy a kisállat útlevél önmagában semmit nem ér, az csak a legfrissebb (1 éven belüli) veszettségi oltással együtt érvényes! Bővebb információt a https://www.petpassport.hu oldalon találhatsz.
 • A kutya a testsúlyától és méretétől függően a fedélzeten utazhat a gazdájával, vagy a csomagtérben.
 • A legtöbb légitársaság – újfajta eljárásként – megtagadja a kutyád átvételét, amennyiben benyugtatóztad. Tehát semmiképp ne adj neki semmit, ami hivatalosan nyugtatóként van nyilvántartva.
 • A fedélzeten és a raktérben szállítható állatok száma korlátozott és változhat a célország és repülőgép típus függvényében. Amennyiben ez a létszám betelt az adott járatra vonatkozólag, úgy megtagadják a kutyád felvételét. Ennek elkerülése érdekében a kutya szállítását minimum 48 órával (én azt mondom, hogy minimum 1 héttel) a felszállás előtt jelezni kell.

Milyen módon lehet kutyát repülőgépen szállítani?

Kutya repülőgépen valő szállítása a kabinban

Ha már eldöntötted, hogy magaddal viszed négylábú barátodat is a repülős nyaralásra, úgy fontos, hogy még a repülőjegy megvásárlása ELŐTT nézz utána az igénybe venni kívánt légitársaság szabályzatának, és a célország idevágó követelményeinek!

Fontos! Csak akkor vedd meg a jegyet, ha az összes légitársaság visszaigazolta a kutyád szállításának kérelmét. Muszáj időben kérelmezned mindegyik légitársaságnál, amit igénybe fogsz venni.

A kutyád 3-féle módon utazhat a legtöbb légitársaság repülőin, ezek:

PETC – kutyaszállítás a fedélzeten

A fedélzeten veled, kézipoggyászként szállítva (PETC) – amennyiben kedvenced súlya – a hordozóval együtt – nem haladja meg a 8 kg-t, úgy utazhat veled a repülő utasterében, az ülés alatt.

Fontos, hogy az utazás során mindvégig a hordozóban kell maradnia, nem veheted ki és a hordozónak el kell férnie az előtted lévő ülés alatt. Ha túl nagy a hordozó és nem fér el, nagy az esélyed arra, hogy nem engedik fel a kutyádat az utastérbe.

Lényeges szempont, hogy a hordozó nem lehet „ketrec-szerű”, hanem erős, az oldalain, alján és tetején zárt műanyagból kell lennie, amelyen elől és hátul is lehet ajtórács, valamint az oldalán is lehet kisebb méretű rácsozat, hogy jól szellőzzön.

AVIH – kutyaszállítás a csomagtérben

A raktérben feladott poggyászként (AVIH) – ha a kutyád nem felel meg a fedélzeten történő szállítás feltételeinek, de a légitársaság élőállat szállítási szabályainak igen, úgy a gép poggyászterében utazhat „feladott poggyászként”.

Minden kutya, amelynek súlya a hordozóval együtt meghaladja a 8 kg-t, ezen a módon, a csomagtérben utazik.  A kutya súlya a követelményeknek megfelelő hordozóval együtt nem haladhatja meg a 75 kg-t.

Minden légitársaság igen szigorú előírások szerint fogadja csak a feladott poggyászként szállított kutyusokat. A raktérben való szállításkor használt hordozónak meg kell felelnie az IATA Live Animals Regulation (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség – Élőállatokra vonatkozó Szabályozás) követelményeinek (lentebb részletezem).

Cargo – kutyaszállítás a raktérben

Szállítmány (Cargo) – amennyiben a kutya súlya a hordozóval együtt meghaladja a 75 kg-t, vagy a kutya kísérő nélkül utazik, vagy a célország szabályzata szerint kizárólag ilyen módon lehet kutyát (állatot) szállítani, akkor a kutya a gép rakterének egy speciálisan kialakított, élőállat szállításra is alkalmas területén lesz elhelyezve.

Ez akkor is érvényes, ha több mint 3 állatot szállítanál a repülőn. A Cargo szállítási módra más szabályok érvényesek, mint a fedélzeten, vagy a feladott poggyászként szállított kutyákra.

Segítő kutya (Guide / Assistant / Service dogs)

Külön szerettem volna venni a segítő kutyák esetét, mivel őket nem köti ilyen szigorú követelmény-rendszer a repülőn való utazás során.

A hivatalos papírral rendelkező segítő kutyát (látás-, vagy halláskárosultat segítő, katasztrófa-mentő, stb.) súlyra és méretre való tekintet nélkül felengedik szinte az összes hagyományos és a legtöbb diszkont légitársaság fedélzetére díjmentesen. Természetesen nekik is kell rendelkezniük a fent leírt útlevéllel, oltási és állatorvosi egészségügyi igazolásokkal.

A segítő kutyák minden esetben a gazdáik mellett utazhatnak a fedélzeten, a legtöbb hagyományos társaság nem követeli meg a szájkosár viselését sem, ellenben azt igen, hogy kéznél legyen, ha szükséges.

Utazás során a segítő kutyának pórázon kell lennie és természetesen mindenhova kísérheti a gazdit. Fontos, hogy attól függetlenül, hogy nem szükséges különféle követelményeknek megfelelnie, feltétlenül jelezned kell már a repülőjegyed megvásárlásakor, hogy segítő kutyával lépsz a fedélzetre.

Érzelmi támogató kutya (Emotional Support Animal / ESAN)

Nos, sokak elirigyelték a „Segítő” kutya ingyenes repülési lehetőségét és a kutyájukat úgynevezett „érzelmi támogató” kutyaként jelentették, így szintén a legtöbb társaságnál ingyen, vagy nagyon kedvező áron repülhettek.

Miután az utasok több évig kihasználták a rendszer gyengeségeit és azt, hogy nem volt konkrét meghatározása a „segítő” kutyának, a légitársaságok zöme kijavította ezt a hibát. Mára kizárólag a hivatalos papírral rendelkező segítő kutyákat engedik fel a gépre díjmentesen. Az úgynevezett érzelmi támogató kutya fogalmát 2021.áprilistól már nem fogadják el.

Milyen követelményeknek kell megfelelnie a kutyahordozónak?

Milyen követelményeknek kell megfelelnie a kutyahordozónak

Amennyiben kutyádat a repülőn kívánod szállítani, úgy a hordozónak meg kell felelnie az IATA Live Animals Regulation, avagy a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség – Élőállatokra vonatkozó Szabályozásában meghatározott követelményeinek, mely szerint a hordozó(nak):

 • Elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a kutya szabadon mozoghasson, felállhasson, lefekhessen és megfordulhasson benne.
 • Tisztának, résmentesnek és jól lezártnak kell lennie, padlóját pedig nedvszívó anyaggal (kutyapelenka) kell befedni.
 • Megfelelő matricával (Live Animal – Élő állat) és útmutatóval kell ellátni (gazdi neve, címe, elérhetőségei, a kutya egyéni érzékenysége, betegsége, gyógyszerei, stb.). Feltétlenül érdemes ezeket angol nyelven feltüntetni.
 • Fel kell szerelni rögzített étel- és italtároló edényekkel. Sajnos sok légitársaság nem vállalja, hogy útközben enni / inni ad a kutyának. Így azt még az út előtt neked kell megoldanod. De fontos, hogy a felszállás előtt 2 órával már ne adj enni a kutyának!
 • A szellőzést legalább három oldalról meg kell biztosítani és az ajtónak rendelkeznie kell egy központi zárral, amely egyszerre zárja le az ajtó alján és tetején lévő zárakat.
 • Nem lehetnek kerekei. Ha vannak, akkor azt utas-felvételkor le kell szerelni!
 • A hordozónak üvegszálas anyagból, merev műanyagból kell készülnie, de NEM készülhet fémhálóból, vagy műanyag hálóból, azaz nem lehet „ketrec-szerű”.
 • A kutya felvétele megtagadható az utas-felvételkor, amennyiben a hordozó nem az IATA követelményei szerint készült. Például túl kicsi, vagy nem a megfelelő anyagból készült.

Mennyibe kerül a repülőjegy a kutya részére?

A kutya szállítása repülőgépen zsebbe nyúlós történet lehet. A fuvardíj egy kissé bonyolultabb annál, hogy pontos árakat tudjak feltüntetni, mivel a légitársaságok saját maguk dönthetik el, hogy mennyiért szállítják a kutyádat (vagy más házi kedvencet).

Az ár lehet kilónkénti, vagy plusz csomag díjaként meghatározott összeg, de függ attól is, hogy melyik országba utaztok és, hogy van-e átszállás útközben és persze az épp aktuális szezontól is.

Az a legbiztosabb, ha utazás előtt felkeresed a számodra megfelelő légitársaság weboldalát, vagy ügyfélszolgálatát és rákérdezel az éppen aktuális díjszabásra. Pár nagyobb társaság „tól-ig” árszabását táblázatba foglaltam Neked, de fontos, hogy ezek csak tájékoztató jellegű információk, hiszen a társaság bármikor jogosult ezeken az árakon egyoldalúan változtatni.

Kutya repülőjegy árak

LégitársaságÁtlagos árEsetleges felár
KLM 30 – 200 EUR150 EUR (ha „feladott poggyászként” utazik a kutya és a transzfer időtartama meghaladja a 3 órát Amsterdamban, a kutya ellátásáért felárat kérnek)
LOT 60 – 290 EURszolgáltatás-függő
Lufthansa 50 – 380 EUR150 EUR (amennyiben a repülő Frankfurt, München, Bécs, Zürich, Genova érintésével közlekedik, extra transzfer felárat számítanak fel már a jegyvásárláskor)
Air France 40 – 200 EURszolgáltatás-függő
Átlagos kutya repülőjegy árak

Hogyan készítsd fel a kutyádat a hosszú repülőútra?

Gondolom, hogy nem szükséges mondanom – egy ilyen repülés igen nagy stresszel jár a kutya számára. Ha csak egy pár napról van szó, inkább kérd meg egy családtagodat, vagy ismerősödet, hogy vigyázzon itthon a kutyádra, vagy válassz olyan úti célt, amelyet autóval is el lehet érni. Másik megoldás a kutyapanzió.

Természetesen más a helyzet, ha több hónapról van szó, vagy netán tartós költözésről, hiszen ebben az esetben mindenképpen viszed a kutyát és ez így a normális.

Attól függetlenül, hogy a kutyád – a repülőtársaság szabályzatának megfelelő súlyig – veled utazhat a fedélzeten, nem jelenti azt, hogy kiveheted és játszhatsz vele, hogy megnyugtasd.

Tippek hogyan repüljünk a kutyával stresszmentesen

Az alábbiakban felsorolok néhány tippet, amellyel könnyebbé és stressz-mentesebbé teheted mindkettőtök utazását:

 1. Amennyiben a fedélzeten utazik, úgy érdemes betenned a hordozóba olyan plüsst / kendőt / játékot, amelyekkel sokat érintkezett otthon, mert ez megnyugtatja egy kicsit. Ezen kívül fontos, hogy a hordozó alját kibéleld nedvszívó kutyapelenkákkal. Érdemes több réteget betenni, hogy amennyiben pisilt, vagy kakilt, egy mozdulattal ki lehessen venni a szennyeződött pelenkát és máris ott van alatta a tiszta.
 2. Ha a csomagtérben utazik a kutyád, úgy szintén fontos, hogy betegyél alá egy vastag plédet, amelyet nedvszívó pelenkákkal teríts le – hasonlóképpen, mint a fedélzeti hordozóban. Fontos, hogy pontosan tartsd be az adott légitársaság idevonatkozó szabályait és annak megfelelően lásd el a kutyádat.
 3. A legtöbb légitársaság előírja, hogy a felszállás előtt 2-3 órával már ne etesd meg a kutyádat, tehát ezt előtte tedd meg! Adj neki az út hosszának megfelelően kiszámított eleséget és vizet, hogy ne legyen se éhes, se szomjas útközben.
 4. Érdemes a kutyádat a felszállás előtti időszakban megsétáltatni, hogy elvégezhesse a kis- és nagydolgát, valamint, hogy lefáradjon kicsit – úgy nyugodtabb lesz. Fontos, hogy ne futtasd meg túlzottan, mert akkor szomjas lesz és sajnos a legtöbb társaság nem vállalja, hogy a poggyászként feladott kutyának enni, vagy inni ad. Kivételt képez ez alól, ha az utazásod közben át kell szállni és a transzfer időtartama meghaladja a 2-3 órát, mert ilyenkor le kell venni a kutyát és elláthatod.
 5. Semmiképp ne adj neki semmilyen nyugtató gyógyszert, mivel – új eljárásként – a legtöbb légitársaság nem engedi fel a gépre a benyugtatózott kutyát! Ez azért van így, mert a raktérben hideg van és nagy magasságban a gyógyszer hatása megtöbbszöröződik. Így amennyiben a kutya be van nyugtatózva, túlzottan leeshet a vérnyomása és el is ájulhat. Vagy akár meg is fulladhat!
 6. Szintén lényeges eleme az egész utazásnak, hogy a kutyádat időben szoktasd hozzá a kutyahordozóhoz. Semmiképp ne a reptéren próbáld meg először betuszkolni oda! A legjobb, ha legalább pár héttel az indulás előtt megveszed és egy kellemes, szerethető, nyugalmat árasztó hellyé „varázsolod” kutyád számára, amibe örömmel megy be. Azokat a párnákat, játékokat, hagyd benne a hordozóban az utazás közben is, mert ezektől megnyugszik a kutya.

A repülős utazáshoz fontos információkkal szolgáló hivatalos weboldalak

Ferihegyi repülőtér

Én ugyan leírtam a legfontosabb információkat, amelyek a jelen pillanatban érvényesek, de semmi nem biztosabb annál, ha az utazásod előtt alaposan átrágod a hivatalos oldalak idevágó szabályait, hogy ne legyen semmilyen kellemetlen meglepetés az út során.

Semmiképp ne tedd föl a kutyádat a repülőre, ha nem tájékozódtál alaposan a célország szabályairól. Ugyanis előfordulhat, hogy a légitársaság szabályrendszere szerint a kutyád fölmehet a gépre, de a célország nem engedi be.

Figyelem! Ilyen esetben kemény büntetés, karantén, vagy akár a kutya eutanáziája is megtörténhet.

Az alábbiakban felsorolok pár hivatalos weboldalt, ahol tájékozódni tudsz az utazás előtt.

Összegzés

Amint látod a kutya szállítása repülőgépen nem éppen egyszerű, elég sok utánajárást igényel, de nem lehetetlen.

Jobb előbb utánanézni hogyan repüljünk a kutyával, mint később bánkódni. Ezért mindenképpen fontos, hogy légy teljesen tisztában a légitársaság, az átszállási helyszín és a célország összes, idevonatkozó szabályával, hogy megelőzd az esetleges büntetést, vagy azt, hogy a kutyádat hetekre (hónapokra) karanténba zárják.

Ha egy mód van rá tényleg csak akkor vidd magaddal a kutyádat repülőn, ha muszáj és akkor is alaposan tájékozódj.

Bízom benne, hogy sok hasznos és fontos információt sikerült megosztanom veled, és a nyaralás egy kellemes, stressz mentes élmény lesz a Te és a kutyád számára is!

2022. March 20.

További érdekességek

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.