Létezik-e kutya-macska barátság?

Létezik e kutya macska barátság

Elkacérkodtál a gondolattal, hogy egyszerre szeretnéd az otthonodat megosztani egy kutyával és egy macskával? Esetleg már meg is született a döntés, de aggódsz, hogy kedvenceid felforgatják a házat az örökös marakodással? Ideje lerántanom a leplet a misztikus kutya-macska barátságról!

Van-e kutya-macska barátság?

A kutya-macska viszály gyökere

Macskabarát kutyafajták

Hogyan szoktasd össze a kutyát és a macskát?

Hogyan válhat tartóssá a barátság kutya és macska között?

Van-e kutya-macska barátság?

A kutyák és a macskák közötti viszonyra nem tekinthetünk barátságként. Megfelelő összeszoktatással és idomítással elérheted a harmonikus együttélést, de nagyon ritka az az eset, amikor a két állat jól kijön egymással.

Kutya – macska barátság 🙂

Azonban már a kezdetek kezdetén, a fajtaválasztásnál is érdemes körültekintően eljárnod, hogyha kutyusra és cicára is vágysz egyszerre.

A békés együttélés alapszabálya az összeismertetés ideje, illetve menete. Teljesen másképp alakult ki a viszony a fiatal juhászkutyám és az alig pár hónapos perzsamacskám között, mint ugyanezen perzsamacska kapcsolata idősebb korában egy kétéves labradorral.

Az összeszoktatás menete mindkét esetben kellő türelmet és körültekintést igényelt, de a metódus és a barátkozás időtartama eltérően alakult.

Milyen okok befolyásolhatják a ritka barátság kialakulását? Nézzük meg közelebbről!

A kutya-macska viszály gyökere

A kutya-macska viszály gyökere

A kutya-macska „háború” története egyidős magával a két fajjal. A mai napig tartó bizalmatlanság az ősi vadász-zsákmány viszony miatt alakult ki. A kutyák a macskák méretéből kifolyólag prédaként tekintenek rájuk, akár a nyulakra.

Természetesen a macskák sem várják tétlenül, ha náluk tízszer nagyobb tömegű, csupafog és szőr ragadozó megindul feléjük, azonnal kereket oldanak. Az összebarátkozás tehát nagyban függ a kutya idomításának sikerességétől, amellyel megtaníthatod, hogy ne bántsa a macskákat.

Sokszor az ellentét a két faj társas igényeiből is fakadhat. „Az ember legjobb barátja” kitüntetést méltán vitték el a kutyák a történelem során, hiszen hűségüket és kitartásukat gazdájukkal szemben számtalan esetben bizonyították már.

A legtöbb eb társas lény, saját fajtársaikkal remekül kijönnek, falkákba verődve játszanak és segítik egymást. Emellett tökéletesen képezhetőek, idomíthatóak, így akár munkaállatként is értékes tevékenységet végezhetnek.

A macskák öntörvényessége és magányos életmódja teljesen szembe megy a kutyák ragaszkodásával. Az együtt felcseperedő cicák ugyan elvannak egymás társaságában, de vadidegen macskát a területvédő ösztönük miatt egy percig sem tűrnek el. Bár egyes gazdaságokba a cicák haszonállatként is remek szerepet töltenek be a rágcsálók távol tartásával, munkára való hajlamuk ebben a mesterségben ki is merült.

Az individualista és a társas lény tehát nehezen találja meg a közös hangot mind az ősi viszály, mind a viselkedésbeli különbség miatt.

Macskabarát kutyafajták

Amennyiben eldöntötted, hogy kutyát és macskát is szeretnél, akkor érdemes a fajta kérdésben kompromisszumot hoznod.

A „vérbeli” vadászkutyákat, mint a vizsla vagy a spániel, csak nagyon komoly kiképzéssel és tréninggel lehet leszoktatni a macskák az üldözéséről, hiszen a korábban említett vadász-préda viszony ezekben az fajtákban elég erősen él. Nem lehetetlen, de a gördülékenyebb összeszoktatás érdekében érdemes inkább az alábbi kutyafajtákat választanod cicád mellé.

1. Golden retriever

Golden retriever macskával

Akár listavezető is lehetne a rendkívül szelíd és intelligens golden retriever. Barátságos, nyugodt és gyorsan tanuló személyisége miatt az egyik legnépszerűbb családi kutya.

Kedvességét nem csupán a gyerekek, de a macskák is hosszú távon élvezhetik. Ha idillikus kutya-macska barátságra vágysz, akkor egy nyugodt természetű cica és egy golden retriever elválaszthatatlan társak lesznek.

2. Labrador

Labrador macskával.

A golden retrieverhez hasonlóan a szintén nyugodt és barátságos labrador tökéletes választás cicád mellé. Remekül kijönnek más állatokkal, sőt, kifejezetten örülnek egy négylábú barátnak.

Egyedül heves játékosságuk rémítheti meg a macskákat, de célzott neveléssel megtanítható, hogy óvatosan bánjanak a kisebb állatokkal.

3. Beagle

Beagle macskával

A beagle játékossága kimeríthetetlen, barátságos és életvidám személyisége bárkit levesz a lábáról. Olykor a cicákat is.

A beagle kakukktojás a vadászkutyák közül, talán az egyetlen, amely nem érez késztetést az állandó macskakergetésre.

Egyedül kíváncsisága zaklathatja fel doromboló kedvencedet, ugyanis a beagle imád a cica sarkában loholni és érdeklődően szimatolni.

4. Papillon

Kutya macska barátság-Papillon a macskaszerető kutyafajta

Méretéből adódóan a pillangófülű papillon ideális társ lehet a cicád számára. Igazi társasági lény, imádja, ha minél többen nyüzsögnek körülötte és zajlik az élet.

Ebből kifolyólag nem is szívleli az egyedüllétet, 0-24 órában vágyik egy barát közelségére. Alkalmazkodó és rendkívül barátságos személyisége miatt hamar kialakulhat az a bizonyos ritka kutya-macska barátság.

5. Németjuhász

Németjuhász barátságos a macskával.

Elsőre különösen hangozhat, hogy az őrző-védő rendőrkutyaként is elhíresült németjuhász mancsai között békésen szundikálhat egy kiscica, de valójában ez egy teljesen átlagos kép.

Az egyik legjobban képezhető munkakutyaként könnyedén megtaníthatod neki, hogy cicádat nemhogy megtámadnia nem szabad, de meg is kell védelmeznie. Igazán mulatságos képeket és videókat készíthetsz, ahogy az alig pár hetes kiscica vígan játszadozik a méltóságteljesen pihenő németjuhász körül.

Hogyan szoktasd össze a kutyát és a macskát?

A kutya és a macska összeszoktatása komoly odafigyelést és türelmet igényel. Erről bővebben itt olvashatsz.

Amíg két ebet teljesen nyugodtan összeereszthetsz, hogy megállapodjanak a dominancián, addig a kutyát és a macskát semmiképpen nem szabad ilyen hirtelen bemutatni egymásnak.

A legkönnyebb és legegyszerűbb megoldás, ha minél fiatalabban találkoznak először egymással. A legideálisabb, ha mindketten 6 hónapnál fiatalabbak, ugyanis ekkor még nem kezd el kifejlődni az „öntudatos” személyiségük.

Ugyanúgy, ahogy egy kis gyerek számára is teljesen mindegy, hogy kislánnyal vagy kisfiúval játszik, ugyanúgy a kölykök számára sem tudatosul, hogy ők valójában ellenséges viszonyban állnak egymással. A közös játék és a szokások együttes kialakulása idillikus kapcsolatot teremthet kutya és macska között.

Nehezebb dolgod lesz, ha már legalább az egyik állatkád idősebb és mellé szeretnél új társat hozni.

Ezeket a lépéseket mindenképpen tedd meg, hogy sikeresen összeszokjanak kedvenceid!

Kutya és macska összeszoktatás, egy szemmagasság.
  • Az új kis kedvencedet az első egy hétben szeparáld el a régitől! A jövevény számára az új élettér, az idegen szagok és hangok így is komoly stresszt okoznak, nemhogy körülötte ugráljon egy csaholó, vicsorgó vadállat vagy egy fújtató, karmoló szőrgolyó. Először téged és a környezetet szokja meg, érezze magát biztonságban a karjaid között, hogy legyen hova menekülnie, ha fél!
  • A következő héten se vágj bele a közepébe! Cseréld ki a két állat játékát, tálját, vagy alvós rongyát, hogy megbarátkozzanak egymás szagával! Simogasd felváltva őket, hogy rajtad is megérezzék a másik illatát!
  • A harmadik héten jöhet a találkozó! A kutyát érdemes pórázon tartani, míg a cicát szorosan fogni a kezedben. A macska mindenképpen szemmagasságba kerüljön a kutyával, így nem alakulhat ki a vadász-zsákmány felállás. Az első találkozó csak néhány perces legyen és ha bármelyik állat idegesebb lesz a kelleténél, akkor érdemes azonnal elszeparálni őket.
  • Az előző pontot ismételd meg minden nap, egyre közelebb és egyre hosszabb ideig ismertetve meg két kedvencedet. Fontos, hogyha agresszív viselkedést tapasztalsz akár a kutya akár a macska részéről, akkor azonnal fejezd be az ismerkedést, nehogy negatív élmény alakuljon ki bármelyikben is! A kutyus és a cica személyiségétől függően az összeszoktatás hetekig, nem ritkán hónapokig is eltarthat. A lényeg, hogy addig nem szabad őket teljes felügyelet nélkül kettesben hagyni, amíg meg nem nyugodnak egymás közelében.

Amennyiben a fenti folyamat három hónapnál is hosszabb időszakra tolódik, akkor érdemes kutyatréner segítségét igénybe venni, hogy négylábú kedvenced ne okozzon maradandó sérüléseket a cicán.

Hogyan válhat tartóssá a barátság kutya és macska között?

Hogyan válhat tartóssá a barátság kutya és macska között

Bár az emberek is „sülve-főve” együtt vannak a legjobb barátaikkal, azért nap végén mindenki szeret bekuckózni a saját kis szobájába, világába. Nincs ez másképp doromboló és ugató kedvenceiddel sem.

Főleg a macskák szemszögéből fontos, hogy egy olyan védett zónát alakíts ki számukra, ahova bármikor visszavonulhatnak a kutya elől. Érdemes egy magasabb pontot választani, pl. a szekrény tetejét, ahova a kutya nem tud felmászni a macska után.

Ugyanígy járj el az etetéssel kapcsolatban is! Mindenképpen szeparáld el a macskatálat egy magasabb pontra a kutyád elől, hiszen elég kevés kutya tud ellenállni a szaftos macskatápnak. Érdemes egyszerre megetetni őket, hogy mindenki el legyen foglalva a saját táljával és a kutya ne ugassa a macskát, miközben az nyugodtan szeretne enni.

Az ivóvíz tekintetében se közösködjenek! A macskák finnyásak a tiszta vizet illetően, egy vehemensen lefetyelő kutya után pedig aligha marad makulátlan az ívóvíz.

Szánj mindkettőre megfelelő mennyiségű időt! Bár a macskák kevesebb törődést igényelnek, a kutyák elképesztő féltékenyek tudnak lenni doromboló társukra, ha folyamatosan az öledben látják. Légy olyan, mint a jó szülő: mindkét gyermekedre ugyanolyan szeretettel és törődéssel fordulj!

Összegzés

Egy kutya és egy macska összeszoktatása komoly kihívás elé állíthat. De ha eldöntötted, hogy mindkét kedvenced társaságát élvezni szeretnéd, akkor meg kell tenned a megfelelő lépéseket, hogy harmonikus kapcsolat alakulhasson ki köztük.

Így tudod Te is hosszú távon élvezni a két eltérő személyiség szeretetét.

May 31, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.