A 17 legjobb kutyás kirándulóhely Magyarországon

A 17 legjobb kutyás kirándulóhely Magyarországon

Szeretnéd tudni melyek a legjobb kutyás kirándulóhelyek kis hazánkban? Unalmas a négy fal között? Húzd fel a bakancsot, pakolj be egy kis elemózsiát és irány a természet. Mutatjuk milyen kirándulóhelyekre érdemes ellátogatnod, Budapesten és környékén, valamint vidéken.

Magyarország felbecsülhetetlen értékű természeti kincseket rejt. Néha elég a szomszéd erdőbe elcsatangolni, hogy páratlan szépségű helyekre bukkanj. Kirándulni, túrázni óriási élmény ebben a kicsiny, bár csodákban annál gazdagabb országban, főleg, ha akad egy jó útitárs is melléd.

Biztos lehetsz benne, hogy energiabomba kutyusod egy percre se hagyná ki, hogy új kalandokba vágjatok. De ahhoz, hogy ő is jól érezze magát, meg kell válogatnod a helyeket, ahol bírni fogja a tempót, illetve szabadon mókázhat.

A kutyás kirándulóhelyek bemutatásának végén találsz egy 1-től 5-ig terjedő skálát a terep nehézségét illetően. Nem szabad elfelejtened felmérni mind a saját, mind kiskedvenced fizikai erőnlétét! Ha alapvetően „kanapékutyus” a barátod, akkor válaszd az alacsonyabb nehézségi szintű úticélokat! Gyakorlott túrázóként meg se álljatok a legnehezebb terepig!

Ha nem bírsz otthon megülni a négy fal között, vonz a természet szépsége és ebben négylábú barátod is támogat, akkor kapd fel a pórázt és irány Magyarország legjobb kutyás kirándulóhelyei!

Legjobb kutyás kirándulóhelyek Budapesten

Kutyás kirándulóhelyek Pest megyében

A legjobb vidéki kutyás kirándulóhelyek

Legjobb kutyás kirándulóhelyek Budapesten

Biztosan nem gondolnád, de a fővárosban is számtalan hely akad, ahol kutyusoddal elvonulhatsz a nagyváros zajától és élvezhetitek a természet nyújtotta békét vagy más kutyás társaságokkal együtt nagyot játszhattok.

Következzenek Budapest legjobb kirándulóhelyei!

 1. Hármashatár-hegy – Kutyabuli a város felett

Hármashatár-hegy – Kutyabuli a város felett.

Ha egy igazán tartalmas kirándulásra vágysz, de nem szeretnéd elhagyni a főváros határait, akkor a tömegközlekedéssel is megközelíthető Hármashatár-hegy kiváló választás lesz kutyusoddal.

Csodálatos panorámájával Budapest bármely kilátójával felveszi a versenyt. Mivel könnyedén megközelíthető kirándulóhelynek számít, ezért biztosan sok családos és kutyás túrázóval fogsz találkozni. Ha kutyusod nem bírja a tömeget, vagy nem jön ki jól más kutyákkal, akkor érdemes inkább más úticélt választani.

Vízzel is érdemes készülnöd, ugyanis az aszfaltos utat elhagyva nem sűrűn fogsz ívóvíznyerő hellyel találkozni!

 • Nehézségi szint: 🐾🐾🐾

2. Ferenc-hegy – Rejtett gyöngyszem

A Ferenc-hegy bár hivatalosan a Hármashatár-hegy csoporthoz tartozik, különleges adottságainak köszönhetően egy külön bekezdést érdemel. Ugyanis Budapest egyik utolsó édenkertjét kifejezetten a nyugis kutyasétáltatásokra ajánlom.

A Kolosy tértől és a Battyhány tértől egyaránt alig negyedóra buszútra található kirándulócélpont és kevesebb, mint egy óra alatt bebarangolható.

A csöpp erdei ösvényen sétálva főleg a helyi kutyásokkal fogtok találkozni, vagy a környéken lakókkal, akik éppen sütögetnek. A tisztáson lehetőségetek lesz piknikezni és egy nagyot labdázni ebben a nyugodt környezetben.

 • Nehézségi szint: 🐾

3. Római-part – Vakáció a városban

Nem klasszikus kirándulóhely, de a Római-part telitalálat egy nyári sétához kiskedvenceddel. A mediterrán tengerpartra emlékeztető városrész éttermei tárt karokkal fogadják a kutyusokat, a Duna-parton végig sétálni pedig felér egy mesés nyaralással.

Ha kicsit hűvösebbre vágytok kiskedvenceddel a nyári rekkenő hőségben és nem vágytok annyira a hegyekbe, akkor a Római-partra bármikor beugorhattok egy minivakációra!

 • Nehézségi szint: 🐾

4. Hajógyári-sziget – A kutyák szigete

Hajógyári-sziget – A kutyák szigete.

Nyáron a Hajógyári-sziget a féktelen fesztiválozásról szól, tavasszal és ősszel azonban a kutyák foglalják el.

Sose gondolnád, hogy Európa egyik legnagyobb zenei eseményének színhelye az év többi napján igazi nyugalom szigete. Ha kutyusod szeret barátkozni, akkor itt számtalan pajtásra lelhet, miközben Te kényelmesen elnyújtózhatsz a fűben és élvezheted a háborítatlan csendet.

Ha pedig kiskedvenced imádja a vizet, akkor a sziget északi csücskénél található „kutyastrandról” hat lóval se fogod tudni elvontatni.

 • Nehézségi szint: 🐾

5. Merzse-mocsár – Titkos hely a város szélén

Kevesen tudják, de a főváros egyik leginkább kieső kerületében, a XVII. kerületben található Budapest egyik legfontosabb természetvédelmi területe, a Merzse-mocsár.

A Rákoskerti vasútállomás felől megközelíthető terület az egyik utolsó hírmondója a pesti oldalra régebben jellemző mocsaraknak. A vizes élőhelyen kijelölt tanösvényt követve mintha egy madárcsicsergéstől hangos, földöntúli világba csöppennél és olyan érzésed támadhat, mintha fényévekre lennél a fővárostól.

Érdemes néhány órát rászánni a felfedezésére. Mivel fokozattan védett terület, emiatt kiskutyádat érdemes pórázon tartani, ha hajlamos megkergetni más állatokat.

 • Nehézségi szint: 🐾🐾

Kutyás kirándulóhelyek Pest megyében

Nem csupán a főváros, de a Budapest környéki városok is számtalan csodát rejtenek. Ha kiszakadnál a nagyvárosból, de túl messzire nem szeretnéd elvinni kiskedvencedet, akkor Pest megye számtalan túraútvonalat tartogat a számodra, amelyekre négylábú barátod sem fog nemet mondani.

6. Paprikás-patak, Solymár – Minden, ami szem-szájnak ingere

A Jegenye-völgyben csordogáló Paprikás-patak mentén haladva olyan, mintha egy kirándulás minden kellékét egybe gyúrnánk: zubog a meseszép vízesés, romantikus fahidak ívelik át a patakot, megpihenhetsz a forrásnál, megmászhatod a dolomit falat, piknikezhetsz a réten és még akad egy várrom is.

Pontosan ennyi kalandot tartogat számodra és kutyád számára a Paprikás-patak környéke! Ráadásul a túra nem túl megerőltető, így akár egy karácsonyi lakoma után is elindulhattok, amikor nem vagytok éppen formában.

 •  Nehézségi szint: 🐾🐾🐾

7. Dera-szurdokvölgy, Pilisszentkereszt – Vadregényes minikaland

Kutya áll a patakban.

Pilisszentkereszt és Csobánka között húzódik a Pilis leghosszabb vízfolyása, egyben az egyik leghangulatosabb szurdokvölgye.

A mesebeli ösvényen haladva mintha egy másik világba csöppentél volna, mindez a Dobogókő felé vezető úttól alig 200 méterre. Bár a túra ideje viszonylag rövidnek ígérkezik (alig 30 perc), helyenként a fahidak mellett a patak kövein ugrálva juthatsz csak át a túlpartra.

Érdemes a szurdok felső részénél felkaptatni a völgy fölé, hiszen elképesztő panoráma tárul a szemed elé. Ajánlott túrabakanccsal készülni és ne légy mérges kiskedvencedre, ha kissé összesározza magát!

 • Nehézségi szint: 🐾🐾🐾🐾

8. Apát-kúti-völgy, Visegrád – Földön-vízen

Visegrád Apát-kúti-völgy

Gondoltad volna, hogy Visegrád közelében egy rejtett ékkő található elbűvölő halastóval, lenyűgöző vízeséssel és fűvészkerttel?

A Visegrádi-hegység egyik legszebb túraútvonala húzódik az Apátkúti-patak partján. Érdemes egy napot szánnod rá, hiszen a közel 9 kilométeres távot 3-4 óra alatt is le lehet tudni, de egyszerűen lehetetlen kihagyni a Bertényi Miklós Fűvészkertet vagy az Ördögmalom Erdei Étterem saját tenyésztésű pisztrángjaiból készült fogásait.

Mindkét helyen sok szeretettel fogadják a nyugodt kutyusokat. Mivel hosszú túra elé néztek, víz mindenképpen legyen nálad, hogy négylábú barátod ne tikkadjon ki!

 • Nehézségi szint: 🐾🐾🐾🐾🐾

9. Öreg Tölgy Erdei Tanösvény, Telki – Az öreg szépség

A neve ugyan nem erről árulkodik, de Budajenő és Telki határában egy fiatal tanösvény hívogatja a túrázni vágyókat.

Névadója, a kb. 250 éves tölgyfa rendíthetetlenül őrködik a terület fölött, a kihelyezett táblák pedig Budai-hegységre jellemző élővilágról mesélnek.

A rövidebb, kb. 1,5 órás kirándulás kellemes felvezető lehet tavasszal a nagy túrázások megkezdése előtt. A tágas tisztások és vadregényes ösvények váltakozása kiskutyádban is felélesztik a szunnyadó kalandvágyat.

 • Nehézségi szint: 🐾🐾

10. Kevélyhegyi levendulamező és a Nagy-Kevély, Pilisborosjenő – Kutyabarát levendulamező

Nagy-Kevély

Pilisborosjenőre érkezve mintha a mediterrán romantika szele érintene meg. A Kevélyhegyi Levendulamező látványa eleve Provance ikonikus tájaira emlékeztet, távolban a Pilis legszebb hegycsúcsa izgalmakat ígér.

Nyár elején érdemes látogatást tenned a Kevélyhegyi Levendulamezőn, ugyanis a tulaj egyedülálló módon lehetőséget biztosít a kutyával érkezők számára is a virágszedésre.

Amíg összeállítod magadnak a levendulacsokrodat, addig kiskedvenced vígan szimatolhat a sorok között. A virágszüret után pedig irány a Nagy-Kevély, ahol ne tántorítson vissza a meredek kaptató!

Nem csak a csodálatos természeti kincsek miatt érdemes nyakadba szedned a több mint 10 kilométeres utat, de jutalomként eljuthattok kedvenceddel Gárdonyi Géza Egri Csillagok c. műve alapján készült film díszletéhez, az „Egri várhoz”.

Csatára fel!

 • Nehézségi szint: 🐾🐾🐾🐾

A legjobb vidéki kutyás kirándulóhelyek

Ha már „kutyagolásról” van szó, akkor Magyarország Budapesten és környékén kívül is tartogat jónéhány kirándulóhelyet, ahol kutyusoddal évezheted a testmozgást és a természetet. Tanösvények, patakok, emlékhelyek és völgyek teszik felejthetetlenné a kutyabarát kalandokat.

11. Soproni Parkerdő, Sopron – Séta a hűség erdejében

Sopron már önmagában is megér egy misét történelmi belvárosával és hangulatos utcáival. A város szélén található Parkerdő pedig egyenesen kötelező, ha szeretsz kutyusoddal óriási sétákat tenni.

Ha bakancslistádon vannak a magyar kilátók, akkor itt egyből nyolcat ki is pipálhatsz. A tanösvények mentén csörgedező patakokra, tavakra, tisztásokra és völgyekre bukkanhattok miközben az erdő ősfáinak árnyéka jótékonyan borul rátok.

Bár az ország első tanösvénye, A Ciklámen-tanösvény több mint 8 kilométer hosszú, a könnyű terep miatt hamar bejárható túraútvonal.

 • Nehézségi szint: 🐾🐾

12. Szalajka-völgy, Szilvásvárad – A vízesés bűvöletében

Szalajka-völgy, Szilvásvárad.

Szilvásvárad elsőszámú és közkedvelt kutyabarát kirándulóhely, ugyanis még az erdei kisvasútra is felengedik négylábú barátodat!

A Fátyol-vízesés télen-nyáron csodás látványt nyújt, az Istállós-kői barlanghoz feljutni pedig még a legedzettebb túrázóknak is feladják a leckét.

De, ha csupán a vonatozás kedvéért látogattatok el a páratlan szépségű völgybe, akkor a Gloriett-tisztás tárt karokkal vár kutyusoddal. Egy közös frizbizés vagy labdázás garantáltan megédesíti a napot!

 • Nehézségi szint: 🐾🐾🐾🐾

13. Öreg-tó, Tata – Könnyed nyári séta

A tatai Öreg-tó környéke mintha egy tündérmeséből lépett volna elő: méltóságteljes vár szemléli magát a feszített víztükrön, miközben bölcs, öreg fák leveleit rezegteti a nyári szellő.

A vizek városában egyszerűen beszippant a romantikus múlt hangulata és úgy érezheted, bárcsak sose érne véget ez a vattacukorízű álom.

Ha egy lassú, kellemes vasárnapi programra vágysz, amelyre kutyusoddat is magaddal szeretnéd vinni, akkor helyezd magad kényelembe az Öreg-tó partján található padok valamelyikén és élvezd a fagylaltot!

 • Nehézségi szint: 🐾

14. Szigligeti-vár, Balaton-felvidék – Lovagi korok romantikája

Szigligeti-vár.

A történelem szerelmeseként nem kell lemondanod kedvenced társaságáról, ha egy vártúrára vágysz. Ugyanis Magyarország egyik legnépszerűbb vára, a Szigligeti-vár sok szeretettel várja kutyavendégeiket!

Az erődítmény zegzugos folyosói és égbetörő lépcsősorai még a hegyoldalakon edzettek számára is feladja a leckét, azonban az élmény és a kilátás a bástyákról a Balatonra felbecsülhetetlen. Ha szerencséd van, akkor egy középkori várjátékot is elcsíphettek!

 • Nehézségi szint: 🐾🐾

15. Gaja-völgy, Veszprém – A családbarát természet lágy ölén

A Gaja-patak mentén húzódó szurdok méltán viseli a családbarát kirándulóhely címet. Lankás ösvényei a Tájcentrumtól indulnak, ahol a horgásztó és a büfék mellett játszótérrel örvendeztették meg a családosokat.

Innen indul az a közel 1 órás, kellemes túra, ahol a patak mentén kiskutyád is elmerülhet a természet rejtelmeibe.

Ha kicsit izgalmasabb terepre vágysz, akkor érdemes célba venni a Károlyi-kilátót, amely panorámájával kárpótolni fog titeket a nehéz terep után.

 • Nehézségi szint: 🐾🐾🐾

16. Kőtenger, Kővágóörs – Barangolás a kövek földjén

Kővágóörs határában bukkanhatsz rá a pannon kor utolsó hírnökeire. Az őstenger megkövesedett homokturzásait őseink malomkőként hasznosították, így a valaha jóval „gazdagabb” kőtengernek mára már csak a töredéke maradt meg az utókor számára.

A jó hír, hogy bár védett terület, kutyával szabadon bejárható a Kőtenger területe. Az egészen különleges alakzatú sziklaképződmények mellett akár háznagyságú óriáskövek árnyékában is hűsölhetsz kiskutyáddal. A nem mindennapi kirándulás mintha egy másik bolygóra repítene el benneteket.

 • Nehézségi szint: 🐾🐾

17. Csóványosi-kilátó, Diósjenő – A kutyatúrák csúcsa

Utoljára hagytam a kutyatúrák királynőjét, a Börzsöny legmagasabb pontját, a Csóványosi-kilátót. Az ország egyik legszebb panorámájával rendelkező kilátójából tiszta időben akár a Tátráig is el lehet látni.

A panoráma lélegzetelállító, az odáig vezető túraútvonal pedig elképesztő. A Királyrétről induló nagyjából 10 kilométeres túrát 783 m szintkülönbséggel erőltetett tempóval akár 3 óra alatt meg lehet tenni.

De nagyon fontos, hogy mind neked, mind kutyádnak gyakorlott túrázónak kell lennetek, hogyha le szeretnétek győzni a csúcsot!

 • Nehézségi szint: 🐾🐾🐾🐾🐾+🐾

Összegzés

Kutyával kirándulni sokkal szórakoztatóbb és izgalmasabb, mint egyedül róni a kitaposott ösvényeket. Bárhova is sodorjon titeket a szél, a lényeg, hogy élményekben gazdagon térjetek haza és vigyázzatok, hogy minél kevesebb „lábnyomot” hagyjatok magatok után!

Remélem sikerül választanod a kutyás kirándulóhelyek közül! Neked melyik nyerte el a tetszésedet?

June 17, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.