Meddig kölyök egy kutya? | A kölyök kor életszakaszai

Meddig kölyök egy kutya

Minden gazdi szeretné, hogy a kutyája örökre fiatal maradjon, de sajnos ez nem így van. A kölyök kor után jön a felnőtt kor, majd pedig következik az időskor. Ez az élet rendje, és ahogy mondani szokták, minden kornak meg van a maga szépsége. De meddig kölyök egy kutya?

A gazdik perspektívájából legalább hozzávetőleg fontos tudni, mennyi idős is a kutya, hiszen minden életszakasz egy picit más törődést is igényel.

Mennyi ideig kölyök a kutya?

Akár csak az embereknél, úgy a kutyáknál is igaz, hogy egyede válogatja, milyen gyorsan tesznek szert bizonyos készségekre, milyen gyorsan nőnek, mennyire érettek a korukhoz képest. A hivatalos álláspont azonban az, hogy egy kutya 5-6 hónapos koráig számít kölyöknek. Ez az az időpont, amikor elérik fizikai és szexuális érettségüket.

Gazdája válogatja, hogy melyik életkorban a legkedvesebb számára a kutyája, valaki az újszülöttekért rajong, valaki pedig a felnőtt kutyákért. Személy szerint én a leválasztási, az 6-7 hetes kor utáni időszakot kedvelem a legjobban.

Ilyenkor még botladozva járnak, nagyokat ásítanak, de már keresik az ember társaságát, rágják az ujjad a kicsi fogaikkal és hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, akárcsak ahogy a régi 101 kiskutya filmben láthattuk.

Amíg kölyök a kutyád különösen nagy odafigyelést igényel, hiszen akárcsak az embereknél, ez az időszak fogja meghatározni egész későbbi életét is.

Ez alatt a rövid idő alatt alakul ki a személyisége, derül ki, hogy szófogadó lesz-e vagy engedetlen, illetőleg a szocializációnak is a legfontosabb időszaka.

A kiskutya lét tehát olyan fél éves korig tart és rengeteg szépséggel ajándékoz meg bennünket, ez a hat hónap azonban további ciklusokra bontható, nézzük melyek ezek.

Meddig kölyök egy kutya? – A kölyökkutyák életszakaszai

3 hetes Ausztrál juhászkuta
3 hetes Ausztrál juhászkutya

0-2 hetes kor

A kiskutyák leragadt szemekkel és leragadt fülekkel születnek, tehát vakok és süketek. Körülbelül két hetes korukban nyitják ki a szemüket és kezdenek el látni homályos foltokat, és a hangokat is ekkor érzékelik először.

Egy kiskutya életének ez az első periódusa, de ilyenkor lényegében még az anyja gondoskodik a kölykeiről, neked csak vigyázni kell mindenkire.

2-4 hetes kor

Kettő és négy hetes kor között kezdenek kibújni az első fogak és ez az időszak is, amikor elkezdenek megtanulni járni. A szemük és a hallásuk pedig folyamatosan javul.

Fontos időszak ez abból a szempontból is, hogy ilyenkor lehet először kézbe venni a kutyusokat. Sok kutyatartó számára nem véletlenül ez a legkedvesebb periódus.

4-12 hetes kor

Négytől tizenkét hetes korig tartó időszakot nyugodtan hívhatnánk a felfedezés heteinek is. Ilyenkor ismerkednek meg az ebek szűkebb környezetükkel, de ami fontosabb, ekkor alakul ki bennük a félelemérzet.

Ebben a korszakban kezdődik meg a szilárd kosztra való átszoktatás is. Erről azt fontos tudni, hogy nem kell erőltetni, hagyjuk a kutyusokra, hogy mikor jön meg nekik a kedvük a „normális” táplálékra.

3-6 hónapos kor

6 hónapos Asutrál juhászkutya
6 hónapos Ausztrál juhászkutya

A három és hat hónapos kor közötti időszak már a tanulásé és a szocializációé. A szobatisztára nevelés mellett ez az időszak, amikor engedelmességre kell nevelni a kutyákat.

Az időben elkezdett kutyatréning nagyon fontos. Erről itt találsz bővebb infót.

Nagyon fontos, hogy elsajátítsák az alapvető szabályokat és kialakuljon a gazda-kutya hierarchia is. Ez alatt a pár hónap alatt fekteted le mindennek az alapjait, így ha úgy gondolod, hogy egyedül nem boldogulsz, akkor ilyenkor javasolt a kutyaiskola, vagy akár a kutyaóvoda megkezdése is.

Honnan tudom, hogy az örökbefogadott kutyám még kölyök?

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogyan lehet megállapítani, hogy pontosan vagy legalábbis hozzávetőleg mennyi idős a kutyus, amelyiket örökbe fogadtad. Amennyiben nincsen törzskönyv és nincsen datálva a születés időpontja, akkor bizony nem is olyan egyszerű a kérdés.

Ha pontos kormeghatározásra van szükséged, akkor kérhetsz DNS vizsgálatot, és a kutya génjeiből megmondják, hány éves a kedvenced. Ha engem kérdezel, ez teljesen felesleges.

Azt eldönteni, hogy kölyök korban van-e még a kutyád te is meg tudod határozni, hiszen több mankóra is támaszkodhatsz a kérdésben.

Azt hogy nyolc hetes kor alatt van a kutyád, egész egyszerűen onnan tudod eldönteni, hogy tejfogai vannak.

Szintén a fogak állapotából tudod meghatározni, hogy nem érte el még a 7 hónapos kort az eb, ettől az időponttól kezd ugyanis elszíneződni a kutyák foga, addig azonban makulátlanul fehér.

Mivel ez egybeesik a kölyök kor határával is, így nyugodtan hagyatkozz a fogakra, ha el akarod dönteni, hogy felnőtt korba lépett-e a kutyád, avagy sem.

Azon vacillálni, hogy pontosan hány hónapos vagy hetes az örökbefogadott kutyád, szerintem felesleges, hiszen a várható életkort mindenekelőtt az fogja befolyásolni, hogy milyen életkörülményeket biztosítasz a kedvenced számára és persze az adott kutyus genetikája is.

Hogy lehet megállapítani egy kutya életkorát?

A kor előre haladtát a kutyák szervezete is jelzi, ami több külső jegyben is megnyilvánul.

  • Egy vagy két éves kor környékén jelennek meg a komolyabb elszíneződések a fogakon, illetőleg ez az az időszak, amikor a hátsó fogakból egy-egy már ki is hullik.
  • Három és öt éves kor között pedig a rendszeres fogápolás mellett is megjelenik a szuvasodás. De, hogy ne csak a fogakról beszéljünk, ekkor jellenek meg az első zsírpárnák is, illetőleg a kutya tartása veszít eredendő kecsességéből.
  • Hat éves kor magasságában megkezdődik az őszülés. Először a száj környéke kezd deresedni, nyolc éves kor magasságában pedig a bőr is veszít már feszességéből.
  • Ha egy kutya idősebb tíz évnél az pedig már a viselkedésén is látszik. Lomhább lesz, nincs kedve annyit játszani, sétálni, mit korábban. Öreg korban a kutya szeme is gyakran veszít a fényéből, a testtartás pedig akárcsak az embereknél roskatag lesz.

Meddig növekszik a kutyám?

Meddig növekszik a kutya

Azt, hogy mennyi ideig nő egy kutya, nagyban befolyásolja az is, hogy kis-, közepes-, vagy nagytestű ebről beszélünk-e. Vicces, de a kiskutyák fejezik be legkorábban a növekedési projektet és ez náluk körülbelül 8 hónapos korukra időzíthető.

Egy Csivava vagy egy Máltai selyemkutya ennyi idős korra eléri a végleges magasságát. Ezzel szemben egy közepes testű kutya körülbelül egy éves, azaz 12 hónapos koráig cseperedik, míg teljesen kifejlett lesz.

A nagy testű ebek cseperednek a leglassabban, ők akár 16 hónapos korukig is növekednek. Ugyanakkor tudni kell, hogy az adatok hozzávetőlegesek. A fejlődést nagyban befolyásolja a tartási körülmény is, mindenekelőtt, hogy mennyit mozog, illetőleg eszik az adott kutyus.

Ráadásul akárcsak az embereknél, a kutyáknál is egyedfüggő a dolog, valamelyik gyorsabban, valamelyik pedig lassabban éri el a végleges fejlettséget.

Fizikai és érzelmi fejlettség

A kutya érettségét, vagyis azt, amikor a kölyökből felnőtt lesz több módon is meghatározzák. A fizikai érettségen az értjük, amikor a kiskutya eléri a végleges magasságát, amely természetesen fajta függő. Ez együtt jár a szexuális érettséggel is, vagyis a kutya nemzőképes lesz.

A fizikai érettség mellett azonban beszélünk mentális érettségről is. Az érzelmi érettségen azt értjük, amikor a kutya felhagy a játékos, azaz gyerek énjével és komolyabban kezd el viselkedni.

Jóllehet, az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy ezt is az ivarérettség határozza meg, és a termelődő hormonok befolyásolják.

Váltás az ételben

A kutyatápban is váltani kell, más jár egy kölyöknek és más egy felnőtt kutyának. Amíg a kutya növekedésben van több kalóriát kell magához vennie, így az étel is legyen gazdagabb tápértékben.

A felnőtt kutyaeledelt onnantól kell elkezdeni adni a kutyának, ha az már megállt a növésben. Ha egy-két hónapig azt látod, hogy nem nyúlik tovább a kedvenced, akkor térj nyugodtan át a junior tápról a felnőttre.

Összegzés

Egy kutya 5-6 hónapos koráig számít kölyöknek, ez az időszak, amikor eléri fizikai, nemi és érzelmi érettségét. Felhagy a játékossággal és a magatartása komolyodok, pont úgy, ahogy az az embereknél is megfigyelhető.

A testmagasság elérése fajtánként változik. A kistestű ebek az esetek többségében nyolc hónapos korukra, a közepesek egy éves korukra fejlődnek ki teljesen, míg a nagy testű ebek akár tizenhat hónapos korukig is növekedhetnek.

March 26, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.