A kutyák húsevők vagy mindenevők? – A válasz nem egyértelmű

A kutyák húsevők vagy mindenevők

Biztos mindenki hallotta már azt, hogy a kutyák a farkasok leszármazottai, ami bizony igaz is. Még ha nehéz is ezt elképzelni a kis kedvencünkről. Ezért jöhetne az automatikus válasz, hogy ha farkasok húsevők, akkor a kutyák is. Azonban ez így nem igaz, vagyis nem ilyen egyszerű.

A kutyák mindenevők vagy húsevők?

Ha röviden válaszolunk, akkor bizony mindenevők. De megér a téma egy kis kifejtést. Ugyanis ez annak köszönhető, hogy nagyon jól adaptálódtak az emberek életmódjához.

Ezért lettek megrögzött húsevőkből, mindenevők. Nézzük a bővebb választ.

Mindenevő állat mit jelent?

A mindenevő olyan állat, amely más állatokat és növényeket eszik. Vannak olyan mindenevők, akik dögevők is, azaz megeszik az elhalt állatokat.

A növényevőkkel ellentétben a mindenevők nem képesek megemészteni a gabonákban vagy más, gyümölcsöt nem hozó növényekben lévő anyagok egy részét. Ennek ellenére ehetnek gyümölcsöt és zöldséget.

Mindenevők:

  • Tyúk
  • Disznó
  • Medve

Elég a saját hűtönkbe belenézni, és valószínűleg ékes példáját láthatjuk a mindenevők étrendjének.

A kutyák ősei a farkasok húsevők, nem igaz?

Húsevő farkas

A húsevőknek a túléléshez le kell vadászniuk és meg kell ölniük más állatokat. A testük fenntartásához rengeteg kalóriára van szükségük.

Az igazi húsevőknek a túléléshez húsra van szükségük, ugyanis az ő emésztőrendszerük nem tudja megemészteni a növényeket. A farkasok például valóban jó példák erre.

Tehát a kutyák húsevők vagy mindenevők?

Az emberek nagyrésze szereti az állati és növényi eredetű étrendet is. Így ezt minden gond nélkül alkalmazzuk háziállataink esetében is.

Sokan mégis úgy gondolják, a kutyák inkább húsevők, mivel a farkasoktól származnak.

Bár a kutyák sok hasonlóságot mutatnak egykori őseikhez, van annyi különbség már köztük, hogy képesek voltak áttérni egy másfajta étrendre.

A kutyák anatómiájának, viselkedésének és táplálkozási preferenciáinak alapos vizsgálata azt mutatja, hogy valójában mindenevők. Képesek mind állati, mind növényi táplálékkal életben maradni.

Miért mindenevők a kutyák?

Az ember több, mint 10 ezer évvel ezelőtt házasította a kutyát. Ez az együttélés pedig megváltoztatta a szemfogaikat.

Ez előfordult például a macskák házasításánál is, bár a legtöbb szakértők szerint ők még mindig sokkal inkább igazi húsevők.

A két faj között ugyanis a fő különbség a kutyák adaptív anyagcseréje. Ez a fajta alkalmazkodóképesség teszi lehetővé számukra, hogy boldoguljanak az emberek által kínált speciális étrenddel is.

Ezek, az őseiktől örökölt tulajdonságok tették lehetővé, hogy a kutyák mindenevővé váljanak. Hiszen így profitálhattak a legtöbbet a háziasításból.

Fogazat

Kutya fogazat

A rágás az emésztés első lépése. A fogak és azok elhelyezkedésé az elsődleges jel arra, hogy milyen ételeket képes elfogyasztani az adott állat.

A húsevőkre az éles szemfogak a jellemzőek, amelyek lehetővé teszik, hogy a zsákmányból kitépjék a húst. Mint tudjuk, a kutyák bizony rendelkeznek ilyen szemfogakkal.

A szájuk hátsó részénél lapos őrlőket láthatunk, amelyeknek a növények összetörésében van szerepük. Ez a zúzó képesség kifejezetten fontos a növények emésztése szempontjából. Így a keményítő is hatékonyabban tud felszívódni.

Adaptív anyagcsere

A változó tápanyagbevitel miatt a farkasok adaptív anyagcserét fejlesztettek ki. Ez lehetővé teszi számukra, hogy nagyobb mennyiséget is eltudjanak fogyasztani, ami a túlélés kulcsa lehet egy éhezősebb időszakban.

Ez a képesség ma is befolyásolja a kutyákat: a különböző mennyiségű étel elfogyasztása teszi lehetővé, hogy más típusú ételeket is megegyenek, mint a hús.

Bélhossz

A húst könnyebb elfogyasztani, így a húsevőknek egyszerűbb az emésztőrendszere. A rövid béltraktusok gyorsabb emésztési időt jelentenek a húsevők számára.

A belek hossza alig különbözik a kutyák és a farkasok között, de a kutyák vékonybele közel 10 százalékkal nagyobb, és több helyet foglal el a gyomor-bél között, mint a macskáké.

Ez lehetővé teszi, hogy jobban alkalmazkodjanak a növények megemésztéshez. Így lehetséges, hogy a macskák mai napig húsevők, a kutyák pedig mindenevők.

A legfontosabb változás a kutyák esetében a keményítő megemésztése, ugyanis a húsevők nem tudják lebontani ezt az anyagot.

Emésztőenzimek

Az enzimek olyan fehérjék, amelyek elősegítik a kémiai reakciók felgyorsulását. Egyik ilyen értékes enzim az amiláz , amely elősegíti a keményítő lebontását.

Az emberi és a mindenevő állatok nyála tartalmazza ezt az enzimet. Ez az enzim a rágás közben fejti ki hatását. A nyáladzás nem tartalmazza ezt az anyagot. Az amilázt a kutyák a hasnyálmirigyükből választják ki, így tudják a bélben megemészteni a keményítőt.

Genetikai adaptációk

Ennek az egyedülálló amiláztermelő képességnek az alapja a genetikai adaptációból ered. Ezek a változások különböztetik meg a háziasított kutyákat vadon élő ősiektől.

A genetikai elemzések kimutatták, hogy több gén megváltozott a kutyákban az evolúció során. Ez akkor következik be, amikor a változás pozitívan hat az állat túlélése szempontjából.

A legtöbb különbség a farkasok és a kutyák között az emberrel való együttélés során alakult ki. A kutyák viselkedése, agyi kapacítása, kedvezően változott az idők során.

Mégis jelentős különbségek fedezhetők fel az emésztésben szerepet játszó géneket nézve. A kutyákban ez sokkal nagyobb számban van jelen, mint a farkasokban. Vagyis a kutyák több amilázt termelnek, így tehát jobban megtudják emészteni a keményítőt, mint az őseik.

Aminosavak szintetizálása

A kutyák jobban tudnak szintetizálni bizonyos aminosavakat. A testük sajátos tápanyagokat hozhat létre az összetevőiből. A legtöbb húsevő ezeket a tápanyagokat csak az étkezése során képes bevinni, a testük nem tudja magától előállítani.

A kutyák rendelkeznek ezekkel az enzimekkel, amelyek lehetővé teszik a taurin aminosav termelését. Ezek a fehérjék alapvető építőkövei. Sok húsevőnél például hiányzik ez az enzim, és nekik az étrendjükből kell ezt fedezni.

Mit kéne a kutyáknak ennie

Bár húsevőktől származnak, a mai preferenciáik mindenevőkké teszik őket. A házikutyák kifejlesztették a növényi eredetű tápanyagok megemésztésének képességét, de azért továbbra is a húst helyezik előtérbe, ha választani kell.

Mi a legjobb étrend a kutyák számára?

Fontos megjegyezni, hogy minden kutya más, ezért a legjobb étrend fajtánként és egyénenként változó. Az, hogy milyen étrend megfelelő a barátod kutyájának, az nem biztos, hogy teljesen megfelelő az Te kutyádnak.

Alapvetően minden kutya esetében vegyük figyelembe a speciális igényeket. De a legfontosabb a kiváló minőségű táplálék.

Lehet ez hús, gyümölcs, zöldség, vagy éppen rizs.

Gondoskodjunk róla, hogy változatos és minden igényét kielégítő étrendje legyen a kedvencünknek. Az sem árt, ha az állatorvossal is konzultálunk róla.

Kerüljük a feldolgozott ételeket, és inkább sokrétű, egészséges táplálkozásra törekedjünk az ő esetükben is.

Összefoglaló

A kutyák evolúciója során, a háziasításnak köszönhetően annyit változott az emésztőrendszerük, fogazatuk és táplálkozási szokásaik, hogy napjainkra mindenevőkké váltak.

Bár az átalakulásnak köszönhetően már növényi alapú táplálékot is képesek megemészteni, azért a legtöbb kutya még a húst preferálja.

Gazdiként mégis a legfontosabb, hogy kiegyensúlyozott étrendet alakítsunk ki a kutyusunk számára, annak egészsége érdekében.

March 10, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.