Kutyachip: Minden, amit a bechippeltetésről tudni érdemes

Kutyachip Minden, amit a bechippeltetésről tudni érdemes

Senkinek nem kívánom azt az érzést, amikor elveszik a kutyája és nem kerül elő napokig (netán hetekig). Manapság fejlett eszközök vannak arra, hogy egyrészt ne veszítsd el a kutyádat (GPS), másrészt, hogyha mégis megtörténik a baj, akkor hamar visszajusson hozzád, hála a kutyachipnek.

2013. január elsejétől kötelező minden, a négyhónapos kort betöltő kutya chippelése. Komoly pénzbüntetés jár annak, aki nem ezt elmulasztja.

A cikkben az alábbiakról kaphatsz bővebb információt:

Mi az a kutyachip?

Mi a PetVetData és miért fontos?

Káros a chip a kutyára?

Hova ültetik a mikrochipet?

Hogyan működik a kutyachip?

Mennyibe kerül bechippeltetni a kutyát?

Mi történhet, ha nem tartod be a törvényi előírásokat?

Mi az a kutyachip?

Kutyachip
Kutyachip

A kutyákba ültethető mikrochip egy nagyjából rizsszem méretű adathordozó eszköz, amelyet a kutya regisztrálására használnak és egy speciális vonalkódot tartalmaz, ami lehetővé teszi a kutya azonosítását.

Manapság létezik normál, vagy mini chip, amelyek méretükben különböznek kissé, illetőleg újdonságként megjelent a biothermo chip, ami az azonosításon kívül a kutya belső testhőmérsékletét is képes mérni, így az állatorvosnál nem kell azzal bajlódni.

Az állatorvos, miután bechippelte a kutyádat – legkésőbb 8 napon belül – a speciális számsort (15 számjegyből álló kód) rögzíti a központi adatbázisban – a https://www.petvetdata.hu rendszerében más, fontos információkkal együtt.

Ezek az adatok a következők:

  • Kutya neve
  • Fajtája
  • A legutolsó oltás típusa és időpontja,
  • Gazda adatai (név, cím, telefonszám)

A rendszer az adataidat zártan kezeli és kizárólag regisztrált felhasználók férhetnek hozzá, mint állatorvosok, eb-rendészet, vagy az erre felhatalmazott szakember).

Miért fontos a kutya bechippeltetése?

Fontos, hogy a kutyachip és a regisztráció együttese tudja csak számodra biztosítani azt, hogy adott esetben hamar visszajuthat hozzád négylábú barátod.

Minden állatorvos, állatkórház, menhely / eb-rendészeti telep, sőt egyre több benzinkút és privát üzlet is rendelkezik egy speciális mikrochip-leolvasó készülékkel, amellyel a chippen lévő vonalkódból ki tudják olvasni az adatokat és ennek alapján meg tudnak találni Téged.

És nem mellesleg a kutyachip és az azon szereplő információk pontossága elengedhetetlen a külföldre történő utazáshoz is, amennyiben kedvenceddel mennél nyaralni.

Mi a PetVetData?

A Magyar Állatorvosi Kamara kisállat nyilvántartó rendszere és arra szolgál, hogy a chippel, (vagy EU-s útlevéllel) rendelkező kutyákat nyilvántartsa egy központi adatbázisban.

A nyilvános keresőben bárki kereshet, aki tudja a kutya chipjének sorszámát annak ellenőrzésére, hogy a kutya szerepel-e az adatbázisban, vagy sem.

Ha a kutya szerepel a rendszerben, akkor megjelenik a kutya neve és fajtája, de az adatbázisban tárolt személyes adatokat a rendszer zártan kezeli. Azokat kizárólag „belépési jogosultsággal” rendelkező állatorvosok, eb-rendészeti dolgozók, egyéb hivatalos személyek láthatják.

Nem kell tehát attól félned, hogy jogosulatlan személyek férnek hozzá a személyes adataidhoz. Fontos! Amennyiben változnak az adataid (telefonszám, cím), úgy azt 8 napon belül köteles vagy módosítani a rendszerben, ami természetesen ingyenes.

Káros a chip a kutyára?

A mikrochip semmilyen kárt nem okoz a kutyában, mivel nagyon apró (rizsszem méretű) és 100%-ban szövetbarát anyagból készül. A kutya általában szinte meg sem érzi a chip belövését, vagy, ha mégis, az csak egy röpke pillanatnyi kellemetlenséggel jár, nagyjából, mint egy oltás.

Érdemes természetesen az éves szűrővizsgálatkor megnézetni, hogy a helyén van-e, vagy esetleg elmozdult – ilyen ugyanis ritkán, de előfordulhat és ebben az esetben nem lehet rendesen leolvasni.

Hova ültetik a mikrochipet?

Hova ültetik a mikrochipet

Magyarországon a kutya nyakának bal oldalára, a bőr alá, az USA-ban pedig a két lapocka közé ültetik be a chipet (a két lapocka között a legérzéketlenebb a bőr ugyanis).

Ettől függetlenül a leolvasó rendszer egységesen működik mindenhol, mindegy, hogy hova került beültetésre a chip – ha jó a jeladó, akkor le fogják tudni olvasni bárhol a világon.

Hogyan működik a kutyachip?

Kutyachip szkennelése
Szkennelés

A kutyába beültetett mikrochip alapján bárhol a világon be tudják azonosítani az elveszett kutyát. Hogyan? A chippen lévő vonalkódot egy speciális mikrochip szkennerrel leolvassák, ami már regisztrálva van a Te neveddel és telefonszámoddal együtt.

Az azonosítást követően felhívnak Téged, hogy mielőbb visszajuttassák számodra a kutyádat – ezért fontos naprakészen tartani a telefonszámot (is).

A chip effektíve egy extra védelmi rendszert jelent arra az esetre, ha a kutyád elveszne. A chippel ellentétben a bilétás nyakörv bármikor elveszhet a kutya nyakáról, ami lehetetlenné teszi a beazonosítást – nem véletlenül vált kötelezővé szinte az egész világon.

Fontos tisztáznom, hogy a kutya mikrochipje önmagában nem sugároz jeleket! Kizárólag a leolvasó szkennerre reagálva adja ki a vonalkód számsorát, következésképpen nem képes a kutya helyzetének meghatározására, mivel nincs benne GPS nyomkövető.

Meglehet, hogy a jövőben ez is elképzelhető, de jelenleg erre nem alkalmas egyetlen kutyachip sem.

Mennyibe kerül bechippeltetni a kutyát?

A Magyar Állatorvosi Kamara a kutyák mikrochippel való megjelölésének „komplex fizetendő díjaként” (valamennyi munkafolyamat díját, a transzponder és egyéb felhasznált eszközök árát, továbbá a regisztrációs díjat is tartalmazó) ajánlásként bruttó 6.000-től 9.500 HUF összeget javasol a tagjainak.

Ez a javasolt összeg nem tartalmazza a helyi érzéstelenítések, bódítások / altatások és az esetleges kiszállások díját. A Kamara természetesen a tagjaira bízza azt, hogy „akciós” áron végzi-e a beavatkozást, vagy sem (lemond-e a munkadíjról, vagy annak egy részéről).

Ez a hivatalos álláspont. A legtöbb rendelőben ennél kedvezőbb árat számolnak, főleg, ha a beültetéssel egy időben más szolgáltatást is igénybe veszel (pl. oltás). Pár példával élve a budapesti Centrum-Vet-nél 8.000 forintba kerül a chippelés és regisztráció, a 8. kerületi TutiVet-nél a normál kutyachip 5.500, a mini 7.500, a biothermo pedig 9.900 forintba kerül mindennel együtt.

Pest megyében a Dr. Bubó Állatorvosi Rendelőben 4.000 forintot kérnek el a teljes procedúráért.  A lényeg, hogy nincs egységes, fix ár, de Magyarországon nagy átlagban 6.500 forintra jön ki a chippelés és regisztráció ára.

Mi történhet, ha nem tartod be a törvényi előírásokat?

Gyors válaszom: semmi jó Rád és a pénztárcádra nézve. Elég húzós bírságot kell fizetned, ha nem tartod be a törvényi előírásokat és nem chippelteted be a kutyádat, vagy elmulasztod beadatni az éves, kötelező veszettség elleni oltást.

Aki nem tartja be a törvényt, azzal szabálysértést követ el, amit viszont kemény bírsággal szankcionál a Magyar Állam. Az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998. (XII.31.) Kormány Rendelet alapján:

  • „Transzponderrel való megjelölés elmulasztása” miatt 45.000-135.000 forintos bírságot szabnak ki Rád.
  • „Veszettség elleni oltás elmulasztása” miatt pedig 75.000-225.000 forintos bírságot kaphatsz.
  • Ezek az összegek még durvábbak, ha a kutya jogi személy / gazdálkodó szervezet tulajdonában van. Ebben az esetben a chippelés hiánya 675.000, a veszettségi oltás elmulasztása pedig kemény 1.125.000 forint bírságot jelent.

Szerintem abszolút NEM ÉRI meg kockáztatni, több okból kifolyólag sem!

Egyrészt az a párezer forint bagatell összegnek minősül a bírsághoz képest. Másrészt pedig gondolom, hogy Neked is fontos, hogy a kutyád mihamarabb visszajusson hozzád, ha netán elszökik egy Szilveszteri durrogtatás után. Harmadrészt pedig a kutyatartás felelősséggel jár, amibe beletartozik az összes állattartással kapcsolatos törvény és rendelet betartása.

Vigyél Haza kutyakereső

Feltétlenül fontosnak tartom megosztani Veled ezt a szuper kezdeményezést, mert egyszer még talán Neked is jól jön!

A https://w-ebkereso.hu oldalon nagyon jó dolgokat találhatsz, mint például azt, hogy hol találhatók chip-leolvasó helyek ha netán kóbor kutyát találsz. Feltöltheted kedvenced adatait a rendszerbe, ami egy alkalmazást is használ és az „Elveszett” gombra kattintva egy pillanat alatt értesítheted a közelben lévő alkalmazás-használókat, ha kutyusod megszökött.

Megadhatod a kutyád egyedi ismertetőjegyeit is, vagy bármit, amit fontosnak tartasz – szerintem ez szuper dolog!

Képet tölthetsz fel egy kóbor kutyáról és megjelölheted, hogy hol láttad. A közeledben lévő kutyafuttatókról is kaphatsz értesítést, de akár életmentő elsősegély távsegítséget is kérhetsz az alkalmazás segítségével.

Összegzés

Tény, hogy a felelős kutyatartás megkövetel némi anyagi ráfordítást – néha nem is keveset. De fontos, hogy mindig tartsd be a törvényeket és rendeleteket, hogy megkíméld magadat a kemény büntetésektől és a stressztől.

Én azt gondolom, hogy a kutya mikrochippel való kötelező megjelölése fontos lépés ahhoz, hogy az utcákon és menhelyeken csökkenjen a gazdátlan kutyák száma.

Bízom benne, hogy sikerült pár fontos és értékes információt megosztanom Veled.

April 10, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.