Kutya vagy macska? | 11 érv mely a kutyák mellett szól

Kutya vagy macska 11 ok, hogy miért jobbak a kutyák

Az örök kérdés: Melyik jobb háziállat a kutya vagy a macska? A macskák evolúciós tekintetben magányos vadászok, míg a kutya több, mint 20 000 éve társa az embernek jóban és rosszban. Mégis a kutya és a cica tartók régóta perlekednek, hogy melyik állattal is jobb együtt élni.

A kérdést persze mi sem fogjuk eldönteni, most csupán felsorolunk pár érvet, ezúttal a kutyák javára.

Kutya vagy macska: melyik a jobb?

Kevés kivételtől eltekintve, az állattartók zöme a kutyák mellett teszi le a voksot. Ha igazi bensőséges társra vágyunk, amit egy állattal szeretnénk kialakítani, mindenképpen a kutya a szerencsésebb megoldás.

Sokkal jobban ragaszkodnak az emberhez, ebből kifolyólag jobban idomíthatók, engedelmesebbek, kedvesebbek, különlegesebbek.

És az is kétségtelen, hogy a kutya mindig jobban fogja szeretni a gazdáját, mint az öntörvényű macska.

Tíz plusz egy ok, hogy miért jobbak a kutyák, mint a macskák

1. Játékosabbak

Játékos kutyus.

Bár vannak játékos kedvű cicusok is, mint minden másban ebben is jóval öntörvényűbbek. Akkor játszanak csak, amikor a kedvük úgy tartja, ráadásul inkább magukat szórakoztatják játékokkal, mint a gazdikat.

Ezzel szemben a kutyákkal szinte akkor játszhatunk, amikor akarunk. Ráadásul sokkal interaktívabbak, mint a macskák, ebben az esetben is jobban ragaszkodnak az emberhez, mint a cicák.

2. Alkalmazkodóbbak

Vagy másképpen fogalmazva a kutyák jobban bírják a változásokat. A macskák sokkal érzékenyebben reagálnak arra, ha átrendezzük a lakást vagy éppen új helyre költözünk.

Nehezebben viselik a nyaralásokat vagy, ha vendég érkezik hozzánk. A kutyák természetüknél fogva békésebbek és így jobban viselik kényelmetlen szituációkat.

3. Épségben marad a lakás

Épségben marad a lakás.

A kutyák mivel jobban taníthatóak, így a lakás épségére is jobban odafigyelnek.

Egy macska gyakorlatilag szelídíthetetlen. Ha fel akar ugrani a porcelánokkal teli szekrény tetejére, hiába szólunk rá, vagy fenyítjük meg, akkor is fel fog rá menni.

Ha a karmait az asztal lábán akarja fényesíteni, akkor azt is meg fogja tenni, ahogy kedve szerint bármit megjelöl a lakásban.

4. Sokkal jobban idomíthatóak

Van egy mondás, mi szerint mindig a macska neveli a gazdáját és nem fordítva. Van is ebben valami, egy cica csak akkor fog engedelmeskedni nekünk, ha ő is úgy akarja.

Emellett pedig csak minimális alap dolgokra lehet megtanítani, ezzel szemben a kutyát gyakorlatilag bármire és élvezik is a tanulást.

Nem véletlenül alkalmazzák a kutyákat számos területen, kezdve a pásztorkodástól a drogkeresésig.

5. A kutyád megvéd

A kutyád megvéd.

Persze egy kisebb öleb inkább csak próbálkozik, de legyen bármilyen fajta az eb, az adott szituációban mindenképpen a védelmedre fog kelni, sajnos ez a macskákról semmiképpen sem mondható el.

Persze a nagyobb testű, vagy a kifejezetten erre a célra tenyésztett őrző-védő kutyáktól tényleges védelmet is kaphatsz.

6. A kutya több dologra is alkalmazható

A fentieket kiegészítve a kutyád megvédheti a házad, vigyázhat az állataidra.

Emellett vannak kifejezetten munkakutyák is, a pásztorkutyák mellett ilyenek például a vakvezető kutyák, vagy azok, amelyek a tűzoltóságnál, rendőrségnél teljesítenek különféle szolgálatot.

De nyugodtan említhetjük a hegyi- vagy vízi menőkutyákat is. Nos, a cicusok erre szintén nem alkalmasak.

7. Sportolás kutyával

Sportolás kutyával.

Azoknak is szerencsésebb kutyát választani társul, akik az aktív életmód mellett teszik le a voksot. Egy kutyát ugyanis minden nap meg kell sétáltatni, akkor is, ha lakásban, és akkor is, ha kertes házban laksz.

Emellett a kutyáddal olyan sportokat is végezhetsz közösen, mint a futás vagy a biciklizés, de túrázásokban vagy éppen a vízi játékokban is partnered lehet.

8. Több forma és méret

A kutyák javára szokták írni, hogy méret, forma és temperamentum szerint is jobban lehet válogatni köztük.

Persze macskákból is többféle létezik, kezdve a klasszikus házitól a perzsáig, de a fajtákat illetően a kutyusoknál közel 500 a választási lehetőségek száma. Többek között ez is a sok ezer éves együttélés eredménye.

9. Jobban szeretik a gyerekeket

Jobban szeretik a gyerekeket.

Egy kutya természetéből adódóan védi és óvja a kicsiket, így a pici gyerekeket is jobban biztonságban tudhatod mellettük.

Legtöbbször a macska sem fogja bántani a csöppségeket, de tény, hogy könnyebben kap oda, ha valaki irritálja.

Ha egy csecsemő meghúzkodja a kutya farkát, ott semmi baj nem történik, általában a macskáknál sem, de azért itt sajnos több a kivétel.

10. Higiénia

Bár a macskákat kifejezetten higiénikus állatoknak tartjuk, mégiscsak a benti alomban, vagyis lakáson belül végzik el a dolgukat, ami a legnagyobb odafigyelés mellett is némi kellemetlen szaggal jár.

Ezzel szemben a kutyák kint végzik el a kis- és nagydolgukat, a kialakított időbeosztáshoz igazodva.

11. Az ember legjobb barátja

Az ember legjobb barátja.

Végezetül, a kutya és az ember barátsága több, mint 20.000 éves együttélésre tekint vissza. Szorosabb kapcsolat ez, mint ahogy gondolnánk.

A jelző sem véletlen, hogy a kutya az ember legjobb barátja, nem pedig a macska. Persze a cicusokat semmiféle képen nem akarjuk bántani a fentiekkel, sőt egyes állattartókhoz, igen is a macska passzol jobban.

Kinek való inkább macska?

Sok embernek a fentiek dacára, inkább a macska tartása javasolt.

Egybehangzó vélemény tudományos körökben, hogy az introvertált, társaságot kerülő emberek számára gyakran szerencsésebb társ egy macska, mint a kutya.

Ugyanis a macskák nagyon ragaszkodóak és figyelmesek is tudnak lenni, de csak egy bizonyos pontig. Ezzel szemben a kutyák állandó törődést igényelnek, amire – mindenféle kritika nélkül – nem minden ember képes.

Ha valaki kevésbé alkalmas a ragaszkodásra, mint ahogyan a macska is, annak pontosan egy cica lehet a megfelelő társ, hiszen kiválóan kiegészíthetik egymást.

Összegzés

Tehát akkor kutya vagy macska? A kutyák és macskák összehasonlítása olyan, mintha az almát a narancshoz hasonlítanánk.

Ugyanakkor a legtöbb embernek szerencsésebb kutyát tartani, mint macskát, mivel a köztük lévő kapcsolat bensőségesebb.

A kutyák rajonganak az emberért, mindent megtesznek a gazdiért és sokkal szorosabb kapcsolat építhető ki velük, mint a jóval öntörvényűbb macskákkal, akik igazából szelídíthetetlenek.

September 22, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.