Gazdaváltás után: Meglátogathatjuk kutyánk régi gazdáját?

Gazdaváltás után Meglátogathatjuk kutyánk régi gazdáját

Utoljára frissítve: 2023. June. 21

A gazdiváltás sajnos sok esetben elkerülhetetlen a kutyák életében, és a legtöbb esetben tőlük független okok miatt következik be. A család összetételében bekövetkezett változás, a haláleset, betegség és a költözés a leggyakoribb oka annak, hogy a kutyának új gazdihoz, új családba kell kerülnie.

A kutya elengedése sokszor nem könnyű, és sok fájdalommal jár, a régi gazdi megbánással válik meg egykori kedvencétől. A változás a kutya számára is nehéz, rengeteg stresszt okozhat a környezetváltozás, amin valamelyest enyhíthet, ha szerető családba kerül.

A felnőtt kutya örökbefogadását követően több dologra is érdemes figyelnünk. Az új otthonhoz való szoktatás akár hónapokat is igénybe vehet, és a kutya személyiségétől függően alakulhat zavartalanul, de nem minden esetben megy gördülékenyen.

Sok új gazdiban merül fel a gondolat, hogy vajon jó ötlet-e meglátogatni régi gazdit, vagy megengedni, hogy látogassa a kutyát az új helyén. Sokak számára a kutya későbbi látogatása egyfajta biztosíték arra, hogy szeretett kutyájuk jó kezekbe került.

De vajon milyen hatással van a kutyádra a régi gazdi feltűnése?

Ebben a cikkben összeszedtünk minden információt és szempontot, amelyet a téma kapcsán érdemes átgondolnod. Lássuk tehát, hogy jó ötlet-e kutyáddal meglátogatni régi gazdáját.

Mennyire traumatikus a gazdaváltás a kutya számára?

Mennyire traumatikus a gazdaváltás a kutya számára? Szomorú kutya kinéz az ablakon.

Mielőtt belekezdünk a legfontosabb szempontok részletezésébe, fontos megértenünk, hogy milyen hatással van a kutyára, ha a gazdi személye megváltozik.

Abból érdemes alapvetően kiindulni, hogy a kutyák a gazdájukban, családjukban látják a mindenséget. A gazdi biztosítja az élethez szükséges feltételeket, az ételt, az otthont, a biztonságot és a szeretetet, ezért érthető módon igen erősen függ a gazditól.

Vannak természetesen olyan kutyafajták, akik függetlenebbek, esetleg kevésbé igénylik gazdájuk szeretetét és figyelmét. Még ezen kutyák esetében is alapvető, hogy a gazdihoz való ragaszkodás a legerősebb mozgatórugó az életükben.

Megszokás és napi rutin

A kutya számára a megszokás, a napi rutin és az ismert szituációk, illetve helyszínek sokat számítanak a nyugodt és kiegyensúlyozott viselkedés kialakulásához. A kutya nem szereti a változást, az is felzaklatja, ha átrendezzük a lakást, kimarad a megszokott séta, vagy nem kap vacsorát.

A gazdi személyében bekövetkező változás pedig az egyik legnagyobb trauma, amit valaha megtapasztalhat.

Gazdaváltáskor nemcsak a gazdi személye változik, hanem minden személy kicserélődik, eltér a lakhely, a környék, újabb állatok vehetik körül. Megváltozik a séta és etetés rutinja, új helyeket és embereket kell megismernie és megszoknia. Összességében hatalmas változás következik be a kutya életében, mellyel egyszerre kell megbirkóznia.

Bármennyire is örömmel és szeretettel fogadod a kutyát, meg kell értened, hogy a kutya számára ez egy negatív élethelyzet, amin át kell segíteni. A feldolgozási szakaszban előfordulhat, hogy a kutyus depresszióssá válik, étvágytalan lesz, és nem kelti fel az érdeklődését a játék sem.

A rendelkezésre álló információk alapján elmondható, hogy a kutyák elsődlegesen a megszokott szagok és hangok, valamint az ismerős arcok alapján tudnak emlékezni. Amennyiben a kutyád nem marad rendszeres kapcsolatban a régi gazdával, jó eséllyel túllép rajta és nem fogja élete végéig hiányolni. Idővel megszokja a környezetét, alkalmazkodik az új életvitelhez és ismét boldog lesz.

A régi gazda meglátogatása

A régi gazda meglátogatása.

Nagyon komolyan kell venni a kutya befogadását, élhető körülményeket kell teremteni neki az új otthonában. Fontos befogadás után minél hamarabb elnyeri a kutya bizalmát, melynek módszereiről itt írtunk.

Befogadáskor arról is döntést kell hoznod, hogy a későbbiekben meglátogatod-e vele a régi gazdáját vagy nem. Ahhoz, hogy erről megfelelő döntést hozhass, ismerned kell a döntést befolyásoló tényezőket.

Mielőtt úgy döntenél, hogy látogatóba invitálod a régi gazdit, vedd számításba a következő három szempontot. Tartsd szem előtt, hogy minden kutya és minden helyzet egyedi. Bizonyos esetekben nem szabad általánosítanunk. Kiindulásként sokat segíthetnek a döntésben, amennyiben tanácstalan lennél.

Mennyi idő telt el?

Elsődlegesen a befogadás óta eltelt idő a legmeghatározóbb. A beilleszkedéshez, a változás feldolgozásához időt kell adnod a kutyád számára. Mindenképpen érdemes az első hetekben a lehető legtöbb időt vele töltened, hogy segíts átvészelni az átmeneti időszakot.

Igazítsd a kutya igényeihez a programot. Ha látod rajta, hogy kint szeretne lenni, menjetek el sétálni. Ha azonban láthatóan még a lakást sem ismerte ki, hagyj neki időt arra, hogy megszokja, mit hol talál.

Néhány hét elteltével az eb elkezd otthonosan mozogni a lakásban, és kezd hozzászokni a napi rutinhoz, de még ne hagyd magára, szüksége van a figyelmedre és a támogatásodra.

A régi gazdival történő találkozás előtt legalább 6-10 hetet adj a beilleszkedésre az ebnek. A régi emlékek, a korábbról ismert közeg összezavarhatja, és megnehezítheti az átállást. A körülményektől függően 10 hét után a kutya jó eséllyel megszokja a környezetét, ezt követően vélhetően kevésbé lesz negatív élmény a régi gazdával való találkozás.

Milyen a kutyád személyisége?

A kutya személyisége alapjaiban meghatározza, hogy hogyan viseli a nagyobb változásokat és a régi életével való találkozást. Egyes ebeknek megterhelőbb egy ilyen élethelyzet.

A szorongó, bizonytalan, és idegesebb kutyusokat jobban megviseli, visszavetheti a beilleszkedésüket. A nyugodt természetű és könnyen kezelhető kutyák számára valószínűleg pozitív élmény lesz a régi gazda látogatása.

Fontos, hogy a kutya igényeit és személyiségét vedd figyelembe a kezdeti időszakban. Amennyiben azt látod kutyádon, hogy szorong, ideges, ritkán érzi igazán biztonságban és otthonosan magát az új környezetben, érdemes elnapolni a találkozót, vagy letenni róla.

Mennyi idős a kutyád?

A harmadik fontos tényező a kutya életkora. Alapvetően elmondható, hogy a fiatalabb ebek könnyebben viselik a nagyobb változásokat, mint az idősebb társaik.

Amennyiben senior kutyát vettél magadhoz, ajánlott hosszabb időt adni neki a körülmények megszokásához, és minél inkább kitolni a régi gazdival való találkozást, illetve lemondani róla. Saját belátásod alapján dönts a találkozó szükségességéről, annak várható előnyeiről és hátrányairól.

Mik lehetnek a régi gazdival való találkozás előnyei?

Az eddigiek általános képet adnak arra vonatkozóan, hogy milyen szempontok befolyásolhatják a döntésedet arra vonatkozóan, hogy meglátogasd kedvenceddel a régi gazdiját, vagy inkább ne.

A találkozás előnyeinek és hátrányainak megismerése további segítséget nyújthat. A régi gazdi meglátogatása örömteli esemény lehet, és egyben a régi élet lezárását is segítheti. Nyugalommal töltheti el a korábbi gazdit, hogy kedvence jó helyre került, boldogul az új családjában.

Mik lehetnek a hátrányai?

Kedvtelen és szomorú kutya.

A találkozás hátránya, hogy az eb összezavarodhat, ami megnehezítheti az új otthon elfogadását, ismét letargiába dönti a kutyát. Extrém esetben, főként idős és szorongó kutyáknál az első hónapok eredményeit is visszavetheti, tovább lassíthatja az eb alkalmazkodási folyamatát.

A fiatal és kiegyensúlyozott kutyák számára is tartogathat hátrányt a régi gazdi felkeresése, kibillentheti az épphogy megszokott mindennapokból az ebet.

Rendkívül fontos, hogy elegendő időt szánj a kutya akklimatizálódására, mielőtt a találkozóra kerül a sor. Minél több idő telik el, annál kevésbé lesz rossz hatással a találkozás kutyádra.

Mikor ajánlott a régi gazdával való látogatást megvalósítani?

Nincs egyértelmű válasz a pontos időpontra, hiszen nagyon sok minden függ az aktuális körülményektől, az eb személyiségétől és beilleszkedésének alakulásáról. Általánosságban minimum 2-3 hónapot adj kutyának, hogy megszokja az új helyét.

Ennyi idő alatt ugyanis kialakulnak az új szokások, legyen szó az etetésről vagy a séta útvonaláról. Néhány hónap alatt hozzászokik a családtagokhoz és a környezethez is.

Az első hónapokban fektess nagy hangsúlyt a napi rutin és szokások kialakítására, mintha egy kölyköt fogadnál be, így sokkal kiszámíthatóbb és biztonságosabb közeget teremthetsz a kedvencednek. Amint kiegyensúlyozott, jókedvű és magabiztos a kutya, elgondolkodhatsz azon, hogy összehozd a találkozót.

Mire figyeljünk a régi gazda meglátogatásakor?

Mire figyeljünk a régi gazda meglátogatásakor?

Amennyiben úgy döntöttél, hogy szeretnéd a régi gazdival való találkozót megvalósítani, fontos, hogy odafigyelj a részletekre.

  • Lehetőleg a kutya új otthonába szervezd a találkozót, mert az elmúlt hónapokban azon fáradoztál, hogy ezt a környezetet ismertesd meg vele, és minél kényelmesebbé tedd az eb számára. Vélhetően a kutya biztonságban érzi magát, és kevésbé zavarja össze, mint a régi lakhelye.  
  • Vidd el egy hosszú és fárasztó sétára, mielőtt megérkezik a régi gazdija, hogy ne legyen annyira izgatott. A testmozgás nyugodtabbá teszi az ebeket, és mérsékli a feszültséget, szorongást.
  • A régi gazdi érkezésekor húzódj a háttérbe, hagyd, hogy a kutya kedve szerint közeledhessen a vendéghez, de sose hagyd őket magukra. A kutyának éreznie kell, hogy te vagy a gazdája, és számíthat rád, nem akarod te is elhagyni.
  • Figyeld meg a kutya viselkedését a találkozó alatt és azt követően. A tapasztalatok segítenek a későbbiekben ismét döntést hozni arról, hogy előnyös lehet-e a randevú megismétlése.
  • Ha kutyád boldogan csóválva üdvözölte a régi gazdáját és lelkesen játszottak az együtt töltött idő alatt, akkor nem kell tartanod a negatív hatásoktól.

Viselkedésproblémás és szorongó kutyák esetében árulkodó lehet a nagy találkozást követő hangulat. Ha az eb kedvtelenebb a szokásosnál, nem olyan aktív a sétákon és nem mutat érdeklődést a játékai iránt, az azt jelzi, hogy megviselte a régi gazdi látogatása és újbóli elvesztése.

Hasonló letargikus viselkedés esetén jobb ötlet tartózkodni a további látogatásoktól, mert a kutya mentális egészségére szemmel láthatóan rossz hatással van, érzelmileg megterheli az állatot.

Hogyan könnyíthetjük meg a beilleszkedést?

Kutya sétáltatása.

Zárásképpen összeállítottunk számodra egy listát, amellyel segítheted a négylábú jövevényt az új környezetbe való beilleszkedésben. A beilleszkedés lerövidíthető, az átmeneti időszak gördülékenyebbé tehető az alábbi praktikák bevetésével.

Fokozatosság

Gazdiváltáskor a kutya élete minden tekintetben megváltozik. Ennek feldolgozása és az új valósághoz való alkalmazkodás időigényes folyamat. Kezdetben ne erőltess semmit, lehetőleg ne vidd mindennap máshová sétálni, és ne rendezz vendégséget.

A kutyát újra kell szocializálni, meg kell tanulnia, hol ehet, hol üríthet, hol hajthatja álomra a fejét. Meg kell ismernie az új családtagokat, és a többi állatot. Rengeteg új inger, szag és hanghatás éri a kutyát, ami fizikailag is megterheli a szervezetét

Haladj apránként, szoktasd hozzá a kerthez, az utcához, a szomszédokhoz, mielőtt felfedező túrára indulnál vele, vagy magaddal vinnéd bevásárolni.

Amint a kutya otthonosan, magabiztosan viselkedik, jöhet egy újabb célpont vagy vendég, akivel megismerkedhet. Feltétlenül látogasd meg vele az állatorvost, a kutyakozmetikust, és azokat a személyeket, helyszíneket, ahol a jövőben többször is megfordultok majd.

Új rutin és szokások kialakítása

Minél hamarabb teremts biztonságos és kiszámítható közeget a kutya számára. Néhány nap elteltével alakítsd ki a napi rutint, határozd meg, hogy mikor eteted a kutyát, mikor sétálsz vele, mikor aktuális a játékidő és az ápolás.

Az ütemtervvel és annak betartásával keretet adsz kutyusod napjának, megtanulja, hogy milyen feltételek és szabályok érvényesek az új családjában, mire számíthat a nap folyamán. Minél statikusabb a kutya napja, annál nyugodtabb lesz.

Kiegyensúlyozottság

A kiszámítható környezet és napirend hozzájárul a kutya kiegyensúlyozottságához. A kutya alapvető személyisége, vérmérséklete és idegrendszere hatással van arra, hogy miként birkózik meg a változásokkal.

A biztonságérzet, a kényelem és a gazdi törődése segít feloldani a kutyát az új közegben. A család hangulata nagy hatással van a kedvére. Minél szeretőbb, megértőbb közeg veszi körül az ebet, annál sikersebben veszi az akadályokat és gyorsabban alkalmazkodik az új életviteléhez.

Bár nem olyan könnyű megvalósítani, a kezdeti időszakban próbálj meg keveset aggodalmaskodni, mert stresszelheti a kutyát, ami csak megnehezíti és hosszabbá teszi a beilleszkedést. Legyél magabiztos, nyugodt és türelmes az új kutyáddal, hogy kiegyensúlyozottabbá váljon és hamarabb elfogadja a változást.

Összegzés

A gazdi személyében bekövetkező változás mindenképpen alapjaiban változtatja meg a kutya életét. Amennyiben elkerülhetetlen a gazdiváltás, az új gazda felelőssége, hogy az átmeneti időszakot a lehető legkönnyebben elviselhetővé tegye a kutya számára.

A beilleszkedésben segítséget nyújthat a napi rutin és a szokások lefektetése, illetve a fokozatos, lépésenként történő haladás az új környezet megismerése felé. Bizonyos esetekben a régi gazdival történő találkozás is segítheti a folyamatot, de időnként hátráltathatja is, ha túl korán, a teljes beilleszkedés előtt történik.

Vedd számításba a kutya személyiségét, az első hónapokban elért eredményeket, mielőtt a régi gazdi felbukkanásának teszed ki a kedvencedet.

2023. June 21.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.