A legjobb kutyás könyvek kutyabolondoknak és gyerekeknek

A legjobb kutyás könyvek

A világirodalom nem nélkülözi a kutyás könyveket, ahogy a filmművészet sem. Ez nem véletlen, hiszen ahogy mondani szokták, egy olyan történet, amiben kutya szerepel már fél siker, amiben pedig kutya és gyerek is az garantált kasszasiker. Ezúttal a kutyákra és a jó sztorikra fektettük a hangsúlyt.

Nem tudom, ki hogy van vele, de én gyerekkoromban imádtam a kutyás könyveket. Szerettem olvasni, jóllehet akkoriban a számítógépes játékok, ahogy a számítógép sem jelentett konkurenciát.

Mindenestre a lényeg, hogy valamiért mindig a kutyás regények ragadtak meg, később pedig, amikor nekem is lett kutyám már a szakkönyveket is szívesen bújtam.

Nézzük először milyen kutyás regényeket ajánlanék nektek, a félre értés elkerülése végett felnőtt fejjel is szívesen olvasom őket, vagyis nem csak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is remek olvasmány lehet a lista.

A legjobb kutyás könyvek, bármilyen korosztály számára

1. Jack London: Vadon szava

Na jó, ez nem feltétlenül kutyás könyv, hiszen egy olyan kutyáról szól, amelyik harmadrészben farkas is. Érdekes egyébként, hogy Észak-Amerikában ez sokáig jó hívó szó volt egy regényhez, vagyis, hogy a kutyában egy picikét farkasvér is csörgedezzék.

A főszereplő Buck hihetetlen ereje és kitartása mindenkit lenyűgöz és persze, aki gyerek fejjel olvassa az rögtön egy ilyen félig Husky félig farkas kutyát szeretne magának.

Mindenesetre a könyvet azoknak ajánlom, akik szeretik a heroikus történeteket, hiszen a könyv olvasása során bizony sokszor meglepődhetünk azon, hogy mire nem lehet képes a négylábú barátunk.

2. Eric Knight: Lassie hazatér

Ez a regény a hűségről és a kitartásról szól, amit egy Skót Juhászkutya szemszögéből mutat be a szerző. A sztori is elég magható, ahogy a kutya kitartása is.

Egy szegény bányászcsaládban él a gyönyörű Lassie, akit pénzügyi nehézségek miatt eladni kénytelen a családfő, nem másnak, mint Rudling hercegének. A kutya azonban olyannyira ragaszkodik a 12 éves „kisgazdájához”, hogy megszökik komfortos lakhelyéről és 400 kilómétert tesz meg azért, hogy újra egymásra találhassanak.

Az izgalmas kalandregény Skócia erdökkel és vízmosásokkal tarkított tájain vezet bennünket végig, ahol nem kevés veszély leselkedik egy olyan emberekhez szokott kutyára, mint Lassie. 

3. John Grogan: Marley meg Én

Az utóbbi évek hatalmas slágere volt a Marley meg Én című regény, amiből a nagy sikerű hollywoodi mozi is készült.

A sztori végtelenül egyszerű: a családba egy kutya kerül, Marley, aki azonban egész egyszerűen végtelenül rossz. Olvastam már jobb kutyás könyveket is. Mégis azért tettem bele ebbe a válogatásba, mivel ez a történet hangsúlyozza a legjobban, hogy mennyire lehetetlen élni egy rossz kutyával, ugyanakkor mennyire lehetetlen élni nélküle.

Ettől függetlenül egy viszonylag unalmas sztorival fogsz találkozni. Marley valóban bűn rossz, szétrág mindent és egy millió galibát okoz a gazdáinak, akik ennek ellenére imádják az ebet. Szerintem inkább mozinak, mint olvasmánynak jó választás.

4. Fekete István: Bogáncs

Engedjétek meg nekem, hogy egy magyar könyvet is bevegyek a válogatásba, nem azért, mert magyar, hanem azért, mert számomra talán a legjobb kutyás könyv, amit valaha olvastam.

Fekete István az egyik legizgalmasabb magyar mesélő, aki ezúttal egy puli kutyáról ír, név szerint Bogáncsról. A kutyus békésen éli a nyájőrző kutyák életét, amikor egy nap meggondolatlanul elkóborolva csapdába esik.

Egy artista menti meg, akivel aztán összebarátkozik és együtt lépnek fel a cirkuszban, de végül onnan is megszökik, hogy aztán sintérek kezére kerüljön. Bogáncs azonban ebből a kalandjából is kikeveredik, hogy aztán visszataláljon eredeti gazdájához, az öreg juhászhoz.

Mint a legtöbb kutyás regény ez is a szeretetről és az egymáshoz való ragaszkodásról szól, ami különlegessé teszi, az az író hihetetlen lélekábrázoló és mesélő készsége.

5. Garth Stein: Enzo, avagy az emberré válás művészete

Ezt a kutyás könyvet csak azoknak ajánlom, akik szeretik a filozófikus könyveket. A legtöbb kutyás regénnyel ellentétben ez az alkotás kevésbé gazdag fordulatokban, cserében azonban nagyon is elgondolkodtató.

A főhős Enzo, szinte már olyan, mint egy ember, csak éppen megszólalni nem tud. A cselekmény pedig akkor kezdődik, amikor a kutya már a halálára készül, és bizony ezt el is fogadja.

Az egyszerre szívszorító és mulatságos történet a szeretetről és a hűségről szól, mindenkinek tetszeni fog, aki szereti a megható történeteket.

Íme, egy idézet a könyvből:

„Mongóliában, amikor egy kutya meghal, magasan a hegyekben temetik el, hogy az emberek ne taposhassanak a sírjára. A gazdája az eb fülébe súgja azon kívánságát, hogy a kutya a következő életében emberként térjen majd vissza.”

Jöjjön egy kis tudomány – A 3 legjobb szakmai könyv a kutyákról

1. Hannah Molloy: Mi jár a kutyám fejében? – Érts szót a kedvenceddel!

Hannah Molloy könyve kicsiknek és nagyoknak is kiváló olvasmány lehet, feltéve ha meg akarjuk tudni, hogy a kedvencünk milyen jeleket küld számunkra.

Ebben az esetben azonban nem csak egy félre fordított fejre és ábrándos tekintetre kell gondolni, amitől mindannyian elalélunk. Sokkal inkább olyan dolgokra, hogy vajon miért rágja szét a kutya a cipőnket, vagy miért pisil a szoba közepére, illetőleg, hogyan kezeljük ezeket a szerethető, de valljuk be kellemetlen dolgokat. 

Hannah Molloy nemzetközileg is elismert kutyaetológus, aki számos jó tanáccsal szolgál a könyvében a mindennapi problémák leküzdéséhez.

2. Desmond Morris: Kutyavilág – A kutya testbeszéde

Ez a könyv örök klasszikus mindenkinek, aki kutyát szeretne tartani, de azoknak is, akik már régóta élnek együtt négylábú barátjukkal.

A könyv alapkérdése, hogy vajon miért a kutya lett az ember társa az idők hajnalán és, hogy ez a kapcsolat miért tart ki azóta is.

Ezzel együtt a szerző a kutya és az emberi lélek közös rejtelmeibe vezeti el az olvasót. Nem utolsó sorban arra is választ kapunk, hogy mit üzen a kedvencünk a testével, a hangjával és a mozdulataival, hogy valóban harmonikus és ne csak egyoldalú legyen ez a kapcsolat.

3. David Alderton: Kutyák

A végére egy ismeretterjesztő művet tartogattunk, ahol több mint 300 féle kutyafajtát ismerhetsz meg, mindezt gyönyörű illusztrációkkal kíséretében.

Természetesen a fotók mellett megtalálod a kutyák külső és belső paramétereinek a legfontosabb leírásait is.

Bár ezek a leírások rövidek és lényegre törőek a könyv mindenképpen izgalmas olvasmány. Az egyik legjobb kutyás könyv, ha kutyavásárláson töröd a fejed, vagy ha csak szeretnél megismerkedni az ebek sokszínű és meglehetősen népes családjával.

March 16, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.