Rekorderek: Kutyák, melyek a leghosszabb ideig éltek

Rekorderek Kutyák, melyek a leghosszabb ideig éltek

Általánosságban elmondható, hogy a kisebb testű kutyák tovább élnek, mint a nagyobbak, ebben a tekintetben a rekorder a Csivava, amelyik, akár 20 évig is velünk maradhat.

Ugyanakkor fajtától függetlenül vannak olyan ebek, melyek sokáig dacoltak az idő múlásával. Mutatjuk azt a 7 kutyát, melyek a legszebb kort érték meg.

1. Bluey

A világ legidősebb kutyája egy Ausztráliában született, fajtája szerint, Ausztrál pásztorkutya volt, amelyik igazoltan 29 évet és 5 hónapot élt.

A felmérést a Guinness szakmai szervezete is igazolta. Az okiratok szerint Bluey, azaz teljes nevén Bluey Les Hall 1910. június 7-én látta meg a napvilágot és 1939. november 14-én pusztult el.

Életének jelentős részét pedig dolgos pásztorkutyaként töltötte el, szarvasmarhákat és juhokat ugyanúgy a helyes irányba terelt a munkás évei alatt.

2. Butch

A világ második legszebb kort megért kutyáját nem illik összekeverni Jack London, A vadon szava című regényének főhősével.

A legendás író ugyanis szintén Butch nevet adott a kedvencének, de ez nem azonos a jó öreg Butch-al, aki egy Beagle kutyus volt és nem Alaszkában, hanem Virginiában élte le hosszú éveit, kereken 28 esztendőt.

Ezzel a korral pedig a világ második legidősebb kutyusa titulusát mondhatja magáénak.

3. Taffy

A Taffy nevű kutyáról sajnos nem sokat tudunk, sem a születésnek ideje, sem pedig halálának pontos dátuma nem tisztázott.

Az Egyesült Királyságban született és élt eb azonban a Guiness Rekordok könyvének 1918-as feljegyzése szerint, úgy van nyilvántartva, mint az akkori „világ legöregebb” kutyusa, ezek szerint pedig 27 évig és 317 napig élt.

4. Bramble

A „gyönyörű” -nek is becézett Border Collie 1975. szeptember 1-jén született, és 2003. március 31-én, azaz 27 éves és 211 napos korában pusztult el.

Gazdája, Anne Heritage, úgy fogadta örökbe és szerinte a hosszú élet titka a vegán életmód volt. A kutyus napjában egyszer evett, és akkor is csak zöldségeket, cserében pedig rengeteget mozgott.

Jóllehet a gazdi egy újságcikkben azt is nyilatkozta, hogy ez az étrend és mozgás, a hosszú élet tekintetében, nem feltétlenül érvényes a többi kutyára.

5. Adjutant

A legendás eb 1936. augusztus 14-én született az angliai Lancashire-ben, majd 27 éves és 98 napos korában, 1963. november 20-án itt is hunyt el.

A fekete Labrador retriever keverék életében vélhetőleg őrző és védő szolgálatot látott el és végig hűségesen szolgálta James Hawkes nevű gazdáját.

Tőle származik az anekdota, mi szerint a kutya egyedül védett meg egy gumiabroncs telepet az oda behatoló négy illetéktelen elől. A gazdinak még csak fegyverért sem kellett nyúlnia.

6. Buksi

Buksi egy magyar kutya, bár a név az országban gyakori, ez az eb, a maga megélt 27 évével mégis az ország legöregebb kutyájának számít.

Egy Sárrét nevű településen született 1990-ben, majd itt is hunyt el 2017. augusztus 17-én.

A dolgos éveiben a gazdi vendégházát és lovardáját védte, nyugdíjas napjaiban pedig szintén itt töltötte békés öregkorát.

A szakértők szerint a sok mozgásnak és a megfelelő táplálkozásnak köszönhette ezt a szép kort.

7. Pusuke

A fajtatiszta, Shiba Inu Mix buldog Japánban született 1985. április 1-jén, és szintén a szigetországban hunyt el 2011. december 5-én, vagyis 26 évet és 248 napot élt, ezzel pedig a világ hetedik legöregebb kutyájaként tartják számon.

Az állat kora azért is meglepő, mert 2008-ban elütötte egy autó. A súlyos sérülései miatt az orvosok lemondtak róla, szerencsére azonban még három évet egészségesen élhetett. Köszönhető mindez talán a gazda szeretetének.

2022. October 25.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.